- hirdetés -

A Jobbik helyi elnöke tervek szerint már nem sokáig helyi elnök. Jámbor Nándor tíz év után most a visszavonulást készíti elő, és a stafétát átvevő képviselők felkészülésben segít. De hogy értékeli a választási eredményt? Ezt is elmondta.

Az október 12-i választás után 10 fideszes, 3 MSZP-s és 2 Jobbikos képviselő ül majd a városi testületben. A bejutott pártok helyi elnökeit kértük értékelésre és politikai véleménynyilvánításra, hiszen ők határozzák meg majd a város következő 5 évét. Íme a Jámbor Nándorral készített interjú. A Fideszes Molnár Béla mondanivalója itt olvasható, míg az MSZP-s Fetser János interjúja itt található.

Vége van a választásnak. Megvan, hogy kinek szavaztak bizalmat a választók, és az is, hogy mennyien szavaztak. Ilyen eredményre számított?

– Minden idők legalacsonyabb részvételi aránya volt Orosházán. Szerintem az emberek közömbössé váltak, már nem hatnak a politika klasszikus hívószavai, nehezen tudják a pártok mozgósítani híveiket.

Annak van jó esélye eredményesnek lenni, aki a legjobban tud mozgósítani. El kell ismerni, hogy a Fidesz ezt remekül megoldotta, nekik ehhez megvannak az aktivistáik és a korlátlan anyagi lehetőségeik. Nekünk viszont ez nincs meg. Ráadásul a mi szavazóbázisunk túlnyomórészt az aktív korúakból áll.

Jellemzően ők viszont kevésbé mennek el szavazni, az inkább az idősekre jellemző. A rendszerváltás óta a választásokat az idősebb generációk döntik el. Nekik ez fontosabb, mint a fiataloknak.

A Jobbik 2010-hez képest duplázott

Beszédes adat, hogy a Jobbik 10 jelöltje közül a legidősebb érte el a legjobb eredményt.

– Így van, a 69 éves, Kővári Janos kapta a jobbikos képviselőjelöltek közül a legtöbb voksot.

Őt ismerik, azért?

– Nem. Kevésbé ismert, mégis ő lett az egyedüli második közülünk. De – ahogyan az előbb is mondtam – az idősebbek mennek jobbára szavazni, vélhetően jobban bíztak egy idősebb emberben. Igaz, van ellenkező példa is, hiszen az MSZP fiatalabb jelöltjei több szavazatot kaptak. Úgy tűnik, ezekkel a fiatalokkal a baloldal tudott újat behozni a választói számára, úgymond megújulást hirdetve.

Úgymond? Dehát a Jobbikban is sok fiatal volt, mégis egy kivételével az MSZP-s jelöltek megelőzték a jobbikosokat.

– Igen, de nálunk ez a megszokott, a Jobbik színeiben jobbára fiatalok, középkorúak indulnak. Az MSZP-nél azonban ez nem szokványos, a szocialisták bázisánál hatott a fiatalítás. És igen, úgymond hatott, a nagy megújulás ugyanis elmaradt, hiszen Füvesi Sándor és Fetser János jutott be a képviselő-testületbe. Emiatt én egy kicsit megvezetve érzem az MSZP-s fiatalokat, akik a kampányban részt vettek. De ez legyen a szocik saját gondja.

Jámbor Nándor: "Én elhivatottságból politizáltam, én nem vagyok megélhetési politikus" (Fotók: Rajki Judit)
Fotó: Rajki Judit

Visszatérve az eredeti kérdésre – mert sok mindenről beszéltünk már –, elégedett a választás helyi eredményeivel?

– Alapvetően igen. Nem teljesen az elvárásaink szerint alakult. De a 2010-es eredményhez képest dupláztunk, hiszen immár két önkormányzati képviselőnk van. 2010-hez képest 1600 szavazóval kevesebb vett részt a választáson, de mi mégis 400-al több szavazatot kaptunk. Ezt sem az MSZP, sem a Fidesz nem mondhatja el magáról. Mi fejlődünk, megyünk tovább.

Országos és helyi szinten is bizakodók voltak október 12-e előtt, a második helyre várták magukat. Végül Orosházán majd’ mindenhol harmadikok lettek. Sőt, önt, mint a Jobbik legismertebb helyi arcát még az alig 2 hónapja a politikába belépő MSZP-s fiatal hölgy is legyőzte.

