- hirdetés -

Volt néhány húzós pont, mint a külvárosi buszközlekedés és a költségvetés módosítása, amibe belekeveredett a focicsapat  is. De elsőként az állampolgárok szólalhattak fel közmeghallgatáson.

Szép péntek reggelt kívánunk innen az ülésteremből. Lássuk, milyen vitákkal milyen döntéseket hoznak ma képviselőink.

A legfontosabb napirendi pontokat már összefoglaltuk, ide kattintva olvashatók. A tanácskozást élőben követheted a városi televízióban vagy ide kattintva.

Klikkelj a témára, oda ugrik az oldal
Közmeghallgatás – Lakásszövetkezeti kérdések
Közmeghallgatás – főtér, temető és média kérdések
Közmeghallgatás – munkahelyhiány és újra lakszöv_
Közmeghallgatás – rendezettebb parkokat
Napirend előtt – újra lakszöv
Beszámol a népegészségügy
Beszámol az állategészségügy
Buszmenetrend változás
Terítéken a Táncsics gimi
Hogyan használjuk a főteret?
Költségvetés – fő téma a foci

Interpelláció és kérdés nem érkezett, így zárt ülés következik. Köszönjük a figyelmet!

14:56 – 15:01

19. Tájékoztatás arról, hogy mennyi részt vállal át az állam az önkormányzat adósságából. Orosháza esetében 65%-os az önkormányzati konszolidáció mértéke, ez egyébként eredetileg 40% volt. – Az önkormányzat komoly tőkeinjekciót kapott, még akkor is, ha a működési oldalról vannak feszültséget. Az állam átvállalta kötelezettségi állományunk 65%-át, bízom benne, hogy ez a jövőben a működési lehetőséget, a pályázatokon való részvételt is segíti – vázolta Dancsó.

10 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadták.

14:12 – 14:55

Költségvetés – fő téma a foci

18. Módosítják az idei évi költségvetésről szóló rendeltet.

Bogdánffy Csaba a sporttámogatások kapcsán megjegyzi, nem valósult meg az az elképzelés, hogy a TAO-val majd kevesebb támogatást kell adni a sportegyesületeknek. – Sajnálatos, hogy 1 pont híján kiesett az NB II-ből az Orosháza FC, erre most 3,5 milliót adunk a labdarúgó csapatnak, ez az éhenhaláshoz sok, a jóllakáshoz kevés. Nem csak a labdarúgók tehetnek arról, hogy kiestek az NB II-ből. Módosító indítványom: az Orosházi Férfi Kézilabda SE-nek most szánt 15 millió forintot adjuk oda a focira. A labdarúgásért fáj a szívem, ők nem tudnak majd szponzorokat szerezni, ez a csapat többet érdemel. Ha ezt nem tesszük meg, ez a klub a megszűnés szélére kerül. Nem a többi sportág ellen beszélek, hanem a labdarúgás mellett.

Zalai Mihály: – Remélem, hogy Bogdánffy Csaba egyedül van ezzel a véleményével. Mutogatni a játékosokon kívül másokra nem szerencsés és nem elegáns, a kieséshez az önkormányzatnak semmi köze, minden támogatást megadott a működéshez. Higgye el, mi is szurkoltunk nekik, hogy bent maradjanak. Nagyon súlyosnak és felelőtlennek érzem az ön mondatait. Mert amikor azt mondja, hogy az OFKSE-től vonjunk el a támogatást, az gond. Ugyanis a klubok fél évre kapják a pénzt. Az OFC-nek 18,5 millió forint is kevés lenne, hogy abszolválja az évet, a kézilabdások pedig nem tudnák elkezdeni sem az őszt enélkül. Miért nem a saját klubjánál kezdi, miért a kézilabdásokat hozza elő. Kérem önt, hogy ne állítson egymással szembe sportágakat, ne szítson feszültséget, ezzel senkinek nem segít.

Németh Béla (Fidesz): – Alig 2 hete, hogy ünnepeltük az OMTK 100 éves évfordulóját, aminek döntő része a labdarúgás volt. Vita van, hogyan működjön a foci nálunk, aminek minősége a szurkolóknak is fontos. A tavaszi szezonban aki kint volt, megtapasztalhatta azt a minősíthetetlen játékvezetést, amivel nyomás alá tették csapatainkat még a hazai pályán is, idegenben pedig egyáltalán nem voltak egyenlő esélyek. Lehet, hogy sportdiplomáciailag nem voltunk rendben, de valakik, valamilyen formában nem szeretnek minket, folyamatosan ellenszélben kellett játszani az őszi 4. hely után. Labdarúgást veszni nem szabad hagyni, meghatározó a városban. Komoly utánpótlás van, ami kiváló. A költségvetés jelen módosítását úgy támogatom, hogy ez a 3,5 millió forint az OFC-nek csak induló összeg, és mindent elkövetek azért, hogy a következő módosításnál az idei évi NB III-as működés biztonságos legyen – mondta Németh Béla. Arra kérte Bogdánffyt, hogy ennek fényében támogassa a tervezetet és akár közösen álljanak ki később a foci mellett.

– Arra gondoltam, amit Németh Béla elmondott, a külső körülmények nagyban befolyásolták a kiesést. Köszönöm Zalai Mihály kioktató szavait és egyúttal kikérem magamnak. Én évtizedek óta dolgozom a város sportjáért. Ez a majd, amiről most beszélnek semmit nem ér, most kell döntés. Ha nincs pénz, nem tudják megőrizni a játékosokat, elviszik a csapatot, utána már semmi nem lesz. Próbáljon a kézilabda egy kicsi türelemmel várni, most a foci van nagy bajban.

Zalai Mihály szerint Bogdánffy Csaba nem értette meg, ő csak azt mondta, a sportot mint rendszert kell nézni: – Említette, hogy hány éve dolgozik Orosháza sportjáért, épp ezért nem menti fel semmi az alól, hogy ez felelőtlen javaslat öntől. Tudja, hogy a támogatások fél évre szólnak, az OFC lélegzetvételhez jut, az OFKSE viszont bedőlne a pénz nélkül. Ami most a képviselők előtt van, azt tartom a legjobb döntésnek.

