- hirdetés -

A kormánypárt Orosházán is toronymagasan nyerte az EP választást. Az MSZP mindössze 5 szavazattal előzte meg a Jobbikot. Itt vannak a részletek.

Sokan azt gondolják, érdektelen az EU-s választás. Rosszul gondolják, hiszen az unióban sok olyan döntés születik, ami a mindennapi életünket alapvetően befolyásolja. Ma arról döntöttünk, ki képviselje hazánkat a nemzetek parlamentjében.

Összesen 751 európai parlamenti képviselőt választ 28 tagállam 400 millió szavazópolgára. A választás öt évre szól, az unió polgárai e képviselőkön keresztül befolyásolhatják az Európai Unió politikájának irányvonalát.

Az EP-választáson nincsenek egyéni jelöltek, csak országos listára lehet szavazni személyesen a valamivel több mint tízezer szavazókörben, valamint 97 külképviseleten. A választás egyfordulós, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok nyolc lista közül választhattak.

23:12

Orosháza: Fidesz, MSZP, Jobbik, DK, Együtt, LMP

A Fidesz győzelem nem is volt kérdés városunkban sem. Az MSZP végül megelőzte a Jobbikot, igaz, mindössze 5 szavazattal. A Demokratikus Koalíció, az EGYÜTT-PM és az LMP bejutott, a Haza Nem Eladó Mozgalom és az SMS nem tudott képviselőt küldeni az uniós parlamentbe.

Békés megyéből Erdős Norbert – aki egyébként Orosházán született – a Fidesz színeiben jutott be az EU parlamentbe.

Orosházi eredmények:

FIDESZ-KDNP 52,13 százalék – 3.541 szavazat
MSZP 14,71 százalék – 999 szavazat
JOBBIK 14,63 százalék – 994 szavazat
DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ 7,73 százalék – 525 szavazat
EGYÜTT-PM 4,93 százalék – 335 szavazat
LMP 3,99 százalék – 271 szavazat
A HAZA NEM ELADÓ 1,40 százalék – 95 szavazat
SMS 0,47 százalék – 32 szavazat

Részletes, választókörökre lebontott eredményekért klikk ide.

23:10

Az EP összetétele politikai csoportok szerint – becslés (2014)

Forrás: MTI
Forrás: MTI

23:04

Ők lesznek a magyar képviselők az EU-ban

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása után az Európai Parlament magyar képviselői pártonként:

FIDESZ-KDNP (12 mandátum):

Bocskor Andrea
Deli Andor
Deutsch Tamás
Erdős Norbert
Gál Kinga
Gyürk András
Hölvényi György
Dr. Kósa Ádám
Pelczné Gáll Ildikó
Schöpflin György
Szájer József
Tőkés László

JOBBIK (3 mandátum):

Balczó Zoltán
Kovács Béla
Dr. Morvai Krisztina

MSZP (2 mandátum):

Dr. Szanyi Tibor
Dr. Ujhelyi István

DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ (2 mandátum):

Gyurcsány Ferenc
Dr. Molnár Csaba

EGYÜTT-PM (1 mandátum):

Bajnai Gordon

LMP (1 mandátum):

Meszerics Tamás

A teljeskörű előzetes eredményadatokat az NVI várhatóan május 29-én, csütörtökön teszi közzé, azután, hogy Magyarország külképviseleteiről az utolsó szavazóurnák is beérkeztek és megszámlálták a bennük lévő szavazatokat.

22:48

Forrás: MTI
Forrás: MTI

22:08

A Fidesz előzetes számai

Korábban leírt információnkat látszik megerősíteni az alábbi fotó, amit Zalai Mihály, az orosházi Fidesz elnökségi tagja tett ki nemrégen Facebook oldalára „Orosházáról jelentem” képaláírással.

Fotó: Zalai Mihály/Facebook
Fotó: Zalai Mihály/Facebook

22:14

Átlagosan 43,11 százalékos volt a részvétel az európai parlamenti választásokon – jelentették be vasárnap este Brüsszelben – írja az MTI.

Ez volt az első alkalom, hogy az EP közvetlen választásának bevezetése, 1979 óta minimális mértékben ugyan, de növekedett a részvétel az előző választáshoz képest. Az öt évvel ezelőtt tartott EP-választáson 43 százalékos volt a részvételi arány.

Az első előrejelzések szerint az új, 751 fős EP-ben is a jobbközép, illetve balközép Európa-párti erők dominálnak majd, annak ellenére, hogy az euroszkeptikusnak mondott képviselők száma mintegy megduplázódik.

