- hirdetés -

Székely zászló, dokumentumok módosítása, városi geotermikus fűtési rendszer pályázata és az előző ülésen nagy vitát kavart TDM egyesület témája. Összefoglaltuk a napirendeket.

1. Székely zászló kitűzését szorgalmazza Németh Norbert jobbikos képviselő, hogy így fejezze ki a város nemzeti szolidaritását. A képviselő indítványában megfogalmazott kérelme február 13-i keltezésű, három nappal később adományoztak a hivatalnak egy zászlót, ami az épületben kapott helyet.

2. A városi óvoda szabályozó dokumentumainak módosításáról szól az előterjesztés. A január elsejével változott törvényi háttér kapcsán az alapító okiratot és a szervezeti és működési szabályzatot kell módosítani.

Az ülést péntek reggel 9 órától élőben közvetítjük írásban itt az OrosCafén. De nézhetitek is a városi televízióban vagy ide kattintva.

3. Felülvizsgálják a város közoktatási esélyegyenlőségi intézkedési tervét. Orosházának is van esélyegyenlőségi programja, mely a településen élő hátrányos helyzetű csoportok segítését szorgalmazza. A programra épülve 2007-ben fogadták el a város oktatási-nevelési intézményeire vonatkozó intézkedési tervét, ezt vizsgálják most felül (2009-ben és 2011-ben is volt felülvizsgálat) a közoktatásban és a közigazgatásban bekövetkezett változások miatt.

4. Városi geotermikus rendszer kiépítésére nyújt be ismét egy pályázatot az önkormányzat. Egy korábbi tervezetet az intézményi államosítás miatt már vissza kellett vonni. Most újraírták a terveket és ez alapján 1 milliárd 176 millió forintra pályázik a város. Ebből 176 millió 400 ezer forintos önerő mellett 85%-os támogatást kívánnak elérni, ami 999 millió 600 ezer forint lehet.

A tervek szerint a vásárcsarnok területén fúrnak egy kutat, ahonnan a feltörő termálvizet vezetéken juttatnák el az intézményekbe. A lehűlt vizet pedig az ipari parkba vezetnék, ahol visszasajtolnák a földbe.

Termálhővel fűtenék a vásárcsarnokot, a Könd utcai óvodát, a református iskolát, a katolikus iskolát és óvodát, a művelődési központot, a városházát, a Vörösmarty iskolát, a Wesley iskolát, a Táncsics gimit, annak sportcsarnokát és kollégiumát, a művészetek házát, a járási hivatalt, a Szabadság tér 1. szám alatti épületet, és az Ezüst Fenyő Idősek Otthonát.

5. Az előző ülésen már téma volt a Jövő Építők Turisztikai Desztinációs Menedzsment Közhasznú Egyesülettel való együttműködés. Ennek lényege, hogy egy korábbi önkormányzati döntés értelmében Orosháza 2019-ig az egyesületnek adja az idegenforgalmi adó 41%-át, ennek fejében pedig az egyesület működteti a városmarketing irodát és ellátja az ezzel kapcsolatos összes városi feladatot. A február 1-jei ülésen óriási vita alakult ki az együttműködésről, az ellenzéki képviselők élesen bírálták az egyesület működését és megkérdőjelezték annak szakmaiságát. A végén levették napirendről az előterjesztést. Az Orosházi Élet hetilapban írtunk arról, hogy az ülésen elhangzottak miatt a pusztaottlakai székhelyű egyesület visszavonta együttműködési szándékát. Egy héttel később azonban a város vezetése személyesen tárgyalt az egyesülettel és megállapodtak a további közös munkában. Ezért most újra beviszik az ülésre a témát. Az előterjesztésben leírják, hogy a TDM 2011-es gazdasági egyenlege hitelfelvétel miatt volt negatív, de azóta nyertek egy 44 milliós pályázatot, ezért a 2012-es gazdasági év várhatóan 15 milliós pluszt eredményez majd. A Turisztikai Iroda működtetését 2013. március 1-jétől látná el a TDM, és elkezdik a tárgyalásokat arról, hogy az egyesület székhelye Orosházára kerüljön.

Plusz napirend: Novemberben a testület (185 millióról 186 millióra) felemelte a Városüzemeltetési Zrt. jegyzett tőkéjét, és akkor módosították is a cég alapító okiratát. A változásokat jegyző cégbíróság jelzése alapján további módosítás szükséges az okirat egy pontjában, erről szól az előterjesztés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.