- hirdetés -

Alapítványok, egyesületek, sportklubok, városi cégek beszámolója, vízterhelési díj emelkedése, SZMSZ módosítás, pályázat focipálya felújításra és új játszótér építése. Összefoglaltuk a napirendeket.

Orosháza város képviselő-testülete március 22-én, pénteken 9 órától tartja soros testületi ülését, íme, miről vitáznak és döntenek majd a képviselők.

1. Az orosházi gimnáziumi oktatás nyolcvanadik évfordulóját ünnepli a város 2013-ban, ennek alkalmából jubileumi díszoklevél adományozását indítványozzák a Táncsics gimnázium és a Székács József evangélikus iskola részére.

Beszámolók

2.a. Sorra kerülnek az alapítványok 2012-es önkormányzati támogatásainak elszámolásai, illetve azok következő évi pályázatai. A mindenkori támogatás feltétele az éves beszámolás és pénzügyi elszámolás. Ezt határidőre mind a 18 szervezet benyújtotta, így például az Egy Más Jövőért Alapítvány (2012-ben: 50 ezer forint), Esélyegyenlőséget Biztosító Alapítvány az Orosháza-Rákóczitelepi Általános Iskola Tanulói Támogatására (2012: 210 ezer forint), József Attila Általános Iskola Centenáriumi Alapítványa (2012: 120 ezer forint), Segítő Gondoskodás Alapítvány (2012: összesen 270 ezer forint). Idei évi támogatásra 25 alapítvány nyújtotta be pályázatát. A célra 7,5 millió forintot állítottak be a költségvetési rendeletben.

Az ülést péntek reggel 9 órától élőben közvetítjük írásban itt az OrosCafén. De nézhetitek is a városi televízióban vagy ide kattintva.

2.b. Az alapítványok mellett az egyesületeknek is be kellett számolnia a támogatás felhasználásáról. Kiemelt listán szerepel a „Fénysugár” Nyugdíjas Egyesület, amely tavaly 250 ezer forintot kapott, idén 400 ezer az előirányzat a testület döntésétől függően. A Jótékonysági Nőegylet Egyesület 2012-ben 850 ezer forinttal gazdálkodott, idén 750 ezer a javaslat. A Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza esetében a tavalyi 500 ezer forinthoz mérten idén 750 ezer forint lehet a támogatás mértéke. Többel számolhat az Orosházi Fúvószenekari Egyesület is, 2012: 750 ezer forint, 2013: 1,2 millió forint; az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete 2012: 1,2 millió 2013: 1,5 millió forint. A Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület Orosháza tavaly is 600 ezer forintot kapott, az előterjesztés szerint idén is ennyit fog. Nem változik a támogatás mértéke a helyi vöröskereszt esetében, 12 ezer forint volt tavaly és idén is ennyi önkormányzati forrással számolhatnak. A 2013-as évre 25 egyesület nyújtott be pályázatot, az önkormányzat 7,5 millió forintot irányzott elő.

Az előterjesztéseket részletesen elolvashatod a város honlapján ide kattintva.

2.c. Szintén beszámolnak az önkormányzati támogatás felhasználásáról a sportegyesületek. A költségvetési rendeletben külön soron szerepel az Orosházi Kézilabda Sport Club (2012: 385 ezer forint), az Orosházi Női Kézilabda Club (2012: 11,5 millió forint, 2013: 11 millió forint), az Orosházi Férfi Kézilabda Sport Egyesület (2012: 60 millió forint, 2013: 45 millió forint) és a „Mr. TUS” Birkózóiskola (2012: 11 millió forint, 2013: 8 millió forint). Ezek mellett még 14 sportegyesület 15 szakága kapott támogatást. 2013-ra 15 sportszervezet 16 szakosztálya nyújtott be támogatási kérelmet, köztük 25 millió forint támogatást osztanak fel. Így például a Barátság Szabadidő Sport Club (2012: 100 ezer forint, 2013: 100 ezer forint), az Orosházi Asztalitenisz Sportegyesület (2012: 4,1 millió forint, 2013: 3,8 millió forint) és a Rákóczi Vasas Sportegyesület (2012: 3 millió forint, 2013: 3 millió) között. Ezen felül sportlétesítmények bérleti díjára pályázott négy egyesület, erre a célra 842 ezer forintos keretet biztosít az önkormányzat nem egyenlő mértékben szétosztva a pályázók között.

