- hirdetés -

Az elkövetkezendő hetekben Mérai Józsi grillezett ételeket készít nektek. Tudjuk, a nyár már rég elmúlt és lassan itt a tél, de ki mondta, hogy csak nyáron lehet grillezni?

Szakácsunk, Mérai Józsi az év hátralévő részében olyan ételeket mutat be nektek, amit bátran elkészíthetünk grillen is. Józsiról már kiderült, nem egy szokványos mesterszakács, mindig is törekszik arra, hogy különleges, ugyanakkor rövid idő alatt elkészíthető ételekkel lepje meg az OrosCafé olvasóit.

Grillezni novemberben is lehet, nem szokványos, de megfontolandó. A grillezett ételek íze utánozhatatlan, ezért a nyáron sűrűn használt grillezőt ne tegyük messzire, használjuk bátran télen is.

Korianderes padlizsánkrém fokhagymás pirítóssal

Hozzávalók: 3-4 db padlizsán, só, őrölt bors, 0,5 dl olívaolaj, 3 evőkanál majonéz, 1 kiskanál balzsamecet, fél csokor friss vagy fél kávéskanálnyi őrölt koriander, körömnyi összevágott vöröshagyma, 4-5 gerezd zúzott fokhagyma vagy fokhagymasó, 8 szelet bagett.

Gyors és finom – padlizsánkrém pirítóssal (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A padlizsánokat megmossuk, és egészben rátesszük őket egy sütőlapra vagy a grillre. Egy órán keresztül sütjük, míg barnás lesz a színük és kissé összeesnek. A héjukat lehúzzuk, majd a padlizsánokat szűrőbe tesszük kihűlni, így a felesleges nedvesség távozik belőlük, végül a húst egy turmixgépbe tesszük, és a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk. A bagett szeleteket kevés fokhagymás olívaolajon megsütjük, majd a padlizsánkrémet az így elkészült pirítóssal, paradicsom karikákkal és zöldfűszerekkel tálaljuk. A maradék hűtőben tárolható pár napig, ha egyáltalán marad.

Természetesen a padlizsánt megsüthetjük a sütőben is, a koriandert pedig ízlés szerint kicserélhetjük bármilyen más fűszerre.

– Egy nagyon könnyen elkészíthető fogásról van szó, így bátran ajánlom arra az esetre, ha vendégeket vártok, de nem szeretnétek több fogásos lakomát, nagy felhajtást, kiváló kísérője lehet néhány pohár finom bornak – emelete ki Józsi.

Jövő héten folytatjuk a grillezést, de természetesen az akkor kínált főétel is elkészíthető lesz a konyha falai között is. Tartsatok velünk akkor is, addig pedig hajrá padlizsánkrém!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.