- hirdetés -

A legfőbb téma a város idei költségvetése volt, de nem várt vita bontakozott ki a város saját halottjának nyilvánuló előterjesztésről is. dr. Dancsó József polgármester utolsó ülését vezette, el is köszönt a képviselőktől.

A város elhavazva, de a képviselők bejutottak a városházára. Az ülést dr. Dancsó József vezeti, akinek ez lesz az utolsó ilyen feladata, hiszen holnaptól a Magyar Államkincstár elnöke lesz, ezért le kell mondania polgármesteri tisztségéről is.

Röviden összefoglaltuk már a témákat, ez itt található. Aki élőben szeretné nézni, kattintson ide, és nézheti élőben, vagy keresse meg a tévében a városi tévé csatornáját. Mi pedig írásban tudatjuk, mi történik a teremben.

Az ülést február 4-én, 12 órától ismételjük a városi tévében.

Klikkelj a témára, oda ugrik az oldal
Napirend előtt: Fetser Dancsóról
Vita a város halottjairól
Költségvetés
Kérdések

08:58

Gyülekeznek a képviselők, hamarosan kezdünk.

09:04 – 09:14

Napirend előtt: Fetser Dancsóról

Napirend előtt Fetser János, az MSZP frakcióvezetője szólalt fel, annak apropóján, hogy Dr. Dancsó Józsefet február elsejétől kinevezték a Magyar Államkincstár élére.

– Köszöntjük Dancsó Józsefet, fontos pozícióba került, a frakció nevében gratulálunk, eredményes munkát, jó egészséget kívánunk. Újabb Fideszes politikust ültettek fontos állami pozícióba. Ön akkor híresült el, amikor a frakcióülésen ökölvívő állásban oktatta Molnár Béla egykori alpolgármester, majd jött az iratlefoglalás, utána a 37 milliós kifizetés Pásztor Imrének, egykori párttársának. Utána bankár barátját, Benkő Ferencet betette a fürdő élére.

Fetser János búcsúzik Dancsó Józseftől
Fetser János búcsúzik Dancsó Józseftől

– Önnek történelmi bűne, hogy a 750 millió forintot, melyet megnyert a város Gyopárosfürdő fejlesztésére, visszaadta, azóta sem épült semmi. Az ALDI-nak eladott egy telket, amit a cég óriási haszonnal továbbadott, majd 3 millióért vettek kanalakat és 21 milliót fizettek ki a semmitérő 1 %-ért a fürdő kapcsán. A kórházba csődbiztost kellett kinevezni, bezárták a szemészetet és a véradót, óriási káoszt teremtettek. Megszüntette az Eötvös iskolában a gimnáziumi képzést, a Táncsicsban pedig a kisgimnazista képzést. Elvette a Mezgé nevét, gépeit, eszközeit. Folyamatosan azon töri a fejét, hogyan tudja az embereket megadóztatni, 2013-ban ez nem sikerült, idén viszont igen, újabb adókat emeltek, az idegenforgalmi pénzeket pedig átjátszotta Pusztaottlakára – sorolta a képviselő.

– Gratulációját köszönöm, a felszólalás többi része hűen tükrözi az önök politikai stílusát – válaszolt dr. Dancsó József.

Az SZMSZ szerint Fetser folytathatja a felszólalást: – Örülök, hogy nem vitatkozik a tényekkel. A Hungarotel megnyert perben 100 millióról mondott le. Felcsút elhíresült cége és az önök haverjai 34 milliárdért akarnak tiszta vizet önteni a pohárba a megyében. Elvette a rákóczitelepiektől a tisztességes közösségi közlekedés lehetőségét, a rendszerváltás óta példa nélküli az a fórum, amit tartottak, úgy polgármestert nem aláztak meg, mint önt akkor. Kiszolgálta a maffiacsaládok által létrehozott kormányt. Németh Béláról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy korlátozta az ellenzék hozzászólási jogát, ön ezt is megtette. Létrehozott egy olyan médiát, ami az állampolgárok pénzén működik, és az a feadata, hogy kiszolgálja a Fideszt, a Fidelitast és újabban Simonkát – zárta Fetser.

09:15 – 09:17

A napirendek következtek, bekerült az Orosházi Kistérségi Társulás megállapodásának módosítása.

Fetser János ügyrendben kért szót. Jelezte, ismét az utolsó pillanatban kapták meg az anyagot, pedig SZMSZ szerint különösen indokolt esetben lehet csak később kiküldeni az előterjesztéseket. A miértekről érdeklődött.

A jogi utat Dr. Durayné Dr. Nikolics Nikoletta aljegyző ismerteti, jelezve, a társulási ülés tegnap délután volt, az ott meghozott döntések miatt a polgármesternek kötelező megtenni az előterjesztést, de ezt csak a csütörtök délutáni kistérségi társulási ülést követően lehetett összeállítani és a testületi tagoknak átadni.

A napirendeket a többség elfogadta.

1.) A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 18/2013. (VI.28) önkormányzati rendelet módosítása. VIta nem volt, mindenki elfogadta.

09:20 – 09:22

2.) Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 16/2006. (IX.15) sz. Ö.r. számú rendelet módosítása

A bizottságok módosító javaslatot tettek, Fetser János pedig kérdezi, több törvényi változásra hivatkozva dolgozták át az előterjesztést, az egyik 2009-es, akkor eddig mulasztásos törvénysértésben voltunk – kérdezi?

Az aljegyző válaszából kiderül, az eredeti törvény alkotásának évét jelzi az évszám, a törvénymódosítások (amik a rendelet módosítást szükségessé teszik) később, tavaly, illetve idén történtek.

