- hirdetés -

A kommunális adó eltörléséről tárgyal csütörtök délután Orosháza testülete. Kormányzati pénzből váltanák ki a helyi adó összegét.

A helyi adórendelet módosítása, konkrétan a január elsején bevezetett kommunális adó eltörlése a napirendje a holnapi rendkívüli ülésnek. A Fidesz frakció képviselői kezdeményezésére hívták össze 15 órára a tanácskozást – mondta el dr. Dancsó József polgármester. Lépéskényszerben volt a testület tavaly ősszel, hiszen az új önkormányzati törvény szerint 2013-tól nem tervezhetnek működési hiánnyal, így bevételre volt szükség – vázolta a városvezető szerdán. Ezért vezették be novemberi többségi döntéssel az ingatlanonként 18 ezer forintot (második esetében 24 ezer forintot) jelentő kommunális adót. Most viszont az eltörlésére tesznek javaslatot.

Dr. Dancsó József polgármester
(Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Senki nem vezet be szívesen új adót, mi sem örömmel tettük ezt korábban. Már tavaly novemberben is mondtam, ha a város lehetőségei engedik, tárgyalhatunk a kommunális adó megszüntetéséről. Ez a lehetőség most jött el. Állami forrásból számíthatunk a kommunális adóból tervezett 170 millió forintos összegre. Számos egyeztetést követően Simonka György képviselőtársam hathatós segítségével értük ezt el. Tállai Andráshoz, a Belügyminisztérium államtitkárához fordultunk, és úgy tűnik, számíthatunk erre az összegre. Ezért javaslom a testületnek csütörtökön, hogy töröljük el a kommunális adót. Számszakilag ezt júniusban, a helyi költségvetési rendelet első módosításakor rendezzük majd. Az orosházi családokat így nem kell ezzel terhelnünk, a bevallást nem kell benyújtani, és az adót sem kell befizetni, amennyiben csütörtökön megszavazza az előterjesztést a testület. Úgy vélem, még időben sikerült megtalálni azokat a pénzügyi-technikai eszközöket, melyekkel megoldhadó az adó eltörlése az orosháziak teherviselésének csökkentése érdekében – emelte ki a városvezető.

A közelmúltban a Jobbik és az MSZP, valamint a Demokrácia, Esélyegyenlőség és Szolidaritás Alapítvány is aláírásgyűjtést kezdeményezett az új adó eltörléséért. Formai, illetve tartalmi hibák miatt a két párt gyűjtőíveit nem hitelesítették, de az ellenzéki megmozdulás jól tükrözte, mekkora ellenállásba ütközött a városvezetés szerint a törvényi kötelezettségek miatt elkerülhetetlen új adó kivetése. Azt kérdeztük, ez mennyiben befolyásolta a mostani döntést.

– Láttuk, és érzékeltük az emberek véleményét. Az aláírásokkal azonban csak azt lehetett volna elérni, hogy megtárgyaljuk a témát. De én jobban szeretek konkrét megoldásokat találni, még ha az adott esetben hosszabb időt is vehet igénybe. Az elmúlt hetekben megnyílt lehetőségek következtében Simonka képviselővel közösen úgy tűnik elértük, hogy ezt a város költségvetésében adóra beállított 170 millió forintot működést segítő támogatásként megigényeljük a központi költségvetésből. Számíthatunk erre az összegre, így a város működési hiány nélküli költségvetésének érdekében nem az orosházi lakosságot kell megterheljük – válaszolt a polgármester.

Megtudtuk, eddig 3020 magánszemély nyújtott be a bevallást, ebből 503-at dolgoztak fel, 306 határozatot küldtek ki, 29 személy fizette ki az adót. A pénzük nem veszik el, vagy visszafizetik nekik, vagy kérhetik, hogy más kötelezettség címén számolják el. Az erre vonatkozó hatósági eljárást a jegyző határozza meg.

A sajtótájékoztató után nem sokkal közleményt kaptunk Simonka György országgyűlési képviselőtől. Ebben kifejti, természetesnek tartotta, hogy Dancsó József polgármester felkérésére állami forrást keresett és kért a lakossági költségvetési bevétel kiváltására.

“A kormány tisztviselőivel és döntéshozóival egyeztetve ígéretet kaptam arra, hogy amint új forrást nyit a kormány az önkormányzatok segítségére, az orosházi kérést kiemelten kezelik. Ezzel újabb 160 millió forint érkezik 2013-ban Orosházára, ami kiváltja a lakosságra hárított kötelezettséget, így nem lesz szükség a kommunális adóra” – fogalmaz.

A parlamentben egyeztettek: Tállai András (b) Kerényi János, dr. Dancsó József és Simonka György

Úgy fogalmaz, hogy az orosházi költségvetést 2012-ben egyszer 65 millió, majd 160 millió forinttal segítette kormányzati forrásból az önkormányzati államtitkárság.

“A mostani ígéretet nem volt könnyű kijárni, ám mivel a kormány törekvéseivel – miszerint csökkenteni kell a lakossági terheket – egybevág a kérés, az önkormányzati államtitkárság is támogatja az orosházi kommunális adó kiváltását. Amikor a Magyar Kormány a családonkénti havi 7000 forintos rezsicsökkentésért is küzdelmet folytat a szolgáltatók és a bíróságokkal szemben, akkor rendkívül nagy eredménynek tartom, hogy sikerült elérnünk Dancsó József kollégámmal az orosházi kommunális adó kiváltását, s így éves szinten átlagosan további 20 ezer forintot hagyhatunk az orosházi családoknál” – írta közleményében a képviselő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.