- hirdetés -

A város költségvetését tárgyalja a testület pénteken. A működési hitel nélkül tervezett büdzsé mellett szó lesz a helyi buszközlekedésről, az óvodáztatási támogatásról, barakkok bontásáról.

17 nyilvános napirendet tárgyal a képviselő-testület február 1-jén, pénteken 9 órától. A napirendeket összefoglaltuk, ide kattintva letöltheted az előterjesztéseket.

1. Az önkormányzat már korábban pályázatot írt ki a helyi menetrend szerinti buszközlekedésre, hiszen az eddigi szolgáltató szerződése 2012. december 31-én lejárt. A tavalyi utolsó ülésen 2 hónapra meghosszabbították a Körös Volán Zrt. szerződését, hogy a pályázat elbírálásáig is legyen buszközlekedés.

A pályázatra egyetlen cég, az eddig is szolgáltató Körös Volán adta be ajánlatát. Ebből kitűnik, hogy a közlekedési társaság nem emelne az eddigi jegy- és bérletárakon, a várostól pedig éves szinten 31 millió 829 ezer forint kompenzációt kér. A városvezetés tárgyalásra hívta a közlekedési céget, ahol megállapodtak abban, miszerint az éves kompenzáció 29 millió 800 ezer forintra csökkenhet, ha azt a testület is elfogadja. A költségek csökkenése érdekében a város 2013-tól átvállalja a buszmegállók tisztítását, síkosságmentesítését, valamint egy korábbi döntés értelmében módosított menetrenddel írta ki a pályázatot, ami éves szinten 20,1 %-os kilométerteljesítmény csökkenést jelent. Egy táblázatban összehasonlították Orosháza és Gyula buszos árait, amiből kitűnik, hogy a gyulaiak minden területen többet fizetnek a közlekedésért. Ha a testület elfogadja az előterjesztést, akkor a Körös Volán Zrt 2016. december 31-ig látja el a közlekedési szolgáltatást Orosházán.

Az ülést péntek reggel 9 órától élőben közvetítjük itt az OrosCafén és az Orosházi Városi Televízióban, amit itt is nézhetsz.

2. Módosítják Orosháza Helyi Építési Szabályzatát. Az előterjesztésből kitűnik, hogy több városrészben a jelenlegi szabályozástól eltérő igények mutatkoznak mind a lakosság, mind a vállalkozások részéről, ezért ezek figyelembe vételével több városrész építési szabályozását is módosítani kívánják.

3. A járások elindulásával több szociális ellátási terület is elkerült az önkormányzattól. Az időskorúak járadéka, az ápolási díj, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megállapítása rászorultsági alapon, az alanyi és a normatív közgyógyellátásra vonatkozó hatásköröket a járási hivatalhoz telepítették. Ezért ezeket ki kell iktatni a hatályos önkormányzati rendeletből. Hogy milyen ügyeket lehet a járási hivatalban intézni és mikor, arról itt tájékozódhatsz.

Támogatás Erzsébet utalványban

4. Erzsébet utalványban kapják a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők az egyszeri támogatást, ha elfogadja a gyermekek ellátásáról szóló önkormányzati rendelet módosítását a testület. Szintén változás, hogy az óvodáztatási támogatás nem természetbeni ellátás lesz, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, mindennel ellátják az ovisokat a szüleik, mire megkapják a támogatást, így azt felesleges holmikra kell fordítaniuk.

5. Az adósságkezelési szolgáltatás tavaly év végéig az Egységes Szociális Központ keretében működött. Átszervezés miatt ez 2013. január 1-jétől a kistérség családsegítő szolgálatnál érhető el. Ezt a változást vezetik át az érintett rendeletben. Emellett az adósságkezelésbe vonható adósságok köre bővült az épület- és fűtéskorszerűsítéssel járó külön költség hátralékkal.

6. Az önkormányzatoknak tavaly lehetősége nyílt arra, hogy különböző cselekményeket közösségellenesnek minősítsenek, Orosháza testülete áprilisban hozta meg erre vonatkozó rendelkezését. Azóta az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az ezt lehetővé tévő törvényhelyet, így ebben a napirendben hatályon helyezik az ezen alapuló önkormányzati rendeleteket. Január elsejétől lehetőség nyílik a közösségi együttélés alapvető szabályainak meghatározására (mulasztás esetén szankcionálására), de rendeletalkotás előtt az önkormányzat egyeztet a kormányhivatallal.

7. Változik a közterület-használat rendje. Erre egyrészt törvényi változás, másrészt a díjtételek racionalizálása miatt van szükség. Ez érinti a kereskedelmi tevékenységű terület használat minden fajtáját. A sport- és kulturális rendezvények mellé pedig bekerül a társadalmi célú rendezvény fogalma is, ezek továbbra is díjmentesek lesznek.

8. A nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások felülvizsgálatából kiderült, hogy a Roma Nemzetiségi Önkormányzat esetében nincs szükség módosításra. A Német Nemzetiségi Önkormányzat esetében a rendelkezésükre bocsátott irodahelyiség kérdését orvosolnák. Az NNÖ tavaly költözött át a Szabadság téri irodájából (mert az épületbe a járási hivatal költözött) a Pacsirta utcába. A jelenlegi irodából egy valamivel nagyobb, 14 m2-es irodába költözhetnek maradva a Pacsirta utca 8 szám alatt.