Elfogadták a napirendet.

09:23 – 09:55

Vita a város halottjairól

3. A város halottjává történő nyilvánítás kapcsán alkot rendeletet a testület, módosítót indítványt tesznek a bizottságok. Eszerint bekerül a tervezetbe, hogy a város halottja esetén fekete zászló kerül a városházára, gyásztávirattal, vagy koszorúval is kifejezik együttérzésüket, és a város saját halottjává nyilváníthatja a díszpolgárok, jelenlegi és egykori polgármester(ek) mellett az önkormányzati cégek vezetőit, és hivatali dolgozókat is.

Németh Norbert (Jobbik) szerint “haláli az előterjesztés”, mert nem szól másról, mint arról, hogy Dancsó így akarja a saját temetésének költségeit megúszni, az előterjesztés szerint ugyanis meghatározott összeg mértékéig a város fedezi a temetési költségeket. – Önök hoznak most ilyen rendeletet, akik be akarják vezetni a szociális temetést, hogy a hozzátartozó önmaga ássa ki a sírt, öltöztesse fel halottját és helyezze is bele a sírba – fogalmaz. Németh javasolja, hogy az előterjesztésbe kerüljön bele, polgármester csak akkor lehessen a város saját halottja, ha legalább három cikluson keresztül szolgálta a várost.

Dancsó szerint nem méltó ez a hozzászólás a testülethez, érdemes lett volna alaposabban elolvasni az előterjesztést – mondja. – A rendelet azért indokolt, mert nemrégen hunyt el Szokolay Sándor zeneszerző, Orosháza díszpolgára, Hajdú Mihály nyelvész, aki szintén díszpolgár, és a közelmúltban távozott közülünk a volt jegyző Rózsika néni. Nem volt egy olyan sorvezető, amire ilyen esetben a testület támaszkodhatott. A Fidesz frakció úgy gondolta, szükséges egy ilyen hiánypótló rendelet.

Fetser János szerint Dancsó rosszul fogalmaz, szándékosan. – Azt mondta, a Fidesz frakció azt gondolta. És ez a baj, mert vannak olyan ügyek, ami nem a Fidesz frakció ügye, hanem a város ügye, és szélesebb körben kellene ezt egyeztetni. Ilyen az oktatás, az adóemelés. Mert ezek nem pártügyek, ezek ciklusokon átnyúló kérdések, amikről közösen kellett volna egyeztetni. Lehet mondani, hogy az előző évek gyakorlata sem volt jó, de beszélni kell róla. A fontos, nem pártpolitikai kérdések jobb előkészítése az önök érdeke is, remélem eljön majd ez az idő is, és akkor ha jobban át van beszélve egy ügy, akkor azt a testület is egyhangúlag meg tudja szavazni. Ennél az előterjesztésnél azért fogunk tartózkodni, mert a Fidesz frakció úgy gondolta – fogalmazott.

Dancsó kétkedve fogadja Fetser szavait, kiemelve, az ajtaja mindig nyitva volt, de az MSZP azon soha nem kopogott, ellenben a Fidesz tagokkal, így egyértelmű, az ő javaslataik alapján dolgozták ki az előterjesztést. – Ha önöknek lesz javaslata, akkor megtehetik, eddig is megtehették.

Németh Norbert módosította volna a város saját halottjairól szóló rendeletet
Németh Norbert módosította volna a város saját halottjairól szóló rendeletet

Németh Norbert szerint Dancsó szégyellje magát. – Önnek 57 millió forintos megtakarítása van és még ön várja el, hogy a város eltemesse? Szégyellje ön magát. A díszpolgári címet kapottakat tartalmazó alponttal nem vitatkoztam, Szokolay Sándor letett valamit az asztalra, ön csak elvett az asztalról.

Dancsó fenntartja, hogy Némethnek kell szégyellnie magát: – Nincs szó a személyemről az előterjesztésben, és ha elolvasta volnat, akkor láthatta volna, hogy akkor állja a temetés költségeit a város a felsorolt alpontok alapján, ha azt a család kéri, elfogadja.

Zalai Mihály alpolgármester kér szót, szerinte az MSZP-nek bőven lett volna lehetősége javaslatokat tenni. – Azért nem támogatni ezeknek az embereknek az ilyen módon történő megbecsülését, mert előtte nem volt egy nagy egyeztetés, nem méltó. És nem méltó a jobbikos képviselő felszólalása sem, ön viccet csinál ebből. Szégyellje magát!

Fetser János kéri, nem minősítsék őket: – Ha valakinek van szégyellnivalója, akkor az a Fidesz azért, amit az elmúlt négy évben tett. Ha egy képviselőnek van véleménye, akkor arra tessék reagálni, de minősítsenek. Napirend előtt amiket a polgármesterrel kapcsolatban elsoroltam, az tény. Sajnálom, hogy az ön vezetési stílusa nem tette lehetővé, hogy erről beszéljünk. Egyszer hívott be bennünket, amikor kikényszerítettük az egyeztetést, amikor csődbiztost neveztek ki a kórház élére. Egyébként mindig az ön akarata érvényesült, módosító indítványainkat soha nem fogadták el.

Dancsó állítja, nyitva volt és van a polgármesteri ajtó, erre a Fetser mellett ülő Burka László lehet tanú, aki többször is kereste a városvezetőt, hogy egyeztessen a körzetének ügyeiben és erre mindig volt lehetősége, szívesen látta. – Önök nem éltek a lehetőségekkel, csak acsarkodtak. Az egyeztetés kapcsán pedig nem csődbiztosról volt szó, hanem önkormányzati biztosról, ez lényeges fogalombeli különbség.

