- hirdetés -

Legújabb ételünket egy szóval így jellemezhetnénk: szokatlan. Ám amilyen szokatlan, annál finomabb. Ami biztos, kedvence lesz a húsimádóknak és az ínyenceknek is.

Amikor megtudtam, hogy Mérai Józsi milyen recepttel rukkol elő legújabb online főzőiskolájában, bevallom kikerekedett a szemem. Rendszeresen főzők, de ilyen párosításról, mint a céklás lilakáposzta nemigen hallottam, kuszkuszt pedig még nem is használtam eddig. Így alig vártam, hogy megtudjam, hogyan készül mostani étele, mert Mérai Józsit ismerve tudtam, nem kell a konyha ördögének lenni ahhoz, hogy elkészítsem, hisz a hosszú elnevezés és szokatlan párosítás egyszerű megvalósítást takar. És most sem csalódtam! Természetesen, mint előző ételünknél, ez is készülhet grillen, de közönséges sütőben is.

Grillezett mustáros sertésoldalas céklás lilakáposztával és zöldséges kuszkusszal

Hozzávalók: 4 szelet sertés oldalas, 1 evőkanál mustár, 1 kis fej lilakáposzta, 3 db közepes méretű cékla, 2 evőkanál cukor, 1 dl olaj, 1 bögre kuszkusz, 2 bögre meleg víz, 1 db paradicsom, 1 kisebb kígyóuborka, só, bors, őrölt kömény, ecet

Az oldalast sózzuk, borsozzuk, vékonyan bekenjük mustárral, és kevés olaj, illetve víz hozzáadásával 30 perc alatt elősütjük fólia alatt a sütőben. Amikor kész, kerti grillsütőben, beltéri asztali grill lapon, vagy háztartási sütőben a fólia eltávolítása után pirosra sütjük.

Néhány hozzávalóból remek étel (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Közben a lilakáposztát legyaluljuk, vagy vékony csíkokra szeleteljük, a céklát pedig hámozás után nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy edényben 2 evőkanál olajon cukrot karamellizálunk, ráhalmozzuk a káposztát és a céklát, majd sózzuk, és kevés köménnyel fűszerezzük. Fedő alatt addig pároljuk, amíg saját levét elforralja, végül kevés ecettel ízesítjük.

A kuszkusz alapanyaga lehet sós és édes ételeknek, köretnek vagy egytálételnek, desszertnek. Az eredetileg berber specialitást ma már nem kell kézzel gyúrnunk és sodornunk: szerencsére készen megvehető.

A kuszkuszhoz a zöldségeket megmossuk, és apró kockákra vágjuk. Egy kisebb edényben felmelegítünk 2 bögre vizet, sózzuk, borsozzuk, esetleg ételízesítőt is rakhatunk bele, majd beleöntjük a kuszkuszt és lefedjük, de már nem főzzük tovább, a saját gőzében készre fog párolódni. Végezetül összekeverjük a zöldségekkel és tálaljuk.

A nagy sikerre való tekintettel hamarosan ismét játékkal és értékes nyereménnyel várunk benneteket, részletekkel hamarosan jövünk, figyeljétek az OrosCafét.

– A korábbi ételekhez hasonlóan természetesen ez alkalommal is kicserélhetjük az oldalast bármilyen húsfélére. Én azért szerettem volna így bemutatni nektek, hogy rávilágítsak arra: a hagyományos magyar ételeket is meg lehet bolondítani egy különleges hozzávalóval vagy körettel, és egy újszerű tálalási móddal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.