- hirdetés -

Csendes demonstrációra hívta szombat délután az asszonyokat, nőket, lányokat az MSZP Orosházán. A figyelemfelhívó akción mintegy félszázan vettek részt.

A Kossuth-szobor előtt vörös sálas nők gyülekeztek március 22-én. Januárban, a Magyar Szocialista párt berkein belül alakult Nők a változásért mozgalom tagjai hívták csendes demonstrációra az orosháziakat. A mintegy 50 megjelent a gyülekező után közös sétára indult: a Kossuth utcán, majd a Könd és Tas utcán, a tízemeletesek mögött haladva vonultak.

– Az orosházi nők nem félnek, sőt, talán még bátrabbak, mint a férfiak, mert vállalták az arcukat, a szocialista közösséget, és a jelképeket, ez a választások előtt nagyon fontos – fogalmazott Varga Zoltán, a Kormányváltó Szövetség helyi képviselő-jelöltje a demonstrációval kapcsolatban.

A belvárosban vonultak. Középen Gurmai Zita és Varga Zoltán (Fotó: Rajki Judit)
A belvárosban vonultak. Középen Gurmai Zita és Varga Zoltán (Fotó: Rajki Judit)

Az eseményen részt vett Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő, illetve az MSZP és az Európai Szocialista Párt Nőtagozatának elnöke. A politikus kiemelte: az elmúlt négy évben rossz szemléletet közvetített a nők felé a kormányzat. Nem az európai eszmék szerinti az, hogy a nők otthon maradnak, és egyetlen feladatuk a gyermekszülés, a család irányítása.

– Európa szerte megváltozott a család fogalma. Magyarországon a házasságok fele válással végződik, a gyerekek 50 százaléka házasságon kívül születik az új adatok szerint. A demonstrációnk célja az, hogy felhívjuk a figyelmet arra: a nők változást szeretnének – fogalmazott Gurmai Zita. Amint azt a képviselő elmondta, egyebek mellett munkahelyvédelmet biztosítanának az anyák számára és több vezető beosztású nőt szeretnének látni például a gazdasági szférában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.