- hirdetés -

Rendőrségi, tűzoltói, földhivatali, munkaügyi és még sokféle beszámolókkal kezdtek. A legtöbb vita az üveggyűjtemény és az orvosi ügyelet kapcsán volt.

Szép, napsütéssel teli péntek reggelt kívánunk mindenkinek!

Véget ért a nyári szünet a képviselőknek is, így újra összeülnek, hogy sok-sok beszámolót hallgassanak meg, majd vagy megszavazzák, vagy leszavazzák, de mindenképpen vitázzanak róla. És ami biztos: lesz itt kampány minden mennyiségben.

Arról, hogy mi várható itt írtunk, a napirendeket pedig itt lehet megnézni. Ha nézni akarod a tévén élőben, akkor klikk ide. (Technikai hiba miatt nem megy az online közvetítés, dolgozunk a hiba elhárításán. Köszönjük a türelmet és a megértést)

Klikkelj a témára, oda ugrik az oldal
Beszámol a rendőrség
Beszámolnak a tűzoltók
Orvosi ügyelet – váltás után
Üveggyűjtemény – újabb 30 millió
Csatornázás

08:54

Még üres a terem, mindössze 4 képviselő ül bent, az előterjesztéseket olvassák vagy beszélgetnek.

08:57

Megérkeztek a rendőrségi és tűzoltósági vezetők. Ők kezdik a napirendek sorát a beszámolókkal.

09:01 – 09:11

Megkezdődik az ülés. Nincs jelen Hutás-Csizmadia Ibolya alpolgármester (Fidesz).

Napirend előtt Füvesi Sándor MSZP-s képviselő kér szót. – Számos alkalommal rámutattunk arra, hogy az adófizetők pénzét nem jól költik. Amikor valódi fontos ügyről van szó, azt mondják, nincs pénz. A rászorulók ingyenes fájára, a bölcsődei ellátásra és a 65 éven felüliek esetében a szemétszállítás díjának elengedésére tettünk már javaslatot, de azt mondták, nem volt pénz. A szennyvízberuházás kapcsán közel 230 pályázat érkezett be a rákötés önkormányzati támogatására vonatkozóan, ebből csak 50-et támogattak. Helyes volt a korábbi javaslatunk, hogy a korhatárt szállítsák le 70-ről 65 évre, sokaknak lenne erre szüksége. Nem pártkatonákra kellene költeni a pénzt, hanem ilyen fontos dolgokra – emeli ki a képviselő.

Aki kérdez: Füvesi Sándor (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Füvesi Sándor napirend előtt (is) beszélt (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Zalai Mihály alpolgármester szerint bölcs döntést hozott a testület, amikor 3 percben határozta meg a hozzászólást, mert “a könnyem is kicsordult volna, ha tovább kellett volna hallgatnom” – mondta. – Önök az javasolták, hogy 65 évre hozzuk le a korhatárt. Ha ezt elfogadjuk, még kevesebb 70 év feletti jutott volna ilyen támogatáshoz. Ez esélyegyenlőségi javaslat volt, a 70 éven felülieknél 5 millió forinttal támogatta azokat, akik jogosultak voltak rá, a beérkezés sorrendjében döntöttünk ezekről. Kellett volna több pénz, de nem volt, ennek is örülni kell.

Fetser János MSZP-s frakcióvezető szerint Zalai ismét minősíti a másik képviselőt, ami méltatlan. Szerinte lehetett volna akár 20 millió forint is ez az alap. – Méltatlan, amikor 1 milliárd feletti a város adóbevétele, hogy nem segítik azokat az orosháziakat, akiknek erre szükségük lenne. Ha 1 millió forint van egy szerb játékos fizetésére, akkor 50 ezer forint is lehetne egy 80 éves kisnyugdíjasra is.

09:12 – 09:50

Beszámol a rendőrség

1.) Beszámoló Orosháza város közbiztonságának 2013. évi helyzetéről, valamint a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről

A napirendi pontokat elfogadva az Orosházi Rendőrkapitányság beszámolója következik.

Hudák Pál r. ezredes és Czecher Péter r. alezredes az ülésteremben. Az írásbeli előterjesztést az orosházi rendőrkapitány szóban egészíti ki, Nem csak Békés megye, hanem az ország egyik legbiztonságosabb városa volt Orosháza 2013-ban – mondja a kapitány, kiemelve többek között hatékony közterületfelügyeletet tartottak fenn, a lakosság üdvözölte a gyalogos járőrszolgálatot, fokozott figyelmet fordítottak Szentetornya és Gyökeres városrészre is, s bár itt komoly előrelépéseket tettek, de a jövőben is fokozottan ügyelnek ezekre a területekre – emelte ki Czecher Péter. A baleseti adatokat valamelyest romlottak az előző évhez képest, de a 2006-ban elindult javuló tendencia nem fordult meg.

Czecher Péter és Hudák Pál - beszámoltak, hogy dolgoztak (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Czecher Péter és Hudák Pál – beszámoltak, hogy dolgoztak (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Munkájukat a felettes szervek elismerték – emelte ki a kapitány – 5-ös skálán 4,63-asra értékelték az orosházi kapitányság munkáját. Az év kapitánysága címet is az orosházi kapta meg.

Dávid Zoltán (Fidesz) képviselő kért először szót, aki gratulált a rendőrkapitánynak és a rendőröknek az elért eredményekhez és a beszámolóhoz.
– Biztos van még olyan terület, ahol vannak kifogások. Hozzám is érkezett olyan észrevétel, hogy a diszkók után sok a hangoskodó, de ez minden nagyobb településen probléma.

Lövei Ferenc (Fidesz) is gratulált, de megkérdezte, hogy az adott szakterületeken van-e elég rendőr?

Németh Béla (Fidesz) úgy véli, az orosháziak értékelik a kapitányság munkáját, aminek köszönhetően biztonságos a város. – A város azon részén lakom, ahol fontos a rendőrök napi szintű járőrözése, ez az ott élőknek nagyon nagy biztonságot jelent, köszönjük. Kemény munkával lehetett ezt elérni, kérem, hogy ezeket az eredményeket őrizzék meg, ha lehet, javítsanak is rajta – mondta Németh Béla, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan irányjelzés nélkül váltanak irányt, ami balesetveszélyes.

Tóth Zoltánné (Fidesz) azt kérdezi, hogy milyen gyakorisággal ellenőrzik a sebességkorlátozások betartását, példának a Kelet utcát említette, ahol sokan figyelmen kívül hagyják a 30-as táblát.