Elekes Lajos társadalmi alpolgármester szerint, amikor a testületi meghívót megkapják, abból már kitűnik, melyek a fajsúlyosabb témák és már akkor lehet egyeztetni a kérdésekről. Majd akkor újra, amikor az anyagot is megkapják, de az MSZP és a Jobbik soha nem tett lépéseket, hogy egyeztessen, nem tett fel kérdéseket. – Egy-egy anyag három lépcsőn megy keresztül, mielőtt testület elé kerül, lenne tehát mód beszélni róla. Picit úgy érzem, ez most a kameráknak szól. Mi tesszük a dolgunkat legjobb tudásunk szerint, ha ti másként gondoljátok, jeleznetek kellett volna – mondja Elekes, jelezve, mivel nincs média a bizottsági üléseken, ezért érdekes módon ott gyorsan lemennek az anyagok, nincs vita, sőt van, hogy nincsenek is jelen néhányan. Elekes kiemeli, kegyeleti előterjesztésről van szó, melynek lényege, hogy olyan emberekről tud a város méltó módon megemlékezni, akik sokat tettek a városért.

A legtöbb településen szabályozzák ezt a kérdést – mondja Dancsó, és ezeket a szabályozásokat tanulmányozva pótolták ezt a hiányosságot Orosházán is.

Németh Norbert ügyrendben kér szót, nem kapott választ egy korábban feltett kérdésére.

Németh Béla (Fidesz) azt kéri, térjenek vissza a napirendhez az alantas politikai megnyilvánulásoknak itt nincs helye, kegyeleti dolgokról van szó – mondja a volt polgármester. – Ennek a rendeletnek sajnos aktualitása van, méltósággal beszéljünk erről a rendeletről, aminek megalkotása egyébként nem kötelező, de így méltó módon megemlékezhetünk a városért sokat tevőkről. Tájékoztatom a testületet, hogy az evangélikus temetőben az üzemeltető most jelöl ki 10 sírhelyet, melyre, ha az érintett családok igényt tartanak, akkor ezt is tudjuk biztosítani.

Zalai azt hitte, ennél az egy napirendnél talán nem lesz pártpolitikai vita, és egyet fognak érteni, de tévedett. – Németh Norbert kérdésére válaszolok. Engem nem érint ez a rendelet, hiszen én továbbra is alpolgármester leszek, polgármesteri jogkörökkel.

Nem szavazták meg a jobbikos módosítót, megszavazták a bizottsági ülésen megfogalmazott új pontról szóló módosítót, az így módosított rendelet-tervezetet pedig végül 9 igen és 5 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

09:56 – 10:03

Dávid Zoltán lett ez esélyegyenlőségi fórum elnöke
Dávid Zoltán lett ez esélyegyenlőségi fórum elnöke

4. Az Egységes Szociális Központ szabályzó dokumentumának módosítása a téma, az aljegyző pontosít egy, az előterjesztésben szerepelő funkciószámot. Vita nincs, 9 iegn, 3 nem és 2 tartózkodás mellett fogadták el.

5. Az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. alapító okiratát cégbírósági jelzésre kell módosítani. 10 igen, 5 tartózkodás mellett elfogadták.

6. A helyi esélyegyenlőségi fórum elnöki posztjára Dávid Zoltán (Fidesz) képviselőt 10 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett megválasztotta a testület.

7. Nemzetiségi önkormányzatokkal kötött megállapodás éves felülvizsgálata a téma. Orosházán német és roma nemzetiségi önkormányzat működik. A téma vitát nem generált, mindkét esetben a testület megszavazta a határozati javaslatokat.

8. Az Orosházi Kistérségi Társulás megállapodásának módosítása 10 igen, 5 nem szavazattal ment át.

A szünet után folytatódik a munka, következik a költségvetés.

10:22 – 12:19

Költségvetés

9. Orosháza 2014-es költségvetése

Dávid Zoltán a pénzügyi bizottság véleményét ismerteti. Kiemeli, hogy új szemlélet szerint kellett összeállítani a költségvetést, ami sikerült. A főösszeg kisebb mértékben csökkent, belső arányaiban azonban a működési kiadások növekedtek. Működési hiányt nem tartalmaz a költségvetés, így megvan az egyensúly. Az állami adósság átvállalásból következően a városnak nincs kötvény vagy kamatfizetési kötelezettsége, ami nagyban segíti a működést.

Németh Béla bizottsági elnökként két technikai jellegű pontosítást tesz, és ismerteti, a bizottság támogatta az anyagot.

Kádár Margit könyvvizsgáló és Miszlai József irodavezető a testületi ülésen Fotók: Rajki Judit
Kádár Margit könyvvizsgáló és Miszlai József irodavezető a testületi ülésen  (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Váriné Kádár Margit független könyvvizsgáló szóban egészíti ki az írásos jelentést: – Az államháztartás megújulását követően most az elszámolási rend megújulása van folyamatban, ezért új, többlet információk jelentek meg a táblázatokban, ennek az előterjesztés megfelel. Az új önkormányzati törvény előírja, hogy hiánnyal nem lehet tervezni – fogalmaz. Kiemeli, hogy működési hiány nincs az előterjesztésben, szigorú, takarékos feltételekkel való gazdálkodást határoz meg, és némi működési többlettel is számol, melyet javasol a fejlesztés területén felhasználni. – Pozitív hatással van a költségvetésre az adósságkonszolidáció, február elsejével minden adósságot átvállal az állam, így nem kellett a 2014. évi törlesztőrészleteket beállítani. A stabil egyensúly biztosított – zárta a könyvvizsgáló.

