- hirdetés -

A mai ülésen nagy vita volt a TDM egyesület ügyében, a képviselők egyöntetűen megszavazták, hogy pályázik a város a geotermikus energiafelhasználásra és téma volt a buszmenetrend változás is.

A képviselő-testület februárban immár második ülését tartja. Arról, hogy mik lesznek a témák, tegnap már írtunk, itt olvasható.

Az ülést élőben nézhetitek a városi tévében vagy ide kattintva.

Klikkelj a témára, oda ugrik az oldal
TDM – turisztikai iroda
Székely zászló
Geotermikus pályázat
Interpelláció – autóbuszközlekedés 

Ezzel ért véget a nyilvános ülés, köszönjük a figyelmet!

11:35 – 11:42

Németh Norbert kérdez a polgármestertől: – Igaz-e az a városi mendemonda, hogy a város tárgyal Borsod megyei településekkel arról, hogy cigányokat telepít be Orosházára?

A polgármester határozott hangon válaszolt: – Mendemondákkal és híresztelésekkel nem szeretnék foglalkozni, én a tényeket szeretem. Ez a mendemonda, a mese és a politikai hangulatkeltés kategóriája. Lehet, hogy ön szeretne származás szerint lakosokat áttelepíteni, de a város ilyet nem tervez. Ezzel próbál riogatni, félelmet kelteni, amit mélyen elítélek. Nem tudom honnan veszi ezt. Én Orosháza polgármestere vagyok, ez a testület pedig a városé. Nekem nincs ilyen szándékom. Hazánkban szabad költözködési jog van, mindenki eldönti, hol akar élni. Én ilyenről nem tudok, a költségvetésben sincs ilyen sor, soha nem is volt, hogy betelepítéshez pénzt adnánk. A kérdést is sértőnek tartom és határozottan cáfolom annak tartalmát! – zárja a polgármester.

10:55 – 11:34

Interpelláció – autóbuszközlekedés

Füvesi Sándor képviselő a helyi buszközlekedés kapcsán nyújtott be Interpellációt, amiben kifejti, hogy a testület fideszes többséggel, Dancsó József polgármester vezetésével elveszi a külterületen élőktől a buszjáratok ötödét. Szentetornya körzeti képviselője, Rucz József és Rákóczitelep képviselője Kovács Árpád sem lépett fel az ott élők mindennapjait előnytelenül befolyásoló döntésre.

“Ha marad a jelenlegi helyzet, akkor március 1-je fekete napként vonul majd be a rákóczitelepi, újosztási, szentetornyai és gyökeresi emberek életébe” – fogalmaz Füvesi, kiemelte, a menetrendváltozás és a buszjáratok drasztikus ritkítása ellen az MSZP orosházi szervezete, önkormányzati képviselői tiltakoznak. Kiemeli, hogy kevesebb szolgáltatást biztosít a Körös Volán, miközben nagymértékű a városi támogatás, magyarázatot kér a lakosságot érintő előnytelen változásokra.

A témával kapcsolatban ma jelentettünk meg egy hosszabb összefoglalót, ide kattintva elérhető.

Dancsó józsef válaszában visszautasítja, hogy megnehezítenék a külterületen élők életét, sőt szerinte ezt az MSZP teszi azzal, hogy bizonytalanságot kelt. Kifejti, hogy a helyi tömegközlekedés biztosítása nem kötelező önkormányzati feladat, vagyis dönthetnének úgy akár már holnap, hogy nem biztosítanak helyi járatokat. – De nem ezt tesszük – mondja Dancsó –

Orosháza éves szinten harmincmilliós nagyságrendben járul hozzá a helyi járatok fenntartásához. A busz nem ingyen jár, a buszokért kőkemény összeget fizet Orosháza évek óta, ez pedig valamennyi orosházi vállalása, azoké is, akik nem járnak busszal.

