- hirdetés -

A sütőtökleves nemcsak finom, de vitamindús étel a hideg téli napokon. Elkészítése egyszerű, a siker garantált!

A levesek közül éppen ez az egyik legváltozatosabb. Lehet édes, sós, fahéjtól illatozó, chilitől csípős, hígabb, sűrűbb, s hosszan sorolhatnánk még. Változatos elkészítésének köszönhetően teret engedhetünk szárnyaló fantáziánknak, a kezdőknek pedig igazi sikerélményt jelent elkészítése, mert nem lehet elrontani. Igazi lélekmelengető étel a hosszú, hideg téli estéken.

Sütőtökleves csirkemellel és gyömbérrel

Hozzávalók: kb. 1 kg-os sütőtök megsütve, 1 kis darab gyömbér gyökér, 2 csésze húsleves alaplé vagy Maggi kockából készült alaplé, 3 evőkanál vaj, 1 dl olívaolaj, 2 db csirkemell, só, bors, 4-5 db kakukkfű ágacska.

A gyömbért meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk, és 1 evőkanál olajban felmelegítjük. A sült tökhúst sima pürévé törjük az alaplével, majd ízlés szerint sóval, borssal, gyömbérrel és kakukkfűvel ízesítjük.

A gyömbért szárítva, őrölve, kandírozva, pácolva illetve nyersen, meghámozva, reszelve, szeletelve használhatjuk ételekbe, italokba vagy önmagában. Legyen az leves, főétel, hús, zöldség, hideg- és forró ital, pálinka, gyümölcs és savanyúság. És persze a mézes, fűszeres, sütemények elmaradhatatlan fűszere. Gyógyításra és az egészség megőrzésére nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazható.

Közepes lángon 5 percig főzzük a keveréket, majd beletesszük a vajat. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk és a maradék olívaolajban oldalanként 3-5 percig sütjük, amíg éppen átsül. Pihenni hagyjuk 3 percig, majd vékony szeletekre vágjuk. A kész levest 4 leveses tányérba merjük, a közepére elrendezzük a hússzeleteket, a merészebbek piríthatnak még rá gyömbért, tökmagot, és megszórhatják áztatott aszalt áfonyával.

A sokoldalú sütőtök (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

– A sütőtökből nem csupán levest lehet készíteni, számtalan formában az asztalra kerülhet. Különlegessé tehetünk például bármilyen sültet sütőtökös burgonyapürével, vagy csak egyszerűen serpenyőben sült, mézzel locsolgatott sütőtökkel. Természetesen a desszertek sorából sem maradhat ki ez a sokarcú zöldség, süthetünk belőle muffint, sütőtökös-mákos rétest, illetve rakhatunk el belőle édes befőttet is. Ha az előbb említett variációk bármelyike felkeltette az érdeklődéseteket, bátran tegyétek fel kérdéseiteket, szívesen adok ötleteket, hasznos tippeket az elkészítésükhöz – emelte ki Mérai Józsi.

Mai ételünket az orosházi Oázis kertészetben készítettük. Az alapanyagokat a Székács József utcai Korallbogyó zöldség-gyümölcs delikátesz üzlet és a hódmezővásárhelyi Bagolyvár étterem biztosította.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.