- hirdetés -

Aranyérmet csak a győztesek kapnak, de ez nem jelenti azt, hogy a helyi MSZP nem fogalmazza meg az elvárásait az új városvezetéssel szemben. Fetser János elnök szerint az új polgármester helyzete nehezebb, mint amikor ő került a városvezetői székbe.

Az október 12-i választás után 10 fideszes, 3 MSZP-s és 2 Jobbikos képviselő ül majd a városi testületben. A bejutott pártok helyi elnökeit kértük értékelésre és politikai véleménynyilvánításra, hiszen ők határozzák meg majd a város következő 5 évét. Íme a Fetser Jánossal készített interjú. A Jobbikos Jámbor Nándorral felvett interjút itt, míg a Fideszes Molnár Béla nyilatkozata itt olvasható.

Az MSZP négy éve négy helyet szerzett, most eggyel kevesebbet. Ennek fényében hogyan értékeli röviden az eredményt?

– Először is fontos elmondani, hogy tudomásul vesszük és elfogadjuk a választás eredményét, gratulálunk az új polgármesternek és a testületbe került tagoknak. Értékelni röviden nehéz, mert ellentmondásos választás volt. A politikai helyzet alapvetően meghatározza a választások kimenetelét, ez 1990 óta mindig így volt. A Fidesz most olyan fölényben volt, amitől nem lehet elvonatkoztatni.

A mi eredményünk ellentmondásos, de egyáltalán nem vagyunk elégedettek vele. Ami fontos, hogy három fővel továbbra is jelen vagyunk a testületben és frakciót is alakítunk. Az is előrelépés, hogy több fiatal mérettette meg magát jelöltként, és a jobbikos képviselők előtt a második helyen végeztünk.

Nem titok, próbálkoztunk szélesebb körű összefogással, de ez nem jött létre.

MSZP-s állásfoglalás – papíron az irányelvek

Itt a Demokratikus Koalícióra vagy a Munkáspártra gondol? Ők a baloldali erők a városban.

– Én nem mondtam, hogy baloldali erők. Szélesebb körű összefogásról lett volna szó. Ez azért nem jött létre, mert nem találtunk párton kívül olyan személyt, aki vállalta volna a polgármesterjelöltséget. Ezután nem kerestünk senkit azzal, hogy működjünk együtt. Az Együtt-PM támogatta a jelöltünket, de ennyi. Úgy döntöttünk, járjuk a saját utunkat. Volt egy jó programunk, de vitára nem tudtuk vinni, mert a fideszes jelölt visszalépett, a többiekkel pedig nem volt értelme vitázni (Civil kezdeményezésre a választás előtti pénteken volt egy vitafórum, amin az öt jelölt közül ketten vettek részt, a jobbikos, és a független. A szerk.)

A szélesebb összefogásba ezek szerint nem tartozik bele a DK? Nem is keresték önöket?

– Nem. Az világosan látszott, hogy vannak olyan politikusok és politikai erők, akik azért indulnak, hogy minket gyengítsenek. Ezt négy éve is eljátszották, amikor a nyugdíjas egyesületet indították, és nevetséges szavazatokat kaptak. Az ellenzéki oldal megosztott volt, a Fidesz pedig egységes. Ez látszik az eredményeken is. Mi továbbra is azokat az értékeket képviseljük, amiket az elmúlt négy évben is többször szóvá tettünk. Megfogalmaztunk egy állásfoglalást arról, hogy mit szeretnénk elérni, ezt hétfőn bemutatjuk az új polgármesternek is egy egyeztetésen.

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

Milyen egyeztetésről van itt szó?

– Dávid Zoltán keresett meg minket, hogy minden párt vezetőivel le szeretne ülni még a testület megalakulása előtt. Az egyeztetésen elmondjuk neki, hogy konstruktív ellenzéki magatartást tanúsítunk olyan kérdésekben, amelyek az embereket érintik. Adók, szociális kérdések, szennyvízcsatorna beruházás vagy akár a fedett uszoda megépítése. (Az egyeztetés az interjú készítése után létrejött hétfőn, erről itt lehet olvasni. A szerk.)

Ha már szóba hozta a fedett uszodát: Gyopároson vagy a belvárosban épüljön?