Ismerteti, hogy 2012-ben 33 millió forintot adtak a volánnak, idén 29 millió 800 ezer forintot, úgy hogy nem emelkednek az árak, de ehhez hatékonyabban kell működtetnie a volánnak a rendszert. – Csúcsidőn kívüli időszakokban – tehát hajnalban, éjszaka, hétvégén – nem indul külön járat Szentetornyára és Rákóczitelepre, hanem körjárat közlekedik, menetideje 50 perc. A 22.35-kor induló „R” betűs körjárat végigmegy a városrész központján is, ugyanúgy, ahogy eddig, majd Nagymágocs felé veszi az irányt.

A polgármesteri válasz hangnemét az interpelláló szocialista képviselő visszautasította.

– Ez volt az egyik legméltatlanabb hozzászólása, amit öntől tapasztaltam, és visszautasítom. A választ nem fogadom el. A csökkentett menetrendet önök fogadták el, és a csökkentett költségvetést is önök fogadtak el, ezt mi végig elleneztük – emelte ki Füvesi Sándor. – Az is hazugság, hogy a szocialista képviselők folyamatosan csökkentést akarnak. De a külterületen élőknek is választ kell majd adniuk, akik nem értik és nem fogadják el a menetrendet. A telepieknek és a szentetornyaiaknak többet kell buszoznia, ezt hozza az új menetrend.

A képviselők 9 igen, 2 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadták a polgármester válaszát.

11:18

6. A Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt alapító okiratának módosítása.

Nincs hozzászólás, 9 igen, 3 tartózkodás mellett elfogadták.

10:25 – 10:55

Geotermikus pályázat

5. Városi geotermikus rendszer kiépítésére nyújt be ismét egy pályázatot az önkormányzat.

Füvesi Sándor örül, hogy a szocialisták kritikáit megfogadva megfelelő pályázatot adtak be. – Több intézményben szeretnénk geotermikus rendszert felépíteni. Hasonló nyertes pályázata már volt Orosházának, a cím is hasonló volt, tavaly ezt a nyertes pályázatot önök visszaadták. Akkor a megtérülés, illetve a tulajdonjog miatt vitáztunk. A tűzoltóság épülete például tulajdonosváltás miatt nem lett felújítva és azért is kellett visszaadni az akkori geotermikus pályázatot. Most ebben a listában szerepel a járási hivatal épülete, amit önök tulajdonba adtak, mi ezt nem támogattuk. Most azt szeretném megkérdezni, hogy ha a tűzoltóság esetében a tulajdonosváltás problémát okozott a korábbi pályázatban, akkor most nem fog ez a járási hivatal esetében? Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő a tegnapi bizottsági ülésen elmondta, hogy egy jobban előkészített anyagot várt, hatástanulmányt hiányolt – fogalmazott.

Németh Norbert szerint a geotermikus energia kihasználása hosszú távon megtérülő befektetés. – A mostani beruházás nyomvonalát megnézve felmerül a kérdés, hogy a lakóházak mellett haladó vezetékről lesz-e lehetőség a későbbiekben a rácsatlakozásra?

Dancsó felidézi, hogy a korábbi geotermikus beruházás 60%-os támogatottságú volt, ez a mostani 85%. Az EU önerő alapból pedig további forrásra lehet pályázni, az önerő 50%-át lehet megnyerni, és akkor nem 176 milliót, hanem a felét kellene a városnak mellé tenni. A korábbi, visszaadott pályázat kapcsán a polgármester azt mondja, nem kaptak egyértelmű jogi választ akkor a kérdésükre, hogy idegen tulajdont be lehet-e vonni a pályázatba (2012-ben állami tulajdonba került az addig önkormányzati tulajdonban lévő tűzoltó laktanya). – A mostani pályázat esetében, amikor beadtuk, a Szabadság tér 3. (Járási Hivatal) még önkormányzati tulajdon volt, azért van az előterjesztésben, hogy lássák folyamatában a dolgokat. Január elsejétől már állami tulajdonú az épület, jelen tudásunk szerint nem maradhat a pályázatban – válaszolt a kérdésekre.

