- hirdetés -

A Boldog Brenner János életét feldolgozó filmsorozat díszbemutatóját Szentgotthárdon, a Csákányi László moziban tartották a hétvégén. A díszbemutatón részt vett a meggyilkolt atyát megformáló orosházi színművész, Jámbor Nándor is.

A két napos szentgotthárdi teltházas vetítésen három etapban mutatták be a sorozatot. A vetítések között közönségtalálkozót rendeztek, melyen Dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a játékfilmet.

A film a 2017-ben boldoggá avatott Brenner János atyáról szól, az ő tragikus történetét dolgozza fel. Az ’56-os forradalom utáni megtorlás idején brutális egyházüldözés kezdődött Magyarországon. Ennek lett egyik áldozata Brenner János is. Rábakethelyen (ma Szentgotthárd része) volt káplán. János atya minden áldozatra készen állt a hívekért. Különösen rajongott a gyermekekért és az ifjúságért. Tisztában volt azzal, hogy a papi hivatás gyakorlása ebben az időben még emberpróbálóbb feladat, mint amikor a szerzetesrendeket szétverték. Tisztelte, szerette az embereket és őt is szerették. Tulajdonképpen ez volt az egyetlen bűne. Ennek a karizmatikus egyházi személyiségnek a megformálására kérték fel az orosházi színészt.

Elképeszt ő a hasonlóság János atya és filmbeli megformálója, Jámbor Nándor közt (Fotó: Weöres Sándor Színház)

Pénteken és szombaton is megtelt a 110 éves Csákányi László Filmszínház a Legyetek szeretettel című tévéfilmsorozat szentgotthárdi premierje és díszbemutatója alkalmából. Felemelő pillanatokat élhettek át azok, akik részt vettek a vetítéseken és a közönségtalálkozón. A díszbemutatón tapasztalt élményekről kérdeztük a jelenleg a Thália Színház csapatát erősítő Jámbor Nándort.

– Nagyon szép volt a díszbemutató. Nagyon különlegesen megfogható atmoszférát lehetett felfedezni és nagyon jó volt látni, hogy ennyire közel hozza egymáshoz az embereket ez a film. Várakozáson felüli lett a fogadtatása a filmnek, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a szentgotthárdiak számára Brenner atya egy élő jelenség és persze van bennük egy kis jogos elfogultság is. Akivel csak beszéltem, szinte kivétel nélkül az egekbe magasztalta a filmet – idézte fel Jámbor Nándor.

Az alkotók közül sokan részt vettek a díszbemutatón (Fotó: Pap Eszter)

A főszereplő a közönségtalálkozón is beszélt az alkotás folyamatáról. – Színészileg nem lehet átváltozni János atyává, mert az ő jelenléte, jelleme, az, amit ő képviselt, az egyedi, amit nem lehet eljátszani, arra nincsenek eszközök. Megpróbáltam közös pontokat keresni, mint például az élet szeretetét, az életigenlést. Nem János atyát kellett eljátszanom, hanem magamból kellett kifogalmaznom azt, ami közös lehet és talán ez adja meg az auráját a szerepnek – mondta el a Thália Színház fiatal művésze.

A rendezvényen több szereplő is tiszteletét tette, vastapssal üdvözölték a nézők Jámbor Nándort, Kelemen Zoltánt, Szabó Róbert Endrét, Balogh Jánost, Antal D. Csabát, Gyulai-Zékány Istvánt, Szerémi Zoltánt, Bellus Attilát, Mihály Pétert, Hrabovszky-Orth Katinkát és Egri Bálintot, a stábból pedig Szilágyi Andor rendező mellett Botos Zsolt felvételvezetőt és Tóth Zsolt operatőrt.

A közönségtalálkozón elhangzott, hogy egyelőre nem sikerült megegyezni egyik televíziós csatornával sem a sugárzásról, de a szentgotthárdi díszbemutatót követően, tervek szerint több helyszínre is elviszik a 8 részes játékfilm sorozatot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.