Dancsó József szerint a 2014. évi költségvetés mindazon igényeket számba veszi, melyet a város lakói megszoktak, igényelnek. Emlékeztet, vannak kötelező, nem kötelező feladatok, amit figyelembe vettek a költségvetés összeállítása kapcsán. – Prioritást élvez az intézményhálózat működtetése, a takarékos gazdálkodás az elkövetkezendőkben is mindenképp fontos lesz. 2014-ben a kormány adósságkonszolidációjának köszönhetően nem kell a törlesztőrészletekkel terhelni a költségvetést. A működési hiányunk nulla, a törvényi előírásoknak megfelelően. A felhalmozási résznél tartalmaz hiányt, mert egyrészt már szerződtünk egy bankkal a csatornázás kapcsán a forrás biztosítására, ez fedezi többek között az aszfaltos utak helyreállításának költségeit is. Fontos a városmarketing támogatása, a városmarketing iroda működésének segítése és a sport támogatása, igyekeztünk a TAO támogatások megszerzésében is segédkezni. Tovább folytatódik a játszótér építési programunk, bízom benne, hogy Gyopárosfürdő esetében a gyógyhellyé nyilvánítás is meg fog történni. Kisebb-nagyobb karbantartási források is jutnak majd az intézményekbe és az Ezüst fenyő otthon előtt parkoló is megújul. Bízom benne, hogy a Teréz utcai idősek otthona kapcsán döntés születik a pályázatról. Várjuk, hogy a belvárosi geotermikus energiára vonatkozó pályázatot kiírják, és indulhatunk. Ingatlanértékesítés nincs betervezve, a helyi adó bevételek igazodnak a rendelethez, úgy gondolom reálisan lettek tervezve. Összességében úgy gondolom, hogy takarékos, szigorú gazdálkodással, az intézményhálózat figyelemmel kísérésével, illetve a kötelező és önként vállalt feladatok finanszírozása jó biztonsággal tervezhető.

Zalai Mihály nem érti, miért ellenzi az MSZP a gazdaköri program támogatását
Zalai Mihály nem érti, miért ellenzi az MSZP a gazdaköri program támogatását (klikk a képre)

Horváth József (Fidesz) kiemeli, a törvényi előírások alapján készült el a költségvetési rendelet-tervezet, ezért nem érti, hogy az ellenzék miért nem támogatta bizottsági ülésen a tervezetet, melybe számos program forrását is betervezték, mint például a helyi termékek megjelenését, egyben piacra jutását is segítő, Orosháza hírnevét öregbítő Hagyományok, Ízek Versenyt.

Bogdánffy Csaba (MSZP) az esélyegyenlőség biztosításával kapcsolatban szólal fel: – Ennek kezeléséhez nem elég bizottságot létrehozni, ehhez empátia kell. A költségvetésben ez nem minden esetben jelent meg, például a Bursa Hungarica felsőoktatási pályázatra nem lett forrás betervezve, több család keresett, hogy szeretett volna pályázni, de nem volt lehetőség. Sok család van, aki nem tudja finanszírozni gyermeke felsőfokú tanulmányait, ebben segíthetne a Bursa Hungarica. Módosító indítványom van, biztosítsunk 3,5 millió forintot erre a pályázatra. Javaslom, hogy csoportosítsunk át a Média Kft. támogatásából 2,950 millió forintot, a városmarketing támogatásából pedig 550 ezer forintot. Mindig előjön, hogy egyes sportágak féléves, mások egész éves támogatást kapnak. Ezt a kettősséget felejtsük el. Majd pótelőirányzat keretében érdemeiknek megfelelően kaphatnak póttámogatást a klubok – zárta Bogdánffy.

Tóth Zoltánné (Fidesz) sajnálatosnak tartja, hogy bizottsági ülésen az ellenzék nem támogatta a Hagyományok, Ízek versenyt, ahol tavaly mintegy 1500-an vettek részt, és hagyományainkat népszerűsítik. – A költségvetési tervezetet megalapozottnak tartom, és elfogadásra javaslom.

Burka László (független, MSZP támogatás) a mikro- és kisvállalkozások adóterheinek csökkentését javasolja, ez korábban már működött – emlékeztet. – 2008. december 31-ig 1 millió forint adóalapig mentesítette a testület a kisvállakozókat a helyi iparűzési adó megfizetése alól, majd bővítették a kört 2,5 millió forint adóalapig. 2011 január 1-jével ez a mentesség megszűnt – sorolja. – Javaslom, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó megfizetése alól az a vállalkozó, akinek adóalapja nem éri el 2,5 millió forintot. Javaslom, hogy ez vonatkozzon a 2014-es évre is, és ennek megfelelően módosítsuk az adórendeletet februárban.

Németh Norbert (Jobbik) szerint ez a rendelet jó kommunikáció szintjén, mert abban felülmúlhatatlan a Fidesz. – Önök a tényekkel akarnak vitatkozni. Az első oldalon látjuk, hogy a hiány 872 millió forint. Aláírom, hogy működési hitelt nem terveztek, de ez játék, mert a hiány az hiány, ami továbbra is hitelből lesz pótolva. Nagy feladatot ró majd a városra, hogy ezeket a hiteleket kifizessék. Fontos a játszótér és a szociális otthon, de munkahelyteremtésről nincs szó. Önök folyamatosan gazdasági fejlődésről beszéltek, de ezt nem látjuk. Pár éve 11 milliárdos, most 6 milliárdos a költségvetés. Tudom mit válaszolnak erre, hogy elvittek iskolát, óvodát. Ez igaz, de ettől nem működik semmi. A kórházban is decemberben át kellett volna adni az SBO-t, de még sehogy nem áll a beruházás.