Fetser János nem érti, miért nincs még ítélet a lakásszövetkezet perében (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Fetser János nem érti, miért nincs még ítélet a lakásszövetkezet perében
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fetser János (MSZP) a lakásszövetkezetre kérdez rá: – Több feljelentés érkezett, majd vádemelési javaslattal átadták önök az anyagot az ügyészségnek. Azóta nem hallunk semmit, hogyan áll ez az ügy? Mert az orosháziak furcsán tekintenek arra, hogy több év eltelt, de még mindig nincs ítélet. A közlekedés kapcsán volt olyan eset, hogy valakinek elvették a jogosítványát, mégis vezet, erre hívnám fel a figyelmet – mondja Fetser, aki megemlíti, hogy 12 évi polgármestersége után Németh Béla feljelentette, erről a helyi újság írt, de az eredményről, miszerint nem történt bűncselekmény, arról már nem. – Most itt jelzem, hogy Németh Bélának kell bíróságra mennie, az orosházi rendőrség elfogultságot jelentett be így a csongrádi vizsgálja – mondta, de hogy pontosan mire gondolt, azt nem fejtette ki.

Elekes Lajos társadalmi alpolgármester arra világít rá, hogy nehéz terepen dolgoztak a rendőrök, hiszen nagy területen helyezkedik el a város, a határ közelsége is feladatokat ró a rend őreire. – A csatornaépítés közlekedésrendészeti oldalát szintén kiválóan intézték, nem voltak nagyobb problémák, ugyanakkor az emberek sem érezték, hogy emiatt folyamatosan büntetnék őket, tehát véleményem szerint korrekten kezelték. 2006-ban a rendőrség morális mélyponton volt az akkori, fővárosi események miatt, az azóta eltelt években azonban az ember szívét melengeti, ha rendőr lát. Ez is volt a kormányzati cél, hogy létrejöjjön egy független szakmai rendfenntartó szerv – tekint ki országos szintre az alpolgármester, majd a helyi mutatókra visszatérve a drogfogyasztás még inkább visszaszorítására hívta fel a figyelmet.

Zalai Mihály szerint is jól kezelték a rendőrök a csatornázási munkák miatti forgalomváltozásokat, és megköszöni a rendőrök munkáját. – Jó látni a gyalogos rendőröket a városban. Ez talán inkább pszichikai hatást vált ki, növeli az emberek biztonságérzetét, akik pedig rosszban sántikálnak azoknak üzenet, hogy itt nem érdemes próbálkozni, ezt bizonyítják a statisztikák is – fogalmaz. Hozzáteszi, örül annak, hogy Szentetornyán már 4 rendőr szolgál, és nyugalmat teremtettek. – Ha ezt nem önök teszik, akkor a lakosság kikényszeríti, hogy valamilyen szedett-vedett társaság tegye ezt meg, de jobb, ha a rendőrök tartják fent a rendet és a biztonságot. Orosháza biztonságos város, ezt az állapotot fent kell tartani. Önöknek ebben rengeteg munkája van, amiért köszönet jár – zárja szavait, majd kérdez: a 2. kategóriás kiemelt kapitányság miben jelent más munkát? A betöréseknél látni némi emelkedést, sikerült-e megállítani ezt a folyamatot?

Czecher Péter orosházi rendőrkapitány válaszol: – A létszámra vonatkozó kérdésre elmondhatom, a mai nappal a létszám 95%-os feltöltöttségű, mert 2014. március elsejével hét fiatal másodéves rendőrtiszti hallgató került az állományba, akiket tapasztaltabb kollégák segítenek. A létszám ráadásul nem a közterület fenntartásból hiányzik. Sebességellenőrzések akkor vannak, amikor idevezénylik a traffipaxot, ilyenkor minden alkalommal a Kelet utcán és a Földvári úton is mérnek, és ez így lesz a jövőben is. A lakásszövetkezettel kapcsolatban a megyei rendőr-főkapitányságon még folyamatban van egy nyomozás, erről többet nem mondhatok. A szervezeti rendszerünk átalakulása kapcsán létszámfejlesztést kaptunk, és az átalakítás jobban igazodik a város szerkezetéhez. A regisztrált lakásbetörések száma 30-ról 40-re emelkedett az elmúlt évben, sok esetben valóban nem helyi, hanem távolról (Budapest, Komárom, stb) érkezettek törtek be, ők már jó helyen vannak, egy darabig biztosan nem tudnak betörtést elkövetni. A diszkók és a kábítószerek kapcsán elmondhatom, odafigyelünk és keményen fellépünk, a helyzetet némileg nehezítik a dizájnerdrogok.

Hudák Pál r. ezredes szót kér: – Az országos rendőrfőkapitányság felmérte a kapitányságok létszámát, a megyében 1863 fő dolgozik. Emelték a körzeti megbízottak létszámát, ebből kapott a szentetornyai rész is, és ez érezhető is a közbiztonsági mutatók szerint. Elindult a közterületi szolgálat, ez egy másfajta kapcsolat a rendőrök és a lakosság között. Igyekszünk a negatívumokat észrevenni, de kérem azt a lakosságtól és a képviselőktől, hogy ha látnak valamit, jelezzék, ha látják, hogy valaki jogosítvány nélkül vezet szóljanak. Akkora létszámunk nincs, hogy mindig minden utcában ott legyünk, de társadalmi összefogással ez javítható. A létszám vonatkozásában fontos, hogy ha teljes mértékben fel van töltve az állomány, akkor már jó helyzetben van a kapitányság. Ha kis lépésekben is, de folyamatosan javul a közbiztonság, az fontos az itt élők, és az ide érkezők számára egyaránt. Köszönjük a pozitív megnyilvánulásukat, igyekszünk az észrevételeknek eleget tenni, és segíteni a helyi rendőrkapitányság munkáját a megyei erőkkel.

A képviselők a beszámolókat 10 igen, 2 tartózkodás mellett elfogadták.

09:51 – 10:25

Beszámolnak a tűzoltók

2.) A Tűzoltóparancsnok éves beszámolója a település tűzvédelmi helyzetéről és a kapcsolódó intézkedésekről

Matuska Zoltán tű. alezredes, a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese, Süli Zsolt tű. alezredes, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Szűrszabó László tű. főhadnagy, az orosházi tűzoltóparancsnok helyettese, ül a teremben. A parancsnokhelyettes kiemeli, hogy a katasztrófavédelemnél 2012 óta stratégiai változás nem történt, de ún. finomhangolások igen. Ezért úgynevezett örsök alakultak annak érdekében, hogy a vonulás szempontjából az ún. fehér foltokat lefedjék, vagyis ezekre a területekre is gyorsabb érjen ki a segítség. Az önkéntes tűzoltók kiképzésére források is jutottak. – Fontos feladatunk a megelőzés, ennek érdekében szén-dioxid mérőket adtunk több intézménynek, hangsúlyt fektetünk az ifjúság képzésére, az érettségihez szükséges közösségi szolgálatot nálunk is eltölthetik. Megalakult a Dél-Békés Mentőcsoport, az önkéntes szervezet az országban bárhol bevethető – sorolta a parancsnokhelyettes.

Szűrszabó kiemeli, a műszaki mentések száma stagnál, leginkább az időjárásból adódóan van sok vonulásuk, de a szabadtéri tüzek tekintetében a megelőzésnek köszönhetően jelentős esetszámcsökkenés tapasztalható.

