- hirdetés -

Bár nemrég múlt el karácsony és szilveszter, a nagy eszem-iszom időszak, egy jó desszertre általában mindenki vevő. Főleg ha az egyszerű és gyorsan elkészíthető!

Az ünnepek után visszatérnek a rohanó hétköznapok. Ismét egyre kevesebb időnk jut sütkérezésre. Pedig a tél vége még messze van, és a hideg napokon bizony sokszor vágyunk egy lélekmelegítő sütire. Mérai Józsi legújabb desszertje mindkét problémán segít, hisz ez alkalommal is egy gyorsan elkészíthető, finom desszerttel lep meg benneteket.

Diós fánkocskák csokoládéval és mézeskalács habbal

Hozzávalók: 12,5 dkg víz, 5 dkg vaj, 7,5 dkg liszt, 2 tojás, csipet só, fél csomag főzés nélküli vanília puding, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 2 dl tej, 10 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín, 1 teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverék.

A vizet a vajjal és sóval együtt egy kis lábasba helyezzük, és felmelegítjük. Amint felforr a víz, húzzuk le a tűzről az edényt, és keverjük hozzá a lisztet fakanállal, majd helyezzük vissza a tűzhelyre. Hamarosan gombóccá áll össze a tészta, amikor elválik a fakanáltól és az edény falától, vegyük le a lábast a gázról, hűtsük ki a tésztát, és adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Csak akkor adjuk hozzá a második tojást, amikor az elsőt már jól elkevertük a tésztával. Keverjük tovább erőteljesen a fakanállal a tésztát egészen addig, amíg szép buborékos lesz, és lassan szakadozni kezd.

A tejszínhab mellett a csokoládéban rejlik e desszert titka Fotó: Kecskeméti Krisztina

Habzsák segítségével formázzunk belőle golyókat, és tepsiben, sütőpapíron, 250 fokon süssük őket 10-15 percig, míg aranyszínűek lesznek, majd hagyjuk kihűlni. A krém elkészítéséhez a pudingot keverjük ki a tejjel, 5 dkg cukorral és a dióval csomómentesre, és egészen addig folytassuk a kevergetést, amíg sűrű nem lesz.

Ezután a fánkocskákat fecskendővel vagy habzsákkal töltsük meg egy kis lyukon keresztül, és egyesével mártsuk meg a felolvasztott csokoládéban. A tejszínt verjük habbá a maradék cukorral és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd tálaláskor halmozzuk egymásra piramisszerűen a fánkocskákat, és az egyes szintek közé tegyünk az elkészült habból.

– A fánkocskákat megtölthetjük bármilyen krémmel, nem kell feltétlenül ragaszkodni a dióhoz, az ünnepi időszak ihlette ezt a variációt. Vigyázzunk arra, hogy díszítéskor ne használjunk túl sok habot, fontos a mértékletesség, nehogy túlságosan édes, csömör desszertet kapjunk! Remélem, kipróbáljátok és ízleni fog – összegzett Mérai Józsi.

Mai ételünket az orosházi Oázis kertészetben készítettük. Az alapanyagokat a Székács József utcai Korallbogyó zöldség-gyümölcs delikátesz üzlet és a hódmezővásárhelyi Bagolyvár étterem biztosította.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.