– Azt kell megfogalmazni, hogy milyen idegenforgalmat akarunk. Ha fejleszteni akarunk, egyértelmű, hogy Gyopárosfürdőn kell megépülnie. Ha kifejezetten a gyerekeknek szánt tanuszoda lenne, akkor el lehet gondolkodni, hol épüljön. Sok tanulmány készült ezekre, elő kell majd venni. Szerintem jobb lenne kint, de nem ezen múlik az uszoda ügye, bár már ott tartanánk, hogy ezen vitázunk. De egyelőre még szó sincs arról, hogy mikor építheti meg a város az uszodát. Van rá kormányzati pályázat, remélem indulunk rajta, ezt mi biztosan támogatjuk.

Több gesztust, nagyobb takarékosságot

Kicsit eltértünk a választástól. Lát előrelépést a párt helyi szereplésében?

– A tavaszi parlamenti és az EU-s választáshoz képest mindenképpen előreléptünk. De az igazi gond, hogy az emberek kiábrándultak a politikából, aminek sok oka van. Egy komoly, művelt ember mondta nekem, hogy már a választáson is figyelik, kire szavaz. Ez badarság, ha valaki bemegy a fülkébe, senki nem ellenőrzi, hova húzza az ikszet. Nem volt választási láz sem, egyszerűen nem érdekli az embereket, ami komoly gond. És a helyi média sem segítette elő, hogy a választópolgárok tájékozottabbak legyenek, többet kellett volna ezzel foglalkozni, jobban be kellett volna mutatni a programokat. A választás egy verseny, az a jó, ha nem csak a feltételek azonosak, hanem minél több embert meg tudnak szólítani a pártok. Óriási az apátia és a szegénység a városban, döbbenetes volt végighallgatni az emberek panaszait. Nagy feladata lesz a városnak ezeket az embereket segíteni.

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

Mit vár az új testülettől?

– Több konstruktivitást és több gesztust. Számomra elfogadhatatlan a három alpolgármester, itt is lehet takarékoskodni. Szó sem lehet mondjuk adóemelésről, mert a városban élőknek így sem egyszerű az élete. Remélem, hogy Dávid Zoltán komolyan gondolta a választás éjszakáján tett azon mondatát, hogy minden orosházi polgármestere szeretne lenni. Reméljük, ez így is lesz, nem csak a fideszes szavazóknak és a fideszes gazdasági holdudvarnak kedvező döntéseket hoznak majd. Utóbbira egy példa: nem meghívásos pályázatokat kell kiírni a Fidesz-közeli vállalkozásoknak, hanem ténylegesen versenyeztetni kellene. Úgy is lehet támogatni az orosházi cégeket, hogy ők kapnak itthon megrendeléseket és munkákat, hiszen ők elsősorban helyieket foglalkoztatnak.

2010-ben támogatták Dancsó József programját. Most várható hasonló?

– Nagy dilemmában vagyunk, elmondom miért. Azt tudni kell, hogy 1994-ben nagyon más volt akkor a politikai helyzet, és a Fidesz, MSZP, SZDSZ közösen állított polgármesterjelöltet. A választás végül rám esett, engem indítottak polgármesterjelöltként. Akkor Dancsó Jószef is esélyes volt erre Fidesz színekben, de én lettem a polgármester. Dancsó úr az én polgármesterségem alatt egyedi megbízással különböző pénzügyi munkákat végzett a város részére, így a mi kapcsolatunk kissé speciális. Amikor 2010-ben megválasztották polgármesternek, a beszéde előtt azt mondta, hogy minden fontos dologban egyeztetni kíván velem, ezért mi ennek tudatában megszavaztuk a programját. Utólag úgy látom, hogy ez hiba volt. Nagy csalódás, hogy menet közben megváltozott ez a hozzáállása.

Most eldöntöttük: ha azt mondja Dávid Zoltán, hogy tényleg a város polgármestere lesz, figyelembe veszi az ellenzék meglátásait, kéréseit, akkor támogatjuk. Ha ezzel nem számol, akkor nem támogatjuk. Azt szeretnénk, hogy több segítséget adjon a családoknak, az embereknek, és az ellenzék irányába is gyakoroljon gesztusokat.

Mondok egy példát: az előző ciklusban többször megkérdeztük, igaz-e, hogy a szennyvízberuházó cég több tízmillió forintot adott civil szervezeteknek, de választ arra, hogy pontosan kik és mennyit kaptak, soha nem kaptunk. Vagy például a költségvetés kapcsán összesen hét percet szólalhat fel egy képviselő, ami nagyon kevés. Na, most ha ez a továbbiakban is így megy, akkor nyilván megint elmérgesedik a helyzet.

Na de többek között ezért vannak a bizottsági ülések, hogy ott átbeszéljék a kérdéseket, és ne a testületi ülésen jöjjön elő minden.