Dancsó József vázolja álláspontját a költségvetéssel kapcsolatban, kifejtve, a költségvetés működési oldalával szokott gond lenni, a felhalmozásiért bár sokat kell dolgozni, de az működni szokott. – A kötelező és nem kötelező feladatok kapcsán fontos tudni, hogy a sport nem kötelező feladat, erre tehát nincs központi támogatásunk, miközben szűkös a költségvetésünk. Próbálkoztunk kommunális adó bevezetésével, ellenezték, pedig ugye saját bevételeinkből tudjuk fedezni ezeket a költségeket, de meghallgattuk az emberek véleményét és visszavontuk az adót. De amikor ilyen javaslatok érkeznek, akkor ezt is vegyük figyelembe. Az adózás kapcsán három nagy multicég 120 millió forintot vont ki egyik napról a másikra, ezt vissza kellett fizetnünk. Ezek a keret feltételek, amelyek meghatározzák a működést. A költségvetés bevételi lábát kell figyelembe venni és ehhez igazítani a költekezést. Az első számú módosítást megoldottuk, hogy mindenre jut, talán egy kicsit szűkösebb keretek között. Ebben a kontextusban kell értelmezni azt, hogy mi legyen a sport helyzete. Hozzátartozik a történethez, hogy a tavaszi és őszi szezonban is biztosította a forrást az önkormányzat az OFC részére, a magunk részéről mindent megtettünk. Ősszel negyedik volt a csapat, hogy tavasszal elkényelmesedtek, a bírók kinek fütyültek, ez lehet egyfajta magyarázat. Most ha már kiestek, akkor kapjanak még több pénzt, vagy legalább ugyanannyit? Az NB III-ra nem kell annyi pénz, mint az NB II-re, 50 milliótól elesett a város és az egyesület is, hogy nem maradtak az NB II-ben. Restály Györggyel, az OFC elnökével egyeztettünk. Beadta lemondását, de ezt nem fogadtuk el, ő viszi továbbra is a klub vezetését. Most ennyi támogatásra van lehetőségünk, hogy el tudjanak indulni az NB III-ban – fogalmazott Dancsó. Kiemelte, hogy az OFKSE az OFC-vel ellentétben nem esett ki, a férfi kézilabda egyesület is megkapott minden segítséget az önkormányzattól, és döntően ebből a forrásból gazdálkodtak ők is.

– Mindkét egyesület sikeresen pályázott a TAO rendszerében, de ez ugye alapvetően az utánpótlást segíti. Az egyik teljesítette az elvárásokat, a másik nem, de ezek után azt mondani, hogy azoknak adjuk oda, akik nem teljesítettek, az hozzá nem értés vagy rosszindulat – szól vissza Bogdánffy Csabának Dancsó. A városvezető szerint ugyanis az OFKSE nem tud elindulni az NB I-ben, ha most ezt a pénzt nem kapja meg és Bogdánffynak egyeztetnie kellene Rajki Istvánnal, az OFKSE elnökével. Bogdánffy javaslatát Dancsó méltatlannak nevezi és szerinte a képviselő sértegette Zalait, illetve a szocialistákra jellemző, hogy ha valami nem tetszik, akkor meg akarják szüntetni.

Bogdánffy Csaba végighallgatta a polgármesteri beszédet, de nem tűrte szó nélkül, majd amikor újra szót kapott ügyrendben, jelzi a jegyző felé, itt van a kutya elásva a szervezeti szabályzatban: – Kétszer szólalhattam fel, miközben az polgármester és az alpolgármester félórán keresztül gyalázott – kifogásolta a képviselő, mire Dancsó visszaszól, tett volna megalapozottabb módosító javaslatot.

10 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták a költségvetés módosítását.

Többségi szavazással elfogadták az előterjesztés pontjait is. Így a művelődési központ éves 38 millió forintos támogatását 1,3 millióval, az Orosházi Média Kft éves 37 milliós támogatását 2 millió 285 ezer forinttal csökkentik. Az Orosházi Férfi Kézilabda SE 45 milliós támogatását 15 millióval, míg a Jövő Építő Turisztikai Desztinációs Menedzsment 18,7 milliós támogatását 10 millióval megemelték.

14:00 – 14:11

13. Orosháza vagyongazdálkodási terve a téma, Csizmadia Ibolya jelzi, törvényi kötelezettség miatt készült el. – Általános a terv, melyben a főbb vonalakat lefektettük, mert így nem szorítja magát korlátok közé az önkormányzat. Elfogadták a tervet.

A nyári szünet előtti utaolsó ülésen a képviselők több döntést hoztak Fotók: Kecskeméti Krisztina
A nyári szünet előtti utaolsó ülésen a képviselők több döntést hoztak  (klikkelj) Fotók: Kecskeméti Krisztina

14. Egyesítenek két Dankó utcai ingatlant, megszavazták.

15. Hitelek felvétele kapcsán dönt a testület, három alpontja van az előterjesztésnek. Nem generált vitát a folyó- és munkabérhitel felvétel, az adósságmegújító hitelefelvétel, és a likviditást segítő átmeneti hitel felvétele sem – ez utóbbi az ülésen osztották ki, 250 millió forint átmeneti hitelről van szó, amit az OTP-nél vesz vel a város szeptemberig, hogy a működés biztosítva legyen.

Név szerint szavaznak mindháromról, többségi szavazással elfogadják a döntéseket.

16. A közbeszerzési terv módosítása kapcsán is vita és hozzászólás nélkül szavaztak, a többség elfogadta a módosítást.

17. Öt részből áll ez a napirend, támogatási igényekről van benne szó. Segítik az árvíz sújtotta településeket, a gazadakör irodahelyiséget kap a Pacsirta utcán, támogatják a kábítószer ellenes plakátok elkészítését, a Jövő Építők Turisztikai Menedzsmentet irodahelyiséggel a Mikszáth utcán és a Vadvirág Esély Klubot.

13:54 – 13:59

Hogyan használjuk a főteret?

12. A közösségi együttélést alapvető szabályainál tartunk, egy módosítást vázol Németh Béla, ez alapján bekerül, hogy szabályt sért, aki a főtér medencéit fürdésre használja, szennyezi, illetve vakvezető kutya kivételével állatot visz be a térre.

Zalai Mihály is módosít: – Most nincs víz a medencékben, és télen ez lesz a rendes működési rend. Látszik, hogy most többen itt sétálnak, de ez nem erre való. A zöldfelületre most még nem lehet lépni, de úgy egy hónap múlva már igen.

A bizottság módosításánál tartózkodtak, Zalai Mihály módosítását 10 igen 2 nem ellenében elfogadták. A főtér használati szabályairól hamarosan részletes írunk majd az OrosCafén összefoglalva a legfontosabbakat.

13:40 – 13:53

A szünetet követően folytatódik az ülés, nincs jelen Fetser János (MSZP) és Németh Norbert (Jobbik). A napirendi pontok sora kiegészül 15/3-as ponttal, mely döntés a likviditást segítő átmeneti hitel felvételéről. A képviselők 11 igennel napirendre vették.