Iroda: kistérség helyén tankerület

9. A Petőfi Művelődési Központ évtizedek óta a Kossuth Lajos utcán működik, és oda is van bejelentve. Azonban kiderült, hogy míg a cégjegyzékben Kossuth Lajos utca 1 szám szerepel, addig az ingatlan-nyilvántartásban a Kossuth utca 3 van bejegyezve. Az alapító okirat módosításával a 1-et javítják 3-ra.

10. Székhelyet biztosít a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ területi szervének az orosházi önkormányzat. Ha a testület támogatja, akkor a tankerület székhelye február 1-jétől a kistérségi társulás irodája lesz (Szabadság tér 4-6), a kistérségi iroda munkatársai pedig beköltöznek a főépületbe.

11. Az önkormányzati óvoda nyári működési rendjét határozzák meg, melyet az egyházi óvodákkal egyeztetve állítottak össze. A tervek szerint a Könd, Móricz, Uzsoki és Mátyás király utcai június 24-től július 19-ig lesz zárva, a Bajcsy, Ifjúsági, Bácska és Lehel pedig július 22-től augusztus 16-ig. Az óvodai ellátás folyamatos lesz. A beiratkozás időpontját március 18-19-re tűzik ki.

12. Négy önkormányzati intézmény és Gyopárosfürdő villamos energia fogyasztásának csökkenését célozza az a pályázat, aminek beadásáról még tavaly szeptemberben határozott a testület. Most a kiírás kódszámát és egy helyrajzi számot pontosítanak. A bruttó 190 millió forintos, nagy támogatási intenzitású, rövid idő alatt megtérülő pályázat keretében öt ingatlan esetében alkalmaznák a napenergiát.

A büdzsé számai

13. Ebben a pontban tárgyalják a város 2013. évi költségvetését. A törvény ettől az évtől előírja, hogy egy település nem tervezhet működési hiánnyal költségvetést. Ennek érdekében szükséges volt a bevételek növelése és a kiadások csökkentése. Kiemelik, hogy 2012-ben még hiánnyal terveztek, ezért fel kellett függeszteni a törzsgárda kifizetéseket, de a meghozott takarékossági intézkedéseknek köszönhetően év végén ki tudták fizetni ezen jutalmakat. 2013-ban azonban még nagyobb takarékosságra lesz szükség, ezért a nem kötelező feladatok közé tartozó törzsgárda jutalmakat ismét felfüggesztik erre az évre. Az előterjesztésből kiolvasható, hogy a kormányzat az önkormányzatok részleges adósság-konszolidációját azon települések esetében vállalja, amelyek eleget tesznek a törvényi előírásoknak, és nem lesz működési hiányuk. A költségvetés tervezett bevétele 7 milliárd 202 millió 152 ezer forint, tervezett kiadása, 8 milliárd 12 millió 376 ezer forint, hiánya 810 millió forint. A hiány pótlására 883 millió 618 ezer forint hitelt terveznek felvenni, emellett 129 millió 904 ezer forint hiteltörlesztést kell fizetni.

14. Új műfüves pálya épül Gyopároson 120 millió forintból. A fejlesztés keretében az adókedvezmény mértékéig, 15 évre (a beruházás üzembehelyezése után) jelzálogjogot jegyeztetnek be az állam javára. Mivel ezen a helyrajzi számú telken rajta van a Kodolányi főiskola, és az Alföld Gyöngye Hotel is, ezért telekmegosztásra van szükség. A telekalakítás miatt le kell bontani 3 régi barakk épületet, a költségeket betervezték az idei költségvetésbe.

15. Orosháza tagja a Jövő Építő Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesületnek (TDM). A TDM a várostól megkapja az állami támogatással növelt idegenforgalmi adó 41%-át 2019 végéig, és további 18 millió 770 ezer forintot. A támogatásból a TDM Turisztikai Irodát működtet márciustól, a tervek szerint ez az iroda fogná össze a helyi turisztikai feladatokat, a város és a fürdő marketing feladatait, és átvenné a Tourinform Irodát is.

16. Régi törekvés, hogy a Képessy utcai 3. szám alatti ingatlan teljes mértékben önkormányzati tulajdonba kerüljön. Jelenleg az államnak is van benne tulajdonrésze (49/996-od), szakvélemény szerint a tulajdoni hányad forgalmi nettó értéke 1 millió 60 ezer forint. Az önkormányzatnak nyilatkoznia kell, hogy vételi szándékát fenntartja-e.

17. Elszámol tavalyi évi önkormányzati támogatásával az Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület. Az állatvédők tavaly 165 kutyát fogtak be. Az idei évi tevékenységükhöz az előterjesztés szerint 4,8 millió forint kiadási előirányzatot biztosít az önkormányzat (ez 800 ezer forinttal több, mint tavaly) és közszolgáltatási szerződést köt a két fél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.