- hirdetés -

Bár nem tervezte, de az élet úgy hozta, hogy visszatért a helyi politikába a korábbi alpolgármester. A kampányban mindent megtesz a győzelemért és ha kell, beleáll a csatákba is. Molnár Bélát a visszatérés okairól kérdeztük.

Miután február 1-jével dr. Dancsó József a Magyar Államkincstár elnöke lett, nem csak polgármesteri és országgyűlési tisztségéről, hanem az orosházi Fidesz elnöki posztjáról is lemondott. A helyi tagság ezért múlt héten új elnököt választott: egyhangúlag Molnár Bélára szavaztak. Molnár 2002 és 2013 között már volt helyi elnöke a pártnak, 2006 és 2010 között pedig alpolgármesterként dolgozott Orosházán. Jelenleg az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

Tavaly nyáron azért mondott le a helyi Fidesz elnöki posztjáról, mert sok volt a vízügyes munka Budapesten. Most mégis visszatért Orosházára Fidesz elnöknek. Nincs elég munka a vízügyben?

– Dehogynem, rengeteg. De itt most alapvetően más a helyzet, mint 2013 nyarán. Két meghatározó ember, Dancsó József és Csizmadia Ibolya is a kormányzat körül vállaltak felelős beosztást (Dancsó az államkincstár elnöke lett, míg Hutás-Csizmadia Ibolya külpolitikai tanácsadó a külügyi helyettes államtitkárságon – a szerk.). Ez jelentős változás a helyi szervezet életében, amire reagálni kellett, én pedig személyes felelősséget érzek a csapat iránt, ez kötelez. Pozíciómból adódóan pedig olyan szeletét látom az országnak és a történéseknek, amiket az itteniek nem, ez pedig segíthet. Választási kampány közeleg. Az a célunk, hogy a Fidesz jól szerepeljen a választásokon, és azt követően Orosháza ennek minden előnyét élvezhesse.

Molnár Béla újra orosházi vizeken (Fotók: Rajki Judit)
Molnár Béla újra orosházi vizeken (Fotók: Rajki Judit)

Ebben mi a szerepe a választókerületi elnöküknek, aki – az ellenzéki álláspont szerint – Pusztaottlakáról mondja meg, mi legyen Orosházán?

– Simonka György karakán, tettre kész ember, aki feladatának tekinti Orosháza fellendítését, és ezért teljes erejével igyekszik elnyerni az orosháziak bizalmát, amit munkájával számtalanszor bizonyított is, míg a többi, Orosházán élő jelenlegi országgyűlési képviselő semmit nem tett az elmúlt években az itt élőkért. Hiába mondják az MSZP-sek, hogy Pusztaottlakáról irányítják Orosházát, ez nem igaz. Ezt a várost az itteni emberek irányítják. Simonka György nagyon hatékony lobbista, sok pénzt hozott már Orosházának az elmúlt hónapokban. Ha ezt nem használjuk ki, rengeteget veszítünk. De nem az orosházi Fidesz, hanem maga a város szenvedne hátrányt. Akit kineveznek a Fideszen belül választókerületi elnöknek, azt mi minden erőnkkel segítjük, így Simonka György élvezi a teljes támogatásunkat. A Fidesz egy csapat, összetartunk. Orosháza minden lakója akkor jár a legjobban, ha az érdekeit hatékonyan képviselik, erre nincs alkalmasabb személy, mint Simonka György.

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag választották meg elnöknek. Mit üzen ez önnek?

– Azt bizonyítja, hogy 12 év alatt lett tekintélyem a helyi Fideszen belül. Valószínűleg ez az elvégzett munkának köszönhető. Mindenkinek szeretem megtalálni azokat a feladatokat, amikre alkalmas. Nem eldöntjük valakinek a sorsát, hanem megbeszéljük vele, hiszen csapatban dolgozunk. Orosházán 160 tagunk van, de ennél jóval magasabb a kampányban dolgozó aktivistáink száma. Ezt a támogatói bázist az elmúlt években építettük fel, de a legutóbbi gyűlésünkön is hat új taggal bővültünk.

„Ne vitassák el, amiket mi építettünk”

Február 15-én elindul a hivatalos kampány, áprilisban országgyűlési választások. Régi motorosként milyen kampányra számít?