Dancsó emlékeztet, legalább két éve átadták az SBO-t, új kórtermekkel, új ágyakkal és javasolja Németh Norbertnek, hogy pontosan fogalmazzon.

Füvesi képviselő hét módosító javaslatot tett a költségvetéshez
Füvesi képviselő hét módosító javaslatot tett a költségvetéshez (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Füvesi Sándor (MSZP) az orosházi gazdakör témáját folytatja, kiemelve, hogy a gazdakör részére 1,5 millió forint plusztámogatást biztosít a költségvetés. – Hogy honnan indult a gazdakör? A Fidesz irodából, ott alapították! Az azóta eltelt évek alatt közpénzből sikerült ezt felpumpálni, ehhez gratulálunk. A tartalmával nincs gond, de nem kellett volna ezt a pénzt Illyés Gábornak vagy a kolbászklubnak odaadni? Azok a szervezetek, akik mondjuk gyerekeknek segítenek, és nem kapcsolódnak semmilyen párthoz, nem kaptak még 10 ezer forintot sem, hiába kértek. Javasoltuk, hogy kapjanak, de önök nem támogatták, és meg sem indokolták. 1,5 millió forint sok pénz, nem kellett volna valami tájékoztató erre? Vagy pályázni? Ja nem, ami a Fideszhez kötődik az kap – fogalmaz Füvesi. Emlékeztet, törzsgárda jutalmat csak akkor kaptak az érintettek, amikor az MSZP ezt kérte, most is benne van az előterjesztésben, hogy felfüggesztik, de kéri, ne tegyék, mert az érintettek számítanak rá. Füvesi jelzi, nem igaz, hogy az MSZP-nek az elmúlt 3,5 év alatt nem volt módosító javaslata, most is 7 javaslata van, de ezt már elmondani nem tudja, mert letelt az 5 perc, folytatja a megmaradt kettőben.

Dávid Zoltán a könyvvizsgálói jelentést idézi, mely kimondja, a költségvetés a jogszabályoknak megfelelően készült el, a tervezet rendelet alkotásra alkalmas. Megalapozottan teszik hát a képviselők elfogadásra a tervezet – mondja a képviselő. Kiemelte, hogy az adósságátvállalás óriási segítséget jelent minden önkormányzat számára, így Orosházának is. – Ez az egész tervezet a minőségi önkormányzatiság felé mutat, javaslom elfogadásra.

Fetser János annak örül, hogy szokásától eltérően a polgármester a vita előtt fogalmazta meg gondolatait, nem utána. Egyetért abban, hogy a Teréz utcai idősek otthonának felújítása időszerű, méltatlan már az épület állapota az idősek gondozásához. – Ez a költségvetés egy célt szolgál, ez a Fidesz választási költségvetése, nem az embereknek a szociális biztonságát és a város fejlődését szolgálja. Ebben a költségvetésben a szigorú gazdálkodás csírája sincs benne, a felhalmozási hiány 887 millió. Működési hiány nincs? Nem is nagyon van már mit működtetni – fogalmaz Fetser, aki emlékeztet, polgármesterként 12 éven át nyújtott be költségvetési rendelet-tervezetet. – Ez arról szól, hogyan tudják átjátszani a Fideszes klientúrának az uniós pénzeket, a víztisztításon, a hulladékgazdálkodáson keresztül, lehet külpolitikai tanácsokat adni, itt van Ukrajna, van elég gond – utalt Hutas-Csizmadia Ibolya feladatára. – Ahogy létrejött egy civil szervezet valamelyikük lakásában, máris pénzt adtak rá, miközben olyan rendezvényekre, ahol akár 2000-en vannak egy forintot sem – mondja, példaként a Burkához kötődő üvegvárosrészi programot említi. Jelzi, szociális célokra kellene többet fordítani, javaslatait erre vonatkozóan megteszi a fennmaradó 2 percben.

Németh Norbert jelzi, a technológiai tömbre gondolt, tévedett, ennyire egyszerű beismerni, Dancsótól pedig nem is várt többet.

Kovács Árpád (Fidesz) szerint az MSZP tehet arról, hogy nehéz helyzetbe került az ország. – Varga Zoltán minisztersége alatt vontak ki 500 millió forintot Orosházáról. Most kicsit több lesz mindenre, többet tudunk adni olyan programokra, egész várost megmozgató eseményekre, amik eddig méltatlanul kaptak kevesebbet.

Lövei Ferenc (Fidesz) Fetsernek válaszol: – Ha bármi olyan információval rendelkezik, ami szerint, valami nem volt szabályos, akkor esküjéhez hűen tegyen feljelentést. Ilyen jó kondícióban még nem volt Orosháza, minden adott ahhoz, hogy fejlődjön a város. Varga Zoltán a város minden lakóját meggyengítette az 500 milliós kivonással. Lehet nem önszántából, hanem parancsra teljesítette, de akkor is, mit várhatunk tőle a jövőben? Ellehetetleníteni, vagy támogatni szeretnék a várost? – kérdezi Lövei az ellenzéktől.