– El is tűnik két hét múlva. Bíztam abban, hogy a második helyre be tudok jönni. És igaz ez a polgármester választásra is. Mi konkrét programmal készültünk, így jól tették, hogy nem jöttek el a polgármesterjelölti vitára, mert a padlót is felmostam volna velük a programunkkal. (Civil kezdeményezésre október 10-ére hirdettek meg egy polgármesterjelölti vitát, amin azonban csak a jobbikos és a független jelölt vett részt. A szerk.) De egyébként nem lepődtem meg a végeredményen, nem voltak illúzióim. A városban az idősek kétharmada a Fideszre, a többiek az MSZP-re szavaz.

Természetesen nekünk is vannak idős szavazóink , de sajnos arányaiban elenyésző a másik két párt támogatottságához képest. Mielőtt félreértenék, senki jogát nem akarom elvitatni, sőt azt szeretném hogy a fiatalok amilyen részben szerepet vállalnak a teherviselésben, olyan mértékben vegyenek részt a választásokon is. Így és ilyen alacsony részvételnél nem volt esélyünk a második helyre, csakhogy a fiatalokat nem könnyű mozgósítani.

Ezért a következő öt évben a Fidesz vezeti a várost. Amúgy azért öt év, mert totálisan ki akarják véreztetni az ellenzéki pártokat ennyi idő alatt. De nem jön össze nekik, hiszen Orosháza kivételével sok környező kistelepülésen kőkeményen leszerepelt a Fidesz, elindultak a lejtőn.

Két új ember ül majd a Jobbik színeiben a testületben, akiknek semmilyen politikai tapasztalatuk nincs. Hogyan segíti őket kívülről?

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

– Sok mindent tanultak már a politikáról. Amióta tudjuk, hogy dr. Szabó Ervin lesz a listavezető, rengeteget beszélünk, főként természetesen a politikáról. Sokan magasztosnak tartják a politikát, de amúgy nagyon mocskos történet.

És mit mondott neki, mire számítson?

– Semmi jóra, de ezt már tapasztalja, mert a választás másnapján már nemtelen támadások érték. De amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!

Ez mit jelent? Keményen bírálnak majd?

– Igen, de nem személyeskedve, hanem szakmai érvekkel. Nyugodt vagyok, hiszen nem látok a Fideszen belül vitaképes embereket Szabó Ervinnel szemben. Nem tudom ezt elképzelni az új polgármesterről, Dávid Zoltánról sem. Németh Bélában, mint öreg rókában látok ilyen potenciált, de őt meg már mindenki unja.

Ettől függetlenül újra simán hozta a körzetét, 1990 óta minden testületnek a tagja. Róla mondják, hogy a Fideszlogó nélkül is megválasztották volna az ott élők.

– Ez igaz, de ő egyedül azért kevés lesz. Az ellenzékben vannak olyanok, akik tudnak vitázni. Fester Jánost ismerjük, aki látott már testületi ülést, tudja milyen a stílusa. Füvesi Sándor pedig a cikizős és egyéb harcokban benne van, vele is meg fog izzadni a fideszes többség.

Jámbor Nándort érdeklődve kerestük a helyi és a megyei listán, de nem találtuk.

– Tizedik voltam.

Ez biztosan nem befutó hely, egyértelmű üzenet a visszavonulásra, pedig pár hónapja még parlamenti képviselő volt. Ez volt a búcsújátszma?

– Ha úgy tetszik, mindent feltettem egy lapra: vagy megválasztanak polgármesternek vagy sem.

Amúgy tudtam, hogy itt nincs esélyem, mert akkor tavasszal meg kellett volna nyernem az országgyűlési választást. Egyébként nem értem, hogy miért nem helyi embert választottak az orosháziak országgyűlési képviselőjüknek.

Tavasz óta hallotta már valaki Simonka Györgyöt felszólalni a parlamentben vagy a testületi ülésen? Mit csinál azóta? Tudom, hogy volt itt palacsintát sütni, meg pörköltet kevergetni, a PR remekül megy, de nem ez a dolga egy országgyűlési képviselőnek.

Azt értjük, hogy tudta, nincs esélye, de önt még az MSZP-s jelölt is megelőzte a polgármesteri székért folytatott küzdelemben is.

– Erre is fel voltam készülve.

Akkor az, hogy a Jobbik a második erő, csak a kampánynak és a híveknek szóló szónoklat volt?

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

– Ha tisztán a támogatottságot nézzük a városban, akkor magasan a másodikak, vagy akár az elsők vagyunk, mert az aktívkorúak körében közel 70 százalék a támogatottságunk. De ők egyszerűen nem mennek el választani.

Tehát ha magasabb a részvételi arány, akkor jobb az önök eredménye?

– Igen, mindenképpen.

Ez nem belemagyarázás?

– Lehet ezt sokféleképpen magyarázni, szerintem így van. De ebből tanulnunk kell nekünk is, én a sajátjaimat is ostorozom, sőt ha kell a nemzetemet is, mint tette azt akár Széchenyi is.