A polgármester a fürdőben működő geotermikus fűtési rendszert is említi: – A rendszer bevált – fogalmaz, és ezt várja a mostani, 1 milliárdos pályázat keretében megvalósítandó fejlesztéstől. – Folyamatos az egyeztetés arra nézve, hogy a gyopárosi geotermikus rendszerre csatlakozhatnak-e magánházak vagy szállodák, de nem jutottak dűlőre, mert a megtérülési mutatókat módosíthatja ha újabb szereplők csatlakoznak a rendszerre, ezért az unió nem feltétlen támogatja. A csonkok, amikre a külső szereplők csatlakozhatnak, ki vannak építve és ezt szeretnénk megvalósítani a belvárosi intézményeket érintő geotermikus rendszer kiépítése során is – mondta. Amennyiben nem kapnak erre vonatkozóan pozitív állásfoglalást, akkor a pályázat fenntartási kötelezettségének letelte után (5 év) nyílhat meg a lakosság számára az alternatív lehetőség akár családi házak, akár panelépületek esetében. Az előzetes tanulmányok szerint a geotermikus lehetőségek ehhez adottak, de az uniós szabályozások már más kérdés.

A geotermikus energia felhasználását minden képviselő támogatta (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit, Kecskeméti Krisztina

Füvesi köszöni, hogy az általa felvetett problémára tájékoztatást kapott. – Nem értem a tulajdonosváltást sem igazából, hiszen ha ilyen a kiírás, akkor – csak jelzem az országgyűlési képviselő felé – meg kell változtatni, és akkor például a kórház is belekerülhetne. Az előterjesztést támogatjuk.

Dancsó jelzi, hogy a nyomvonalat úgy tervezték, hogy a Könd utcai óvodáig vezessen a vezeték, ezzel megteremtve a lehetőséget, hogy ha lesz rá mód, akkor a kórház is csatlakozhasson. Hozzáteszi, azért így írják ki, mert így engedik az uniós hatóságok, ha nem önkormányzati, állami tulajdonról van szó, akkor már piaci alapú értékesítésről van szó, ezért nem adnak akkora támogatást. Hogy az új kiírás a 2014-2020-as ciklusban milyen lesz, még nem tudja, de bízik benne, hogy talán egyszerűbb lesz.

Bogdánffy Csaba a megtérülés előzetes számításairól, a rendszer üzemeltetéséről és az elhasznált víz visszasajtolásának technológiai megoldásáról kérdez. Hagymási László irodavezető válaszol. – Megtérülési idő előzetes kalkuláció szerint 3 év, a T4-es kútnál 6-7 év volt, látszik, hogy a támogatási intenzítás ezt befolyásolja. Önkormányzati tulajdon lesz a rendszer, az üzemeltetés módja még kérdéses, akár céget is lehet alapítani. A lehűlt vízet pedig a föld alá süllyesztett vezetéken viszik majd a visszasajtoló kúthoz.

Jámbor Nándor kifejti, a Jobbik támogatja a geotermikus beruházást, egyrészt a környezetvédelmi hasznossága miatt, másrészt, mert gyarapodik az önkormányzat vagyona és a lakosság számára is jelenthet majd egy szolgáltatást elérhető áron, ami az önkormányzatnak bevételt jelent. – Bízunk benne, hogy akár a kommuniális adót is meg tudják szűntetni az egyéb módon származó bevételek tükrében

Zalai Mihály a csütörtöki bizottsági ülés ötleteléseit taglalta, majd arra tért át, hogy a gázpiactól való függés csökkentése is rendkívül fontos oldala a történetnek. Zalai többször odaszúrt az MSZP-nek, főként Varga Zoltánnak és örül, hogy az MSZP meggondolva magát támogatja az előterjesztést. Bogdánffy finoman jelzi, hogy ez nem korrekt és arra is felhívja a figyelmet, hogy az MSZP nem gondolta meg magát, eddig is támogatta a városlakók érdekét szolgáló fejlesztési elképzeléseket.

Dancsó József szavazásra bocsátja az előterjesztést, 12 igennel, egybehangzóan megszavazzák a geotermikus pályázatról szóló előterjesztést.

10:22 – 10:24

3. A városi óvoda szabályozó dokumentumainak módosítását vita nélkül, egyöntetűen elfogadták.

4. Felülvizsgálják a város közoktatási esélyegyenlőségi intézkedési tervét. Itt sem volt vita, megszavazták a napirendet 9 igen és 3 tartózkodás mellett.