8. Hosszú távra meghatározza a működés kereteit ez a napirend, mely az önkormányzati feladatokról szól. – A kötelező feladatokra van forrás, de a nem kötelezőket a saját forrásokból kell kitermelni, ezért nagyon fontos hogy mire és mennyi jut. Ide sorolandó a múzeum fenntartása, az autóbuszközlekedés, a közterület felügyelet, a szelektív hulladékgyűjtés, a szabadidő, – utánpótlás- és versenysport támogatás, fürdő- és strand szolgáltatás, a civil szervezetek, egyházak támogatása, média szolgáltatás, de nemzetközi kapcsolatokat sem kellene ápolnunk és az idegenforgalmi feladatok is mind azok, amik nem kötelezők – sorolta a polgármester.

Dancsó József: "ez az egyik legfontosabb napirend"
Dancsó József: „ez az egyik legfontosabb napirend” (klikk a képre)

– Ezek nagy forrásigényűek. De egyik képviselő sem mondja azt, hogy ezeket nem támogatjuk, hiszen ezek határozzák meg a városi létet. Ezek azok, amik a település népességét megtarthatják. Ezekre éves szinten több száz millió forintot fordítunk, és amíg a költségvetés engedi, ezt meg is fogjuk tenni – emelte ki Dancsó József, aki szerint ez az egyik legfontosabb előterjesztése a mai ülésnek.

A címzetes főjegyző elmondja, jogszabályokra építve alakították ki ezt a rendeltet, mely meghatározza az önkormányzat működésének rendjét.

A napirendet 10 igennel elfogadták.

 9. Az extrém sportpálya működtetése a városüzem feladata lesz, erről szól az előterjesztés, melynek kapcsán Csizmadia Ibolya elmondja, a visszajelzések alapján jó döntés volt a pálya kialakítása, közkedvelt a fiatalok körében. A képviselők 11 igennel, 1 tartózkodással elfogadták.

10. Módosították a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-vel kapcsolatos közszolgáltatási szerződést, mert a városüzem látja majd el az extrém sportpálya mellett a főtér és egy régi-új játszótér üzemeltetését is. Elfogadták.

11. A közigazgatási partnerség támogatását szolgáló pályázatot a képviselők egyöntetű döntése értelmében beadják.

13:40 – 13:53

A szünetet követően folytatódik az ülés, nincs jelen Fetser János (MSZP) és Németh Norbert (Jobbik). A napirendi pontok sora kiegészül 15/3-as ponttal, mely döntés a likviditást segítő átmeneti hitel felvételéről. A képviselők 11 igennel napirendre vették.

8. Hosszú távra meghatározza a működés kereteit ez a napirend, mely az önkormányzati feladatokról szól. – A kötelező feladatokra van forrás, de a nem kötelezőket a saját forrásokból kell kitermelni, ezért nagyon fontos hogy mire és mennyi jut. Ide sorolandó a múzeum fenntartása, az autóbuszközlekedés, a közterület felügyelet, a szelektív hulladékgyűjtés, a szabadidő, – utánpótlás- és versenysport támogatás, fürdő- és strand szolgáltatás, a civil szervezetek, egyházak támogatása, média szolgáltatás, de nemzetközi kapcsolatokat sem kellene ápolnunk és az idegenforgalmi feladatok is mind azok, amik nem kötelezők – sorolta a polgármester. – Ezek nagy forrásigényűek. De egyik képviselő sem mondja azt, hogy ezeket nem támogatjuk, hiszen ezek határozzák meg a városi létet. Ezek azok, amik a település népességét megtarthatják. Ezekre éves szinten több száz millió forintot fordítunk, és amíg a költségvetés engedi, ezt meg is fogjuk tenni – emelte ki Dancsó József, aki szerint ez az egyik legfontosabb előterjesztése a mai ülésnek.

A címzetes főjegyző elmondja, jogszabályokra építve alakították ki ezt a rendeltet, mely meghatározza az önkormányzat működésének rendjét.

A napirendet 10 igennel elfogadták.

9. Az extrém sportpálya működtetése a városüzem feladata lesz, erről szól az előterjesztés, melynek kapcsán Csizmadia Ibolya elmondja, a visszajelzések alapján jó döntés volt a pálya kialakítása, közkedvelt a fiatalok körében. A képviselők 11 igennel, 1 tartózkodással elfogadták.

10. Módosították a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-vel kapcsolatos közszolgáltatási szerződést, mert a városüzem látja majd el az extrém sportpálya mellett a főtér és egy régi-új játszótér üzemeltetését is. Elfogadták.

11. A közigazgatási partnerség támogatását szolgáló pályázatot a képviselők egyöntetű döntése értelmében beadják.

12:50 – 13:01

Terítéken a Táncsics gimi

6. A Táncsics tehetségközpont átszervezésénél tartunk. Szűts Gézáné tankerületi igazgató szóbeli kiegészítéssel élve elmondja, változik a Táncsics neve, erről is döntenie kell a testületnek., szóban mondja el a határozati javaslatot.

Bogdánffy Csaba: – Ami ma a közoktatásban, köznevelésben van, az tragédia. Remélem lesz alkalmunk változtatni azon, ami most van a gyerekek, családok, pedagógusok érdekében – mondta. – Alig egy hónapja is véleményeztük az átszervezést, most megint. Miért nem lehet ezeket egyszerre véghezvinni. Ezeket a változásokat ugyanis át kell vezetni az intézmények össze dokumentumán, új bélyegző kell, és így tovább. Hagy kérdezzem meg, milyen bélyegző került a most érettségizettek bizonyítványára? Információim szerint semmi. Ez törvényszerű?

Zalai Mihály szerint a két határozati javaslat ellentmond egymásnak. Szűtsné szerint viszont nem mond ellen a két javaslat, a korábbi névvel szerepelt még az intézmény, ezt a nevet pecsételték az érettségi bizonyítványára. Most viszont az OKJ-s számokról kell dönteni az egyes határozatban, és a szakszolgálat nélküli névről a kettes javaslatban. Némi értelmezési vita alakult ki, hogy most akkor pontosan miről is kellene dönteni, ezt boncolgatják jegyzői segítséggel.

10 igen, 4 tartózkodás mellett elfogadták a kibogozott határozati javaslatokat.

7. Még mindig Táncsics, ezúttal a tehetséggondozó program a téma. Itt nem alakult ki vita, a testület többségi szavazással (13 igen, 1 tartózkodás mellett) elfogadta.

12:39 – 12:49

Buszmenetrend változás

5. A helyi menetrend szerinti autóbuszközlekedésnél tartunk. Az előzményeket a polgármester vázolja, szerdán lakossági fórumok is voltak a témában.

