- hirdetés -

Az ünnepi ülés után megvolt az új testület első rendes ülése is. SZMSZ módosítás, alpolgármesterek megválasztása és illetmények megállapítása volt a vita fő tárgya.

Délelőtt ünnepi ülésen esküdtek fel a képviselők, délután pedig már a városházán, a nagyteremben folytatják a munkát. Ha nézni akarod a tévén élőben, akkor klikk ide.

Klikk a témára, oda ugrik az oldal
SZMSZ módosítás
Mennyit keresnek a képviselők?
Mennyit keres a polgármester?
Kik lesznek az alpolgármesterek?
Szavazgatnak, szavazgatnak
Mennyit keresnek az alpolgármesterek?
Kik lesznek a bizottságokban?
Gazdasági program: de ki csinálja?

Dávid Zoltán polgármester bejelenti, hogy október 20-án megalakult a Fidesz képviselőcsoportja. Frakcióvezető Bojtor István, helyettes Kovács Péter.

Az MSZP frakció is megalakult: Frakcióvezető Fetser János, helyettes Füvesi Sándor.

13:02 – 13:23

SZMSZ módosítás

1. Elsőként a Szervezeti és Működési Szabályzattal kapcsolatos rendelet tervezetet tárgyalják. Füvesi Sándor kér szót, elsőként köszönti képviselő társait, és az első testületi ülést követő orosháziakat is.

– Kitekintéssel szeretnék élni, elfogadtunk ugyanis egy állásfoglalást, amelyet eljuttattunk önökhöz. Ebben a levélben jeleztük, hogy szeretnénk, ha az új polgármester változtatna néhány olyan gyakorlaton, amit az előző évben is joggal kritizáltunk. Szerintem nem jól mondja Molnár Béla, amikor azt mondja, hogy a politika nem a gesztusról szól, szerintem arról is szól. Úgy gondolom, hogy az SZMSZ-nél lenne lehetőség most változtatni. 2010 előtt nem volt időkorlátozás, minden képviselő szabadon szólalhatott fel, és amikor parttalanná vált a vita, akkor a polgármester SZMSZ szerint a vitát lezárhatta. Az időkorlátozás bent maradt az SZMSZ-ben, folytatjuk a Dancsói hagyományt. Kértük, hogy a kérdés időtartamát ne korlátozzák, erre fel még szigorítják is, mindössze 6 percet adnak rá. Szigorítanak, nagyon rossz irányba indultak el, az interpellációt eddig 42 órával korábban kellett leadni, most 72 órával előbb kell. A testületre a meghívót sem kapjuk még meg, amikor már be kéne adni az interpellációt.

Fetser és Füvesi nemet nyomtak az SZMSZ módosításra (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
Fetser és Füvesi nemet nyomtak az SZMSZ módosításra (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Az öt perc letelt, kettőben folytathatja Füvesi.
– Ebben a ciklusban maximum két alpolgármester legyen a városban, úgy látom, ezt sem fogadta meg polgármester úr, hiszen három alpolgármester lehet, itt sem sikerült gesztust gyakorolni, hogy igen, másként akarja majd vezetni a várost, mint eddig. A felszólalások korlátozása az ellenzék demokratikus jogainak megnyirbálása, hiszen mi kevesebben vagyunk, ezért ez minket hátrányosan érint. Az interpellációt miért a polgármesternek kell ismertetni, még annyi jogunk sincs, hogy a saját interpellációnkat felolvassuk. Azt kérdezem tehát, hogy miért indult el rossz irányba polgármester úr, miért szigorít?

Dávid Zoltán polgármester válaszol: – Programbeszédemben elmondtam, hogy jöjjenek hozzám, egyeztessenek, nyitott ajtókkal várom önöket. Együtt kel működjünk, előre meg kell beszélni a vitás dolgokat és akkor nem a testületi ülésen vitatkozunk. Célszerűbb lenne előtte konszenzusra jutni. A kérdések feltevésére szabott időt talán ha egyszer merítettük ki. A hosszabb benyújtási határidőről: korrektebb, pontosabb választ tudunk adni önöknek, ha több idő van rá – válaszol az interpelláció beadási határidejének növelése kapcsán.