– De az nem zárja ki, hogy a testületi ülésen kérdezzünk. Ráadásul a bizottságok száma meg lett felezve, nagy kérdés, mennyi helyet kapunk majd azokban. De igazából az elv a lényeg, ahogyan a képviselők hozzászólási lehetőségeit beszabályozták a szervezeti és működési szabályzattal. Nem tudom, hogy ez folytatódik-e. Ha igen, akkor abból csak újabb politikai adok-kapok, meg személyeskedés lesz, amiből mindig az ellenzék jön ki rosszul, mert a megválasztott mindenkori polgármesternek van arra lehetősége, hogy összefoglalja és a saját meglátása szerint zárja le a vitát. Viszont válaszra ekkor már egyáltalán nincs lehetőség, ez ilyen műfaj. Tehát abban az esetben tudjuk támogatni a polgármester programját, ha változtat az eddigi folyamatokon.

Honnan tudják, hogy változtatni fog?

– Ez például kiderül a személyi összetételből. Azt gondolom, hogy lesz egyfajta rossz üzenete, ha például Elekes Lajos vagy Molnár Béla bejön társadalmi alpolgármesternek.

Mi ebben a rossz üzenet ön szerint?

– Két dolog. Az több, mint valószínű, hogy csak tíz szavazattal, nem pedig 14-el, egységesen van megválasztva a társadalmi alpolgármester. Egyik egyéni képviselő sem 10 szavazatot kapott a körzetében.

Kedden eldöntik, támogatják vagy sem Dávid Zoltánt

Jó, de a társadalmi alpolgármester nem is indul a választásokon, így nem is szavazhatnak rá többen.

– Ez a Fidesz találmánya, hogy egy társadalmi alpolgármestert be lehet ültetni a testületbe tíz szavazattal, ahol súlyos és markáns dolgokkal bízzák meg. Például a városi gazdasági társaságokat is Elekes kezébe adták. És van még egy lényeges dolog: kizárták az ellenzéket, megfosztották mindenféle ellenőrzési jogától. A gazdasági társaságokban, a fürdőben, a művelődési központnál, a városgazdálkodásnál sem mi, sem a jobbikosok nem kaptak semmilyen ellenőrző szerepet. Ez régen nem így volt. Például minimum nyolc évig Dominkó Sándor (egykori MDF-es, testületi tag. A szerk.) volt a felügyelő bizottság elnöke a városgazdálkodásnál.

Tehát támogatják vagy sem Dávid Zoltán programját?

– Mivel mi vesztettünk a választáson, meg kell hallgatni, hogy a megválasztott polgármesternek milyen elképzelései vannak. Mi pedig elmondjuk – nyilván a realitások figyelembe vételével –, hogy mi mit szeretnénk. A helyszínen döntünk kedden, még egyszer egy ilyen biankó csekket nem töltünk ki, mint amit 2010-ben Dancsónak adtunk.

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

Fiatal arcokat tudtak jelöltként állítani, de ők mégsem kaptak helyet az új testületben. Mi lesz az ő szerepük a jövőben?

– Többen tagok, többen pedig jelezték, hogy szeretnének belépni a pártba, a csapat együtt marad. A baloldalon most nagy kiútkeresés van, ezt mindenki látja. Hogy ennek mi lesz a vége, nagy kérdés. Érdekes a politikai helyzet, nagyon sok baloldali párthoz közeli, vagy párttól független embernek van ugyan gondolata, de nem meri megfogalmazni, vagy nincs hol elmondja. Az MSZP elnökségébe most bekerültek új emberek, fiatalok, akik részt vettek már a listaállításban is, meg az egyéni indulók kiválasztásában is. Az övéké a jövő, ők fogják továbbvinni az MSZP-t. Ám az, hogy az ötéves ciklust hogyan visszük végig, az más kérdés.

Na de így nem is fognak politikai rutint szerezni a fiatalok. Önnek és Füvesi Sándornak adott már a politikai rutin, főleg önnek, aki elég régóta politikus. De egy fiatal akkor hogyan szerez rutint? Nyilván nem egy MSZP-s elnökségi ülésen.

– Én sem úgy szereztem politikai rutint, hogy beültem a testületbe. Úgy lettem polgármester, hogy abszolút nem vettem részt a közéletben, de volt a világról, meg a helyi társadalomról volt véleményem. Van egy világos állasfoglalás a jelenlegi politikai, gazdasági, egyéb helyzetről, ezt számtalan területen meg lehet fogalmazni. Érdekes volt például a lakossági fórumokon megnézni, hogy a fiatal jelöltjeink hogyan lépnek fel.