21:25

Országos szinten is toronymagas Fidesz győzelmet jósolnak. A Mandiner.hu szerint 67 százalékos feldolgozottságnál az állás:

1. Fidesz-KDNP 52,83%
2. Jobbik 14,96%
3. MSZP 11,22%
4. DK 9,21%
5. Együtt-PM 6,41%
6. LMP 4,77%

21:08

Orosháza: fölényes Fidesz győzelem, második a Jobbik

A Választás.hu oldalán elérhető statisztika szerint Orosházán 18:30 óráig a választók 26,48 %-a jelent meg, ez 6498 fő. Ehhez természetesen még hozzájön majd az utolsó fél óra eredménye.

Információink szerint a Fidesz toronymagasan nyert Orosházán. Úgy értesültünk, hogy 50 % felett, több mint 3500 szavazatot kapott a kormánypárt listája a városban. Az előzetes eredmények szerint a második helyen óriási harc van. Forrásaink elmondták, hogy jelen állás szerint a Jobbik – még ha csak néhány szavazattal is – megelőzte az MSZP-t, a két párt egyenként 1000 körüli szavazatot kapott.

Pontos eredmény 23 óra után várható.

21:07

Szinte mindenhol kész a számlálás

A szavazókörök zárása után két órával, este 9-kor már a leadott szavazatok 99,07 százalékának feldolgozásával végeztek a szavazatszámláló bizottságok – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az MTI-nek.

Bár magas a feldolgozottság, az eredmények közzétételével meg kell várni az este 11 órát, amikor az utolsó uniós tagállamban, Olaszországban is bezárnak a szavazókörök.

20:07

Erős kritika az alacsony részvétel

Erős kritikának számít az alacsony részvételi arány az idei európai parlamenti (EP-) választáson – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője vasárnap, kora este az M1 választási műsorában.

Az elemző szerint azokban az európai országokban, ahol nem kötelező a voksoláson való részvétel, csak kevesen mentek el szavazni az idei EP-választáson. A kampánynak láthatóan nem volt „felhajtó ereje, nem érezték a választók a tétet” – fűzte hozzá.

Gálik Zoltán, a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa úgy vélte, az urnáktól való távolmaradás annak a jele is lehet, hogy sokan csalódtak az európai válságkezelésben. Mint mondta, a 2008 óta tartó gazdasági válságra az unió nem volt képes gyors és megfelelő válaszokat adni.

„Nagyon sokáig volt bénult Európa, és még mindig várat magára a gazdasági növekedés” – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az alacsony részvételt úgy is felfoghatjuk: a fontos kérdésekre adott válaszok ellen szavaztak.

19:54

Megkezdték a szavazatok számolását, eredmény 23 óra után

Az ország mind a 10 386 szavazóköre bezárt este 7 órakor, a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdtek az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán leadott voksok megszámlálásához – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

A szavazókörök zárása után a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatón az NVI elnöke ismertette a 18.30 órai részvételi adatokat, amelyek szerint a választásra jogosultak 27,64 százaléka szavazott addig. Emlékeztetett: újabb megjelenési adatot már nem hoznak nyilvánosságra, csak a teljes részvételi számot közlik majd este 11 órakor, amikor nyilvánosságra hozhatják a választás eredményét.

Az NVI elnöke jelezte: a részvétel elmarad a 2009-es és 2004-es adatoktól is. A választási iroda vezetőjeként nem tudja megmondani, mi volt az alacsony részvétel oka, az a politológusok dolga lesz – mondta.

19:00

Lezárult a szavazás, nincs tovább! Pontos részvételi adatok nagyjából fél 8 után jönnek, de az biztos, hogy rekord alacsony volt az arány, nagyon kevesen mentek el szavazni.

Eredmény késő este, 23 óra után lesz, hiszen meg kell várni, míg az unió összes országában bezárnak a szavazóhelyiségek. Természetesen mi is írjuk majd, hogyan döntöttek azok, akik elmentek választani.

17:45

17 óráig országosan a szavazásra jogosultak 24,06 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Békés megyében alacsonyabb, 21,85 százalékos az arány, ami 65.296 szavazót jelent.

Kevesen döntöttek úgy, hogy elmennek választani (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Kevesen döntöttek úgy, hogy elmennek választani (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Orosházán teljesen csendben zajlik a szavazás, 23,74 %-os részvétel mellett. Ez nagyon alacsony, de még kicsivel több mint 1 óra van, hogy javítsunk az arányon.