A következő hozzászóló Fetser János (MSZP) – Hat percet adnak 14 embernek, hogy olyan kérdéseket, amik a lakosságot érintik feltegyenek. Mitől félnek? Ezt nem hogy szűkíteni kellene, hanem bővíteni. Módosító indítványt teszek: hat perc helyett 30 perc legyen kérdéseket feltenni. A napirend előtti felszólalást is szigorították, módosító indítványom az, ami eddig is működött: az ülés kezdete előtt egy órával érkezhessen meg a polgármester titkárságára. Módosító indítványom: legalább indokolják meg, hogy miért lehet vita nélkül, szótöbbséggel leszavazni. Az interpellációra adott válasz elfogadásáról az interpelláló legfeljebb egy percben nyilatkozik, a módosító indítványom, hogy ez legalább két perc legyen. És szeretnék emlékeztetni, hogy az előző ciklusban több alkalommal interpelláltunk, de nem kaptunk rá választ. A tegnapi egyeztetésről úgy távoztunk, hogy önöknek 17 órakor lesz frakció ülésük, így konkrét választ nem kaptunk. Itt a lehetőség, hogy önök átgondolják ezeket a módosító indítványukat, önök kaptak mintát, hogyan lehet az ellenzék jogait csorbítani, kérem, ne tegyék, hogy lehessen normálisan dolgozni.

Dávid Zoltán polgármester figyeli, mit mondanak az ellenzékiek (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Dávid Zoltán polgármester figyeli, mit mondanak az ellenzékiek (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Dávid Zoltán lezárja a vitát, a képviselők a módosító javaslatokról vitatkoznak. Fetser János módosító indítványait vették sorba a képviselők, egyetlen javaslatot sem fogadott el a testületi többség, az ellenzék 5 igen szavazata kevés volt ahhoz, hogy ne változzon az SZMSZ, így tehát például a kérdésekre kevesebb idő jut, az interpellációkat továbbra sem olvashatja fel az interpelláló és ráadásul hamarabb is kell beadnia azokat. Az új SZMSZ-t a képviselők többsége (10 igen, 5 nem) elfogadta.

13:23 – 13:29

Mennyit keresnek a képviselők?

2. Az önkormányzati képviselők tiszteletdíja a következő napirend. Dr. Durayné dr. Nikolics Nikoletta mb. jegyző tájékoztatja a technikai tudnivalókról a képviselőket, majd a testület szavaz: 10 igen, 5 tartózkodás mellett elfogadták.

Szünet következik, 30 perc, amire azért van szükség, hogy hatályba lépjenek a fent elfogadottak. Az előírásoknak megfelelően 14 óra magasságában folytatódik az ülés. Az önkormányzati képviselők havi tiszteletdíja 85 ezer forint, ha emellett bizottsági tag is, akkor már 123 ezer 293 Ft. Ha bizottság elnöke, akkor 161 ezer 557 Ft. A bizottság nem képviselő tagjának havi tiszteletdíja 38 ezer 263 Ft.

Ezt követően titkos szavazáson döntenek majd az alpolgármesterek személyéről, és eldől majd az is, hogy kik kapnak bizottsági pozíciókat.

13:48 – 13:57

Mennyit keres a polgármester?

3. A polgármester illetményének megállapítása

A polgármester illetménye 523 ezer 515 forint, mellé 78 ezer 527 Ft költségtérítés jár.

Fetser János szól hozzá a témához: – Mivel az SZMSZ szerint önök három alpolgármestert szeretnének, és nem látszik, hogy önök költségtakarékosan szeretnének működni, ezért azt javasoljuk, hogy a költségtérítés címszó alatt nulla forint szerepeljen. A polgármesteri illetmény bőven fedezi a költségeket is.

Az MSZP-s frakcióvezető módosító indítványát a többség nem támogatta, az eredeti határozati javaslatot támogatta a testületi többség.

13:58 – 14:24

Kik lesznek az alpolgármesterek?

4. Szavazással dől el, hogy kik kapnak helyet az ad hoc bizottságban, akik ezt a szavazást lebonyolítják. A törvény szerint a polgármester tesz javaslatot az alpolgármesterek személyére. – A képviselő-testület tagjai közül Bojtor Istvánt, és Fejes Róbertnét javaslom. Nem a testületi tagok közül pedig javaslom Elekes Lajost.

