- hirdetés -

Simonka Györgyről szóló szórólapokat dobáltak a postaládákba, amiknek egyes állításai a bizottság szerint jogsértőek, ezért eltiltották őket a további terjesztéstől. Az MSZP szerint politikai jellegű döntés született.

A Békés megyei 4-es számú választókerület választási bizottsága április 2-án visszautasította Simonka György fideszes országgyűlési képviselőjelölt azon beadványát, miszerint a Kormányváltó Összefogás (MSZP, Együtt PM, Demokratikus Koalíció, Magyar Liberálisok Pártja) két, a választókerületben terjesztett szórólapja valótlanságokat állított róla. Simonka fellebbezett, és másodfokon neki adtak igazat, a Nemzeti Választási Bizottság 942/2014. számú, nem jogerős határozatával az ellenzéket eltiltja a valótan tényállításokat tartalmazó jogsértő szórólapok terjesztésétől.

A Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a “két szórólap tartalma részben kampánynak, ún. negatív kampánynak minősül”, melyek egyes állításai átlépik a véleménynyilvánítás határait és ezzel alkalmasak a választók megtévesztésére.

Simonka György országgyűlési képviselőjelölt szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében üdvözölte a Választási Bizottság döntését. Álláspontja szerint a szórólap készítőjének és terjesztőjének a célja a választók megtévesztése, ezáltal a választás befolyásolása volt. Ezért arra kéri a választókat, akik találkoztak a szórólappal, hogy ne befolyásolja őket a döntésükben vasárnap, válasszanak az elvégzett munka és az eredmények alapján. Hozzátette: elhatárolódik a negatív kampánytól, a demokratikus választásokhoz méltatlannak tartja ezt a fajta politikai stílust, amit az MSZP folytat. Bízik benne, annak ellenére, hogy minden postaládába bedobták a szórólapot, az nem téveszti meg a választókat!

Frissítés: az MSZP szerint politikai jellegű a döntés

A helyi MSZP késő este juttatta el szerkesztőségünkbe a témához kapcsolódó sajtóközleményét.

Szerintük a Nemzeti Választási Bizottság a kampány eddigi legszorosabb döntésével (tízen igen, kilencen nem) megváltoztatta a a korábbi 7:1 arányban) meghozott, Simonka György kifogását elutasító döntését az MSZP szórólapjáról.

„A tegnapi határozatból kitűnik, hogy a Nemzeti Választási Bizottság politikai jellegű, a Fidesznek kedvező döntést hozott. A kifogásolt mondatot („Bevallom, loptam is”) ugyanis maga Simonka György mondta 2008-ban, amit mostani beadványában is elismert, tehát legfeljebb saját magát járatta le; mi csak idéztük” – írják.

Kiemelik, hogy a döntéssel nem értenek egyet, fellebbeznek a Kúriához, „bízva abban, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága még lehetséges ebben az országban” – fogalmaz az MSZP közleménye.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.