– Kemény, mocskos kampány lesz, de mi nem erre készülünk. Olyan dolgokat mondanak majd ránk, amik nem igazak, de ezeket a támadásokat állni kell és válaszolni is fogunk ezekre. Ide harcos kell. Simonka György kemény, harcos alkat, néha már vissza is kell kicsit fogni a lendületét. De ez inkább pozitív tulajdonsága, sokat szeretne adni a térségnek. Sok kampányt végigcsináltam Zalai Mihály alpolgármesterrel együtt, így kettőnk tudása és tapasztalata sokat jelent majd. Bízom benne, hogy az Orbán-kormány kap újabb négy évet a választóktól, mert szerintem helyes irányba halad az ország. Lehet gyalulni a rezsicsökkentést, mindent lehet negatív színben feltüntetni, de az irány jó, a magyaroknak vissza kell adni az önrendelkezési jogát. Vannak a kormányzati munkában fiaskók, hibátlan munka nem létezik. Főleg ilyen ellenzéki környezetben. Lapozzuk vissza az elmúlt évek testületi üléseit Orosházán, hány komoly témában volt egyetértés? Nem sokban.

De ez nem feltétlenül csak az ellenzék hibája.

Molnár Béla újra orosházi vizeken (Fotó: Rajki Judit)
Molnár: „csapatban dolgozunk”

– Nem, ebben van igazság. A párbeszédre képtelenek az oldalak. Dancsó József a politikai békét szerette volna elérni a városban, de ez nem megy. Az MSZP nem tud megújulni, így a párbeszédnek eltűnik az esélye. A helyi MSZP-t elfoglalta pár ember, és ők azt gondolják, náluk van a bölcsek köve. Nálunk az elnökség gyakorolja a vezetést, döntéseket hozunk, amit a vezetőnek kötelessége végrehajtani. A viták bent vannak, ott is maradnak, és együtt cselekszünk.

Hogyan látja a város helyzetét? A lassan mögöttünk hagyott ciklus polgármesterét a Fidesz adta, így a felelősség is az önöké.

– Lehet sarat dobálni, de a városnak nincs adóssága, a Fidesz kormány átvállalta, a város tiszta lappal indul. Egyébként Orosháza akkor is tudta volna vállalni az adósság törlesztését, ha nem veszi át azt az állam. Ez pedig az itteni pénzügyeseknek és Dancsó Józsefnek köszönhető, nagyon figyeltek az egyensúlyra. A kórház folyamatosan újratermelte az orosháziak kontójára az adósságot. Azzal, hogy az állam átvette, 600 millió forint éves veszteségtől szabadult meg Orosháza. Ebből van sport és kulturális élet, mindaz, aminek a biztosítása egyébként nem lenne kötelező feladat. Befejeztük a beruházásokat és ki is fizettük őket, míg a térségi nagy beruházások elindultak. A hulladékkezelési és az ivóvíz projektek mennek, és működnek, arra pedig, hogy ki nyeri a közbeszerzést, nincs ráhatásunk. Soha nem vizsgálom, hogy melyik cég hova tartozik, az ellenzék kapaszkodik ebbe, mert nyerni szeretne.

Ez miért gond? Az ellenzéknek az a dolga, hogy kételkedjen és kérdezzen. És minden párt nyerni szeretne.

– Ez nem gond. A gond az, ahogyan csinálják, hogy a jó dolgokat is negatívnak állítják be. Amikor pozitív dolog történt, az ellenzék akkor is talált valamit, amibe bele lehet kötni, nekünk pedig magyarázkodnunk kellett. A magyar emberek egyébként sokszor azért pesszimisták mert a politikusok egy része még a jó dolgokban is csak a rosszat keresi. Vannak eredmények, nézzen rá valaki erre a városra. Én nem vitatom el az MSZP korábbi eredményeit, mert például Gyopárost igenis meg kellett építeni. De akkor ők se vitassák el azt, amiket mi építettünk és létrehoztunk. Mi most a fürdőt nyereségesen tudjuk üzemeltetni és a belváros átszabása, a főtér megépítése élhetőbbé tette a várost. Bevallom, a főtér sikerében nem bíztam, de az élet felülírta a véleményem, rengetegen használják. Lehet, hogy Fetser úrnak (az MSZP frakcióvezetője – a szerk.) nem tetszik, de az orosháziak megkedvelték és elfogadták, csak ez számít. Az embereket elsősorban az érdekli, hogyan élnek. Azt nézik, hogy tiszta-e az utca, szép-e a város karácsonykor, milyenek a rendezvények, stb. Ezekben a fideszes városvezetés komoly előrelépéseket tett, szeretném, ha ezek az értékek továbbra is megmaradnának és fejlődnének.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.