Közeledik a Kéklámpás nap – erre hívja fel a figyelmet Dávid Zoltán, aki szerint a rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a lakosság képet alkosson a rendőrök, mentősök és tűzoltók munkájáról. – Elismerésre méltó a munkájuk, úgy gondolom, érdemes lenne az önkormányzat részéről elismerni minden évben egy-egy kiváló szakembert. Ezért javaslom alpolgármester úrnak, hogy alkossunk egy rendeletet, melyben megfogalmazzuk, oklevéllel ismerjük el a kiemelkedőt alkotókat. Ezt az erkölcsi elismerést akár már a mostani Kéklámpás napon is átadhatjuk, bár tudom, rövid az idő.

Dávid Zoltán javasolta, kapjanak elismerést a tűzoltók, rendőrök, mentősök. Támogatták. (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Dávid Zoltán javasolta, kapjanak elismerést a tűzoltók, rendőrök, mentősök. Támogatták. (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

Füvesi Sándor egyetért Dávid Zoltán javaslatával: – Csak megköszönni lehet a tűzoltók munkáját, akik sokszor a saját életüket kockáztatják mások anyagi javaiért. Sok munkát fektetnek a tűzoltók a megelőzésre, ennek konkrét eredményei vannak, amíg 2012-ben 154, addig 2013-ban csak 78 tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Reméljük, hogy megfelelő körülmények között végzik munkájukat, van egy 1952-ben épült laktanya, amire az önkormányzat sikerrel pályázott, de 2012 januárjától a tűzoltóságokat államosították, és így, mivel idegen tulajdont az önkormányzat nem újíthat fel, ezért le kellett mondani erről a felújításról. Azóta eltelt két év, kérdezem, hogy a laktanya felújításáról lehet-e valamit tudni. Dávid Zoltán javaslatát pedig kiegészíteném, hogy az oklevél mellé egy borítékot is tegyünk – mondja Füvesi.

Süli Zsolt tű. alezredes, a kirendeltség vezetője elmondta, a megelőzés érdekében tájékoztatnak és ellenőriznek. – 2013-ban a kirendeltség illetékességi területén 311 ellenőrzést hajtottunk végre, ez 90-el több, mint tavaly. A cél a tűzvédelmi előírások betartatása. Ha az előírásoknak nem felelnek meg, akkor azt szankcionáljuk, de nem a büntetés a cél, hanem a tűzesetek megelőzése. Az eredmények önmagukért beszélnek, a tűzesetek száma komoly csökkentést mutat az elmúlt két évben. Orosháza, mint a térség legiparosodottabb területe kiemelt figyelmet kap – sorolja Süli, aki az önkéntes polgári védelem munkájára is kitért, az orosházi tűzoltó parancsnokság pedig álláspontja szerint megyei szinten is kiemelkedően végzi tevékenységét.

Tűzoltók beszámolója - Süli Zsolt, Szűrszabó László és Matuska Zoltán (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Tűzoltók beszámolója – Süli Zsolt, Szűrszabó László és Matuska Zoltán (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

A szót Matuska Zoltán alezredes, megyei igazgatóhelyettes veszi át. – A megyei igazgatóság ismeri a laktanya problémáját, miszerint az elhelyezés nagyon mostoha, így mi is kezdeményeztük a felújítást. A gazdasági főigazgató helyettes járt már Orosházán, jelenleg az orosházi laktanya felújítása a 4. a sorban az országban. Keresik annak a lehetőségét, hogy uniós forrás is érkezzen, ha ez sikerülne, akkor azonnal első lenne a sorban. Záros határidőn belül meg fog történni a felújítás. A kirendeltség és a laktanya nem egy helyen van, ezért számunkra szakmailag is fontos, hogy megújuljon a laktanya és beköltözzön a kirendeltség állománya is. A tűzoltók vízzel dolgoznak. Nagy tüzeknél óriási mennyiségű vizet használunk fel, ezt a tűzcsapokból a városi hálózatból pótoljuk, amit viszont a város fizet, ez éves szinten több millió forint is lehet. Ha nincs tűz, akkor nincs vízfelhasználás. És akkor még nem is beszéltem az egyéb károkról – fogalmaz az igazgatóhelyettes.

Burka László (MSZP) elmondja, az üvegvárosrészben rendezett lakótelepi napon a tűzoltók évek óta részt vesznek, és ez is segíti a megelőző tevékenységet, amit ezúton is köszön a körzet képviselőjeként.

Németh Norbert is sürgeti a laktanya felújítását (Fotó: Melega Krisztián)
Németh Norbert is sürgeti a laktanya felújítását (Fotó: Melega Krisztián)

Németh Norbert (Jobbik) szintén köszönetnyilvánítással kezdi a hozzászólását, majd a laktanyára tér rá. – Az önkormányzatnak már nincs rálátása, a döntés a kormányra tartozik. Amikor ebben az országban stadionokat adunk át, akkor mi uniós forrásokra várunk, és azoknak a fiúknak, akik nap mint nap az életüket kockáztatják, ilyen körülmények között kell dolgozni.

Elekes Lajos alpolgármester kiemeli, Bajkán György tűzoltóparancsnok tájékoztatása szerint a legerősebb tűzoltók országos versenyének idén Orosháza ad helyet, a cél, hogy itt is tartsák ezt a rendezvényt. – A másik unikális dolog a Simonka György támogatásával létrehozott Dél-Békés Mentőcsoport, ez is fontos kapcsos – amellett, hogy bevethetők – a prevencióban. A katasztrófavédelem a 2013-as árvízet kiválóan levezényelték, ez is jelzi, hogy az átszervezés sikeres volt. Eszközökkel rendelkeznek, és reményeink szerint a laktanyafelújítás is hamarosan megoldódik. A közelmúltban adtuk át a mentőállomást, nagyon remélem, hogy a következő a tűzoltó laktanya lesz.

Füvesi Sándor: – A mentőállomás felújításának mi is nagyon örültünk, és szívesen ott lettünk volna az átadáson, ha tudunk volna róla, nem hogy még meghívót is kapjunk. Többször szóvá tettük, hogy ha az önkormányzati átadásokról értesülnénk, akkor mi is részt vennénk ezeken, de ebben nincs változás.

Zalai elmondja, hogy az Országos Mentőszolgálat szervezte az ünnepséget, önkormányzati képviselőket vélhetően nem hívtak meg, ő mint alpolgármester kapott meghívót. – Olyan rendezvényekre, ahova meghívunk önkormányzati képviselőt, oda minden képviselőt meghívunk, függetlenül attól, hogy ellenzéki-e vagy sem, senki nem kerül hátrányos helyzetbe.