Vagy Gyurcsány…

– Igen, de ő ezt olyan stílusban tette, ami elfogadhatatlan, és nem abból a meggyőződésből és indíttatásból, ami engem vezet. De időnként meg kell mondani az igazat a népnek, hogy megtudja mi a helyzet.

Tehát visszavonul a politikától. Azt mondják, Németországba készül.

– Így van. Van még jó 20 évem aktívként, ki akarom használni. Rengeteg magyar van kint, én is csatlakozom hozzájuk, stabil jövedelemre és nyugdíjra van szükségem.

Önök mindig azt mondják, hogy fontos a nemzet. Nem faramuci a helyzet, hogy egy helyi jobbikos vezető megy el külföldre, kvázi itt hagyva a nemzetet?

– Nem hagyom itt a nemzetet, de nem akarok koldus módjára élni. A fiatalok többsége is ezért megy ki. Én sem vagyok hajlandó havi 300 euróért dolgozni, mint sokan mások. De amíg nem mondja ki a többség, hogy nem, addig igenis az lesz, amit a multik akarnak, akikkel lepaktált a kormány is. Mi most gyarmat vagyunk, és nem is látom, mikor változik ez meg. Tíz évet foglalkoztam aktívan a közélettel, most kicsit háttérbe vonulok, a családommal és magammal foglalkozom. Ez egyben jelzés is politikai riválisaim felé – különösen az MSZP felé –, hogy ha nem választanak meg, akkor lépj hátra!

Én elhivatottságból politizálok, nem megélhetési politikus vagyok, nem akarok foggal-körömmel ragaszkodni a politikusi poszthoz, megélek tisztességes munkából, ezt mondtam a tavaszi választások után is. Találtam is munkát, de nem itthon.

Azért halasztottam el a külföldi munkavállalást, hogy segítsem a kampányt az őszi helyhatósági választásra, nem akartam magára hagyni a csapatot. A választásokon túl vagyunk: két jobbikos önkormányzati képviselő lesz a testületben, két új, mert mi valóban megtudunk újulni.

Le is köszön a helyi elnöki posztról?

– Igen, terveim szerint még idén.

És az új elnök dr. Szabó Ervin lesz? Minden jel erre mutat.

– Ezt így erős lenne kijelenteni, erről majd a tagság dönt.

De ön őt javasolja?

– Nem bánnám, ha ő lenne. De ez legkésőbb jövő januárban kiderül.

Jámbor Nándor után nagy eséllyel az interjúra is befutó dr. Szabó Ervin lehet az orosházi jobbikosok új elnöke
Jámbor Nándor után nagy eséllyel az interjúra is befutó dr. Szabó Ervin lehet az orosházi jobbikosok új elnöke

Mit vár a két jobbikostól a testületben?

– Hogy határozottan és korrekten politizáljanak. Emeljék fel a szavukat az ellen, hogy tovább üresítsék a helyi önkormányzatot és feladatait, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy elvesznek majd szinte minden feladatot és forrást az önkormányzatoktól, a végén a polgármesternek mindössze annyi dolga lesz az elkövetkező öt évben, hogy eljárjon tanévnyitókra. Szükség van arra, hogy a közösség az itteni emberek akarata szerint működjön. Fel kellene pörgetni a kulturális és közösségi életet. Ennek a városnak az egyik legnagyobb baja, hogy a benne élők többsége nem akar semmit tenni a közösségért. Kiölték ezt belőlük, a város sokszor kihalt, ember nincs az utcán. Ezért menekülnek a fiatalok.

Ez nem csak ránk jellemző, rengeteg vidéki város küzd ezzel a problémával.

– De nálunk ez halmozottan igaz. Elidősödött a város, és egyre jobban fogyunk. Orosházán átlagosan ketten laknak egy ingatlanban, ez pedig katasztrófa. Az vár az egész országra, ami nálunk és a megyében már tapasztalható. Ez viszont a gazdaságon is megérződik, nálunk is.

Terveznek bármilyen együttműködést a bejutott másik két párttal?

– Kizárólag szakmai szempontból, ügyek mentén lehetséges ez. Ha a Fidesz értelmes, jó dolgokat terjeszt elő, ami a város érdekével megegyezik, megszavazzuk. Az is elképzelhető, hogy együtt szavazunk majd az MSZP-vel, ahogy erre volt már példa. De nem biztos, hogy ugyanolyan megfontolásból. Lesznek ügyek, amelyekhez a Jobbik nem adja a nevét és a támogatását, azokhoz azonban igen, amelyek valóban az orosháziak érdekeit szolgálják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.