Kovács Árpád
Kovács Árpád szerint jó döntés született

A testület korábbi döntése, mely alapján megváltozott a rákóczitelepieket és szentetornyaiakat érintő helyi autóbuszközlekedés nagy vihart kavart. Lakossági fórumokon azt ígérte a városvezető nyáron, utásszámlálást követően visszatérnek a kérdésre, most ez történik. Dancsó vázolja a nem kötelező önkormányzati feladatnak minősülő helyi autóbuszközlekedés anyagi hátterét.

– A Körös Volánhoz panasz, panaszkönyvi bejegyzés nem érkezett, hozzám két levél jött és egy személyes megkeresés. Látva az igényeket, egy olyan megoldást javaslok önök felé, ami jelentősen megnöveli a futásteljesítményt, mely szerint iskolai időszakban a korábbi menetrend legyen érvényben, kivéve a körjárat. Ez éves szinten 7 millió forintos pluszkiadást jelent majd. Az augusztus elsejétől bevezetett menetrend szeptember elsejével jelentene tényleges változást, és az év hátralévő részére mintegy 3 millió forintos kiadást jelent.

Rákóczitelep képviselője, Kovács Árpád (Fidesz) a település megtartó erejét kötötte össze a tömegközlekedés meglétével, ezért is tartja fontosnak, hogy most a lakossági igényekhez szabják a menetrendet a szűkülő anyagi lehetőségek ellenére is. Rucz József (Fidesz) Szentetornya képviselőjeként örül a lépésnek, és buszozásra invitál mindenkit.

Bogdánffy Csaba (MSZP) is részt vett a szerdai rákóczitelepi fórumon: – Tény, azt mondták a helyiek, hogy ez már bizonyos fajta előrelépés arról a holtpontról, amit okozott a korábbi menetrend. Kérés volt, hogy iskolai szünidő alatt is álljon vissza az eredeti menetrend – mondta.

Dancsó röviden reagál: – A pénzügyi lehetőségeket is figyelembe kell venni, amikor a szolgáltatást biztosítjuk változatlan jegyárak mellett.

10 igen, 4 tartózkodás mellett elfogadta a testület, így augusztus elsejétől változik a menetrend.

12:34 – 12:38

4. A Békés-Manifestnél tartunk. Csizmadia Ibolya alpoglármester a napirend kapcsán a hulladékgazdálkodási rendszer pályázatát vázolja. 2015-ben várható a befejezés, megvalósul a szelektív hulladékgyűjtés, a zöldudvarok kialakítása, stb. A rendszerpályázat a DAREH tagokat érinti, így Orosházát is, de a pályázat kapcsán szükséges a Békés-Manifesthez való csatlakozás, a szolgáltatást 2014 júliusától ők veszik át, a jelenlegi szolgáltatók alvállalkozóként maradnak a rendszerben. – A lakosság az egészből csak annyit érzékel majd, hogy a számlát más állítja ki – fogalmaz Csizmadia Ibolya.

A testület 10 igen, 4 nem mellett fogadta el.

12:31 – 12:33

3. Helyi esélyegyenlőségi program a téma. Csizmadia Ibolya (Fidesz) alpoglármester jelzi, a legtöbb pályázat esetében feltétel egy ilyen városi program megléte, ezért is fontos az a részletes anyag, melyet kizárólag a hivatal munkatársai állítottak össze.

A határozati javaslatot a testület 10 igen, 4 tartózkodás mellett elfogadták.

11:59 – 12:30

Beszámol az állategészségügy

2. Az állategészségügyi hivatal tájékoztat. Dr. Bakos Pál igazgatóhelyettes szóbeli kiegészítésében elmondja, az orosházi és a mezőkovácsházi járás feladatait látják el, és minden járásban van egy hatósági állatorvos. Kiemeli, hogy voltak gondok az állatvédő szervezetek esetében, például hatáskör túllépéssel, így ezen a téren egyeztetésekre lesz szükség.

Dancsó József a húsvizsgálati adatok kapcsán megerősítést kér, megfelelően ellenőrzi a hivatal a húsokat. Bakos Pál elmondja, a 12 húsvizsgáló végzettsége megfelelő, tapasztalt ellenőrök, végső kontrollként pedig a hatósági állatorvos ellenőriz. – Minden engedélyezett, hatósági felügyelet alatt álló üzemből a jogszabályi előírásoknak megfelelő, 100%-os biztonsággal fogyasztható élelmiszer kerül ki. Nyilván az illegális oldal már más kérdés, a gond itt van – mondta Bakos. – Előfordulhat, hogy a tiltott módon előállított termék nem megfelelőek, de ha erről nincs tudomásunk, akkor nem is tudjuk vizsgálni. Fontos, hogy a vendéglátás és a közétkeztetés csakis igazolt származású, engedélyezett terméket vásároljon – vázolja Bakos, aki kitért a külföldről beszállított élelmiszerekre is.

Bakos Pál (k) vázolta az állategészségügyi helyzetet
Bakos Pál (k) vázolta az állategészségügyi helyzetet (klikk a képre)

Horváth József (Fidesz) a hatósági állatorvosok szerepének fontosságát emeli ki, az ominózus lóhúsbotrány kapcsán pedig hangsúlyozza, a hústermelők és a húsellenőrök munkáját is hiteltelenné teheti egy-egy ilyen eset, épp ezért fontos az élelmiszer biztonságot szolgáló kormányzati intézkedések sora. A képviselő a falugazdászok munkáját is taglalja, megjegyezve kevesen vannak a sok munkára, ráadásul a járási hivatal emeletén vannak, így sokak számára nehezen elérhetők.

dr. Kovács Győző járási hivatalvezető-helyettes elmondja, a létszámkérdés még függőben van, de vélhetően jövő héten már munkába áll egy falugazdász, így ezen a téren könnyebbség lesz. A járási hivatal akadálymentesítése a cél, törekednek arra, hogy valamennyi ügyfél elérje könnyen a szolgáltatásokat.

Bakos Pál részletesen vázolta, milyen tényezők nehezítik az állategészségügy és élelmiszerbiztonság terén felmerülő feladatokat, de kiemelte, megtesznek mindent. Kitér a sertéstartásra is, hangsúlyozva, érdemes jó minőségű, magyar élelmiszert vásárolni.

Elekes Lajos társadalmi alpolgármester a sertéstratégiai bizottság egyik ülésén vett részt tegnap, ez alapján mondja, egyedülállók a megyei eredmények, az a megyei szakértő testület, ami ebben a kérdéskörben tevékenyen részt tud venni:
– Ilyen az országban tudtommal még nincs. A gyulai központi szervezetben mindenképp szeretném az orosházi sertéstartók érdekeit képviselni. A Dánfarm Kft. ügyvezetője is jelentős pozíciót tölt be, tehát Orosháza ebben a szervezetben elég nagy arányban vesz részt.