Fetser: – Fogadják meg Pokorni szavait, miszerint Fideszes polgármesterek és alpolgármesterek se nyúlkáljanak, mert önöket is utoléri az igazságszolgáltatás. A megfelelő ivóvíz biztosítása érdekében konzorcium alakult, önöket azért küldtük oda, hogy amikor döntés születik, jöjjenek vissza és tájékoztassanak. Nem azért küldtük oda a képviselőnket, hogy a felcsútiak tisztítsák itt a vizet 34 milliárdért. Kérdéseim vannak. Be van tervezve sokszorosító eszközök javítása összesen 13 millió forintért, ez mi? Főtér üzemeltetésre van beállítva 40 millió, ez mit takar? Erdőtelepítésre 15 millió, ez hol valósul meg? Gyógyhelyminősítésre pedig 12 millió van beállítva. Ez borzasztó sok pénz, nem fogunk megfelelni a követelményeknek, még akkor sem, ha mérjük a zajszintet. Sokallom az összeget, mi ennek a tartalma? – sorolja kérdéseit Fetser János.

Németh Béla már 24. költségvetési vitában vesz részt
Németh Béla már 24. költségvetési vitában vesz részt (klikkelj)

Zalai Mihály nem érti, Németh Norbert miért veti a szemükre, hogy forrást biztosítanak a csatornázás után az aszfaltos utak teljes szélességében történő helyreállítására, a pályázat csak félpályán biztosít helyreállítást, de Zalai szerint a közlekedés megfelelő szintű biztosításához fontos a teljes szélességben történő helyreállítás. – Az orosháziak pedig láthatják a költségvetést, fent van a város honlapján, bárki megtekintheti – válaszol Fetsernek. – Önök is láthatták, hogy kicsit jobb feltételekkel tudjuk elindítani az intézmények működését. Átvállalták Orosháza adósságállományát, melynek nagy részét még 2006 előttről örököltük, többek között az olyan kampányberuházások miatt, mint a belvárosban történt aszfaltozás, ami nem volt minőségi munka – mondja Zalai, mire Fetser bekiabál, hogy ez nem igaz.

Németh Bélának ez a 24. költségvetési vitája, amiben részt vesz, így van összehasonlítási alapja. – Az első időszakban kértük az oktatási, egészségügyi intézmények ide tartozást, mert bíztunk benne, hogy a városi ranghoz méltóan fent tudjuk tartani. Ezután jött a szerényebb lehetőségek időszaka. Volt olyan, hogy hitelfelvételekre kényszerültünk, hisz a bevételek a feladatokra nem voltak elegendők. Az elmúlt 24 évet úgy tudnám jellemezni, hogy a regnáló kormány mindig elvesz, de az nem mindegy, hogy mit. Varga Zoltán minisztersége idejében oly mértékben karcsúsította az önkormányzatok támogatását, hogy 500 milliónál több hitelt kellett felvenni, hogy működjön. A mostani kormány is elvesz, csak most nem guruló forintokat, hanem az MSZP regnálása idején kényszerből felvett hitelt veszi el tőlünk, hogy élni tudjunk. Mindazon értékeket, amiket az elmúlt 24 évben felvállalt a város – oktatás, kultúra, sport ˜– működtetni kell, hogy élhető legyen a város – fogalmaz. Kiemelte, hogy ilyenkor olyan javaslatok is elhangzanak, amik nem megoldhatók, hiszen ellenzékből könnyű ígérgetni, de városvezetőként felelősen kell felvállalni.

Füves Sándor sorolja a módosító javaslatokat: – 10 millió forint szociális tűzifa biztosítására, forrás Média Kft. támogatásának terhére. 10 millió forint szociális étkeztetés, forrás Média Kft. 10 millió forint lakhatási támogatás, forrás OFKSE támogatásának terhére. 10 millió lakosság adósságának konszolidációjára, forrás OFKSE. Méhnyakrák elleni HPV oltásra 5 millió forint, forrás Orosháza kártya. Hogy ez mennyire “demagóg kérés”, csak jelzem, hogy számos településen erre forrást szánnak, sőt a Fidesz kormányzati szinten is támogatja, csak önök nem immár 3 éve. Bölcsődei alapellátásra 5 millió forint, forrás polgármesteri és alpolgármesteri illetmény, úgyis van üresedés. Szociálisan rászorult 65 év felettiek szemétszállítási díjtételének támogatása, forrás Orosháza Kártya. Ezeket a módosító javaslatokat korábban is megtettük, most is megtesszük, lehet róla vitatkozni, de kérem, ne szavazzák le minden indok nélkül. Varga Zoltán képviselő pedig meg fogja találni a módját, hogy a fent elhangzott vádakra reagáljon, mert nem igaz, amiket önök mondtak – emeli ki Füvesi.

Hutás-Csizmadia Ibolya (Fidesz) alpolgármester is stabilnak látja a költségvetést. Kiemelte az állami adósságátvállalást, ami könnyebbséget jelent. – A fiatalokról még nem esett szó. A GYIÖK idén is megkapja a kiemelt, 3,5 milliós támogatást, illetve az Extrém sportpark működtetésére is megvan a fedezet, ami sok fiatalt érint. Az ivóvíz és a hulladékgazdálkodási témában ki kell emelnem, hogy mindkét közbeszerzési eljárás törvényesen zajlott, ezen bárki elindulhatott, a legkedvezőbb ajánlat nyert. Az ivóvíznél konzorciumi tag egy megyei vállalkozás is. Nincs semmiféle átjátszás, ez az MSZP módszere, így magukból indulnak ki. Fejezze be az MSZP frakció, hogy elferdíti a tényeket, fogadják el, hogy mi 4 év alatt megvalósítjuk, amit önök 8 év alatt nem tudtak – mondta Hutás-Csizmadia.