Van olyan az új társaságban, akiben lát fantáziát?

– Természetesen.

Nevet mondana?

– Nem, mert nem akarom a többieket kellemetlen helyzetbe hozni. Van, akit úgy kellett visszafogni, olyan ambíciói vannak, hogy hihetetlen, van, aki nagyon megfontoltan, nyugodtan nyilatkozik.

Az MSZP is komoly átalakuláson megy keresztül, hiszen az Együtt-PM és a DK gyakorlatilag a szocialista párt tagjaiból jött létre. Az Együtt-PM-nél látok új arcokat. Sajnos nem itt Orosházán, hanem Budapesten.

Tehát számtalan lehetőség van, az interneten keresztül gyakorlatilag bárki, bárhol szabadon megfogalmazhatja véleményét.

De nem igazán látjuk. Tudjuk, hogy kik voltak az MSZP fiatal jelöltjei, egy részüket ismerjük is, de nem igazán látjuk, hogy ők aktívan jelennének meg mondjuk a Facebookon és lenne politikai véleményük.

– Van politikai véleményük, de azt gondolom, hogy nem csak a testületi ülésen politizálhat valaki, hanem számtalan más módon. A civil szféra esetében a Lakásszövetkezet jó példa arra, hogyan polarizálódnak a vélemények, hogyan képviselik a saját érdeküket, és ott azért sok tehetséges ember felbukkan. Az más kérdés, hogy a Lakásszövetkezet ügyének mi lesz a vége, nem tudjuk, az egész egy szappanopera. Visszatérve, számtalan lehetősége van a fiataloknak, hogy rutint szerezzenek. De van például olyan jelöltünk, aki tartott attól, hogy ha mondjuk sajtótájékoztatót tart, retorzió érheti a munkahelyén. Más meg testületi ülésre nem tud eljönni napközben a munkahelye miatt.

Na de ha megválasztották volna egyéni képviselőnek?

– Az már új helyzet, azt meg kellett volna oldani. De nem választották meg, így ez már nem is téma.

Visszatérnénk egy korábbi mondatára: azt mondta, nem biztos, hogy így viszik végig ezt az öt évet.

– Igen. Sokféleképpen alakulhat a politikai helyzet, meg a helyi is. Ötéves a ciklus, elég hosszú, sok minden történhet.

Magyarul, ez a három név az MSZP frakcióban nem kőbevésett?

– Nem. Nyilvánvaló, hogy Burka Laci ugye egyéniben megválasztott képviselő, az más helyzet. De az én szerepem például abszolút nem kőbevésett, majd meglátjuk.

Sokan azt vetették az ön és Varga Zoltán szemére, hogy fiatalításról beszélnek, mégis ön ül az orosházi testületben. Varga meg a megyei közgyűlésben. Sokan nem értik, hol itt a fiatalítás?

– Azért ez nem ennyire egyszerű. Engem például sokan kerestek bal- és jobboldalról, hogy induljak el polgármesterként, mert az gondolják, hogy akkor volt a legsikeresebb a város, amikor én voltam a polgármester.

Nem indult. Ha ennyien kérték, miért nem?

– Az az igazság, hogy a kampányban magánéleti okokból nem tudtam úgy részt venni, ahogy szerettem volna. És az a véleményem, hogy ez a város nyolc év alatt olyan mértékben lemaradt Gyulához, Makóhoz, de még Szarvashoz képest is, hogy ebben a politikai helyzetben nagyon, nagyon komoly erőfeszítést igényelne az, hogy ezt helyrehozzuk. Nem láttam azt, hogy itt alkotni lehet.

És akkor ezt inkább a fiatalokra bízza?

– Nem érzem magam öregnek, a testületben nem egy, nem is kettő idősebb képviselő van nálam.

De a politikában nagy öregnek számít.

– Az én felelősségem, hogy ezek a fiatalok mikor és hol tudnak szerepet vállalni, szerencsésebb lesz, ha akkor jutnak reflektorfénybe, amikor többségbe kerülnek. Hiszem azt, hogy ez is eljön, mert öt év nem annyira hosszú, mint amilyennek most tűnik. Volt, amikor mi arattunk totális győzelmet, most a Fidesz.

Az biztos, hogy az országos és a helyi politikai is messze van attól, mint amit a rendszerváltás során minden párt megfogalmazott. Nem átlátható, jobban központosított, sokkal inkább előtérbe kerültek a pártérdekek. Akkor más volt az önkormányzatiság. Most a politikai színtérre helyeződött a hangsúlyt, nem biztos, hogy ez jó a helyi közösségeknek.