10:16 – 10:21

Székely zászló

2. Székely zászló kitűzését szorgalmazza Németh Norbert jobbikos képviselő, hogy így fejezze ki a város nemzeti szolidaritását.

– Korábbi keltezésű az indítvány, azóta már kapott egy zászlót a városháza egy alapítványtól, amit mi örömmel fogadtunk, fontosnak tartjuk a nemzeti együvé tartozás ügyét – mondja a polgármester.

Zalai hozzáteszi, hogy a város testvértelepülésének, Tudnádfürdőnek a polgármesterével egyeztettek, mert úgy szerettek volna cselekedni, hogy az a tusnádiak érdekeit szolgálja. – A válaszból kiderült, hogy náluk már évek óta kint a zászló és örömmel vennék, ha az orosházi városházára is kikerülne március 15-én a lobogó, amit ők küldenek nekünk. Amint ez megérkezik, ki is tesszük.

Németh Norbert örül, hogy támogatják indítványát. Mivel javaslat nincs az előterjesztésben, szavazni nem kell.

09:09 – 10:15

TDM – turisztikai iroda

1. A megállapodás a Jövő Építők Turisztikai Desztinációs Menedzsment Közhasznú Egyesület képviseletében Simonka György van jelen.

Zalai Mihály: "Az együttműködés munkahelyeket is teremt"

Az előterjesztő Zalai Mihály alpolgármester, aki sorolja a téma előzményeit. Az előző testületi ülésen téma volt már a TDM, akkor vita kerekedett és levették a napirendről. A pusztaottlakai székhelyű TDM képviselői akkor vissza akartak lépni a már körvonalazódó egyezségtől, mely szerint a város idegenforgalmi adója 41%-ának fejében működtetik a városmarketing irodát és összefogják a turisztikai célú feladatokat. A TDM levelét, melyben visszautasítják az előző testületi ülésen általuk sértőnek talált képviselői viselkedést. A levél kézhezvétele után Zalai felkereste őket, “ritkán van ilyen kínos beszélgetésben részem”, fogalmazott az alpolgármester, aki elnézést kért a történtek miatt az ottaniaktól. A bocsánatkérést elfogadták, hiszen a TDM előterjesztése újra a testület előtt.
– Ez az előterjesztés az orosháziak és a térségben élők érdekét szolgálja, hiszen a turisztika fejlesztése mellett munkahelyeket is teremt – fogalmaz Zalai Mihály.

Bogdánffy Csaba (MSZP) is visszatér az előző ülésre, és felidézi az Orosházi Életben megjelent cikket, mely Zalai elnézés kérését taglalta. – Volt egy szerencsétlen elszólás, amiért akkor én most elnézést kérek, de senki nem hatalmazta fel az alpolgármestert, hogy a mi nevünkben akárhova elmenjen és bocsánatot kérjen. Nem ezen múlt a napirend, volt egy felvetés a törvényességet illetően, és nem volt az egyesület részéről olyan felelős vezető itt, aki érdemben tudott volna reagálni, mire a polgármester javaslatára levettük napirendről. Azt mondták, hogy több tucat orosházi vállalkozó tagja ennek a TDM-nek, de amikor rákérdeztük, hármat tudtak mondani. Ennek a napirendnek az előkészítése most sem megalapozott, az előző ülésen sem volt az – mondta el a képviselő.

Németh Norbert (Jobbik) szerint nem viselkedett a testület ocsmány módon, csak védték az orosházi adófizetők pénzét.
– Arról szól az egész, hogy fizessünk 18 millió forintot Simonka úrnak, hogy legyen miből kampányt indítani. Ezt így a kommunális adó árnyékában nem tudjuk támogatni. Legalább mutatkozzon be Simonka úr, hogy mit kíván ezzel a körzettel tenni, ha már pénzt kér.