– Bojtor Istvánt el tudja fogadni az MSZP frakció, előlegezett bizalomként támogatjuk a személyét, hogy jó szakemberként igazgatja majd a gazdasági ügyeket. 12 évig volt a pénzügyi bizottság tagja korábban, és mindig a város érdekét képviselte. Fejes Róbertné munkáját nem ismerjük annyira, de bízunk benne, hogy majd elmondja, hogy mi lesz a feladata. Elekes Lajos személye elég ellentmondásos és megosztó. Önök egyeztettek Simonkával az alpolgármesterek személyéről, úgy tűnik hogy két név esetében önök a Simonka és nem a város érdekét nézve tettek javaslatot a személyekre. Amikor ekkora a szegénység, és az emberek kiszolgáltatottsága, akkor luxus három alpolgármestert kinevezni. Azt meg tudjuk szavazni, hogy legyen egy helyettese, de a három alpolgármestert nem, kérem fontolják meg.

A testületbe frissen bekerült Dr. Szabó Ervin (Jobbik) teszi meg első hozzászólását: – Nem a személyekre nézve, hanem ennek a költségvetési vonatkozását tekintve nem támogatjuk a három alpolgármestert. Orosháza demográfiai adatait nézve is teljesen indokolatlan ennyi alpolgármester ebben a városban.

Az egyik "újonc", dr. Szabó Ervin (Jobbik) röviden, de velősen szólt hozzá (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Az egyik „újonc”, dr. Szabó Ervin (Jobbik) röviden, de velősen szólt hozzá (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Füvesi Sándor (MSZP) kap szót: – Milyen feladatokat szán az alpolgármestereknek, milyen szempontok alapján tett javaslatokat? Azt pedig át kell gondolnunk, hogy forduljunk-e egyáltalán önhöz, hiszen amiket mi javasoltunk, nem hogy elfogadta, hanem homlokegyenest az ellenkező irányba ment. 2010 előtt is sok vita volt, de nem ilyen diktatórikus szintű, mint most, hogy behatárolják az ellenzéket, dehát hallottuk, hogy nincs gesztus sem. Nincs szükség három alpolgármesterre, sajnálom polgármester úr, hogy még szimbolikusan sem tesz lépéseket, hogy jelezze egy új, nyitott, demokratikusabb városvezetést szeretne. Semmit nem gondolnak át, ott folytatjuk, ahol az elmúlt négy évben abbahagytuk.

Dávid Zoltán a vitát lezárja, és válaszol: – Bojtor István személyét illetően nem volt kérdés, Fejesné a kistérség ügyeit vinné tovább, Elekes Lajos pedig a gazdasági ügyeket kezelné a továbbiakban is, ahogyan tette eddig. Kicsit rosszindulatú megjegyzésnek érzem Füvesi úr szavait. A választók döntöttek arról, hogy a képviselők milyen arányban legyenek a testületbe, el tudjuk dönteni, hogy egy kérdésre igennel, vagy nemmel szavazunk.

Fetser János ügyrendben kért szót, és azt kéri Dávid Zoltántól, hogy ne a vita lezárást követően válaszolja meg a felmerült kérdéseket, hiszen lett volna még észrevételük, miután végre információt kaptak arról, ki milyen alpolgármesteri teendőket látna el. Fetser azt kéri, legalább ezt tegyék meg a jövőre nézve.

12 igen és 3 tartózkodás mellett Bojtor neve felkerült a szavazólapra. Fejesné esetében az arány 9 igen, 4 nem, 2 tartózkodás, Elekes esetében 10 igen és 5 nem az arány.

A három név felkerült a szavazólapokra, ehhez jár egy boríték, a szavazás titkos, az alpolgármestereket akkor választják meg, ha a képviselők több mint fele voksol. 45 perc szünet következik, 15:15 óra körül folytatjuk.