A tájékoztatást a testület ezzel tudomásul vette, szavazni nem kellett.

11:13 – 11:58

Beszámol a népegészségügy

1. Dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos és dr. Kelemen Éva járási tisztifőorvos van jelen.

Mucsi Gyula tájékoztatást ad a népegészségügy hatáskörébe tartozó feladatkörökről. Kiemelte a nemdohányzók védelméről szóló tevékenységet, és szóbeli kiegészítéssel élve elmondja, a megyeihez hasonlóan városunk is öregedő lakosságszámot mutat, ezek igen aggasztóak. 10 százalékos lakosságcsökkentéssel kell számolni az elmúlt hat évet is figyelembe véve.
– Szülessenek meg azok a testületi döntések, melyek a születésszámot, az elvándorlással kapcsolatos helyzetet módosíthatják, és pozitív előjelűvé tehetik. A népegészségügyi mutatók meghatározhatják egy város gazdasági, és egyéb struktúráját is – emelte ki Mucsi Gyula. Lényeges eltérés az országoshoz képest nem tapasztalható, a rosszindulatú daganatos megbetegedések emelkedtek. Összehasonlítást is adtak a megyei mutatókkal kapcsolatban. Mucsi kéri a testületet, támogassa az új tisztifőorvost, Kelemen Évát.

Dávid Zoltán (Fidesz) szerint használható és hasznos anyagot tett le a népegészségügy az asztalra.

Németh Norbert (Jobbik): – Ha ilyen ütemben csökken a város lakossága, az katasztrófa, mikor lesz megint 40 ezres lélekszámú Orosháza? Véleményem szerint bármelyik politikai erő munkáját azzal lehet lemérni, a népesség csökken-e. 2011-ben 28 900 a város lakosság száma, öt év alatt a megyében 60 ezerrel csökkent a lélekszám – fogalmaz Németh Norbert. Kiemeli a szív és érrendszeri betegségben elhalálozottak számát, melyek nagyban köszönhetők a stresszes életmódnak, ami pedig a mai magyar gazdasági helyzetből ered.

Zalai Mihály alpolgármester szerint a tájékoztatóban megfogalmazottak nem örvendetesek, de ezeket igyekeznek megfogadni a döntéshozatalban és kiemeli, a KSH adatai szerint 1000 fővel több a lélekszám, mint szerepel az előterjesztésben. Kiemeli, hogy a város bölcsödét, játszótereket újít fel, hogy a lakosok jobban érezzék magukat, és a befektetőknek is igyekeznek kedvet teremteni azért, hogy itt teremtsenek munkahelyeket.

Dr. Kelemen Éva járási tisztifőorvos
Dr. Kelemen Éva járási tisztifőorvos

Németh Béla (Fidesz) rosszabb tendenciákat olvas ki a felmérésekből, mint a néhány évvel ezelőtti. – A tájékoztató bizonyos dolgokat előrevetít: 2011-ben 454 a halálozások száma, a születéseké viszont alig több, mint 200. Nincs ötletem arra, hogyan lehetne ezt megfordítani, meg kell keresni a gondok forrását, a népességcsökkenés európai tendencia, amit egyébként a lombikbébi program atyja, az orosházi Kaáli Géza professzor is kiemel – mondja. Megkérdezi a tisztifőorvost: mit tapasztal a mindennapokban, milyen megoldási javaslatot tenne?

Dancsó József: – A statisztikai adatokban vannak eltérések, ezt mi is tapasztaltuk, eddig ötféle számmal találkoztunk, ezt pontosítani kellene. Az eddigi legmagasabb szám 36 400 fő volt, durván 30 éve csökken Orosháza lakossága – vázolta az évtizedes tendenciát a polgármester. Kiemelte, nagyobb erőt kellene fordítani a megelőzésre egészségnapokkal, szélesebb körű tájékoztatással, szűrésekkel. Többet tudna ezzel kapcsolatban tenni a népegészségügyi hivatal – mondta Dancsó. A város népegészségügyi mutatói hasonló képet mutatnak az országossal, ebből látszik, országos lépésekre van szükség, ilyen például a családi adókedvezmény, és szorgalmazni kell a gyerekvállalást. – Helyi szinten is lépések kellenek, a munkahelyteremtés mellett azért is tenni kell, hogy a családok jól érezzék magukat Orosházán, ebben véleményem szerint élen járunk – fogalmaz a polgármester.

Mucsi Gyula kapja vissza a szót: nem csak orosházi sajátosságokat mutat be a tájékoztató, felhívó feladatkörük van a települések felé. Az adatokat ért kritika kapcsán elmondja, a központi statisztikai hivatal adataiból dolgoznak, helyi adatokat nem kérnek ki egy ilyen anyag összeállításához, de a jövőben helyi nyilvántartásból igyekeznek majd dolgozni.
– Hogy mit lehet tenni, fontos kérdés, központi intézkedésekre van szükség, megfelelő gazdasági és társadalmi környezet szükséges, ezeknek a megteremtése folyamatban van és előbb-utóbb eredményre vezetnek. Helyben pedig azt lehet tenni, hogy megteremtjük a gyerekek számára az élhető, szerethető környzetet és az egészséges életre való lehetőséget. Az egészségügyi ellátáson csak 10 százalék múlik, az életmód azonban 50 százalékban felelős a betegségek kialakulásában. Ha nem is látványosan, de folynak a szűrések, helyben is. Meg kell teremteni az utókövetés rendszerét is, ebbe be kell vonni az egészségügyi szerveket is. A gyermekközétkeztetés megújítása Békés megyéből indul, így a gyerekek egészségesebben étkezhetnek, így a későbbi problémákat küszöbölhetik ki. Az elmúlt időszakban a népegészségügy nem tudott kellőképp részt venni ebben, ezen változtatnak most a Mintamenza programmal, a gyermek közétkeztetési programhoz Orosháza is csatlakozhatna.

Németh Norbert szerint a munkahelyteremtés a kulcsa a gyermekvállalásnak, az pedig nem érdekli, hogy a helyi mutatók hasonlók az országossal.

– A testület komoly összegeket fordít sportolási lehetőségek biztosítására, hogy a gyerekek minél hamarabb megtapasztalják a mozgás örömét, egyben az egészséges életmódhoz szokjanak. Ehhez hozzátartozik az extrém sportpálya átadása is, így minél többen mozognak, élnek egészségesebben, az annál inkább pozitív hatással lesz a népességadatokra is -zárta le a vitát a polgármester.