Zalai Mihály kapja meg a szót, kiemelve szociális területekre idén 84 millió forintot fordítanak. – Emellett 64 milliót fordítunk azokra, akiknek nincs munkája, mégpedig a közfoglalkoztatás keretében. A járdafelújítási és mezőgazdasági projekt is folyik, a főtéren pedig a városmarketing iroda nyáron minden hétvégén rendez majd valamit. Elgondolkodtak-e önök azon, hogy a Hagyományok, Ízek versenye mennyire segítették a várost? Tavaly 70 %-al növekedett az idegenforgalmi adóbevétel, ami többek között az ilyen rendezvényeknek is köszönhető. Nem értem a hozzáállásukat – zárja Zalai.

Elekes Lajos szerint időben kell javaslatokat tenni
Elekes Lajos szerint időben kell javaslatokat tenni

Elekes Lajos kiemeli, neki a gazdasági jellegű kérdésekre kellene válaszolni, de nem sok dolga van. – Egy cégekkel szerződést kötött a város, ami 12 db nagyteljesítményű nyomtatási központ bérleti díját jelenti, ez több intézményben lesz. Eddig ezeket külön-külön könyvelték, most összehozták, újratárgyalták és így költséget is takarítunk meg. Emellett speciális program is került a gépekbe, ami akár nyomtatási szokásokat is megjelenít. A költségvetés feladata nem a munkahelyteremtés, hanem annak támogatása – fogalmazott, majd sorolta, hogy több tíz milliárd forint jelenhet meg így megyei szinten a munkaerőpiacon munkahelyteremtésben. – Több mint demagógia és felelőtlen ígérgetés, hogy utolsó pillanatban bedobnak ötleteket. Hetekbe, hónapokba telik, mire összeáll a költségvetés. Ha a kézilabdától elveszünk, ott is üzleti terv van, pontosan megtervezve, azt is át kellene dolgozni. Kérem, hogy ezeket a javaslatokat bizottsági üléseken tegyék meg, amikor még az összeállítás folyamatban van, ne utólag. Kikérem magamnak Illyés Gábor vagy a kolbászklub nevében, hogy politikailag éket kívánnak verni civilek között. Simonka képviselő úrral közösen folyamatosan támogatunk civil szervezeteket, akik nemes célokat szolgálnak, ebben nincs semmi politika – mondja, majd hozzáteszi, stabil feladat finanszírozott, alapvetően helyi kötelező és nem kötelező feladatokra épülő költségvetés-tervezet van a képviselők előtt.

Hagymási László irodavezető Fetser kérdésére válaszol. – Lassan 3 éve erdőművelési terv alapján Orosházán 7 területen folyik ilyen tevékenység. Erre erdőtervet kell készíteni a hatóságnak. Gyopárosi erdők vannak benne nagyrészt, illetve az Ipari park északi részében kell fiatalítani, tisztítani.

A városüzem vezérigazgatója Csizmadia Gergely a főtér üzemeltetéssel kapcsolatban elmondja, még tavaly egyeztettek a 2013-as tapasztalatokról. – Túlnyomórészt ez az összeg a vízfogyasztás, energiafelhasználás, főtérgondnokok foglalkoztatása, és a nyilvános illemhely üzemeltetését tartalmazza, ez nyilvános a képviselők számára – válaszol Fetser azon kérdésére, mit takar a 40 millió forint üzemeltetési költség.

Dancsó hozzáteszi, a költségvetés nyilvános, a városi honlapon elérhető és a könyvtárban is megnézhető. A fürdő gyógyhellyé minősítéséről kiemeli, az a cég adott előzetes becslést, aki többek között a sárvári gyógyhellyé nyilvánítást is elkészítette. – Ez egyre fontosabb lesz, az EU-s forrásokból a hivatalos gyógyhelyek tudnak majd igazán eredményesen pályázni. Pályáztatás során derül majd ki, hogy ezt ki és mennyiért végzi el majd nekünk – mondta.

Bogdánffy szerint az az érdek-képviseleti vezető, aki egyetért a törzsgárda felfüggesztéssel, adja vissza a megbiztatását, mert nem az emberek érdekeit képviseli. – Hiába teszünk javaslatot a bizottságokban, letakarítják azokat, és nincs ott kompetens személy sem, hogy válaszoljon a kérdésekre. Az oktatás működtetése egy bohózat, ez a KLIK működésére is igaz, lehet, hogy tényleg bűnvádi eljárás lesz a vége. Németh Béla szerint az ellenzék mindig felelőtlenül tesz javaslatot, akkor ezek szerint ő is ezt tette, míg ellenzékben volt. A Burka képviselő által feltett javaslatot én kértem annak idején, azt mondták, térjünk vissza rá most, megtettük, így sem jó.

Az alpolgármester asszonynak az a megjegyzése pedig, hogy fogjuk be a szánkat, a korához képest pimasz megjegyzés volt!

Dávid Zoltán bizottsági elnök válaszol Bogdánffynak, és kiemeli, minden javaslatot megvitatnak, ami ott elhangzik.