14:58 – 15:05

Szavazgatnak, szavazgatnak

A szavazást követően folytatódott az ülés, Horváth József, az ad hoc bizottság elnöke ismerteti a testületi tagok döntésének eredményét. Bojtor Istvánt 15 érvényes szavazattal választották meg, Fejes Róbertnét 9 szavazattal, Elekes Lajost pedig 11 szavazattal. Érdekesség, hogy Horváth József a nem szavazatokat érvénytelennek titulálta, erre Fetser János is rákérdez. Az MSZP szerint ugyanis az üresen hagyott karika nemet jelent, és érvényes, Horváth viszont azt mondja, érvénytelen. A jogban jártas szakemberek most azt bogozzák, hogy is volt, de általános vélekedés, hogy a nem is érvényes szavazat. Van esélyünk arra, hogy újraszavaznak.

Titkosan választottak alpolgármestereket. Kétszer egymás után (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Titkosan választottak alpolgármestereket. Kétszer egymás után (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

15:18 – 15:24

Folytatódik az ülés. dr. Durayné Dr. Nikolics Nikoletta jegyző szerint a szavazólapok helyesen lettek kiállítva, de a jegyzőkönyvbe a nem szavazatokat rosszul vezették fel.
– Amelyik képviselő meg kívánja szavazni az alpolgármesterek személyét, tegyen ikszet, aki nemmel kíván szavazni, az hagyja üresen a lapot.

Németh Béla (Fidesz) nem érti a jegyző szavait. – A szavazólapon csak igennel lehet szavazni, mert egy rublika van, és aki nem szavaz, az érvénytelen – fogalmaz. Szerinte nem szavazat nem létezik, mert az önkormányzati választáson sincs olyan, hogy nem szavazat. Ez most időhúzás.

– A szavazólapok rendben vannak, de a nem szavazatok száma a jegyzőkönyvben nincs feltüntetve. Ezért kellene újra szavazni, hogy a jegyzőkönyvet korrigáljuk – jelzi a jegyző.

Fetser János egyetért a jegyzővel. Megkérdi, meg kell-e ismételni a szavazást, nem elég-e a jegyzőkönyvet korrigálni, hiszen ezek szerint a szavazólapokon rendben volt minden. A jegyző jelzi, hogy meg kell ismételni, úgyhogy újabb szavazás következik.

15:40 – 15:45

Megvolt az újabb titkos szavazás, ismét Horváth Józsefé a szó.
– Bojtor István alpolgármestert 15 igennel, Fejes Róbertnét 9 igennel, 6 nemmel, Elekes Lajost 11 igennel 4 nemmel választották meg.

A három alpolgármester: Elekes Lajos, Fejes Róbertné, Bojtor István (Fotó: Rajki Judit)
A három alpolgármester: Elekes Lajos, Fejes Róbertné, Bojtor István (Fotó: Rajki Judit)

Ezt követően a három alpolgármester a testület tagjai előtt tették le esküjüket, majd aláírták az esküokmányt, és mostantól Elekes Lajos is beült helyére.

15:46 – 15:52

Mennyit keresnek az alpolgármesterek?

5. A főállású alpolgármesterek illetménye 471 ezer 164 forint havonta, amihez 70 ezer 675 Ft költségtérítés jár. A társadalmi megbízatású alpolgármester illetménye havonta 183 ezer 231 Ft.

Ezekről az összegekről szavaz a testület, a két főállású alpolgármester érintettség okán nem vesz részt a szavazásban.

Füvesi Sándor kér szót, és elmondja, az MSZP nem ért egyet azzal, hogy három alpolgármestere legyen Orosházának, de ez már tény. Az illetmények kapcsán kérdezi, hogy a szabott sávon belül 70 vagy 90% felé mozdul az alpolgármesterek illetménye, az előbbit javasolná, egyúttal azt is javasolja, hogy költségtérítést ne kapjanak a főállású alpolgármesterek.

Dávid Zoltán elmondja, a 90 %-hoz van közelebb. Füvesi módosítóját a testületi többség nem fogadta el, a fent összegzett illetményeket viszont igen, ennyi lesz tehát az alpolgármesterek javadalma.

15:53 – 16:19

Kik lesznek a bizottságokban?

6. Bizottsági pozíciók következnek. Dávid Zoltán ismerteti, hogy melyik bizottságba kit és milyen pozícióba javasolnak.

Az ügyrendi bizottság elnöke Németh Béla, elnökhelyettes Antal László, tag Fetser János.