Szavazni erről az előterjesztésről nem kellett, csak tájékozódott a testület.

10:59

A napirendi pontokat kiegészítik: 17/5 és a zárt ülésre is behoznak egy napirendet: javaslat Békés megyéért kitüntetésre. Az így módosított napirendeket a testület elfogadta. 10 perc szünetet követően jön az első napirendi pont.

10:51 – 10:58

Napirend előtt – újra lakszöv

A közmeghallgatással ezzel lezárult, napirend előtt Fetser János MSZP-s frakcióvezető kér szót a lakásszövetkezet kapcsán közelmúltban született vádemelési javaslat kapcsán.

Fetser János napirend előtt
Fetser János napirend előtt

– Sikkasztás, magánokirat-hamisítás, hanyag kezelés, számviteli fegyelem megsértése stb. Ez áll a rendőrség bejelentésében, amelyet a lakásszövetkezet gazdálkodásával kapcsolatban adott ki. Három személy gyanúsított, 61 millió forinttal becsaptak 1200 lakástulajdonost, akik bíztak bennük. Kiderült, hogy a kisebbségnek igaza van, amikor is többször felvetették: nem átláthatók, nem törvényesek a vezetők döntései. Mindig megszólták, lehurrogták őket – emelte ki a frakcióvezető, akik a gyanúsítottak mellett azoknak a felelősségét is firtatja, akik évekig lehetővé tették ezt. Felveti a kérdést, hogy jó döntés volt-e a lakásszövetkezetre bízni a panelprogram végrehajtását és lebonyolítását, mert szerinte ezzel kecskére bíztak káposztát és meg kell vizsgálni a kamatmentes kölcsön felhasználását is, egyben köszönetet mond a pertársaságnak, akik álláspontja szerint kiállnak az igazukért és nem hagyják megfélemlíteni magukat.

Dancsó József válaszol az elhangzottakra: – A 30 milliós kölcsönt visszafizették, a panelhitellel kapcsolatos összegeket rendben teljesíti a lakásszövetekez, minden más belső ügy, mely közvetlenül nem tartozik a városvezetésre, közvetve viszont igen, hiszen minden orosházi sorsa érdekel bennünket. Ezt elmondtam a közmeghallgatáson Rácz úr felvetésénél is.

Fetser válaszában kifejtette, hogy a 2011. októberi testületi jegyzőkönyvben olvasható, hogy az említett panelprogramos döntést a Fidesz frakció hozta meg. – Az nem belső ügy, hogy mi lesz azzal a kamatmentes pénzzel, amit minden orosházi pénzéből adtunk 15 évre. Az nem elég, hogy fizetik rendben de nem vizsgáljuk, arra is költik, amire kell. Ha az valósult meg belőle, amire pályáztak, akkor ki kell tenni az asztalra, és nincs gond. De mivel becsapták az embereket a napi működés során, így joggal feltételezhető, hogy most sem tudnak majd elszámolni a pénzzel és a munkával a lakásszövetkezetnél.

10:46 – 10:50

Közmeghallgatás – rendezettebb parkokat

A következő felszólaló Sipos Julianna: – Több helyről kértem segítséget, amikor tavaly elvitték a gázórát a Tas utcai társasházunkból az egyedi leválás miatt. Úgy érzem, nem néztek utána, hogy ki tudja a társasházban ezeket a leválásokat finanszírozni és ki nem. Ezt a költséget én nem tudtam vállalni, de mindig becsülettel fizettem a rezsit, de voltak, akik nem fizettek. Télen 8-10 Celsius fokban éltünk, ez embertelen volt.

Sipos Julianna a társasházi lakás fűtése miatt kért szót
Sipos Julianna a társasházi lakás fűtése miatt kért szót (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Dancsó József elmondja, az ominózus társasház esetében voltak olyan közös képviselők, akik a közösség pénzét nem az előírásoknak megfelelően használta fel, ez eredményezte, hogy az egyedi leválást szorgalmazta a lakóközösség egy része. – Nehéz ebben jogilag is megoldást találni, de igyekszünk, figyelünk önökre.

Nagy Imréné: – A parkok takarítása, a fűnyírás, a közterületek rendben tartására egy picit jobban figyeljenek, már az sokat jelentene a városban. Szeretném kérni, ha lehet, a hozzászólásokat mérsékeljék 5 percben, a harmadik pedig, hogy az illetékesek nem veszik komolyan Sipos Julianna dolgát (az előző hölgy hozzászólásáról van szó), hiszen a Tas utca 11-ben a papírokban leválás van, nem pedig az, hogy csöveket egyesek elvágják, ezért fűtés nélkül kelljen kitelelnie néhány embernek.

Dancsó József válaszában kiemeli, megvizsgálják az érintett felvetéseket, Sipos Juliannával pedig a jegyző le fog ülni és újra megnézik, mit lehet tenni.

10:26 – 10:45

Közmeghallgatás – munkahelyhiány és újra lakszöv

Őze Zsolt a negyedik felszólaló, aki szintén a Lakásszövetkezeti témával érkezik. Szerinte a szövetkezetnél kaotikus kimutatások vannak, a vezetők fenyegetnek és sosem kérnek. Kitért egy másik lakóközösségre is, ahol több tartozó is van, szerinte ennek alapja, hogy nincs munkahely, nincs fizetés, így nő a tartozás. – Néhány tartozó miatt az összes rendben fizető család nehéz helyzetbe kerül, mert nekik kell állni mindent, hogy ne kapcsolják ki a gázt vagy a villanyt. Hiába csinálnak nagy csinnadrattával munkaügyi fórumot, mikor utána kiderül, hogy olyan állásokat hirdetnek, amik nem is léteznek, csak azért csinálják, hogy lehessen villogni – sorolja panaszait a hozzászóló, aki szerint az egész ország ezekkel a problémákkal küzd. – Mindenre mindenhol kihat a politika. Személy szerint haspárti vagyok, szeretnék jóllakni és megélni – fogalmaz a hozzászóló kiemelve, az üres propaganda helyett végre az embereket kellene segíteni, és megakadályozni az olyan visszásságokat hogy míg családok 47 ezer forintból élnek, addig a másiknak a 400 ezer forint sem elég havonta.

Zalai Mihály válaszol a hozzászólás egyik részére: – Az említett társasház a városüzem fenntartásába kerül, annak én örültem, mert talán nagyobb biztonságban vannak azok a társasházak, ahol városi cég látja el az üzemeltetést. Vannak adósok, akiknek egyik része nem akar fizetni, vannak, akik nem tudnak, nekik segít az önkormányzat, és ezért indult el a rezsicsökkentés, és lépésekre van szükség, hogy az adósokkal szemben védjék a rendben fizető többséget.