Fotó: Rajki Judit
Fotó: Rajki Judit

A helyi választási eredményeket nézve a Fidesz után második erő az MSZP. A jobbikosok folyamatosan úgy pozicionálták magát, hogy biztosan ők a másodikok és országosan ez majdhogynem igaz is, de itt helyben az MSZP nyert a Jobbikkal szemben. Ez jelent valamiféle elégtételt a pártban?

– Elégtételt semmiképpen, inkább egyfajta pozitívumként értékelném, hogy a Jobbik előtt végeztünk. Csak a győztes kap aranyérmet, a többi a futottak még kategória. Ez semmilyen elégtételt, meg politikai sikert nem jelent. Ez van.

Az MSZP országos választmányi gyűlésén a Botka László, Szeged újra megválasztott MSZP-s polgármestere elég keményen kikelt a párt vezetőivel, főleg Kunhalmi Ágnessel szemben, hogy ezt az eredményt balga dolog győzelemként értékelni. Ön is tett hasonló kijelentéseket még a tavaszi vereségük után. Egyetért Botkával?

– Igen. Ha megnézzük a mostani önkormányzati választást, az a szerencsétlenkedés, ami Budapesten történt sok mindent meghatározott vidéken is. Az embereknek már elegük van abból, hogy összefogunk, aztán meg nem fogunk össze. Politizálni kell ügyek mentén, a családok érdekében. Számomra azért az megnyugtató, hogy aki négy év során folyamatosan csendben van, nem nyilvánít véleményt és nem áll ki az emberekért, az csak futottak még kategória eredményt ér el.

Nekem könnyebb volt, hiszen szabad kezet kaptam

Itt az orosházi DK-ra gondol?

– Nem akarok a DK-val foglalkozni. Egyrészt volt párttagjaink, másrészt baloldali párt. Mi minden párttal ügyek mentén szót váltunk, ha kell. Nekünk az az érdekünk, hogy minden baloldali ellenzéki párt erősödjön, mert akkor erősödik a mi pozíciónk is, de ehhez az kell, hogy dolgozzanak, legyen véleményük. Mi nem szurkolunk ellenük, napi egyeztetés sincs. De az látszik, hogy mi elég markánsan meg tudtunk szólalni testületen kívül is, ha arra szükség volt.

Ön 12 évig volt polgármester. Adna valamilyen tanácsot Dávid Zoltánnak?

– Ez nehéz. Egyrészt Zoli tapasztalt, nem úgy kerül abba a székbe, mint annak idején én, hogy azt sem tudtam hogyan működik a testület. Másrészt más a politikai helyzet. Nekem könnyebb volt, hiszen szabad kezet kaptam. Volt olyan, hogy egy miniszter telefonált, hogyan döntsek adott témában. El is küldtem melegebb éghajlatra. De most sokkal inkább beleszól az országos politika, mint a régebbi testületek munkájába. Azt jónak látom, hogy Bojtor Istvánt akarja Dávid Zoli gazdasági alpolgármesternek. Bojtor 12 évig volt a pénzügyi bizottság tagja, van rálátása a dolgokra. Dávid Zolinak nagyon kemény teher Simonka képviselősége, meg jelenléte Orosházán (Simonka György a Fidesz választókerületi elnöke, országgyűlési képviselő. A szerk.), ha ezen és a Fidesz gazdasági lobbiján felül tud emelkedni, akkor lehet sikeres polgármester Orosházán. Ha ledarálják a Fidesz gazdasági érdekei és Simonka zavaros érdekei, akkor megbukik. De ezt elmondom neki személyesen is.

Nehéz ebben a politikai helyzetben úgy városi érdeket képviselni, hogy ne csak a fideszes szavazók, hanem az orosházi emberek többsége is érezze azt, hogy ez az én polgármesterem, mert akkor gesztusokat kell tenni, adott esetben nemet kell mondani a saját frakciójának. Molnár és Elekes árnyékában, megterhelve egy Simonkával nem sok esélyt látok arra, hogy nem fogják ledarálni.

Az ő érdekeik teljesen mások, mint a megválasztott polgármester érdeke, és lesz konfliktus, Zoli pedig inkább kerüli a konfliktusokat, nem megoldja. Szerintem egy fél éven belül kiderül, hogy mi lesz. Bízom benne, hogy tud sikeres várost csinálni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.