- hirdetés -

Ezúttal nem pénteken, hanem csütörtökön lesz a soros testületi ülés. Téma lesz az SOS Gyermekfalu, energetikai pályázat és Orosháza vagyona is. Közvetítjük az eseményeket, de előtte nézzük, mire számíthatunk.

1. A legérdekesebbnek az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa megkeresése ígérkezik, ezzel is indul a csütörtöki testületi ülés. Még a ’80-as években, elsőként az országban Battonyán nyitotta meg kapuit a gyermekfalu, ami jelenleg mintegy 80 gyerek otthona. Egy évig még Battonyán működik a falu, de az alapítvány már készíti elő a költözést, Orosháza lenne az új otthon. Erről korábban itt írtunk.

2. Szobrot állítana az Orosházi Gazdakör a város felvirágoztatását elindító földművesek emlékére. Még tavaly ősszel adták be a pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap Művészetek Kollégiumához, a közelmúltban kiderült, megkapták a forrást. A tervek szerint a Dózsa György utca – Bajcsy Zsilinszky utca sarkán lévő közterületen állna a szobor, szeptember végére készülne el. Az összköltség 9,6 millió forint, ebből 5 millió forintot pályázati forrásból fedeznek.

3. A következő nevelési évben 26 óvodai csoport lesz az önkormányzati óvodában, ugyanannyi, mint tavaly.

Csütörtökön, június 26-án lesz a soros testületi ülés. A képviselők 9 órától tanácskoznak, az eseményeket közvetítjük a városi tévén keresztül, és online az OrosCafén. A napirendeket a város honlapján tudod elolvasni, kattints.

4. Önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítése című pályázat benyújtásáról is határoznak a képviselők.

5. Felülvizsgálják a szociális szolgáltatásokról szóló önkormányzati rendeletet. Például ún. krízis keretet hoznak létre, a keret a szociális szolgáltatóknak adható, hogy akkor is tudjanak azonnal lépni, amikor még nincs meg az aktuális költségvetés. Bekerül a szociális gondoskodási formák közé a pszichiátriai betegek és szenvedélybetegek nappali ellátása, úgy tudjuk, hamarosan indul ez az új ellátás a Kettőssánc téren, az egykori Arany Évek gondozóházban, telephelyvezetőt mindenesetre már keresnek.

6. Módosítják a gyerekek ellátásról szóló önkormányzati rendeletet. Ennek keretében például bekerül a személyes gondoskodást nyújtó ellátások közé a szociális nyári gyermekétkeztetés. A legfőbb változás, hogy létrejön az ún. önkormányzati segély, ez lesz többek között az átmeneti segély helyett.

7. A kistérségi szinten működő szociális és gyermekjóléti ellátásokat szabályozó rendeletmódosítás a téma. Az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásához csatlakozott Árpádhalom családsegítés szolgáltatást igényelt és kapott.

8. A hulladékgazdálkodási törvény szerint július elsejétől nonprofit cégek végezhetik a hulladékgazdálkodást a településeken. Orosházán az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szolgáltat, az orosházi önkormányzat 2,1 millió forint névértékű üzletrésszel rendelkezik, és 100-100 ezer forint üzletrésszel rendelkezik további 9 település.  Az önkormányzat és a kft közszolgáltatási szerződéskötése a téma.

9. Módosítják a polgármesteri hivatal szervezeti ábráját.

10. Módosítják a város tavalyi évi költségvetési beszámolóját, a napirend Orosháza város vagyonkimutatását is tartalmazza. Ide kattintva tudjátok megnézni, mivel rendelkezik a város (.pdf).

11. Döntéseket hoznak az idei évi költségvetési rendelettel kapcsolatosan. Az önkormányzat 755 millió forintos hitelkerettel számol, ennek nagyobbik része, 403,7 millió forint hitelszerződéssel biztosított, ebből fedezik a csatornahálózat és a szennyvíztisztító-telep beruházásával kapcsolatos költségeket. A fennmaradó 351,3 millió forint hitelszerződéssel nem biztosított, erre kívánnak 10 éves futamidejű szerződést kötni. A hitelösszeg lenne több fejlesztés fedezete, így például parkolók építését és felújítását tervezik, és fejlesztésekben gondolkodnak a közvilágítás, játszóterek és a fürdő kapcsán. Ez az első határozati javaslat a 11/2-es napirendnél. A másodikban a mentőállomás működéséhez szükséges eszközök (konyhaszekrény, étkezőasztal, stb.) beszerzéséhez nyújtana 387 ezer forintos támogatást a város. A 3. határozati javaslat a Táncsics gimnázium tehetséggondozó programjának finanszírozása, a programra csaknem 4 millió forintot költ a város. Tíz hátrányos helyzetű gyereket vinne táborba a gyerekjólét, ehhez 200 ezer forintot kérnek a 4. határozati javaslatban, az 5.-ben pedig a református egyház számol el a tavalyi évi önkormányzati támogatásból fennmaradó összeggel.

12. Módosítják az Orosházi Média kft alapító okiratát.

13. A működőképesség megőrzését, vagy a feladatellátást veszélyeztető helyzet elhárítását szolgáló támogatásra ad be igényt az önkormányzat, erre a központi költségvetésről szóló törvény ad módot. Pályázni szeptember végéig lehet, az elbírálás folyamatos, de legkésőbb december 20-ig értesülnek a pályázó önkormányzatok, hogy kapnak-e ilyen címen forrást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.