- hirdetés -

A világ legnagyobb pontyfogó versenye az IBCC (International Balaton Carp Cup). A rendkívül népszerű nemzetközi versenyre bekerülni is nehéz. Az IBCC történetében először, egy orosházi csapatnak is szurkolhattunk.

A pontyhorgászok szent grálja az IBCC trófea. Igazi világversenynek számít az évente megrendezett viadal, ahol huszonöt ország, 240 csapata, több, mint 700 kiváló pontyhorgász méri össze tudását és szerencséjét egy héten keresztül és amelyet a Fishing&Hunting tv csatorna idén is élőben közvetített. Ide sikerült eljutnia Varga Zoltánnak és két csapattársának, orosházi csapatként első ízben. A Simon István, Varga Zoltán, Hegedűs Kálmán (mindannyian Kinizsi HE.) alkotta orosházi Fantasztikus 4-es újoncként is nagy tervekkel vágott neki a viadalnak. Szerettek volna szektor dobogós helyet, összetettben pedig az első ötven hely valamelyikét célozták meg. A számtalan, nagy balatoni rutinnal rendelkező profi csapat között nem volt szerény ez a magukkal szemben támasztott elvárás. A csapat vezetőjével, Varga Zoltánnal beszélgettünk a 6+1 napos versenyről.

– Ezen a viadalon nagyon sok minden eldől a sorsolásnál. Ha olyan helyet sikerül húzni, ahol van hal, a legtöbb IBCC csapat képes azok közt szelektálni és megfogni. Siófok Sóstót húztuk. Arra a szakaszra, amelyet az előző évek harmatgyenge eredményei miatt a szervezők előzőleg ki is akartak hagyni. Százötvenhetedikként húztunk helyet. Amikor ez a Klub Tihanyban megtörtént, másnap kocsiba ültünk és irány Siófok. Sajnos az eredeti elképzelésekkel ellentétben csak este nyolckor tudtunk a csónakkal bemenni a vízre a viharjelzés miatt, akkor tudtunk olyan helyeket keresni a részünkre biztosított területen belül, ahová a későbbiekben horgászni fogunk. Előttünk több száz méteren keresztül nyolcvancentis víz volt, iszapos aljzattal, így partról lehetetlen volt bedobni. Végül 380 méternél találtunk kisebb töréseket, kagylós fenékkel, három méter húszas vízzel, ide húztuk be a szerelékeket. Jó volt az elképzelés, mert már másnap megérkezett egy 11 kiló 60-as ponty – kezdi a beszámolót Varga Zoltán.

A vasárnapi tizenegy kiló hatvanas potyka volt a tízen túliak közt az első (Fotó: Varga Zoltán)

A fiúk meghorgászták, amit lehetett. A szektorukban végig ott voltak a harmadik, negyedik helyen, csak az utolsó napi gyengébb fogás miatt tudták őket a hajrában megelőzni. A szomszéd helyeken horgászó csapatok fele mennyiségű halat tudtak csak beíratni. Az orosháziaknak 105,76 kiló volt az értékelhető teljesítményük (csak az 5 kilónál nagyobb pontyok számítanak ebben a versenyben), majd kilenc kilós átlaggal. A legnagyobb haluk 13.60-as volt. Ezzel a teljesítménnyel a Fantasztikus 4-es a 240 csapat közül a 98. helyen zárt, ami – a legjobb száz közé jutás – újonc csapatnak csak elvétve sikerül. Nyolc csapat egyáltalán nem fogott halat.

– Összességében nagyon elégedett vagyok. Nem volt rontott kapásunk, ami volt azt meg is fogtuk. A társakkal jó volt az összhang, mindenki tudott valamennyit aludni a hat nap során. Leírhatatlan élmény a Balatonon, 240 profi csapat közt ott lenni a világ legnagyobb pontyhorgász versenyén. Jól sikerült a szelektálás, bejött a dupla 24-es, 28-as 30-as gyümölcsös bojli. Nem egy olcsó mulatság, de rendkívül boldog vagyok, hogy ott lehettünk. Az biztos, hogy már elkezdtem tervezni a következőt, mert jövőre mindenképp újra ott szeretnék lenni – zárja az élménybeszámolót Zoli.

A beszélgetés végén még hozzátette, hogy a Fantasztikus 4-es hálásan köszöni minden támogatójuknak a segítséget. Jövőre irány az első ötven.

Kiemelt képünkön a csapat legnagyobb halát a 13.60-as tartja kezében Varga Zoltán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.