Minden alapítvány, civil szervezet és sportegyesület időben benyújtotta az elszámolásokat, az ellenőrzés pedig megállapította, hogy minden esetben cél szerint használták fel a támogatásokat. Az előző éves elszámolások mellett a 2013-as pályázatok elfogadása lesz a téma.

3. Emelkedik a vízterhelési díj mértéke. Míg tavaly köbméterenként 4,80 forintot kellett fizetni ezen a jogcímen a lakossági fogyasztóknak, idén ez már 8,10 forint. Szippantott szennyvíz esetén a 10,80 Ft/m3 18,20 emelkedik. A vízszámlán is megjelenő vízterhelési díjat elméletileg a szolgáltatónak (esetünkben az ALFÖLDVÍZ Zrt-nek) kellene megfizetnie, de a jogszabály szerint átháríthatják a fogyasztókra ezt az összeget. Az emelés

Új játszótér a Kossuth utcán

4. Az önkormányzat 2013. évi közbeszerzési tervének elfogadása és a közbeszerzési szabályzat módosítása az előterjesztés témája. Március 25-től alkalmaznák a szabályzatot.

5. Pályázati forrásból fejleszti a város a csatornahálózatot és a szennyvíztisztító telepét. A csatorna nyomvonala, illetve az átemelő berendezések több olyan ingatlanrészt érintenek, amelyek nem önkormányzati tulajdonban vannak. A projekt megvalósításához szükséges a tulajdonjog megszerzése három ingatlanrész esetében, egy területet pedig átminősíttetnek.

6. Ingyenes használatba ad az önkormányzat két ingatlant a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH) számára. A hulladékgazdálkodást megvalósító önkormányzati társulás ezen a külterületi részen valósítja meg az átrakó állomást.

7. Jelenleg nyolc, az uniós előírásoknak mindenben megfelelő játszótere van a városnak, idén bővülne a kör. A Kossuth utcai tömbbelsőben készülhet el egy korszerű, biztonságos játszótér, és felújítanák az ott található, meglehetősen rossz állapotú kispályát is. Minderre 23 milliót fordít a város, ha a testület megszavazza.

8. Tavaly 11 millió 600 ezer forint jutott városmarketing kiadásokra, ezzel a kerettel számolnak el ebben az előterjesztésben. Több rendezvény támogatását is szolgálta a keret. Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete három rendezvényére kapott 1 millió forintot, az Orosházi Lovas Egyesület 1 millió 100 ezer forintot, szintén több, a bogárzói lóversenypályán tartott rendezvényére. Utazás kiállításra 990 ezer forintot fordítottak. A keretet teljes mértékben felhasználták 2012-ben. Elszámolt a városüzemeltetés a tavalyi évi Kenyérünnepre kapott 3,5 millió forintos támogatással, és megszabják, hogy helyi rendezvények támogatására idén 7 millió forintot ütemeznek be.

Beszámoló a társulások működéséről

9-10. A járási hivatalok január elsejei felállása hatással volta polgármesteri hivatal szervezeti rendszerére is. A változások miatt szükségessé vált a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása, aminek előkészítése a jegyző feladata. A városi főjegyző a változások mértékére tekintettel a módosítás helyett egy teljesen új szabályzat jóváhagyását javasolja április elsejei hatállyal. A 10. napirendből kiderül, nem csak a szervezeti változások, hanem a helyi önkormányzatokról szóló törvény több, január elsején életbe lépett rendelkezése miatt is szükséges a változás.

11. Jogszabályi környezet változása miatt a személygépkocsi elhelyezési követelmények csökkentéséről és a parkolóépítésről szóló önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezik.