A 2012-ben bekövetkezett változások kapcsán Zalai rámutat, közbiztonsági referenst kell foglalkoztatni jogszabály szerint: – Ezzel nyert a város, a polgármesteri hivatal is, mert kézben tarthatóbbak az ide illeszkedő feladatok. Itt van például augusztus 20-a, amikor vihar kerekedett, a felállított operatív törzs, amelyben a referens is részt vett, zökkenőmentesen megoldotta a helyzetet. A veszélyes anyagok szállítása kapcsán bekövetkezett változások, az iparbiztonsági szervezet létrejötte garantálja az ezen a területen való ellenőrzést, és baj esetén a gyors elhárítást. – Dávid Zoltán javaslatával egyetértek, a következő testületi ülésen alkossunk erre vonatkozóan rendeletet, ez a következő költségvetési évet fogja érinteni.

Bogdánffy Csaba (MSZP) azt kérdezi, hogy a mentőállomás átadására Dávid Zoltán képviselő akkor véletlen keveredett oda? Zalai ismétel: nem tudom, ki kapott meghívót az OMSZ-től.

A testület végül szavazott a beszámoló elfogadásáról: 12 igennel fogadták el.

10:26 – 10:28

3.) Szakigazgatási szervek tevékenységéről szóló tájékoztató 2013. április 01-2014. március 31-ig terjedően (Munkaügyi Kirendeltség, Földhivatal, Népegészségügyi Intézet, Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal, Járási Hivatal)

Két hét múlva Békéscsabán megyei közfoglakoztatási kiállítás és vásár lesz, az ülésen is invitálják a szakigazgatási szervek képviselői a képviselőket. A munkaügyi központ, a földhivatal és az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal tájékoztatója szerepelt ebben a napirendben. Szavazni nem kellett, mert ezek csak beszámolók.

10:29 – 11:04

4.) Az Orosházi Települési Értéktár Bizottság 2013-2014. évi beszámolója

Zalai kiemeli, továbbra is várja a bizottság a lakosság, intézmények, civilek javaslatait, hogy minél több értéket felvehessenek az értéktárba.

Füvesi Sándor szerint a nemzeti értékek, a hungarikumok azok, amelyek erősítenek bennünket, és meg is különböztetnek másoktól, ez nagyon fontos: – Épp ezért láttam szomorúan, hogy a Horváth József által benyújtott előterjesztés nem sok. Kérem, hogy ezt hirdessék, és én is szorgalmazom, hogy akinek javaslata van tegye meg. De ezt nem így kell csinálni. Elég lett volna a témát megadni, és nem kellett volna a bonyolult adminisztráció, mellékletet, dokumentumot, fotót, stb kell benyújtani. Rengeteg érték van Orosházán, ami megőrzésre való, fontos lenne, hogy ebben az értéktárban is tudjunk konszenzust teremteni. Hiányolom például az értéktár listájából a szellemi, kulturális értékeket, rengeteg ötletem lenne, de nem húzom most ezzel az időt. Tehát a céllal egyet lehet érteni, de javasolni kellene a bonyolult adminisztráció egyszerűsítését.

Horváth József (Fidesz) szerint azon kellene elgondolkodni, hogy a törvény szabta keretek szerint mik azok, amikkel Orosháza is tud csatlakozni, a lehetőségről pedig többször tájékoztatták a lakosságot. – Ha annyi értéket ismer, akkor miért nem érkezett javaslat öntől?- teszi fel a kérdést Füvesinek. – Ez egy társadalmi munka, a bizottság dolga összesíteni. A lóversenyzésnek nagy hagyománya van, a bélyeges téglát nem is orosházi gyűjtő terjesztette be, Gellértegyházáról a legjobban kidolgozott anyagot kaptuk. Én úgy gondolom, hogy a folyamatot elindítottuk, a feladatunk nem a kérdőívek kidolgozása, hanem a döntés, a beérkezett anyagok minősítése és továbbítása a megyei értéktárba.

Elekes Lajos szerint fontos az értéktár (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Elekes Lajos szerint fontos az értéktár (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Elekes Lajos egyetért Füvesivel, fontos a helyi értékek katalogizálása. – De a hozzáállásunk más. Rengeteg ötletem van nekem is a muszlim temetőtől kezdve a fürdőn át a libamájkonzervig. Ez egy abszolút demokratikus, alulról építkező rendszer, bárki beemelhet ide anyagot, igaz, ehhez vaskos dokumentációt kell kitölteni. A bizottság dolga, hogy ezt értékelje, és a jogszabályi környezetet ellenőrizze. Azzal nem értek egyet, hogy hozzunk létre egy kulturális konszenzust, hogy legyen egy kör, aztán ami abba nem fér bele, az kiesik. A kultúra épp azért jó, mert abba sok minden belefér. Ha a gazdakör földműves emlékművet akar, emeljen, ha önök – reflektál Füvesinek – munkásmozgalmi emlékművet akar, szíve joga – véli Elekes, aki szerint ebben a kérdésben nem felülről kell irányítani, hanem hagyni alulról szerveződni.

Bogdánffy Csabának is van hiányérzete: – Hogy csak kettőt mondjak, orosházi kenyér, 100 éves OMTK. Ez a határozati javaslat, előterjesztés lehetett volna bővebb, nem derült ki például, hogy volt-e olyan javaslat, ami nem ment át.

Horváth József elmondja, volt olyan javaslat, ami felsorolt 20-at, egyet sem utasítottak el, kidolgozásra visszaadták őket, illetve kiegészítéseket kértek hozzá. – El lehet mondani, hogy miért nem több ez a négy, de ha nem kapunk javaslatokat, akkor nem tudunk miről dönteni.

Füvesi Sándor kapja vissza a szót: – Amikor egy előterjesztésről elmondom a véleményem, azt, hogy Orosházán sokkal több érték van, amit fel lehet sorolni. Ez egy segítő szándékú vélemény volt, rávilágítottam, hogy talán nem így kellene csinálni. Jó és fontos a cél, az eredmény a lényeg, legyen egy jó értéktár, ne négy felsorolása. Elekes képviselőnek válaszolva, a konszenzustól nem kell félni, az irodalomban például irodalmi kánonnak nevezik, hogy mit tanítsanak.

Elekes Lajos reagált volna, de Zalai szerint nem volt személyes érintettség, így nem adta meg a szót.

Németh Béla szerint most megpróbálnak igazságot tenni a passzivitásról. – A bizottságnak az a dolga, hogy elbírálja a beérkezett anyagokat. A bizottság nem a jónak tartott ötlet kidolgozására van, hanem a beérkezett anyagok elbírálására. Ez a passzivitás egyre inkább jelenséggé válik, hiába vannak felhívások, nem mozdulnak az emberek. Most is van hasonló felhívás, hiszen az első világháború kitörésének 100. évfordulójára gyűjtjük a helyi emlékeket. (A felhívás itt olvasható).