Zalai szerint neki az a dolga, hogy ha kell, akkor a szocialisták hibáját is kijavítsa, mert ez a kötelessége és ezt diktálja a lelkiismerete.
– Bogdánffy úr nem mond igazat, amikor azt mondja, nem tudok háromnál több tagot mondani, azt mondtam, hármat biztosan tudok. Három legnagyobb szállodánk biztosan benne van és még jópáran, de nem kaptam felhatalmazást, hogy felolvassam a nevüket, mert lehet hogy önöktől félnek – fogalmaz. Németh Norbertnek reagálva elmondja, Orosháza már tagja a TDM-nek, nem erről szól az előterjesztés.

Dávid Zoltán (Fidesz) szerint sértés és nem elszólás pusztaröcsögézni Pusztaottlaka helyett, ezért a képviselő elhatárolódik és nem érti, mi a probléma azzal, hogy a TDM 44 milliót nyert turisztikai célú programra.

Jámbor Nándor (b) nem érti, miért kell pénzt adni egy pusztaottlakai szervezetnek

Jámbor Nándor szerint a dolog súlyához mérten túlfűtött levélben reagált a TDM a múltkori testületi ülésen történtekre, és ha azt írták, nem kérnek semmit, akkor ne is adjanak.
– Azt pedig nem illik felhozni, sőt szégyenletes, hogy adtak a kórház gyerekosztályának adományt, ezzel ne kérkedjenek.

A képviselő hiányolja a kimutatást például a vendégéjszakák alakulásáról, keveselli a referenciát (Likefest), hogy 18 millió forintot az orosházi költségvetésből átadjanak az egyesületnek. – Ha Pusztaottlakán sikerült összeszedni egy ilyen szakemberekből álló csapatot, akkor Orosházán is sikerülhet ez. A tények tények: nyissák ki az Orosházi Életet és nézzék meg, hányszor szerepel benne Simonka György. A város által fenntartott média segítségével mindenhol Simonka látható, ez visszataszító, a kampány még el sem kezdődött. De lelkük rajta, az orosháziak soha nem fognak rá szavazni.

dr. Dancsó József (Fidesz) polgármester a jobbikos parlamenti plakátokra utalva kérdezi, hogy akkor most van vagy nincs kampány.

Elekes Lajos alpolgármesternek úgy tűnik, az ellenzékiek nem olvassák el az előterjesztéseket:
– Azért adunk több pénzt, hogy több pénzt nyerjünk a pályázaton. A megállapodás mellékletét képezi az a nyilatkozatban, melyben a TDM vállalja, hogy a kapott orosházi forrást orosházi célokra, az iroda működtetésére fordítja. Tehát ha nem kell a 44 millió forint a jövőben orosházi székhelyű TDM-nek, akkor agitáljanak ellene nyugodtan. Ezzel a programmal pedig a tervezett célokat meg tudjuk valósítani, tehát nem vonunk el pénzt az orosháziaktól. Végre össze tudunk hozni egy olyan koncepciót, mely a város turisztikai céljait szolgálja.

Tóth Zoltánné (Fidesz) azt kérdezi Simonka Györgytől, hogy mitől lesz jobb az orosháziaknak.

Simonka György hangsúlyozta, Orosháza érdeke is az együttműködés a TDM-el

Simonka György válaszol: – Nem politizálni jöttem, hanem a TDM-et képviselem. Elhangzott, hogy Simonka György pénzt kér, 18 millió forintot. Simonka nem kér 18 milliót, a TDM sem kér 18 milliót. A TDM egyesület alapkoncepciója, hogy azokat a vállalkozásokat, lakosokat, akik szeretnének megélni a turizmusból, munkahelyeket szeretnének teremteni, annak népszerűsíteni kell a körzetet, mi ebben szeretnénk segíteni. A TDM egyesületi tagság pluszpontot ér az uniós pályázatok esetében és annak, aki fejlesztést szeretne elérni, annak igenis kell TDM tagság, ami arról szól, hogy összefogja az ágazatban érdekelteket, növeli a kínálatot, ezáltal többen jönnek ide, tovább maradnak, több pénz marad itt. Jámbor Nándor képviselő úrnak azt tudom mondani, hogy igaz, hogy Orosházának vannak jó emberei, de ez nem olyan egyszerű munka. Mit tettek, hogy legyen az itt élők ágazati szereplőknek lehetősége fejleszteni, mi ajtókat nyitottunk ki. Bántó, hogy lenéznek minket, mint kistelepülés, mi szerettünk volna partnerséget biztosítani. Az együttműködésnek volt két feltétele: az egyik, hogy Orosházán lesz a székhely, a másik, hogy egy fillér sem kerülhet ki a városból, csak az orosháziak érdekét szolgálva lehet a forrásokat felhasználni. 44 milliót nyertek a TDM tagjai, hogy közösen olyan koncepciót alakítsanak ki, amiből népszerűsítik a táérséget Orosházától Szabadkígyósra, és igen ebből a pénzből jut Szabadkígyósra is, a pályázati pénzből, nem az orosházi forrásból – vázolta.