A 2004-es EP-választáson 17 óráig a választásra jogosultak 32,25 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 30,25 százaléka. Áprilisban ilyenkor 56, 77 százalékos volt a részvételi arány – írja a HVG.hu.

15:51

15 óráig a szavazásra jogosultak 19,53 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Békés megyében ez 17,72 százalék, ami 52.943 szavazót jelent.

15:03

Meg kell semmisíteni a névjegyzéket

Legkésőbb vasárnap 16 óráig meg kell semmisíteniük az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán induló pártoknak a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok (választási irodától kapott) adatait.

A választási eljárásról szóló törvény lehetővé teszi az európai parlamenti választáson listát állító pártoknak, hogy a kampány céljaira a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét igényeljék a Nemzeti Választási Irodától (NVI).

A megkereséseknek az NVI csak azt követően tehetett eleget, hogy a kérelmezők igazolták: befizették az adatszolgáltatás díját. Az NVI-től egyedül a Fidesz vásárolta meg a választók adatait 2 millió 131 ezer 500 forintért.

Ezeket az információkat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehetett felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos.

Az adatokat legkésőbb a szavazás napján 16 óráig meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet a jelölőszervezet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítő NVI-nek – írja az MTI.

13:44

Egy kis segítség annak, aki még nem volt választani. Ilyen lapot kap majd, ezen lehet bejelölni a számára szimpatikus pártot.

Itt a pártlista, rájuk lehet szavazni ma 19 óráig (Fotó: Melega Krisztián)
Itt a pártlista, rájuk lehet szavazni ma 19 óráig (Fotó: Melega Krisztián)

13:40

Orosházán jobb az átlag

A választáson országosan 13 óráig a szavazásra jogosultak 15,9 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Békés megyében ez 14,65 százalék, ami 43.771 szavazót jelent.

Orosházán 13 óráig az országos átlagnál valamivel magasabb az arány, a választásra jogosultak 16,54 %-a adta le szavazatát.

13:06

Emlékkártya az első választóknak

Emlékkártyát kapnak a Nemzeti Választási Irodától (NVI) azok az első választók, akik az áprilisi országgyűlési választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá.

A bankkártya méretű plasztiklap – amelyet a szavazás napján vehetnek át a szavazóhelyiségben – 13 806 fiatal számára készült el.

Az orosházi 10-es szavazókörben is van első választó, ez a kártya lesz az övé (Fotó: Melega Krisztián)
Az orosházi 10-es szavazókörben is van első választó, ez a kártya lesz az övé (Fotó: Melega Krisztián)

A kék kártya egyik oldalán az „Emlékül az első választóknak 2014” felirat szerepel a magyar címerrel és uniós sárga csillagokkal, míg a hátlapján egy idézet Magyarország Alaptörvényéből, a Nemzeti hitvallásból: „Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit. (…) Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez.”

12:48

Orbán nagyobb részvételre számít

Orbán Viktor miniszterelnök reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választás magyarországi részvételi aránya legalább az európai középmezőnyben lesz – írja az MTI.

„Nem szeretném, hogyha méltatlan képet mutatna Magyarország az európai elkötelezettséget illetően, márpedig a részvételi arány erről is beszél” – mondta a kormányfő, miután feleségével, Lévai Anikóval vasárnap 12 óra után néhány perccel leadta szavazatát Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában.

Azzal kapcsolatban, hogy a friss részvételi adatok mintegy két százalékkal elmaradnak az öt évvel ezelőttitől, Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy ez még az elviselhetőség határán belül van.

„Mi kampányoltunk, amit tudtunk, megtettünk, mindenkihez eljutottunk, mindenkivel beszéltünk” – tette hozzá, majd megjegyezte: a magyar egyébként is olyanfajta, hogy szereti az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat – így van ez az adóbevallásnál és a hivatalos ügyek intézésénél is -, ezért bízik abban, hogy délután még lesz egy újabb jelentős részvételi hullám.

A miniszterelnök arra biztatta a választókat, menjenek el voksolni, „ne vegyék félvállról a dolgot”, ez egy fontos ügy Európának és a magyaroknak is, mert nem mindegy, kik képviselik az országot az unióban a következő években.

