- hirdetés -

Rendeletmódosítások, társulási beszámoló és hulladékgazdálkodással kapcsolatos döntés. November 22-én ülésezik a képviselő-testület.

1. Az Orosházi Kistérség Többcélú Társulás beszámol a 2013-ban végzett munkájáról: a gyerekjóléti központ és családsegítő szolgálat tevékenységéről, a jelzőrendszeres házi  segítségnyújtásról, illetve a pályázatokról. Ezzel indul a soros testületi tanácskozás pénteken.

2. Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére vonatkozó rendelet módosítása.

3. A közművelődésről szóló rendelet és kapcsolódó önkormányzati rendeletek módosítása.

4. Az önkormányzat pályázni kíván egy gépjárműre, a tanyagondnoki szolgálat ellátásához. A maximum nettó 5 millió értékű terepjáró beszerzése esetén az önkormányzatnak az áfát kell vállalnia.

A 9 órakor kezdődő tanácskozást élőben közvetíti a városi tévé, és online tudósít az OrosCafé. A napirendeket a város honlapján, ide kattintva olvashatod el. 

5. Döntenek likviditást biztosító hitelkeretről. A jelenleg érvényben lévő folyószámla-hitelkeret szerződés, valamint munkabérhitel szerződés december 20-án lejár, ezért újat kötnek, hogy 2014. január 1-je és 2014. december 20-a közötti időszakban is rendelkezésre álljon hitelkeret. Erre azért van szükség, mert éven belül a bevételek és a kiadások nem azonos ütemben jelentkeznek.

6. Módosítják a helyi adókról szóló önkormányzati rendeletet. Az ipari üzemek és a nagyobb alapterületű kereskedelmi egységek esetében az építményadó több sávosan emelkedik, de továbbra is a törvényi maximum alatt marad. Szintén a megengedett lehetséges mérték alatt marad az idegenforgalmi adó: a tervek szerint 400 forintot fizetnének az ide látogató turisták vendégéjszakánként.

7. Döntenek az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. megalapításáról. A tervezet szerint Csizmadia Gergely, a Városüzem vezérigazgatója lesz a kft ügyvezetője, a kft-t 3 millió forint pénzbeli betéttel alapítják meg. A kft megalapítása azért szükséges, mert  a hulladékról szóló törvény szerint hulladékgazdálkodási közszolgáltatást 2014. január 1-jétől csak nonprofit gazdasági társaság végezhet.

8. Felülvizsgálják a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet a szociális törvény változásai miatt. A szociális ellátásokról szóló törvény 2014. január 1-jén életbe lépő egyik jelentős módosítása, hogy bevezeti az önkormányzati segély intézményét, amely pótolja és integrálja az ugyanakkor hatályon kívül helyezett átmeneti segélyt, temetési segélyt, míg a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény keretszabályai köréből kiemeli és beolvasztja a szociális törvény szabályozási körébe a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást. A hatáskör változatlanul a képviselő-testületet illeti meg. A másik jelentős változás szerint a méltányossági közgyógyellátásra való jogosultságról a jövőben a települési önkormányzat képviselő-testülete dönt a jegyző helyett.

9. Az önkormányzati területeken elhelyezhető hirdetményekkel, hirdetőberendezésekkel kapcsolatos szabályozások.

10. Három új eljárással bővült a települési önkormányzatok eszköztára a 2013. évi építési jogszabályváltozások eredményeképp: településképi véleményezési eljárás, településképi bejelentési eljárás, településképi kötelezés. A szabályozás célja a település egységes képének igényes alakítása, a helyi építészeti sajátosságok és értékek, valamint a települési arculat védelme.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.