- hirdetés -

Unod már a rántott vagy a resztelt csirkemájat? Akkor itt az ideje, hogy egy teljesen új ételt varázsolj ebből a tápláló alapanyagból.

A csirkemájat magas vastartalma miatt ajánlják elsősorban sportolóknak, kismamáknak, hisz segíti a vérképzést. Azért is népszerű alapanyag, mert hiába belsőség, olyan sokféleképpen feldolgozható, mint a húsok. A megtisztított, megmosott csirkemájból készülhet resztelt máj, ez a legnépszerűbb felhasználási módja talán, de kerülhet levesbe is, hús töltelékébe is és a rántott verzió is igen kedvelt.

Mérai Józsiról azonban tudjuk, nem a hagyományos módon készíti ételeit, így most is egy különleges csirkemájas recepttel ismertet meg benneteket. A siker ismét garantált!

Hirtelen sült csirkemáj leveles tésztán, karamellizált körtével és balzsamecettel

Hozzávalók: 1 csomag vajas tészta, 45 dkg csirkemáj, 2 db kemény körte, 1 csomag teavaj, 2 evőkanál balzsamecet, 1 dl hús alaplé, díszítésnek aprított petrezselyem, só, bors.

A vajas tésztából vágjunk ki 4 db 9 cm átmérőjű korongot. Tegyük ezeket tepsibe, szurkáljuk meg villával, majd 200 fokon 15 perc alatt süssük ropogósra őket, és tálalásig tartsuk melegen. Egy serpenyőben melegítsünk fel 1 evőkanál vajat, pirítsuk meg benne a meghámozott, feldarabolt körtéket, majd enyhén sózzuk és borsozzuk meg. A serpenyőből kivéve tartsuk melegen. A serpenyőbe tegyük bele a maradék vajat, és a kettévágott csirkemáj szeleteket gyorsan süssük meg, majd ízesítsük sóval és borssal.

Sokféle étel alapanyaga lehet a csirkemáj (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Tegyük vissza az edényt a tűzhelyre, öntsük bele a balzsamecetet, hagyjuk felforrni, majd öntsük hozzá az alaplevet, és forraljuk mártás sűrűségűre. A tálaláshoz a tésztakorongokat vágjuk félbe, az alsó tészta szeletekre tegyük rá a máj darabokat és a körtét, majd locsoljuk meg a szósszal, és szórjuk meg aprított petrezselyemmel, végül takarjuk be a tésztakorongok másik felével.

– Ha megengedtek egy kis magánvéleményt, hozzám nagyon közel állnak a belsőségek, hiszen rendkívül változatos módon, formában lehet őket elkészíteni. Az éttermekben, ahol dolgozom, előszeretettel használjuk a májat önálló fogásként, illetve kiegészítő hozzávalóként az ízek megtörésére – emelte ki Mérai Józsi. – Sokszor a máj adja azt a pluszt az ételekhez, amivel különleges hatást tudunk elérni, gyakran úgy, hogy a fogásban észre sem lehet venni az említett belsőség jelenlétét. Példaként a csirkemájas csokoládé fagylaltot említeném, amely egy borvacsora alkalmával rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, habár a vendégek többsége nem is tudta, hogy minek köszönhető az ínycsiklandó és telt ízvilág. Ezúton szeretnék egészségben és eredményekben gazdag, boldog új évet kívánni a Prézli teljes csapata nevében!

Mai ételünket az orosházi Oázis kertészetben készítettük. Az alapanyagokat a Székács József utcai Korallbogyó zöldség-gyümölcs delikátesz üzlet és a hódmezővásárhelyi Bandula vendéglő biztosította.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.