12. A TISZK-el kapcsolatos döntések meghozatala. Az 1000 Mester Szakképzés-szervezési Nonprofit Közhasznú Kft taggyűlésén a tulajdonosok többsége úgy döntött, hogy nem tudják tovább vállalni a cég fenntartási költségeit, ezért kezdeményezik megszüntetését. Azonban a Kft-nek már két olyan megvalósult oktatási jellegű pályázata van, amit fenntartási kötelezettség terhel. Az egyeztetéseken az a döntés született, hogy ezeket a fenntartási kötelezettségeket átveszi a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, és erről külön megállapodást köt minden érintett önkormányzattal, így az orosházival is.

13. A polgármester beszámolója a társulások tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről, a társulási célok megvalósulásáról. A város négy társulásban érintett.

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH), 2006. márciusában alakult meg Orosháza gesztorságával, jelenleg 93 tagja van. A Tagok a saját közigazgatási területükön belül megvalósítandó települési szilárd hulladék begyűjtésére, elhelyezésére és ártalmatlanítására szolgáló létesítmények létrehozására és üzemeltetésére kötöttek szerződést. A tagok hulladékátrakó állomások, hulladékkezelő művek, hulladékválogató létesítmények, hulladékgyűjtő udvarok kialakítását, valamint elhagyott, korszerűtlen hulladéklerakó telepek rekultivációját vállalják.

A Települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja pályázat két ütemben valósul meg. Az I. ütem esetében 5,175 milliárd forint, a II. ütemre 5,139 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A projektek zárására várhatóan 2015. első negyedévében lesz. A munka folyik, ezekről bővebben itt írtunk korábban.

A Körös-völgyi Települések Regionális Szervezetének 2003 óta tagja Orosháza. Gyomaendrőd Város Önkormányzata 1999. óta többoldalú megállapodás keretében, regionálisan végzi a szúnyoggyérítést Orosházán is egy megbízott vállalkozóval. A beavatkozások 2012-ben összesen 5,5 millió forintba kerültek, ami a tagtelepülések között oszlott meg.

A Tótkomlós és Térsége Állati Hulladék-kezelési Önkormányzati Társulás 2005-ben alakult meg 24 önkormányzattal. A társulás célja a térség településein keletkező hulladék gyűjtése, kezelése és ártalmatlanítása. A társulás üzemeltetési díja a tulajdoni hányadnak megfelelő, ami Orosháza 33%-os tulajdoni hányadával számolva havi bruttó 439.334,- Ft. Az üzemeltetési költség magába foglalja – többek között – az állati hulladékok telepre történő szállítását, fogadását, átmeneti tárolását és ártalmatlaníttatását, mérlegelését, nyilvántartását, a központi létesítmény gondozását, valamint az üzemeltetéshez szükséges személyzet biztosítását, és az utógondozást. 2012-ben az állati hulladékgyűjtő és tároló telepre összesen 60 ezer 423 kg állati tetem került be. Orosházáról 20 ezer 863 kg állati tetemet vittek a telepre.

A térség ivóvíz bázisai által szolgáltatott vizek minősége nem felel meg az EU által előírt követelményeknek, környékünkön legfőképpen a magas arzéntartalom okán. Az ivóvíz minőségének javítására 2010-ben megalakult az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás, 14 önkormányzat részvételével. A társulás székhelye Orosháza, a társulási tanács elnöke Csizmadia Ibolya, Orosháza alpolgármestere. Ennek a társulásnak a legnagyobb projektje az aradi víz átvezetése. A korábban átdolgozott pályázat összes beruházási költsége 25,8 milliárd forint. A projekt megvalósításához szükséges önerő Orosháza vonatkozásában 553,7 millió forint, de ez 100%-ban támogatható az EU Önerő Alapból. A pályázat értékelése 2013. februárjában megtörtént, felterjesztették döntésre. A térségben a legnagyobb gondot az ivóvíz magas arzéntartalma okozza. A szigorodó EU-s előírások miatt 27 településen nem megfelelő a víz, ezért oda lajtoskocsikkal szállítják. Ez Orosházát nem érinti, a szolgáltató Alföldvíz Zrt biztosítja a határérték alatti arzéntartalmú vizet.