Zalai Mihály szerint fontos a tolerancia, hogy azok az értékek, amik másnak fontosak, de nekünk nem, benne legyenek az értéktárba. – A bizottság munkáját az minősíti, hogy a beérkezett anyagokat milyen módon bírálja el. Nem csak felhívásokat tettek közzé, hanem rengeteg levelet küldtek szét. Az MSZP által delegált tag, Szilasi-Horváth Tibor is kiválóan végezte a munkáját a bizottságban, szerintem neki sem az a véleménye, hogy rosszul működik – fogalmaz Zalai. Szerinte álságos Füvesi magatartása, mert szemrehányó dolgokat mond, de semmilyen javaslatot nem tett, pedig ő is megteheti.

Zalai Mihály figyelme a hozzászólón (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Zalai Mihály figyelme a hozzászólón (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

Bogdánffy Csaba kéri, hogy ha van olyan helyi érték, amivel valaki már elkezdett foglalkozni, kidolgozni, akkor azt jelentessék meg, ne az legyen, hogy egy témával többen foglalkoznak egymástól függetlenül, hanem tudjanak egymáshoz csatlakozni – javasolta a képviselő.

A napirendet végül 9 igen, 1 nem, 3 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

11:22 – 11:43

Orvosi ügyelet – váltás után

A szünet után folytatódik az ülés.

5.) Az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásával kapcsolatos döntések meghozatala

Hét év után szerződést bontott a kistérségi társulás a Sani-Med Transsal, mert nem megfelelően látta el az utóbbi 1-2 évben a központi orvosi ügyeletet.

Füvesi Sándor visszaemlékezik egy tavaly novemberi ülésre, amikor téma volt az orvosi ügyelet, és az akkori polgármester, dr. Dancsó József “agyba-főbe dicsérte a szolgáltatót”. Emlékeztetett, Fetser képviselőtársa már akkor jelezte, hogy a központi orvosi ügyelet nem működik megfelelően, példának egy skarlátos esetet vázolt a frakcióvezető az ülésen, de észrevételeit figyelmen kívül hagyták, de az idő őket igazolta – mondta Füvesi.

Zalai csatlakozik Dancsó polgármesterhez abban a kérdésben, hogy eldönteni, hogy ki skarlátos vagy ki nem, szűken vett szakmai kérdés. – Nem a mi dolgunk ezt minősíteni, ezt egyedül az ÁNTSZ teheti meg.

Figyel az ellenzék (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián)
Figyel az ellenzék (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián)

Zalai februárban vette át a kistérségi tanács vezetését Dancsó Józseftől, aki lemondott tisztségéről, hogy a Magyar Államkincstárat vezethesse. Az új társulási elnök felé márciusban jelezték a polgármesterek, hogy működési zavarokat látnaka Sani-Med Transnál, így feltétlenül beszélni kell róla.

– Egy levelet küldött egy polgármester, amiben jelezte, hogy vannak fizetési nehézségek és egy műszer rossz állapotban van. Meghívtuk a Sani-Medet vezető Piriczki urat, aki elmondta, hogy a fizetéseket rendezte, és a műszer sorsát is intézte. Miután a probléma rendeződni látszott, nem tértünk ki rá újra. Egészen augusztus 1-jéig, amikor kiderült, hogy nem volt orvos az ügyeleten. Felhívtuk Piriczki doktor figyelmét erre a hiányosságra, és ekkor elindult késő este az ellátás. Ekkor tudtuk meg, hogy a dolgozók augusztus 1-jétől nem veszik fel a munkát, ha nem fizetik ki őket. Sajnálom, hogy nem kaptunk egy orvostól, ápolótól sem jelzést, hogy ekkora a gond. De ebben az esetben sem tudtunk volna sokat tenni, hiszen a cég rosszhiszeműen járt el, a pénzt akarta kivenni. Három polgármestert bíztunk meg az ellátás újraszervezésével, ez sikerült, a szerződést felmondtuk a súlyos szerződésszegés miatt és szeptember 1-jén már az új rendszer működik – sorolta Zalai Mihály. – Végül 11 nap alatt sikerült olyan szakmai vezetést és orvosokat találni, akikkel megkezdődhetett az ellátás. A műszerek igen hiányosan álltak rendelkezésre, ezért a kórház segített abban, hogy minden meglegyen. A kistérségi tanács gondolkodik a bírósági eljáráson, hiszen a Sani-Med nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit és a műszerek egy részével sem tud elszámolni. Az orvosi ügyeletben megvan a bizalom, és rendben működik az új rendszerben. Most olyan döntéseket kell meghozni, ami ehhez az anyagiakat biztosítja.

Németh Norbert (Jobbik) jelzi, augusztusban őt is megkeresték orvosok, hogy elmaradt a bérkifizetés, és a műszerezettséggel is gond van. – Ez a cég Pusztaottlakára van bejegyezve – hívta fel a figyelmet a képviselő, aki szerint feljelentést kell tenni. 0 A tájékoztatást köszönöm, egyetértek, mindössze egy dologban vitatkozom, tudomásom szerint az ott dolgozó orvosok, ápolók már márciusban jelezték a kistérség felé, hogy baj van.

Fetser János: – Az előterjesztés jó, a döntések szakszerűek, a kistérségi társulás jól kezelte a helyzetet. Amivel vitatkozom: fél évvel ezelőtt mi nem a skarlát, nem skarlát miatt szólaltunk fel, hanem azt jeleztük, hogy nem megfelelően látták el a gyerekeket a központi ügyeleten – emelte ki az MSZP-s képviselő, aki elsorolja ennek a bizonyos skarlátos ügynek a folyamatát. – Tény, hogy komoly gondok merültek fel az utóbbi hónapokban a központi ügyelet működésével kapcsolatban. Állítólag olyan vállalkozások jelentkeztek be Pusztaottlakára, akiknek a tevékenysége itt van Orosházán, de Pusztaottlakán jegyzik őket, mert ott állítólag nem kell helyi adót fizetni, ennek érdemes lenne utánanézni. Az előterjesztést megszavazzuk, mert jó – zárta Fetser.

Zalai kiemeli, az előterjesztés Fejes Róbertné kistérségi tanácsadót dicséri, a következő lépés a pontos leltár, majd a tanács döntése következik.

Az előterjesztést 13 igennel elfogadták.

11:44

6.) Az Orosházi mentőállomás eszközbeszerzésének támogatásával kapcsolatos 150/2014. (VI.26.) Kt. számú határozat módosítása (OMSZ)

Júliusban hozott döntést a testület arról, hogy támogatja a most felújított orosházi mentőállomás eszközbeszerzését, 387 ezer forinttal. A támogatási összeg marad, csak a célbajutás formája változik. Hozzászólás nincs, a képviselők vita nélkül, egyöntetűen elfogadták az előterjesztést.

11:45 – 11:47

7.) „Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban” tárgyú pályázat benyújtása

Egy járási szintű, az esélyegyenlőséget elősegítő program megvalósításának pályázati lehetőségéről egyeztetnek, Fetser János az előkészítés 440 ezer forintos költségére kérdez rá, mit takar ez pontosan.