A pénzügyi bizottság elnöke Kovács Péter, elnökhelyettes Sára Csaba. Tagok: Antal László, Horváth József, Burka László, dr. Szabó Ervin. Külsős tagok: Tóth-Kása Sándor, Kiss Éva, Kovács Árpád

A társadalmi bizottság elnöke Lövei Ferenc, helyettese Tóth Zoltánné. Tagok Lénárt Zoltán, Füvesi Sándor. Külsős tagok: Kovács Endre, Sándor Zoltánné, Sándor Enikő.

Fetser János kér szót: – Elég gyorsan hangzottak el a nevek, de ebből kiderül, hogy a három bizottságba külsősnek a két ellenzéki párt nem jelölhetett tagot. Ez a rendszerváltás utáni legpofátlanabb döntés. Ilyen eddig nem volt, eddig mindig volt ellenzéki külsős, sőt az én időmben még bizottságot is vezetett ellenzéki. Természetesen joguk van ezt megtenni, de az önök vezetési stílusát és alkalmatlanságát jelzi. Elképesztő, hogy csak a Kubatov listáról, illetve az önök környezetéből jelöljenek embereket. Nem az esküjüknek megfelelően hozzák ezeket a döntéseket, hanem a szlogenjük alapján, hogy csak a Fideszben bízzon. Ez helytelen döntés polgármester úr. Ön többször is kinyilvánította, hogy mindenki polgármestere szeretne lenni, de úgy tűnik, ez nem így van, ez alapján a névsor alapján a szakmaiság is megkérdőjeleződik. Most látszik, hogy az önök helyi pártvezetőjének tegnapi nyilatkozata alapján erre lehetett számítani. Bánom, hogy tartózkodtam a programbeszéde elfogadásában, és nem nemmel szavaztam. Ez már határkő, ennél nincs lejjebb. Megtehetnék, hogy az öt ellenzékit csak az ajtóig engedjék be. Ez méltatlan a helyi vállakozók, intézményvezetők és gazdasági vezetők, független gondolkodók számára, hogy bejön egy ilyen névsor.

Szabó Ervin (Jobbik): – Álláspontom szerint ennek a városnak szüksége lenne egy közbeszerzési bizottságra is, lehet tapasztalni, hogy ebben nem gondolkodik a városvezetés, ezért javaslom, hogy a pénzügyi bizottság legalább nevében legyen kiegészítve pénzügyi és közbeszerzési bizottságra. Ha önálló bizottság nem is lesz, de ennek jogi akadálya nincs, és ezeket a kérdéseket a bizottság tudja tárgyalni és esetlegesen jogbiztonságot adni. Azért a választók nem úgy döntöttek, hogy minden bizottságból ki legyen zárva minden ellenzéki képviselő, egy-egy helyet kaptunk és külső tagokat nem hozhatunk. Nem hinném, hogy ezt tükrözi a választási eredmény, hogy csak a Fidesz által megjelölt személyek lehetnek külsős tagok.

Németh Béla: – Amióta van közbeszerzés Orosházán, a közbeszerzési referens irányításával átnézik a tisztségviselők, hogy minden szabályszerű-e. Tehát nem a pénzügyi bizottság, hanem más módon, ez egy szakma.

Füvesi Sándor szerint Dávid Zoltán mai teljesítménye egy hullócsillag. – Reméltük, hogy ön a demokrácia egén fog ragyogni a következő öt évben. Azt kértük, hogy húzzunk egy vonalat, vigyük együtt a város ügyeit. De nem hogy visszatértünk volna oda, amikor Németh Béla letette a lantot, mert akkor voltak ellenzéki bizottsági helyek, Dancsó ideje alatt nem. Önök kétharmadban vannak itt a testületben. A helyi Fidesz elnöke azt mondja, felejtsük el a gesztusokat, épp csak a diktatúra szavakat nem mondja ki. A külsős tagok arra jók, hogy tanuljanak a fiatalok, tapasztalatot szerezzenek. Az, hogy polgármester nem egyeztet erről, felháborító, ilyen eddig nem volt. Felolvas most itt neveket, leírni is alig tudom, és azt akarják, hogy vegyük ezt készpénznek. Nem. Nem kaptak olyan mértékű támogatottságot. A programbeszédében együttműködést ígért, pártokon felülemelkedést, ehhez képest még ebben sincs egyeztetés? Lehet, hogy Simonkának ez tetszik, de az egész ötéves ciklust meg tudják határozni egyetlen ilyen nappal. Semmilyen gesztust nem tettek. Reméltük, hogy szakít az eddigiekkel és Dancsó csak egy múló rossz ciklus lesz, többet vártunk öntől.

