- hirdetés -

Terítéken az oktatás átszervezése. Az iskolák állami átvétele kapcsán dokumentumokat módosítottak a képviselők, és bejelentették, hogy újra lesz törzsgárda kifizetés.

Szép, havas és hideg csütörtök reggelt kívánunk. Reméljük, mindenki meleg helyen van, és onnan nézi a mai ülést, ami a téma okán biztosan nem lesz unalmas.

A mai ülésen egy új online közvetítő rendszert tesztelünk. Az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy jobb legyen a városi tévé adásának kép- és a hangminősége az OrosCafén. A tesztoldalt ide kattintva éritek el. Nézzétek minél többen, lássuk, mit bír az új, tesztelés alatt álló rendszer. És jöhetnek az észrevételek kommentben, emailen, twitteren vagy Facebookon. Ha véletlen nem működik, az eddigi megszokott helyen itt is tudod nézni, vagy ha tévé közelében vagy, akkor kapcsold be az Orosházi Városi Televíziót. 

Zárt ülésen történt

A zárt ülés után dr. Dancsó József polgármestert kérdeztük a döntésről.
− A közoktatás átszervezéséről szóló törvény december 7-én lépett életbe. Ez előírja, hogy december 15-ig meg kell kötni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az átadó önkormányzatok között a megállapodást. Ez tartalmazza a személyi besorolásokat és az eszközök leltárát. A képviselő-testület többsége támogatta ezt.

09:31 – 09:46

Interpelláció

“Fideszes pártkatonák prémiumára van pénz?” címmel nyújtott be interpellációt Füvesi Sándor.

Füvesi beszél, az ellenzék hallgatja (Fotók: Rajki Judit)

Nincs a városnak pénze, ezért vettek el a buszbérletet, nem támogatták a szocialista válságalap létrehozását, a szemétdíj elengedését, a méhnyakrák elleni védőoltás beadását. Ezért vezették be a kommuniális adót. Mert kell a pénz. Érdekes módon ez a gondolkodás nem jellemezte a városvezetést, amikor Csizmadia Gergely és Benkő Ferenc Városüzemeltetési Zrt vezetőinek prémiumot fizettek ki. Ha a két vezető elvégez alapfeladatokat, akkor Csizmadia 8 milliós fizetése mellé ugyanennyi prémium jár, Benkő pedig a 7 milliós fizetése mellé 7 milliós prémiumot kap. Ezt a pénzt 853 család teszi össze a kommunális adóval, ennyien fognak ennyi pénzzel kevesebből gazdálkodni, hogy két fideszes pártakatonának legyen pénze. Füvesi korábban javasolta, hogy tárgyalják újra a két vezető prémiumát, szeptemberben rákérdezett a tárgyalás eredményére, most újra azt kéri, hogy a fél évvel ezelőtt tett (testület által támogatott) javaslata hogyan áll.

Dancsó szerint Füvesinek van a legcsekélyebb jogosultsága, hogy pártkatonának bélyegezzen bárkit, mert ő az igazi pártkatona Fetser János mellett. Dancsó az előző, MSZP-s éra alatt kinevezett városüzem vezetőjének prémiumáról beszél, ami az elmúlt 10 évben 65 millió forint volt.
− Ismételni tudom magam, felvettem a kapcsolatot a vezérigazgatóval és tárgyalunk, de mivel nem látjuk, milyen évet zárt a Városüzem, ezért nem tudunk még a prémiumról sem beszélni. Arra kérem önöket, hagyjanak fel a politikai hangulatkeltéssel – mondta, majd a korábbi helyi és országos szocialista vezetést bírálta, és Füvesire tett megjegyzéseket.

Füvesi válaszolt: – Tartalmában nem fogadom el a választ. Arról van szó, hogy van pénz cégvezetők prémiumára, még ha nincs is kifizetve egyelőre a 2012-es évre, de kivetnek kommunális adót. A törzsgárda újra kifizetésének nagyon örülök, másik kezükkel be tudják fizetni majd adóra. A személyes megjegyzéseit pedig visszautasítom.

10 igen, 4 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők a választ

Ezzel ért véget a nyilvános ülés, köszönjük a figyelmet.

09:24 – 09:30

Kérdések: véradó és törzsgárda

Fetser János MSZP-s frakcióvezető kérdez a városvezetőtől: – A kórház vezetője a véradó állomást meg kívánja szüntetni, az előző ülésen elhangzott, hogy ezzel ön, mint polgármester sem ért egyet. Sikerült-e ez ügyben valami hathatós lépést tenni, hogy ez ne lépjen életbe?

Dancsó úgy tudja, megállapodott a főigazgató a fenntartóval, január elsejétől a békéscsabai vérellátó látja el a munkát. – Elhamarkodott a döntés, és bízom benne, hogy átgondolják. Ezt jeleztem az emberi erőforrások minisztere felé. dr. Kalmár Mihály főigazgató minden egyeztetés nélkül lépte ezt meg, gazdaságossági okokkal indokolta a döntését, de ezt senkivel nem tárgyalta le, pedig kellett volna. Azon leszek, hogy ezt a döntést vizsgálják felül – fogalmazott Dancsó.