Megújuló energia és focipálya

14. Már korábban is téma volt a városi intézmények villamos energia igényének kielégítése megújuló energiaforrásokkal, ebben a témában pályázatot is adott már be a város. A pályázati kiírás értelmében a pályázat benyújtása előtt feltételes közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni a kivitelező kiválasztására, akivel az eljárás eredményeképpen feltételes vállalkozási szerződést kellett kötni, mely értelemszerűen csak a pályázat nyertessége esetén lép hatályba. A feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatásán kívül a projekt kapcsán elszámolható tevékenységek elvégzése tárgyában (nyilvánosság biztosítása, műszaki ellenőr, energetikai audit) is ajánlatokat kellett kérni, és megkötni a feltételes megbízási szerződéseket. Ez megtörtént, mostanra kialakult a pályázatok pontos költségvetése, így szükségessé válik a korábban meghozott és egyszer már módosított határozatok újbóli módosítása.

15. Javaslat tulajdonosi hozzájárulás megadására Rákóczi Vasas Sportegyesület TAO pályázatához. Tovább fejlődhet a megyei I. osztályú focicsapat pályája és öltözője. A látvány-csapatsportok támogatásnak adókedvezménye program (TAO) bizonyos elemei megváltoztak. A Rákóczi Vasas TAO pályázatán keresztül az Önkormányzat tulajdonában álló rákóczitelepi játéktér felújítása keretében automata öntözőrendszer kiépítése, pályakarbantartó gép beszerzése, és az öltözőépület belső felújítása valósulhat meg. A felújítás teljes költsége bruttó 9 millió 990 ezer 066 forint, amelynek pályázati támogatás része – a felújítási költségek 70%-a – bruttó 6,9 millió forint. Az ehhez szükséges 30 % önrész, amely ez esetben bruttó 2,9 millió forint. Az egyesület az önrész biztosításában kéri az önkormányzat segítségét.

Városüzem, művház, helyi média – beszámolók

16/1 – 16/2 Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt szakmai és pénzügyi beszámolója 2012.04.01- 2013.03.31-közötti időszakról szól. Ebben részletezik az összes olyan feladatkört, amit a cég végez. A költségek kompenzálására a város először 185 millió, majd 92 millió forintot biztosított.

Az előterjesztés szerint a Városüzemeltetési Zrt-t a közszolgáltatási feladatok ellátásáért az önkormányzat 2013-ben bruttó 133 millió 400 ezer forinttal támogatja, és ennek alapján köthetik meg az új közszolgáltatási szerződést.

17/1 – 17/2 A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft szakmai és pénzügyi beszámolójából kiderül, hogy az önkormányzat 2012. március 30 – december 21 között több ütemben összesen 52,9 millió forintot adott a közművelődési feladatok ellátására. Ebből az összegből 2013. március 31-ig, a szerződés lejártáig kellett gazdálkodniuk. Most ezzel számolnak el, részletes beszámoló alapján. Az előterjesztés második részében arról esik szó, hogy a már elfogadott költségvetés szerint 2013. április 1-jétől 2014. március 31 a PMK 38 millió forintot kap a várostól működésre és programok megvalósítására. Az erről szóló szerződést tárgyalják a képviselők.

18/1 – 18/2 Az OrosCafé.hu, az Orosházi Élet hetilap és az Orosházi Városi Televízió kiadója, az Orosházi Média Kft szakmai és pénzügyi beszámolója ez a napirend. A helyi médiumokat megjelentető önkormányzati cég 2012. április 1-jétől 2013. március 31-ig összesen 47 millió forintot kapott az önkormányzattól arra, hogy egész évben tudósítson a városban és a környéken történt eseményekről és tájékoztassa az embereket. A média kft részletes szakmai beszámolót nyújtott be, amiben ismerteti a három médium előző évi tevékenységét. Emellett táblázatban láthatók a munka során felhasznált költségelemek. A részletes pénzügyi beszámoló a 2013. májusi ülésen lesz majd ismertetve.

19. A 2012. évi költségvetésről szóló rendelet V. módosítása, amiben megjelenítik a tartalékfelhasználás és a tényleges felhasználások átcsoportosítását. Emellett vannak olyan még tavaly megnyert pályázatok, amiknek pénzügyi részét át kell vezetni, és a tervezettnél több befizetett helyi adó számszaki oldalát is fel kell tüntetni a 2012-es városi büdzsében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.