Simonka a térség turisztikai attrakcióinak összehangolását szorgalmazza, melynek központja Orosháza lenne, egyedül fejlődni nem lehet, minden forrásért küzdeni kell és ezt egyesületi szinten lehet – véli. Úgy gondolja, az orosháziak joggal várják el, hogy az idegenforgalmi adót a város turisztikai célú fejlesztésére fordítsák.

Németh Norbert: – Köszönöm Simonka úr felemelő beszédét. A 8. osztályban talán ezt beveszik, a gimiben viszont már necces. Nem tudom, hogy miért van a Fideszes képviselőknek happy hangulata, hogy itt minden szép és jó – mondta. Elekesnek reagálva, kifejti, az hogy beleöntjük a pénzt és majd visszakapjuk, nem működik, a pénzt öntik, de az emberek maximum kommunális adót kapnak vissza.

Horváth József (Fidesz) több program szervezőjeként taglalja, nehéz megszervezni egy-egy esemény sajtójának, népszerűsítésének megszervezését, ezért bízik abban, hogy a városi marketing iroda majd hathatós segítséget biztosít ebben.

Simonkának nincs happy hangulata, így reagál Németh szavaira: – Kritizálás helyett el kell indulni, nagyon nehéz a helyzet, de együtt el lehet indulni, összeköt bennünket minden. Ha nincs TDM egyesületi tagság, nem tud pályázni. Másfél évvel ezelőtt ezt felismerték, tagok lettek és pályáztak is, ami egy fillérjébe nem került, de ha tudnak jobbat, rajta. Ez egy konkrét lépés az itt élők érdekében.

Bogdánffy Csaba és Füvesi Sándor MSZP-s képviselők az előterjesztés szakmaiságát bírálták

Füvesi Sándor (MSZP) szerint normális esetben egy ilyen előterjesztésről 2 perc alatt döntöttek volna, de itt nem erről van szó. Szerinte világosan vázolni kellett volna, hogy miről is szól az előterjesztés. – Van egy Pusztaottlaka külterületére bejegyzett szervezet, ami mínuszos. Kértük, hogy magyarázzák meg, miért van ez, kértük, mondják el, miért jó ez. Nem tudtak válaszolni a kérdéseinkre, majd azt javasolták, hogy vegyük le napirendről, és mindenki megszavazta ezt. Aztán kicsit felháborodva olvasom, hogy amíg az OrosCafé korrekten tudósított, addig az Orosházi Életben maguk eljátszották, hogy botrány volt. Az a botrány, hogy ehhez a napirendhez nem szólhatok én hozzá annyit, mint amennyit hozzászólhat Simonka úr. Lehet, hogy nekünk itt vannak vitáink a testületben, de azok a mi vitáink, az orosháziak érdekében. Nekem vannak és lesznek vitáim Dancsó Józseffel, de ő az én városom polgármestere, az én városom országgyűlési képviselője és nem örülök neki, hogy az utóbbi időben egy gárdedám kísérgeti és megmondja neki, mit hogy kell. Azt szeretném, hogy a mi polgármesterünk saját maga tárgyaljon azzal, akivel kell – sorolja Füvesi, akinek lejárt az ideje, miközben azt fejtegette, nem kapott választ a bizottságin, hogy Simonka akkor mikor milyen titulussal is szerepel az ülésen.