 —–

Dávid Zoltán (Fidesz) a költségvetés kapcsán a törzsgárda jutalomra kérdez rá, amit felfüggesztettek. − Van lehetőség ezt kifizetni, lát erre lehetőséget?

Dancsó József polgármester bejelenti, hogy ismét lehet törzsgárda jutalom

Dancsó József: − A törzsgárda kifizetése nem kötelező (ellenben a jubileumi jutalommal), és sehol a környéken nincs törzsgárda kifizetés hosszú évek óta. Látva, hogy milyen feszített a költségvetésünk, korábban arra tettem javaslatot, hogy ezt függesszük fel, és ha aktuális lesz, térjünk vissza rá. Többször kaptam kérdést erre vonatkozóan, és mindenkit türelemre intettem. Most úgy látom az év vége felé közeledve, hogy lesz lehetőség a közoktatás, a szociális ágazat, és közigazgatás területén törzsgárda jutalmak kifizetésére. A december 21-i testületi ülésen tárgyalhatjuk ezt, mert úgy tűnik, ennek a fedezete nagy biztonsággal rendelkezésre fog állni és a kifizetések megtörténhetnek.

09:20 – 09:23

1. Az oktatási intézmények állami átadás-átvételéhez kapcsolódó alapító okiratok módosítása, megszüntető okiratok elfogadása, korábbi fenntartói döntések felülvizsgálata napirend.

Egyetlen hozzászólás sem érkezett, 10 igen, 5 tartózkodás mellett fogadták el a két határozati javaslatot.

09:16 – 09:19

Füvesi Sándor ügyrendben kér szót. Elmondja, hogy az oktatási intézmények államosításáról szóló előterjesztést csupán tegnap este kapták meg, így esélyük sem volt arra, hogy felkészüljenek a mai ülésre. Lett volna még egy javaslata a képviselőnek, de lejárt a szabott ideje, így ezt már elmondani nem tudta.

Zalai Mihály (Fdesz) szerint ugyan kevés volt az idő, de fel lehetett készülni, erre esküdtek fel, ahogyan az alpolgármester fogalmazott, “nem panaszkodni, hanem dolgozni kellene”.

Füvesi újra szót kérve folytatja korábbi javaslatát, és elmondja, azért sem támogatják az iskolai előterjesztést, mert zárt ülésen akarják tárgyalni. – Meg lehetett volna oldani, hogy a megállapodás tervezetet nyílt ülésen, a személyi kérdéseket pedig zárton tárgyalják meg.

Dancsó szerint ezt már lejátszották bizottsági ülésen. A személyi rész elválaszthatatlan a megállapodás résztől, ezért kell egyben és zárt ülésen tárgyalni. – De erre megkapta a bizottsági ülésen a választ, nem értem miért értetlenkedik.

10 igen, 5 nem mellett elfogadták a napirendet.

09:09 – 09:15

Napirend előtt

Napirend előtt szólalt fel Füvesi Sándor MSZP-s önkormányzati képviselő.

– Nem elég, hogy indokolatlan és mértékében is elfogadhatatlan adót akarnak lenyomni az emberek torkán, hanem még valótlant is nyilatkozik a polgármester a megyei sajtónak, hogy ez differenciál, de ez nem igaz. Mert a valóban differenciált mentesíti a szegényt, mérsékelt terhet rak a középrétegbe és nagyobb terhet tesz a gazdagabbakra. Mentestítik a szükséglakásokat (0), a szociális bérlakásokat 347 db), a lakásfenntartási fenntartásban részesülőket (600 db), és a külterületi lakásokat (300 db). Összesen 1300 lakást mentesítenek a 14 ezerből. De miért nem mentesítik a nagycsaládosokat, a fogyatékkal élőket, a szegényeket, akiknek enni sem telik, a devizahiteleseket. Ez lenne a valóban differenciált adó, de erre sem lenne szükség, ha hozzáértő városvezetésünk lenne. Az MSZP egyszer már eltörölte ezt az adót, és el fogja törölni 2014-ben.

dr. Dancsó József reagál: – Képviselő úr, ezt a vitát már lefolytattuk, de elmondom még egyszer mi indokolta a döntést. Nem öröm, hogy új adót kell bevezetni, de hogy a törvényeket be tudjuk tartani, plusz terheket kell vállalni. Hitel nélkül kell működtetni a várost. Ön a múltkorában módosító indítványban javasolta, hogy az iskolák esetében ne csak a működtetést, hanem a fenntartást is vállaljuk, de erre a törvény nem ad lehetőséget. A működtetés így is 400 millió, a fenntartással jóval több lenne a kommuniális adó. Ne tegyen elhamarkodott ítéletet.

09:00

Gyülekeznek a képviselők, hamarosan kezdődik az ülés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.