- hirdetés -

Hulladékszállítást érintő döntések, szúnyogirtás, óvodai csoportok és likviditási hitelek. Ezek a főbb témák.

1. Első napirendként dr. Dancsó József szóbeli előterjesztése alapján az MSZP bizottsági tagságról szóló indítványáról tárgyalnak.

2. Elsőként egy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan tulajdonosi hozzájárulásról döntenek. A külterületen fekvő ingatlanon a Dél Alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) program keretében hulladékudvart és átrakóállomást létesítenének. Az önkormányzat a DAREH számára földhasználati megállapodás alapján biztosítaná a területet, ehhez kell a városatyák jóváhagyása.

3. Ezt követően a hulladékgazdálkodással kapcsolatban döntenek. Egy korábbi határozat alapján a város 250 ezer forintos üzletrészt vásárolva csatlakozott a Békés-Manifest Közszolgáltató Nonprofit Kft-hez. A taggyűléseken az önkormányzat is képviseltetné magát, a feladatot Csizmadia Ibolya alpolgármester látná el. Emellett az önkormányzat felbontja december végéig szóló, hulladékgazdálkodási szerződését a Városüzemeltetési Zrt.-vel, amit 2014-től a Békés Manifesttel köt meg.

A testületi ülést élőben adjuk 9 órától. Követheted az eseményeket az Orosházi Városi Televízióban ide kattintva, és persze az OrosCafén is.

4. Szó lesz a csípősszúnyog elleni védekezésről. Orosháza a Körös-völgyi Települések Regionális Szervezetével kötött társulási szerződést még 2004-ben, így a szervezet látja el a szúnyogok elleni védekezési feladatokat. A helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján júliusban felülvizsgálták a társulást, és megállapították, hogy a jelenlegi formát indokolt jogi személyiség nélküli konzorciumra változtatni.

5. A testület a város napközi otthonos óvodáiban indítható csoportok számáról is dönt. Tavaly összesen 27 csoport működött, idén 26 indulna Orosházán.

A 6.1-es előterjesztésben a Táncsics utca 22 szám alatt található ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba vételéről döntenek. Az állami tulajdonban lévő, volt irodaházat az egészségügyi alapellátás fejlesztésére, így gyermekorvosi rendelők kialakítására használnák.

A 6.2-es pontban szintén egy állami tulajdonban lévő ingatlan (Képessy utca 3.) sorsáról döntenek. Az önkormányzat még 2004-ben kezdeményezte a tulajdoni hányad ingyenes önkormányzati tulajdonba vételét, akkor az ingatlan ingatlanrészét nem sikerült megszerezni. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, az épületet egyébként közművelődési intézmények, közösségi színterek működtetésére, és közfoglalkoztatásra fordítanák.

7. Módosítanák a 2013-as közbeszerzési tervet. A főtér-beruházás során felmerült kiegészítő és pótmunkák során júniusban és júliusban folyókaépítést, csapadék-víz átemelőt építettek, emellett szivattyúkat is beszereztek, melyek plusz költséggel jártak. A „Nulla kibocsátású geotermikus energiahasznosítási projekt” keretében Gyopárosfürdőn megvalósult létesítmények üzemeltetési, karbantartási feladatait eddig a Porció Kft. felügyelte, szerződésük azonban lejár, így közbeszerzési eljárás során ki kell választani az üzemeltetőt. Az önkormányzat továbbá folyószámlahitelt is felvenne szeptember 21-december 31 közötti időszakra az OTP Banknál. Emellett felújítanák a gyopárosfürdői fedett gyógymedencét.

8. Munkahelyi egészségprogram pályázatról is tárgyalnak a képviselők. Az „Egészésgre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című konstrukció keretében a polgármesteri hivatalban dolgozók számára az egészséges életvitelhez kapcsolódó szolgáltatások igénybevételét tenné lehetővé egy éven keresztül az önkormányzat. A projekt közel 10 millió forintból valósulna meg, teljes támogatással, 25 százalékos önkormányzati előfinanszírozással.

9. Módosítják az Orosházi Média Kft. ügyvezetőjének megbízási szerződését. A képviselő-testület Irimiás László javadalmazásáról dönt, ami havi 667 ezer forintra módosul, a megbízási díjról havonta számlát kell kiállítania. Az előterjesztésből kiderül, hogy ez nem jár többlet kiadással a Média Kft részéről.

10. Elszámol a 2012-re kapott támogatással az OMTK Utánpótlás Labdarúgó Egyesület, és a testület elbírálja 2013-as támogatási kérelmét. Az egyesület tavaly negyven igazolt játékossal gyarapodott az előző évhez képest. Idén júniusban ez a szám 300-ra nőtt, óvodásoktól a huszonegy évesekig 11 szakképzett edző foglalkozik a fiatalokkal. A csapatok NB-II-es, és megyei bajnokságokban is szerepeltek, szép sikerekkel. 2012-ben az egyesület 36 millió forintos támogatást kapott műfüves labdarúgó pálya építésére, ami el is készült, átadását szeptemberre tervezik. Idén az egyesület számára 6 millió forintot biztosított az önkormányzat elszámolási kötelezettséggel.

11.1. A testület a likviditást biztosító hitelekről dönt. A testület korábbi döntésével már felhatalmazta a polgármestert arra, hogy az OTP Bank Nyrt-vel kötött folyószámla-hitelkeret szerződés és munkabérhitel szerződést december végéig meghosszabbítsa. A pénzintézet azonban csak 2013. szeptember 20-ig határozta meg a futamidőt, így a szerződés heteken belül lejár, a likvid hitelt pedig egy éven belül vissza kell fizetni. Az önkormányzat 494 millió 239 ezer 928 forintot meg nem haladó hitelkeretet venne igénybe a szeptember 21 és december 31 közötti időszakra. Ugyanebben az időszakban havonta legfeljebb 110 millió forintos munkabérhitelkeret állna rendelkezésre, erről a polgármester fog tárgyalásokat folytatni az OTP-vel.

11.2. A képviselők az adósságot kezelő ügyletekkel kapcsolatban is döntenek, ebben a tárgyévre és a következő három évre várható kiadásokat és bevételeket módosítanák.

12. Arról döntenek, hogy az önkormányzat támogatási igényt nyújt be a helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló 2013. évi kiegészítő támogatására.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.