- hirdetés -

Az iskolák államosításából eredő működtetési feladatok, Libamájszövetség Klaszter, a Szervezeti és Működési Szabályzat, valamint több rendelet módosítása – pénteken üléseznek a képviselők. 

Hét nyilvános napirendet tárgyal a képviselő-testület október 19-én. A pénteken 9 órától kezdődő ülés napirendjeit összefoglaltuk, ide kattintva pedig olvashatod el az előterjesztéseket.

1. Módosítja a Szervezeti és Működési Szabályzatot a testület. Jogszabályi háttér változásai miatt lesz szükség a változtatásra több formai ponton. Változik többek között az új jegyzőkönyvvezető-, szavazatszámláló rendszer hibája esetén alkalmazandó szavazás rendje is.

2. Az önkormányzat vagyongazdálkodásáról szóló rendelet módosul. Változott a nemzeti vagyonról szóló törvény, ezzel kell összhangba hozni a helyi rendeleteket. Részletesebbé és szigorúbbá válnak a korlátozottan forgalomképes vagyonra vonatkozó rendelkezések. Változás az is, hogy a leselejtezett tárgyi eszközöket ingyen lehet átruházni.

A testületi ülést élőben adjuk október 19-én 9 órától írásban, élőben nézheted az Orosházi Városi Televízióban és ide kattintva az OrosCafén is.

3. Az elmúlt 2 évben nem volt olyan beruházó, aki a parkolóépítési kötelezettségét az önkormányzatnak befizetett összeggel váltotta volna ki. Ez eddig parkolónként 350 ezer forint volt, a tervezet szerint viszont 700 ezer forint lesz az engedélyeztetési, eljárási díjak emelkedése és az építőanyagok drágulása miatt. Az előterjesztés ezért azt javasolja, hogy ne az önkormányzat, hanem az esetleges építtetők vállalják az építési költségeket. A tavalyi módosítással adott kedvezmény (50 %-os parkolószám csökkentés) továbbra is érvényben marad.

4. Telekhatár rendezést szeretne egy Damjanich utcai ingatlan tulajdonosa a vele szomszédos önkormányzati tulajdonú ingatlant érintve: 20 m2 területet venne meg 30 ezer forintért.

5. A jövő évi belső ellenőrzési tervet vitatják meg a képviselők.

6. Az előző ülésen a testület többsége támogatta, hogy a Táncsics tehetségközpont iskolái és a művészeti iskola állami fenntartásba kerülése után a működtetést vállalja az önkormányzat. Az akkori elvi döntés megerősítését kérik a testülettől.

7. A Magyar Libamájszövetség Klaszterbe lépne be Orosháza. A klaszter orosházi székhelyű, menedzsmentjét a Merian Foods Kft. viszi. Célja, hogy segítsék a térségben libamáj feldolgozással, értékesítéssel foglalkozókat, támogassák az ágazat fellendítését. A belépés anyagi kötelezettségvállalással nem jár.

Plusz napirendi pontként szerda este érkezett egy előterjesztés, mely szerint 600 milliós adósságmegújító hitelt venne fel a város. Erre azért lenne szükség, mert a stabilitástörvény kimondja, likvid hitelt naptári éven belül vissza kell fizetni. Újabb folyószámla-hitelkeretre vonatkozó szerződés csak január elsejével köthető. A gond ezzel az, hogy az önkormányzatoknál a bevételek-kiadások nem azonos ütemben jelentkeznek, rezsi és bérek fizetése érdekében szükséges a hitelkeret. (A törvény módosításáról megindultak a tárgyalások, döntés még nincs.) Orosháza folyószámlahitelének várható állománya december 21-én 600 millió forint körül lesz, ezt kell egyben visszafizetni, erre vennének fel egy 5 éves futamidejű hitelt. Egyúttal a folyószámla-hitelkeret és az adósságmegújító hitel összegét 1 milliárd forintba maximalizálnák.

Zárt ülésen érdekes témának ígérkezik a járási hivatal kialakítására vonatkozó megállapodás kötése. Véleményezik az orosházi kórház gazdasági igazgatói pályázatát, és eldöntik, hogy felmentsék-e a Táncsics tehetségközpont főigazgatóját,  Blahó Jánost a heti kötelező óra megtartása alól. Több bérlakásra szociális rászorultság alapján kiírt pályázat elbírálása is zárt napirendi pont.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.