- hirdetés -

A magyar költészet napja alkalmából rendezett könyvbemutatót a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Vendégként egy olyan költőt hívtak meg, aki már évek óta Orosházán tevékenykedik, idén pedig megjelent első, önálló verseskötete is. Bakonyi Péter élete során sok mindent átélt, optikusnak tanult, de többek között dolgozott pszichiátrián, műhelyben és kultúrházban is. A nyolcvanas években letartóztatták, kórházba jutott, versei témáját is ezek az emlékek határozzák meg.

Április 11. József Attila születésnapja, melyet 1964 óta a magyar költészet napjaként tartunk számon. Ebből az alkalomból hívták meg Bakonyi Péter orosházi költőt a Justh Zsigmond Városi Könyvtárba, hogy bemutassa első, A tengerhez érve című kötetét és meséljen életéről. A költőtől azt kérdeztük először, mi volt az a pillanat, amikor úgy döntött, hogy verseket fog írni.

– Nem is pillanat volt talán. Még 1987-ben letartóztattak államtitok sértésért. Ott, hogy elfoglaljam magam szükségét éreztem annak, hogy írjak. Megnyugtatott és valamiféle rendszert hozott az életembe. Tizenhárom vers született akkor, majd egészen 2004-ig nem ragadtam tollat, amikor is kórházba kellett mennem. Ott megint írtam néhány verset, majd 2011-ig újabb szünet következett. Az évek során azóta több mint 1300 alkotásom született, a most megjelent kötetben ebből 150-et olvashatnak az emberek – mondta Bakonyi Péter.

Verseit az emlékek ihlették, elmondása szerint azokból is él. Az évek során rengeteg jó és rossz dolog történt vele, de élete legboldogabb pillanata volt, amikor gyermekei megszülettek. A boldog idők kapcsán szüleit is megemlítette, akiknek elvesztése mai napig behatárolja életét, így verseiben is sokat ír róluk. – A kötetben szereplő verseket úgy válogattam össze, hogy belemarkoltam és kiszámoltam az első 150-et, ami benne lesz. Ezek között egyik kedvencem is szerepel, ami A Dunánál címet kapta, és amely Bajára emlékeztet – árulta el a költő.

Az esemény során Buzai Csaba kérdezte a költőt az életéről, míg Bakonyi Péter meghívott vendége és barátja, Márton András Jászai Mari-díjas színművész olvasott fel a költeményekből. A beszélgetést úgymond végig a sors irányította, hiszen a költő egy kalapból húzta ki a kérdések sorszámát, melyet aztán a könyvtár igazgatója feltett neki. A közönség soraiban idősek és fiatalok egyaránt helyet foglaltak, hogy jobban megismerjék az orosházi költőt és munkásságát. Ezzel kapcsolatban Bakonyi Péter hozzátette, szeptemberben megjelenik egy 62 novellát tartalmazó kötete és életrajzi regénye is.

Fotók: Justh Zsigmond Városi Könyvtár

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.