Dancsó József a munkahelyek kapcsán veti fel, a Linamar újabb csarnok építésében dolgozik, nem áll üresen az új csarnok, javában folynak a munkálatok, gépiparban jártas szakembereknek pedig tudnának munkát adni.
– Az állásbörzét illető kritikáját illetően elmondhatom, hogy a munkaügyi kirendeltség vezetőjének tájékoztatása szerint mintegy 80 állást töltöttek be. Orosházán 8,83 % a munaknélküliségi ráta, ez alacsonyabb mint az országos – fogalmaz a városvezető. Kiemeli, a kormány sok lépést hozott azoknak az érdekében, akik a munkahely hiánya, vagy a devizahitel miatt bajba kerültek.

09:38 – 10:25

Közmeghallgatás – főtér, temető és média kérdések

Kis János a főtér kapcsán kér szót, megjegyzi, neki nem tetszik, de majd megszokja. – Volt egy szép átadás, a közreműködők dicséretet érdemelnek, de az, hogy egy zápor miatt malőr történt az nem fogadható el. Egy-egy nagyobb esőnél ezek szerint az új főtéren állni fog a víz? Örültem annak, hogy városmarketing szempontból bekerülünk a főtérrel a híradásokba, hát bekerültünk. Az is érdekel, hogy most ezt az egész kompelxumot főtérnek fogjuk nevezni, vagy megmaradnak a Győry Vilmos, illetve Szabadság tér elnevezések? A rotondó tér nedves, havas időben nagyon tud csúszni, gondot fog okozni. De ezt mégis nekünk, városi polgároknak be kell laknunk, így vannak szabályok is: először is ez nem kutyafuttató, nem kerékpárospálya, és nem is játszótér. Fontos kérdés, hogy mennyi van tervezve a főtér működtetési költségére éves szinten?

Kis János több témát érintett
Kis János több témát érintett

A hozzászóló szerint a sírkertek állapota továbbra is fontos kérdés. – A magyar sírkertet rendbehozták, ünnepek esetén az orosz és a román sírkertet is, de dőlnek el a kövek, mosódnak el a feliratok, ezeket javítani kellene. Tegnap voltam kint a magyar sírkertben, gazos. Kérem az arra illetékeseket, hogy tegyenek ellene. A média Kft. működése kapcsán az újság küllemével meg vagyok elégedve, a tartalmával viszont nem. Mennyivel támogatja a Média Kft működését Orosháza, és mennyivel a környező települések, különös tekintettel Pusztaottlaka? Úgy gondolom, hogy az Orosházi Életben és a tévében elsősorban helyi hírek legyenek benne, foglalkozzon az orosháziak problémáival, jelentesse meg a polgármester, alpolgármesterek, képviselőik fotóit. MSZP, Jobbik nincs benne, képviselő-testületi tagok nincsenek benne. Nem gondolom, hogy Simonka Györgyöt kellene néznünk egy példányban három fotón is. Megértem, hogy mivel a két választókerület össze lett vonva, most őt itt be kell mutatni, de azért ennyire ne lógjon már ki a lóláb – zárta a hozzászóló.

– Meglátásom szerint sokan keresik fel a főteret, tegnap este is majd 300 ember volt kint – válaszol Dancsó József. – Úgy érzem, tetszik az embereknek, de az ízlések valóban eltérnek. Dicsérhetjük más városok főterét, de például szegediek, békéscsabaiak is méltatták a teret. Szeressük a városunkat, a hibákat valóban kezelni kell, de az eredményt is ismerjük el. Ha eljöttél volna Török Péter tervező kiállítására, akkor első kézből informálódhattál volna arról, hogy pontosan milyen elemek és milyen szempontból kerültek oda. Az elnevezéseket illetően véleményem szerint körülhatárolható, hogy melyik a Győry, melyik a Szabadság tér. Nem gondolnám, hogy a tér elnevezéssel így külön foglalkozni kellene, de nyitott vagyok rá. A főtéren próbaüzem folyik, ki kell próbálni, hogy rendben működik-e minden. Az extrém időjárásnak köszönhetően kiderültek a gondok, amíg még a kivitelező itt van, így meg is tudják oldani. Arról tájékoztattak, hogy ma estére a víz is és a világítás is újraindul, a csapadék okozta gondról részletes választ Karsai Sándor városfejlesztési iroda munkatársa ad. A működtetési költségek kapcsán azzal kalkulálunk, amivel a pályázatot elfogadták, amikor a működtetés már a mi feladatunk lesz, akkor látjuk, hogy pontosan mekkora összegről van szó és ez benne lesz a költségvetési rendeletben.

A sírkerteket illetően is megkapta a választ a hozzászóló: – 2006 után halottak napján megkoszorúzzuk az elesett katonák nyughelyét. Van egy emlékhelyekkel foglalkozó orosz-magyar bizottság, amely értesített, hogy az oroszok ezt az emlékművet is fel kívánják újítani az államközi megállapodás keretében, ez egyébként nem önkormányzati tulajdon. Ha minden igaz, ez novemberre készül el. Egyébként január elsejétől a járási hivatal illetékes az ügyben.

– Örülök, hogy tetszik az újság, a tartalmat viszont nem szeretném megítélni, az olvasó ítélje meg, hogy számára mennyire hasznos, informatív, én úgy gondolom az. A költségvetési rendeletből kiderül, 37 millió forintot kap a Média Kft, amiből az újságot, a tévét és az online felületet működtetik, költségeinek több, mint 50%-át piaci alapon szerzi meg, ez igen jelentős munka. Sok pályázaton szerepelnek sikerrel, mert mind technikailag, mind szakmailag fel vannak készülve – zárta válaszát a városvezető.

Karsai Sándor, a városfejlesztési osztály munkatársa kiemeli, ma estére kitakarítják a medenceteret, a homokfogókat és a medencéket újra feltöltik, ez mind a kivitelező feladata és költsége. – A belvárosi csapadékvíz hálózatot még részben a lakótelepek kiépítése előtt fektették le, méretük ma már nem elegendő – hangoztatja a szakember, aki részletesen vázolja a rendszer problémáit és a megoldási elképzeléseket is. A cél, hogy a város északi részéről ne érkezzen be a főtérre a csapadékvíz. A témáról korábban már itt írtunk.