12:11

Mesterházy részvételre buzdít

Részvételre buzdította a választókat Mesterházy Attila, az MSZP elnöke Veszprémben vasárnap, miután leadta szavazatát az európai parlamenti választáson. A szocialista pártelnök nem sokkal dél előtt érkezett a Hriszto Botev Általános Iskolába feleségével, szüleivel és két gyermekével. A szavazófülkébe lányával együtt ment be.

A voksolást követően Mesterházy Attila újságíróknak azt mondta: az eddigi adatok alapján alacsonyabb a részvétel, mint öt évvel ezelőtt.

Hozzátette: az európai parlamenti választásoknak komoly tétje van Magyarország számára, hiszen rengeteg olyan döntés születik uniós szinten, ami a hétköznapjainkat befolyásolja. Ezért a választásokon való részvételre buzdította a választókat – írja az MTI.

11:34

A vasárnapi európai parlamenti választáson délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 11,53 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Békés megyében 11,27 százalék, azaz 33.686 szavazó ment el 11 óráig.

11:26

Eredmény 22 óra után

Magyarországon 19 óráig lehet voksolni, néhány európai országban az utolsó szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 23 órakor zárnak 2014. május 25-én. Az első, európai szintű eredménybecslést május 25-én, közép-európai idő szerint 22 óra körül hozzák nyilvánosságra. Az első európai és országos szintű eredmények pedig május 25-én, közép-európai idő szerint 23 óra körül lesznek elérhetők.

11:02

#EP2014

Nálunk nem nagyon használják, de Európa többi országában szinte alap twitterezni. Aki mégis használja ezt a szolgáltatást, és a választásról ír, használja az #EP2014 taget. Így bekerül a több százezer üzenet közé az övé is.

10:15

Minden körzetben nyugodtan megy a szavazás. A részvétel alacsony, a bizottsági tagok beszélgetnek. A Városüzemeltetési Zrt egyik szavazókörében jártunk. A szavazólapot a választópolgár jelenlétében kell lepecsételni.

A szavazólapot a választópolgár előtt kell lepecsételni (Fotó: Melega Krisztián)
A szavazólapot a választópolgár előtt kell lepecsételni (Fotó: Melega Krisztián)

08:12

Kérdések és válaszok az EU választásról

Az index.hu készített egy remek gyakran ismételt kérdések összeállítást az EU-ról. Íme egy kérdés és válasz.

Milyen konkrét döntésekbe tudnak beleszólni a magyarok?

Például abba, hogy blokkolhassák-e az internetszolgáltatók a hozzáférését a jogellenes tartalmakhoz, vissza lehessen-e küldeni az interneten vásárolt ruhát, milyen információk szerepeljenek az élelmiszerek címkéin, mennyi kártérítés járjon, ha valakinek törlik a repülőgépjáratát, végső soron pedig arról is, hogy mire lehessen költeni az uniós pénzeket.

A többit ide kattintva lehet olvasni.

08:01

Alacsony a részvétel

– A választókerület minden településén rendben zajlik a szavazás. A 7 órai eredmény szerint a választásra jogosultak 0,73 % -a szavazott Orosházán – adott tájékoztatást dr. Durayné Dr. Nikolics Nikoletta, a helyi választási iroda vezetője.

07:55

Infógrafika az EU-ról

Íme egy remek infógrafika az EU felépítéséről. Ha az országokra kattintasz, rengeteg egyéb információt megtudhatsz a lakosságszámról, GDP-ről, adókról, internetről, és az is kiderül, mennyien Facebookoznak az adott államban. De képet ad az oktatásról, a környezet- és energiapolitikáról és a társadalom aktuális helyzetéről is. Jó böngészést!

07:40

Rengeteg érdekes dolgot, infógrafikát és elemzést lehet találni az EU-s választás magyar összefoglaló oldalán, itt.

07:33

Érvényes igazolvánnyal lehet szavazni

Nem árt átismételni, mi kell a szavazáshoz. Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet.

A választáson kizárólag személyesen és – a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével – csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni.

A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

A bizottság nem engedi szavazni azt, aki nem tudja a személyazonosságát és lakcímét igazolni vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége. A szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról jegyzéket vezetnek.

Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapot, amelyet a bizottság egy tagja a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el. A választó egy borítékot is kap, abba teheti szavazatát, mielőtt az urnába dobja.

06:43

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán – közölte a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese vasárnap reggel az MTI-vel.

Danku Csaba elmondta: az ország 3200 településének mind a 10 386 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, komolyabb fennakadásról nem érkezett jelentés. A szavazás feltételei mindenhol biztosítottak, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.