- hirdetés -

Orosháza utcáinak közbiztonsága, a helyiek biztonságérzete került veszélybe, ennek helyreállítását várják az emberek. De létezik valós, hosszú távú megoldás a problémára, ami talán nem is újkeletű a városban?

A napokban adtunk hírt arról, hogy egy orosházi idős asszony a város utcáin, fényes nappal rablás áldozata lett, a támadás következtében megsérült, majd kórházba szállítását követően meghalt – a támadás és a haláleset összefüggéseit még vizsgálják a szakértők (a szerk.). A 82 éves asszonyt egy 17 éves nő rabolta ki, ezt a rendőrség gyorsan kiderítette, a gyanúsított letartóztatásban várja a nyomozás fejleményeit.

Az utóbbi időszakban megszaporodtak a köztéri zaklatások Orosházán, egyes utcák lakóinak biztonságérzete jelentősen megromlott. Így a néhány nappal ezelőtt történt eset nem egyedüli, bár a kimenetelét tekintve eddig példátlan. Vagy lehet, hogy mégsem?

Az Orosházi Élet 2002. augusztus 16-i számában arról számolt be: „Gyökeresben augusztus 11-re virradóra brutálisan meggyilkolták K.-né D. J. 67 éves idős asszonyt. Vasárnap, míg a rendőrség helyszínelt a Szántó-Kovács utcai kertesházban, a környék lakói csoportokba verődve beszéltek a tragédiáról, ami, mint mondják mindannyiuk tragédiája.”

A cikk folytatásából kiderül, hogy a környék lakói félelemben és rettegésben éltek, megoldást vártak annak érdekében, hogy velük ne történhessen meg, ami J. nénivel. Azokat gyanúsították a gyilkosság elkövetésével, akik mindennapos bosszúságaikat, félelmeiket okozták. (A gyanújuk be is igazolódott, a rendőrség még aznap őrizetbe vette a 1967-es születésű R. Z. orosházi lakost emberölés bűntett alapos gyanúja miatt – a szerk.) Az újság beszámolt arról is, hogy a gyökeresiek elmondása szerint két roma család tartotta sakkban a helyieket, akik ellen már többször szót emeltek. A Békés Megyei Hírlap is beszámolt a 2002-es orosházi esetről, a cikkben megemlítik „Az eset kísértetiesen hasonlít az 1994-ben történt gyilkosságra, amely Orosháza-Szentetornyán, Gyökeres tőszomszédságában történt a Károlyi utcában.” A két eset abban is hasonlít, hogy a szentetornyaiak is évek óta rettegtek néhány roma családtól, melyek tagjai megkeserítették a mindennapjaikat – írta a lap.

(Forrás: A Békés Megyei Hírlap 2002. augusztus 14-ei lapszáma)

Visszatérve a 2002-es gyökeresi gyilkossághoz a helyiek azt nyilatkozták: „Nemegyszer jártak a polgármesternél és a rendőrkapitányságon, kérték, hogy tegyenek valamit a nyugalom érdekében.” A beszámoló szerint a rendőrség fokozta a jelenlétet a városrészben és helyi polgárőrség szervezését kezdeményezték. A polgármester vagy az önkormányzat intézkedéseiről nem szólt az újságcikk. Ugyanakkor dokumentumok igazolják, hogy a gyilkosságot követő egy hónapon belül Fetser János polgármester aláírásával három adás-vételi szerződés jött létre roma családokkal. Így az önkormányzat a Szántó-Kovács János utcában egy később lebontásra ítélt ingatlant vásárolt 2 millió forintért, a Kupa utcában egy szintén lebontásra ítélt házat 1,2 millióért, illetve a Dessewffy utában egy további lakóházat mintegy 1,4 millió forintért. Ez lehetett a környék nyugalmának az ára, legalábbis egy időre? Ez a történet akkor itt véget ért, de legalábbis elcsendesett a közvélemény.

Most a szörnyű eset után szintén mindenki azt várja, hogy megoldás szülessen a problémára. De mi lehet a megoldás, ha egyáltalán van olyan „orvosság”, ami jogszerű, gyorsan és persze tartósan hat?

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.