Püspöki-Sinka Edit, a pályázat felelőse válaszol: – Az előkészítési költség megvalósíthatósági tanulmányt foglal magába, ez kötelező eleme a pályázatnak, az árajánlatok hamarosan beérkeznek.

8 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők a 22 milliós pályázat benyújtását.

11:48 – 12:10

Üveggyűjtemény – újabb 30 millió

8.) Báthory Júlia Üveggyűjtemény megvásárlásának kiírt pályázat benyújtása (II. ütem)

Füvesi Sándor kér szót: – Tudom előre, azt fogják mondani, hogy mit kritizáljuk mi ezt megint, mert nem az orosházi adófizetők pénze ez, hanem központi forrás. De mi úgy gondoljuk, hogy a központi forrásban is ott van az orosháziak adóforintja és minden közpénzzel felelősen kell gazdálkodni. A gyűjtemény 90 millió forint, ennyibe kerül valamennyi adófizetőnek ez a gyűjtemény – mondja Füvesi, aki nem tudja, mekkora turisztikai értéke lesz majd ennek a gyűjteménynek, majd emlékeztet, annak a Báthory Júliának a gyűjteményét veszik meg, akinek a nevelt fia a főtéren álló üvegkörtefa tervezője, Szilágyi András. Emlékeztet, hogy az NKA meghívásos pályázata révén kerül majd ide három ütemen keresztül a gyűjtemény, de Füvesi Sándor szerint másra is lehetett volna ekkora összeget fordítani a kultúra területén, sajnálatos, hogy erről megint nem történt előzetes egyeztetés.

Zalai jelzi, a gyűjtemény 150 millió forint értékű, erre írtak ki 90 millió forint összértékben pályázatot, az NKA célja az is volt, hogy ezt a gyűjteményt egyben tartsa. – A legjelentősebb kortárs üvegművészek Báthory Júlia tanítványai voltak, ő az egyetlen világhírű üvegművészünk, akit a párizsi világkiállításon is kitüntettek. Egyedülálló gyűjtemény, amely nemzetközi érdeklődést hozhat Orosházára. Az NKA nem úgy működik, hogy odamegyünk és kérünk x millió forintot valamilyen programra. Az, hogy egy település vezetője meglátott egy lehetőséget, tárgyalt és tető alá hozta, szerintem egyáltalán nem baj. A napokban kezdődik a gyűjtemény katalógus fotózása, és folyik a kiállítóhely előkészítése is – zárta Zalai.

Fetser emlékeztet, első körben éles vita folyt a testületin arról, hogy támogassák vagy sem, akkor elmondták az érveiket. – Ez az utolsó előtti ülése ennek a testületnek, és azt gondolja ez a testület – és értse bele magát mindenki -, hogy fel van vértezve a mindentudásnak és a hosszútávú koncepciónak a kizárólagos tudományával. Sajnos nincs. A következő testület ha nem változtat ezen, és nem veszi figyelembe azt a hihetetlen tudást, hagyományt, ami ebben a városban emberekben, civilekben megtalálható, akkor folyamatosan bele fogunk menni ilyen vitákba. Joggal gyanakodhat az ellenzék, mert a többség azt mondja, majd én tudom, csinálom. Az üvegkörtefa megosztotta a város közvéleményét, megosztotta önöket is és nem volt pályáztatva, bejött ez a Szilágyi és családja, majd a szennyvízberuházásnál kiderült, komoly pénzeket fizetett a kivitelező az üvegkörtefára meg másra is, de hogy mire, azt a városvezetés nem akarja megmondani. – Ez a gyűjtemény gyanús pályázati módon kerül ide, majd az idő eldönti, hogy jó döntés volt-e vagy sem. Ha igaz, amit mi gondolunk, akkor egy fideszközeli családnak jut így pénz. Nem szeretnék vádolni senkit, de nem tiszta ez az ügy, minden ilyen meghatározó ügyet szélesebb körben kellene megrágni és dönteni róla.

Előterjesztve, elolvasva, megszavazva (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Előterjesztve, elolvasva, megszavazva (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

Németh Norbert: – 90 millió forint üvegre akkor, amikor gyerekek éheznek ebben az országban. Ez közpénz. Alpolgármester úr, ön hülyének nézi az embereket, ez fidesz közeli család kifizetése.

Zalai visszautasítja Fetser szavait, miszerint gyanús a pályázat. – Ez egy meghívásos pályázat, de miért baj az, hogy a város vezetője azon dolgozik, hogy a város imidzsébe jól illeszkedő gyűjteményt ide hozzon Orosházára. Szociális demagógia, amit a Jobbik folytat, nem lehet lefordítani, hogy gyógyszer vagy üveg, az üveget kapjuk. Fontos az alapvető szükségletek kielégítése, de nem csak kenyérrel él az ember, a kulturális értékek gondozása, megőrzése az NKA feladata.

Fetser János kapja vissza a szót, aki szerint pályázatot kellett volna kiírni, amin más is indulhat, de az, hogy “gyere koma kapsz 90 milliót”, abban mi a pályázat? – kérdezi, majd kitér a gyopárosfürdői fejlesztést célzó visszamondott pályázatra, ennek kapcsán jelzi, bírósághoz fordultak.

Németh Norbert: – Segítek akkor lebontani a közpénzt. Véleményem szerint éhező gyerek családja lehet bolsevik, vagy demokrata. De a gyerek akkor is éhezik. Amikor ma egy családapa hazavisz 67 ezret, mert a többit az önök kormánya elviszi, akkor nem érdekel, hogy egy üveg, meg pályázat, ez közpénz.

– A város testületének tagjainak a város gyarapítása a feladata – mondja Zalai. – Ha lehetőségünk van egy 90 millió forint összértékű gyűjtemény idehozatalára, ezzel a város kulturális életének gyarapítására, akkor nem értem, hogyan várhatják el, hogy ezt elutasítjuk.

Füvesi ismét elmondja, jegyzőkönyv szerint először egyeztetett Dancsó az NKA vezetőjével, és utána írták ki a meghívásos, tehát csak Orosházának szóló pályázatot. – 90 millió sok pénz, ha burkolt pályázat útján is jön, sok pénz. Azzal van probléma, hogy ezt senki nem egyeztette, az orosházi szakmával ezt senki meg nem beszélte, nem kérdezték meg tőlük, hogy mi mindenre lehetne ezt a 90 milliót fordítani, de önök ezt akarták.

– Nem volt válogatási lehetőség – hangsúlyozza ismét Zalai – nem így működik, hiába kérdeztük volna meg, hogy mit szeretne a helyi szakma. A cél a gyűjtemény egyben tartása volt, a második ütem benyújtásával most már a gyűjtemény ⅔-a a birtokunkban van, jövőre pedig teljes egészében az lesz.

8 igen 5 nem mellett elfogadta a testület a napirendet.

