- hirdetés -

Orosházán járt az MSZP elnöke, aki beszélt a helyi kórházról, közmunkáról, EP választásról és azt is megtudtuk, hogy náluk a pártelnököt is lehet kritizálni.

Hisznek az Európai Unió létjogosultságában és előnyeiben, a nemzeti érdekeket képviselik majd az Európa Parlamentben – hangoztatta Mesterházy Attila, aki kampányzáró körútja részeként Orosházán járt pénteken.

Meglepődnek majd a közmunkások

Az MSZP elnöke délelőtt több helyen is járt a városban, majd sajtóbeszélgetésen értékelte, mit tapasztalt. Az orosházi kórházban tett látogatása kapcsán pozitívnak nevezte, hogy az új műtéti tömb megépítésével uniós forrásokkal lehet majd hatékonyabbá tenni a szolgáltatást, de sajnálatosnak nevezte a projekt lassú haladását. A járási kormányhivatal vezetőjétől, mint mondta, komplex tájékoztatást kapott a munkanélküliségi adatokról, valamint a közmunkaprogramról. Kiemelte: pozitívnak tartja, hogy a szakemberek szisztematikusan irányítják a fiatalokat a pályaválasztásban a sikeresebb elhelyezkedés érdekében. Ugyanakkor erősebb politikai lobbit sürgetett a megyének a felzárkózás segítésére.

Mesterházy Attila a helyi MSZP pártirodában tartott sajtóbeszélgetést (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Mesterházy Attila (b) a helyi MSZP pártirodában tartott sajtóbeszélgetést (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A közmunkaprogramról sarkos véleményt fogalmazott meg.
– Meglepetés érheti azokat a választókat, akik a közmunkaprogramban érintettek, mert egyelőre nem látszanak egész évre az ehhez szükséges források. Úgy tűnik, a kormány a választási kampányokhoz igazítja ezeket. Az sem titok, hogy az államadósság történelmi csúcson van, úgy gondoljuk, az önkormányzati választások után költségvetési módosítás jöhet, ami újabb megszorítások irányába mutat – fogalmazott.

A Jobbik nem előzi meg a baloldalt

A vasárnapi EU-s szavazásra áttérve elmondta, alacsony, alig 30%-os részvételre számít. Az eredménnyel kapcsolatban többszöri kérdésünkre sem volt hajlandó számokat mondani, azonban mikor felvetettük, hogy a közvéleménykutatók szerint a Jobbik megelőzheti az MSZP-t, úgy érvelt: – Nem jól számol, aki azt mondja, a baloldaliakat megelőzhetné a Jobbik. A baloldal három pártja, akik tavasszal összefogtak, együtt többet kapnak majd – fogalmazott.

Mint elmondta, a kampányban arra törekedtek, hogy saját táborukat mozgósítsák, az áprilisi vereség után nem tartották célravezetőnek a bizonytalanok megszólítását. Sajnálatosnak nevezte, hogy az emberek az uniós választást tartják a legkevésbé fontosnak, nem tudják, hogy az ott született döntések is befolyásolhatják mindennapi életüket.

A sajtóbeszélgetésen ismertette azt az öt pontot, amelyet célul tűztek ki az európai platformon való munkájukban. Szerinte a magas munkanélküliségi ráta miatt a 25 év alattiak teljes fogalkozatottságának megoldása az első. Úgy fogalmazott, az európai jobboldal a megszorításokra épülő politika folytatását tervezi, ezzel szemben a baloldal a munkahelyteremtést helyezné középpontba.
– A Fidesz és a Jobbik által képviselt szélsőséges út közötti középutat járja az MSZP, szolgenszerűen: Európa, de okosan – mondta a pártelnök.

Kritizálható pártelnök

A tájékoztatón nem volt jelen Fetser János. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Mesterházy azt mondta, „tradicionálisan” jó kapcsolata van Fetser Jánossal, nincs köztük harag a korábbi „pengeváltás” miatt, amikor a választási vereség után az MSZP orosházi elnöke Mesterházy lemondását követelte, ő maga pedig le is mondott, igaz később a helyi tagság ezt nem fogadta el.
– Fetser Jánosnak más elfoglaltása volt ebben az időben, ezért nem ül itt mellettem. A mi pártunkban lehet kritizálni a pártelnököt, olykor csodálom is, hogy nálam forradalmibb lendület ragadja el a hév egy-egy párttársamat – zárta Mesterházy Attila.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.