Zalai Mihály alpolgármester elmondja, a héten összeült egy bizottság a főtér működése kapcsán, olyan kérdéseket átbeszélve, melyek csak a főtér átadása után merülhettek fel.
– Ilyen például a kutyák kérdése: a legtöbben nem takarítanak utánuk, de ha mégis, akkor is közegészségügyi és növényvédelmi szempontokból szükséges korlátokat szabni. Kerékpározni csak a kijelölt kerékpárúton lehet, bent a parkban nem szabad, a parkőrök és a rendőrök azonban egyelőre csak figyelmeztetnek. Felmerült, hogy a látogatók belementek a vízterekbe, és ittak a vízköpőkből. Tudni kell, hogy vegyszeres, ivásra nem alkalmas vízről van szó. Még ma reggel is egyeztettünk ebben a kérdéskörben, és ma reményeink szerint döntést is hoz a testület a főteret érintő szabályokról.

09:10 – 09:37

Közmeghallgatás – Lakásszövetkezeti kérdések

Elsőként Rácz József kap és kér szót. Elmondja, hogy a polgármester alábbi nyilatkozata is volt az oka annak, hogy itt felszólaljon.
“Mások igyekeznek kihúzni magukat a fizetési kötelezettségek alól, inkább pertársaságot alakítanak, csakhogy ne kelljen helyt állni a közösség felé”. (A polgármester ezt a településalapítási ünnepségen mondta beszédében. A szerk.)

– Ön megsértett engem, amikor a városi ünnepségen felszólalt a pertársaság ellen. Ön ezzel a kijelentésével élősködő parazitának nevezett engem, aki mások pénzén él. Ha én is politikus lennék, most felháborodnék és feljelentéssel fenyegetőznék, de nem teszem, mert önhöz képest egy senki vagyok – mondja. Kiemeli, hogy a polgármester ezzel a politikusi kinyilatkoztatással óriási hibát követett el, azt üzenve, hogy a lakásszövetkezetben minden rendben van.
– De ez nem igaz, mert semmi nincs rendben – fogalmaz. Majd feleleveníti a korábbi történéseket a szövetkezet pénzügyi helyzetéről, miszerint a gázkikapcsolás elkerülése érdekében 30 milliós segítséget adott a szövetkezetnek, ami szerinte is valóban nagy segítség volt.

Rácz József a Lakásszövetkezet kapcsán élt a közmeghallgatás lehetőségével Fotó: Kecskeméti Krisztina
Rácz József a Lakásszövetkezet kapcsán élt a közmeghallgatás lehetőségével (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Kiemelte, hogy többen bíztak az új vezetésben, de Rácz szerint hiába. Az adósságállomány tudomása szerint jelenleg 250-260 millió forint, ebből 100 millió forint a nem fizető lakók után keletkezett. A nem fizető lakások száma megduplázódott, közel 250 lakás érintett. Azt mondja, a szövetkezet nagyjából 40 millió forintot költ a saját működtetésére, és Rácz szerint mégsem tudják elvégezni a munkájukat. Megjegyzi, többszöri kérése ellenére sem kap pontos számadatokat, információkat a szövetkezeti vezetéstől. Bírálja a jelenlegi, és az ezt megelőző vezetést, szerinte súlyos anomáliákról van szó, amire – mint fogalmazott – tucatszor felhívta a figyelmet. Kiemeli, a perindítás célja nem más volt, mint védelmet kapni, hogy befizetéseik biztonságban vannak, ezért is tartja igaztalannak a polgármester korábbi szavait.
– Nem kérem, hogy bocsánatot kérjen, de azt kérem, hogy haladéktalanul kezdeményezzen megbeszélést az érintettek között, hogy elkerüljük a szocáliis katasztrófát, ami véleményem szerint a szövetkezetet veszélyezteti. A probléma nem az öné polgármester úr, hanem a mienk, de ha beleszól, akkor azt tegye pontos információk birtokában. A hangnemért elnézést, de két éve küzdünk, miközben lakásaink értéktelenednek. Tehát kérem, közvetítsen a felek között – fogalmazott Rácz József.

A lakásszövetkezetről szóló eddigi írások itt olvashatók.

Dancsó József kiemeli, az ellenérzés nem viszi előre a közösség ügyeit, értelmes párbeszéddel többre mennek. – Nem ismer valószínűleg kellőképpen, amikor azt mondja, ez nem az én problémám. Ahol 1200 lakást és lakóit érint egy ügy, akkor az érdekel engem, és a képviselő-testületet is, ezért is segítettünk megakadályozni a gázszolgáltatás kikapcsolását egy 30 millió forintos kölcsön megszavazásával. Ezek után megindult egy megtisztulási folyamat, megtörténtek a rendőrségi feljelentések, amikben már vádemelési javaslatok is születtek. A rendőrségi vizsgálat lezártával lehet hiteles mérlegről beszélni, korábban nem lehetett – fogalmazott.

Elmondta, hogy közben pertársaság alakult, ami kinyilvánította, hogy nem kíván fizetni, erről pedig a bíróság hozott mindenki előtt ismert döntést. Kiemelte, hogy a várostól kapott kölcsönt a lakásszövetkezet visszafizette, ahogyan törlesztették a panelprogramot is. A lezárt mérleg hiányában pedig nem feltétlen szerencsés számokkal dobálózni. – De ha ekkora tartozások vannak, az érdekes, mert sokkal kisebb tartozás miatt jött annak idején a gázszolgáltató, és egyébként is a szolgáltatók türelme is kisebb, mint volt korábban. Tehát ha a számok, amiket ön ismertetett helyt állók, akkor már régen ki kellett volna kapcsolni a szolgáltatásokat. Sőt, én úgy tudom, hogy a szövetkezet vezetése igyekszik ledolgozni a hátrányokat, komoly lépéseket tettek a kintlévőségek behajtása érdekében. Ellentmondást érzek, de az ön igazát sem vitatom, érdemes megnézni, hogy a számok mit mutatnak a lezárt rendőrségi vizsgálatot követően lezárt könyvelésekkel. Remélem, hamarosan önök is meg tudnak nyugodni, vállvetve tudnak dolgozni, hogy a szövetkezet erősebb legyen és újabb felújításokba kezdhetnek – zárta válaszát dr. Dancsó József.

09:09

Megérkezett a polgármester is, így kezdődhet az ülés. Nincs a teremnben Füvesi Sándor MSZP-s képviselő.

09:00

Gyülekeznek a képviselők, hamarosan kezdődik az ülés. A teremben több érdeklődő állampolgár is megjelent, vélhetően a közmeghallgatásra érkeztek. Látunk közöttük néhány személyt, akik a Lakásszövetkezet elleni pertársaság tagjai, így várhatóan téma lesz az ülésen a lakszöv is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.