12:11 – 12:21

9.) Hulladékgazdálkodási feladatok változásával kapcsolatos döntések meghozatala

Jogtechnikai módosításról van szó, vita nincs, a rendeletmódosítást a képviselők egybehangzóan elfogadták.

10.) Ivóvíz-ellátási és szennyvíz-elvezetési szolgáltatás díjainak megállapításáról és a szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 28/2003. (XII.29.) Ör. számú rendelet hatályon kívül helyezése és a vízkorlátozási terv jóváhagyása

A határozati javaslatot 8 igen, 4 nem 1 tartózkodás mellett elfogadták.

11.) Az Orosházi Polgármesteri Hivatal Alapító Okiratának módosítása, valamint Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadása

A határozati javaslatokat többségi szavazással elfogadta a testülettel.

12.) Orosháza város településrendezési eszközeinek (településfejlesztési koncepció, településszerkezeti terv, szabályozási terv, HÉSZ) felülvizsgálatához szükséges források és ütemezés jóváhagyása

A költségek költségvetési elosztásának technikai módosítását javasolják. Fetser János azt kérdezi, az összeg hogyan jött ki, nyílt pályázaton lesz meghirdetve, és így csökkenhet, vagy fix az összeg. Novák főépítész válaszol: – A 25 milliós értékhatár a meghívásos közbeszerzés értékhatára, hármat kértünk be, körülbelül ilyen értékben is érkeztek be. Előreláthatólag a közbeszerzés maitt ennél alacsonyabb ár lesz majd.

8 igen mellett elfogadták.

13.) Pro Team Kft.-vel kötött bérleti szerződés módosítása

Elfogadták a napirendet, vita nem volt.

12:22 – 12:47

Csatornázás

14.) Orosháza Város Önkormányzat 2014. évi Közbeszerzési Tervének 1. számú módosítása

Füvesi kér szót, és a 100 milliós utcafelújításról szóló cikkünket idézi. A kérdés, hogy a közbeszerzési terv módosításának előterjesztésében saját forrás van megjelölve, és most módosítják a tervet ezzel a tartalommal. A cikk pedig uniós forrásra hivatkozik, és múlt időben mondja az útfelújításokat, akkor most hogy van ez? – kérdezi Füvesi, akinek további kérdései is vannak a projket támogatási rendszerére vonatkozóan.

Hagymási László irodavezető szerint Füvesi kérdéseivel rátapintott a projekt bonyolultságára, és vázolja a finanszírozást. – Projekten belül van támogatott és nem támogatott tevékenység, vagyis ezt az uniós nem finanszírozza, ezt a hitelből állják, ide tartozik a szennyvíztelep 13%-a, ill. az úthelyreállításoknál az unió által nem támogatott részét szintén hitelből fedezi. Közben kétszer nyertünk EU önerőalapot, 85-ről 95%-ra emelkedett a támogatott tevékenységek mennyisége. A támogatott és nem támogatott tevékenységek terén is sikerült előre lépni, így forrás nyílt a nem támogatott tevékenység oldalán, erre fordíthatunk ebből a forrásból. Felvonulási területként érintett utak esetében javítottunk az útburkolaton. Pontos számokat jövő évben tudunk majd mondani, az biztos, hogy kedvezően jön ki ebből az önkormányzat.

Fetser János azt kérdezi, hova csatornáztak át pénzeket? – Az előterjesztés szerint, a kivitelezés során az utakban keletkezett károkról van szó, ebből a költségből 50%-ot vállaljon fel a kivitelező, mert ő okozta ezt a problémát, vagy terheljék rá. Annak idején történt egy kamerázás, jegyzőkönyvek, állapotfelmérés. Az aljegyzőtől kérdem,hogy ezek az utak már elkészültek, akkor hogy döntünk most erről?

Dr. Durayné dr. Nikolics Nikoletta aljegyző elmondja, a vonatkozó törvény megengedi, hogy időközben is eljárást folytassanak le, ha előre nem látható esemény történik – mondja. Fetser azonban jelzi, nem az eljárás, hanem a kivitelezés történt meg.

Hagymási Lászlóé a szó: – Eredetileg ez az összeg a projektben szerepel. Az hogy nem támogatott tevékenységre használjuk fel, attól a jogosultság meg volt, így elindítottuk az eljárást, augusztus 20-ra elkészült a 17 út aszfaltozása. A projektbe úgy van módunk helyreállítást beemelni, ha ezt a magyarázatot beletesszük – válaszol az irodavezető a károkozást firtató kérdésre.

A pénzügyi iroda részéről elmondják, fedezetlen kötelezettségvállalás nem történt, projekten belüli kötelezettségvállalásról van szó.

Füvesi szerint sok még a kérdés, az útfelújításnak örülnek, de az orosházi közpénzeket védik, ezért voltak a kérdések, így világos, a hitelkeretből maradt erre forrás.

A képviselők az előterjesztést 8 igen, 5 tartózkodás mellett elfogadták.

13:20 – 13:29

15.) Az Orosházi Média Kft. Alapító Okiratának módosítása

Füvesi Sándor MSZP-s képviselő szerint ezt az alapító okiratot még az ág is húzza. – Az előző ülésen úgy érezhettem magam, mint a Média Kft tulajdonosi képviselője. Kérdezem, hogy nem a jegyzőkönyv meghamisítása, ami történt? Emlékezhetünk mindannyian, hogy Zalai Mihály a szavazás végén azt mondta, hogy azt a javaslatot elfogadták, amit hozott a testület…(Zalai Mihály felhívta a figyelmét a képviselőnek, hogy az előző testületi ülésen elhangzott ügyrendi témáját feszegeti, és ha nem a mostani előterjesztésről beszél, elveszi a szót). Füvesi folytatta, és azt kérdezte az aljegyzőtől, hogy miért szerepel más szó a jegyzőkönyvben, mint ami elhangzott. – Most sem értünk egyet azzal, hogy Irimiás László ügyvezető-főszerkesztő megbízatását meghosszabbították 2016. decemberéig, és miért tették ugyanezt a felügyelő bizottsággal is. Módosító indítványt is teszek. Javaslom, Orosháza város testülete dönt arról, hogy Irimiás László ügyvezetői, továbbá Sára Csaba, Koszorús Oszkár és Kovács Péter felügyelőbizottsági tagok megbízatása ma közös megegyezéssel megszűnik, és dönt arról, hogy 2014. december 31-ig napjáig megválasztja Sára, Koszorús és Kovács urakat a felügyelői bizottságba, Irimiást pedig ügyvezetőnek 150 ezer forint havi javadalmazással.

Zalai Mihály szerint ez egy politikai performansz, de szavazásra bocsátja kérdést: a testület 8 nem mellett nem támogatja, az eredeti határozati javaslatot a testületi többség elfogadta.