Dancsó József elköszönt a képviselő-testülettől, február elsejével lemondott tisztségeiről (klikkelj) Fotó: Rajki Judit
Dancsó József elköszönt a képviselő-testülettől, február elsejével lemondott tisztségeiről (klikkelj) Fotó: Rajki Judit

Dancsó lezárja a vitát, és összegez, szerinte az ellenzék csíramálé-ellenes: – Büszkének kellene lenni arra, hogy van egy rendezvény, ahol megmutatkoznak a helyi termelők, megmutatják termékeiket és egyre nagyobb számban látogatják ezt a rendezvényt. A költségvetés főösszege 7 milliárd forint körül van, de látni kell, jelentősen átalakult az önkormányzat költségvetése. A kórház állami fenntartásba került, 3-3,5 milliárd forint költségvetési főösszeg növekedést eredményeztek az oktatási intézmények amikor még önkormányzatiak voltak szintén volt költségvetési vonzata, ez is megjelent, vagy a most már járáshoz tartozó hivataloké. Önmagában a költségvetési főösszeg nem jelent sokat, a tartalma sokkal inkább érdemleges – sorolja a polgármester. A kórház kapcsán a központi technológiai tömbre is kitér, elmondja a közművek hiányos térképe és az időjárás miatt csúszott az építkezés, de most már ütemesen haladnak, és még az idén átadják az épületet, melyben korszerű műszereket is beüzemelnek a pályázat keretében. – A munkahelyteremtés benne van a tervezetben, hiszen a közfoglalkoztatás forrásai benne vannak, erre dologi tekintetben saját forrást biztosít az önkormányzat. A tavaszi munkaprogram keretében bízom benne ismét több száz orosházi kap munkát. Alig egy hete munkáltatói fórum volt Orosházán, 120 érdeklődő tájékozódott, sokan tervezik, hogy pályáznak. Szóba került a Bursa Hungarica. Az Arany János pályázat működik, erre van forrás, emellett a Táncsicsban olyan tehetséggondozási program működik, amit az önkormányzat 7 millió forinttal támogatott. Ez teremti meg a lehetőségét, hogy felsőoktatásba tudjanak jelentkezni és helyt állni a fiatalok. A sporttámogatásokra vonatkozó javaslatok, miszerint naptári évre tervezzünk, a kluboknál a tervezhetőséget veszélyeztetik. Az őszi-tavaszi szezonok lezárása után lehet értékelni a teljesítményeket a csapatsportágakban – sorolja Dancsó, majd a módosító javaslatokra tér rá. Érti az irányokat, de kidolgozatlannak tartja. – Olyan módon akar átcsoportosítani összegeket szervezetektől, cégektől, hogy ott azonnali működésképtelenség állna fel. Ilyen a média is, ön most nem tudná olvasni az Orosházi Életet, ha onnan ennyi pénzt el akarna venni – válaszol Füvesinek. – Az OFKSE-t pedig finoman szólva nem támogatja az MSZP, de inkább azt javaslom, járjanak többet kézilabdameccsre. A HPV kapcsán lehet, hogy a Fidesz kormány meghallotta Füvesi úr igényét, mert országos szintű program indul – utalt arra a kezdeményezésre, melynek keretében a 6. osztályos lányok méhnyakrák elleni oltását biztosítanák. – A 65 év felettiek szemétszállítási díjáról most is van rendelet, nem értem, miért kellene ilyet újra behozni, ráadásul éppen önök szüntették ezt meg korábban. Mikro- és középvállalkozásoknál az elmúlt 3 hónap alatt senki nem keresett meg. Minden adórendelet mögé hatástanulmányt kell készíteni, de Burka úr nem tett le ilyet, hogy hány vállalkozót érint, mekkora összeg esik ki a város költségvetéséből. Ha ez kiérlelt lesz, akkor térjünk vissza erre – zárta a polgármester.

Bogdánffy Csaba ügyrendben szót kért, és újra javasolja, gondolják át újra a Bursa Hungaricát, aminek egyébként semmi köze a tehetséggondozáshoz. Dancsó jelzi, ez nem ügyrend.

Módosító indítványokról szavaznak, a bizottságok módosító javaslatait elfogadták. Következnek a Bogdánffy, Burka, Füvesi képviselők által tett módosító javaslatok, valamennyit elutasította a testület többsége.

A rendelet-tervezetről név szerint szavaznak a képviselők: a fideszes képviselők igennel voksoltak, az MSZP és a Jobbik nemmel. 10 igen által elfogadták a tervezetet, a kapcsolódó határozati javaslatokról (már nem név szerint) is döntöttek, valamennyit többségi szavazással elfogadva.

12:20 – 12:27

Kérdések

Bogdánffy Csaba (MSZP) a közvilágításra kérdez rá, a Szőlő körúton négy helyen nem égnek a lámpák este, de a város más pontjain sincs rend. – Búcsúzóul hagy kérdezzem meg öntől, hogy az ellenzék által beadott 9 módosító indítvány közül önök mennyit fogadtak el – kérdezi a képviselő.

Dancsó az utóbbi kérdésre válaszolva elmondja, egyet sem volt módukban elfogadni, mert nem volt kellően előkészítve, és érdemes lenne bizottság elé vinni a javaslatokat. – A közvilágítás kapcsán az illetékes kollégák megválaszolják a kérdést, kérem, hogy jelezze pontosan, hol van a gond, hogy tudjuk a Démász felé jelezni. Rendszeresen egyeztetünk velük. Ha már itt tartunk: 31 új lámpatestet helyeznek ki a városba, például a Hajnal közben.

Véget ért a nyílt ülés, Dancsó József köszöni képviselő-társainak, a jegyzőnek, hivatali kollégáknak a közös munkát, hogy legjobb tudásuk szerint dolgoztak. – Mint bizonyára tudják, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felkért a Magyar Államkincstár elnöki posztjára, ezért polgármesteri és képviselői tisztségemről lemondok – jelenti be Dancsó, és azok mellett, akikkel együtt dolgozott, köszönetet mond az orosházi lakosoknak is, remélve, hogy az elmúlt 3,5 évben meggyőzte őket arról, hogy hozzáértéssel, emberséggel próbálta vezetni ezt a várost. – Köszönöm, hogy a várost vezethettem, hogy együtt dolgozhattunk – zárta dr. Dancsó József.

Ezzel ért véget az ülés nyilvános része, köszönjük a figyelmet!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.