Burka László (MSZP), korábbi pénzügyi bizottsági tag emlékeztet, régebben pénzügyi és közbeszerzésinek hívták a bizottságot.
– Nem a közbeszerzési elbírásáról van szó, mint mondta Németh Béla, hiszen az maradna az eddigi módon, de a bizottság elnevezésével, feladatkörének bővítésével a hivatali gárdán túl a képviselők is fontos közbeszerzési információkhoz jutnának – értett egyet Szabó Ervin javaslatával Burka.

Fetser is csatlakozik a közbeszerzési vitához, és azt vázolja, szerinte hogy közbeszerez a Fidesz. – Van egy gyopárosfürdői munka, 23 millió forintos, meghívtak három céget. Egy kistelekit, egy szegedit, és egy orosházit, valamennyi Fideszhez köthető. A pályázatot az nyerte, akire ki volt írva, az orosházi rosszul adta le, ki se lett bontva a pályázata, a másik meg csak úgy össze lett doova. A társadalmi kontroll miatt kell, hogy a bizottságnak erre rálátása legyen.

Durayné elmondja, hogy bár a bizottság neve nem mutatja, de igen fontos feladata, hogy önálló döntési joga van a közbeszerzési terv elfogadása és a tájékoztató tárgyalása és elfogadása terén. Vagyis a mb. jegyző jelzése szerint a pénzügyi bizottság alapvetően foglalkozik közbeszerzési kérdésekkel is.

Dávid Zoltán szerint Füvesi különböző dolgokat mond és minősít. – Már az első ülésen minősíti képviselőtársait Füvesi úr, kérem, ezt ne tegye.

Fetser János elhagyta az üléstermet, Füvesi pedig ügyrendben kér szót. Azt kéri ismét Dávid Zoltántól, hogy amíg a képviselőknek van még hozzászólási lehetősége, addig ne zárja le a vitát a polgármester, előtte válaszoljon a feltett kérdésekre, mert így nincs lehetőség viszont válaszolni.

Szabó Ervin módosító indítványát nem fogadták el, nem változik tehát a bizottság neve. A bizottságokba felsorolt neveket 10 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett a testület elfogadta. A külsős bizottsági tagok letették esküjüket és aláírták az esküokmányt.

16:20 – 16:22

7. A társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnok Németh Béla lesz, a gazdaságfejlesztésért felelős tanácsnok pedig Kovács Péter Dávid. 10 igen, 4 nem szavazattal megválasztotta őket a többség.

16:23 – 16:26

Gazdasági program: de ki csinálja?

Gazdasági programról van szó, a képviselők helyben kaptak egy előterjesztést, amelynek lényege, hogy elrendelik Orosháza gazdasági programjának kidolgozását, amiért Elekes Lajos a felelős, a határidő 2015. április.

Füvesi Sándor rámutat, nagyon fontos a téma, ezért is javasolja, hogy a végrehajtásért felelős személy Elekes helyett Bojtor István legyen, akit egyhangúlag támogatott a testület, és egyébként is főállású alpolgármester.

Elekes Lajos társadalmi megbízatású alpolgármester szerint megtisztelő a feladat, de azt nem gondolta, hogy most ezért küzdenie kell. – Azért, hogy az MSZP-től én csak egy kettest kaptam, ennek ellenére a feladatot elfogadom, végrehajtom, és Bojtor úr segítségét kérem hozzá. Az előző programok kidolgozásában komoly szerepem volt, talán ezért praktikus lenne, ha én vinném végig. Kérem az ellenzéki képviselőket, hogy ezt az anyagot kérjék ki a hivatalból a következő hónapban és egyeztessünk a témában, mert olyan programot szeretnék letenni, ami 15 igent kap.

A testület megszavazta a napirendet, Elekes készíti el a gazdasági programot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.