- hirdetés -

Az író, Debreczeni József szerint a Fidesz áll a 2006-os őszi zavargások mögött.

A Demokratikus Koalíció orosházi szervezete, az Együtt 2014 és a Szolidaritás közös szervezésében könyvbemutatót és lakossági fórumot tartottak hétfő este a Művészetek Háza kistermében. Meghívott vendég Debreczeni József író, publicista volt, aki az utóbbi években több politikai témájú könyvet is írt.

Debreczeni József szerint a Fidesz áll a 2006-os események hátterében (Fotó: Melega Krisztián)

– Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy földolgozzam és rekonstruáljam a 2006 őszén történt eseményeket. Elolvastam a hozzáférhető adatokat: a rendőrségi vizsgálati jelentéseket, a parlamenti bizottsági jegyzőkönyveket, a Gönczöl- jelentést, mindent, ami a korabeli sajtóban megjelent, legalábbis annak nagy részét – mondta elöljáróban Debreczeni József. Úgy látja, hogy 2006-ban az őszödi beszéd okozta botrány kapcsán – amelyet megelőzött egy nagyon alapos szervezés, kommunikációs előkészítés – egy erőszakos kormánybuktatási kísérlet zajlott.

– A tévéostrom talán olyan esemény volt, ami nem szerepelt azoknak a politikai erőknek, főleg a Fidesznek a forgatókönyvében, akik ki akarták használni a szituációt. Viszont az október 23-ai, Astoriára szervezett Fidesz nagygyűlésen, és az aznapi zavargásokon minden jel szerint olyan helyzetet kíséreltek meg kialakítani, hogy az a kormány bukásával és egy rendkívüli helyzettel végződjön. Nem jártak sikerrel. A mostani hatalom gyakorlásának igazolására szolgál az a szerintem hamis kép, amit 2006 őszéről a kormánypropaganda terjeszt. A könyv igyekszik a tényekre támaszkodva ezt szerteoszlatni – ismertette röviden könyvét az író.

A közel 20 érdeklődő ezután kérdéseket tett fel, és beszélgetés alakult ki a könyv kapcsán a 2006-os eseményekről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.