Fetser ügyrendben kért szót, és azt firtatta, hogy miért nem kaptak a kérdésre választ az aljegyzőtől. Erre Dr. Durayné Dr. Nikolics Nikoletta jelezte, hogy a témában már megadta a részletes írásbeli választ, így nem kívánja ezt újra felhozni.

13:30 – 13:47

16.) Orosháza Város Local Agenda 21 Programja felülvizsgálatának elfogadása

– Fontos dokumentum, a fenntartható fejlődést vázolja – kezdi Füvesi Sándor – ennek társadalmi részére kitér, idézve az előterjesztésben foglaltakat. – Hiányzik a könyvtár, a múzeum, a gyermekjóléti szolgálat, a testvértelepülési kapcsolatok, a helyi közbiztonság kifejtése, stb. Nem olvastam a parlagfű helyzetről, a vizek védelméről, a turizmusról nem, vagy csak alig tesz említést az anyag – sorolja a hiányokat Füvesi hozzátéve, frissebb adatokkal kellett volna dolgozni, nem 2011-es, 2012-es számokkal. – Emelkedett a segélyeket igénybe vevők száma, emelkednek a megélhetési gondok, csökken a fogyasztás, stb, – olvas fel a dokumentum azon részéből, ami a városban élők szociális helyzetét vázolja.

Fetser János jelzi, a 2013-as KSH adatokat illő lett volna feldolgozni. A megélhetési gondok emelkedése valóság – mondja, aki a dokumentum egészét tekintve nem tarja kidolgozott anyagnak, ezért nem fogja megszavazni.

Füvesi kapja vissza a szót, kérdezi, hogy a bányászat miért téma a dokumentumban, jelzik felé a homok- és olajbányászatot, a közösségi közlekedés fejlődését is célul tűzték ki, – Na ná, látjuk, hogy az elmúlt években ezen a téren milyen előrelépés történt.

Hagymási László a tanulmány hátterére világít rá: – 2011-ben készült el a tanulmány, ennek a felülvizsgálata a téma, uniós pályázatok esetében kötelező elem. A felülvizsgálatra kevés idő volt, felsoroltuk, hogy kiknek a közreműködésével készült ez el, a pályázati kritériumoknak való megfelelést szolgálja. A jövő évben lesz esedékes az anyag teljes felülvizsgálata, az észrevételeket megértettem, és be fogjuk emelni.

Zalai szerint a vaskos anyagból a negatív adatokat kiemelték, míg a pozitívakat nem, például a vállalkozások számának emelkedését, és emlékeztet, a délelőtti órákban a munkaügyi kirendeltség beszámolója is téma volt, amelyben kedvező adatok szerepeltek.

8 igen, 3 nem és 2 tartózkodás mellett fogadták el.

13:48 – 14:06

Interpellációk, kérdések

Füvesi Sándor interpellációja: Mennyibe került a főtér valójában?

Az interpellációban Füvesi felveti, hogy egy éve van főterünk, ami egy nemrégiben megjelent cikk szerint 1 milliárd forintba került. Szerinte biztosan nem ennyibe, hiszen a főtér helyén korábban álló épületet a tulajdonostól a város, egyedüli licitálóként 150 millióért vette meg. Miért ennyiért? – De volt egy kis rész, amiért külön kellett fizetni egy vállalkozónak. Lebontották a szállodát, ahelyett, hogy uniós pályázatból felújították volna. Mennyi is volt a bontás? Mennyit költöttek a projekt előkészítésére, hányszor fizették ki a tervezést, mennyi pótmunkát fizettek ki? A pályázati forrás valóban 1 miliárd forint volt, de mennyibe került a főtér valójában?

Zalai Mihály válaszában kiemelte, valamennyi adat nyilvános, az adatok megtalálhatók a város honlapján, ha egyéb adatokra van szüksége, keresse fel a városfejlesztési irodát. – A kérdése nyilvánvalóan nem számszaki, hanem politikai, így politikai választ adok. Egy magas színvonalú tér született, amin naponta sokan töltik idejüket.

– A kérdés számszaki volt – mondja Füvesi – mennyibe került a szolárium megvétele, mennyibe kerültek a pótmunkák? Több levelet írtunk már, részadataink vannak, de most én itt önt kérdezem, de ön a közvélemény elől titkolja ezeket az adatokat, a választ nem fogadom el.

A testületi többség, 8 igennel, elfogadta a választ.

———-

Bogdánffy Csaba kérdez: A csatornázás után elvégzett felújításokat követően többször fel kellett vágni a csatornatetőket, a Huba utcánál mintegy 3 centiméterre meg van süllyedve egy, odakentek egy kis bitument, ha az megfagy, balesetveszélyes lesz, ezt ki ellenőrzi. Felvetettem fél éve, hogy az AKG utcájában egy szakaszon veszélyes a járda, mikor történik ott lépés?

Zalai válaszol: műszaki ellenőrök figyelik a helyreállítást, a képviselő jelzését megvizsgálják. Járdafelújításra tavaly és tavaly előtt is forrást fordítottak, idén a városi sétányt szeretnék megoldani belőle, a városfejlesztési iroda felmérte a város járdáinak állapotát és ütemtervet készített.

———-

Fetser János kérdezi, tudja-e Zalai, hogy a Botond és Dózsa utcák sarkán a Városüzemeltetési Zrt kocsija engedi ki az ürülékét? Zalai nem tud róla, köszöni a jelzést, kivizsgáltatja.

———-

Burka László jelzi, kaptak meghívót a battonyai gyermekfaluba holnapra, de csak most értesülnek róla, miért? Zalai elmondja, ő kapott korábban meghívót e-mailben, de abból az nem derült ki, hogy az önkormányzati képviselők nem kaptak, vagy hogy Zalainak kellett volna ezt továbbküldeni. Ezért a holnapi utazás elhalasztva és egyeztetnek egy újabb időpontot.

———-

Füvesi Sándor azt kérdezi, hogy a tízemeletesek előtti buszváróban mikor lesz végre üveg?

Hagymási László irodavezető elmondja, hogy várhatóan jövőhéten bekerül az üveg a tartószerkezetbe.

———-

Fetser János azt mondja, hogy Gyopárosfürdő felé bevezető utakon méteres gaztáblák vannak, különösen a volt önkormányzati ingatlanon a Springer dülőn. Semmi nem történt, hiába szólították fel a tulajdonost. Az erre járók ezzel találkoznak.

———-

Zárásként Zalai felolvasta Szűts Gézáné tankerületi igazgató levelét, amiben arról téjákoztatja a testületet, hogy a kardoskúti iskola a tervekkel ellentétben nem lesz egyházi, a fenntartást az egyház nem vette át, mert “Kardoskúton 8 osztályos képzést indítani külön-külön osztályokkal, az ott ismert létszámmal, nem áll módukban”. Így az iskolát integrálják a Vörösmarty iskolába, annak a telephelye lesz.

Ezzel véget ért a testületi ülés nyilvános része, köszönjük a figyelmet!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.