Zalai szerint nem értik, hogy miről szól az előterjesztés és nem kellene ebbe a politikát belekeverni. – Egyesíteni kell a városmarketinget szolgáló erőforrásokat, annyi történik, hogy az eddig erőforrásainkat egyesítjük, egy picit meg tudtuk toldani. A turizmusban érdekeltek további lehetőségeiről szól.

Füvesi Sándor visszakérdez, pontosan mennyi pénzről beszélünk: – Mert nem 18 millióról. Mondják ki mennyiről. Az egyébként igaz, hogy a TDM előző évi mérlegét még nem kellett benyújtani, de a könyvelőt ha megkérem, be tudok adni egy elszámolást. Miért nem indokolják meg, hogy miért kell elvenni az orosházi idegenforgalmi egyesülettől és kell átadni a TDM-nek az iroda működtetést. Azon kívül, hogy Simonka képviselő úr a TDM-ben érdekelt, nem tudnak érvet mondani.

Bogdánffy Csaba a történet politikai reklám oldalára világít rá, majd azt emeli ki, vannak elszólások, de ő még nem tapasztalta, hogy a másik oldalról (Fidesz oldalról) elnézést kértek volna tőlük. Zalainak visszaválaszolva azt kéri, ne állítson valótlant: – Varga Zoltán képviselő kérdésére, hogy mondjon helyi TDM tagokat, ön azt válaszolta, mi úgy hallottuk, hogy ötöt nem tud mondani, de hármat igen.

Simonka kap megint szót: – A TDM tagjaként vagyok itt. Ezek szerint azért van hátrányban az egyesület, mert én a tagja vagyok. Önök démonizálnak, amikor azt mondják, én leszek a képviselő. Ha valaki segíteni akar, akkor mindegy honnan jön. Valóban külterületen van bejegyezve a TDM, ezen a külterületen azonban létrehozták a Likefestet. Többször elhangzott, hogy törvénytelen a működés, ezt mire alapozzák? Ennek jogi következményei lesznek. Az megint csúsztatás, hogy az egész átkerül Pusztaottlakára, nem kerül át, Orosházán lesz az irányítás, ez volt az egyik fontos feltétele az orosházi vezetésnek. Félremagyarázzák, pedig az egész nem szól másról, mint, hogy biztonsági hátteret ad a turizmusban érdekelt vállalkozóknak.

Dr. Dancsó József polgármester úgy látja, a TDM a térség érdekeit képviseli

Dancsó József lezárja a vitát és kommentál: – Arról van szó, hogy olyanok tudnak pályázni, akik tagok egy ilyen szervezetben, ezt a tagságot igazolni kell. A Jövő Építők TDM igyekszik a térségben élőket összefogni, és amennyiben pályázat van, akkor azt benyújtja. Egy szervezeti, jogi keret megteremtéséről van szó. Természetes dolog, hogy a földrajzilag egymás mellett elhelyezkedők összefognak. Várjuk meg az eredményeket és akkor térjünk vissza rá.

Bő egyórás vita után a fideszes többség megszavazza, az ellenzék nemmel voksol.

09:08

Jámbor Nándor országgyűlési képviselő (Jobbik) is részt vesz a tanácskozáson, és itt van Simonka György országgyűlési képviselő is (Fidesz). Nincs a teremben Fetser János (MSZP), Burka László (MSZP) és Németh Béla (Fidesz) képviselő, akik jelezték távolmaradásukat.

Szokodi Sándor tanár és Novák István főépítész a közelmúltban elhunyt, rájuk emlékeznek egyperces néma felállással.

Módosítják a napirendet, az eredetileg 5. pontként szereplő turisztikai témájú napirendet elsőnek hozzák be, és felveszik 6. pontnak a Városüzemeltetési Zrt témakörét.

09:00

Szép, behavazott péntek reggelt orosháziak! Gyülekeznek a képviselők, a folyosón még megy az utolsó egyeztetés Amint beülnek a helyükre, mi is kezdünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.