- hirdetés -

Sült sertéskaraj felturbózva. Röviden így is jellemezhetnénk e heti ételkülönlegességünket. Készítsd el, majd zsebeld be a család vagy a barátok gratulációját!

A szokványos „megfűszerezem, beteszem a sütőbe, majd megsül egyszer” ételnél többet hozhatunk ki a karajból. Az elhatározás mellé csupán néhány hozzávaló kell még és máris mennyei ebédet vagy vacsorát varázsolhatunk az asztalunkra. Mérai Józsi online szakácsunk megmutatja hogyan!

Serpenyőben sült sertéskaraj rukkolával, kapribogyóval és almaborecetes vajas mártással, habos burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet, egyenként 250 g sertéskaraj, 1 nagy gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olivaolaj, 2 evőkanál almaborecet, 1 teáskanál sötét szójaszósz, 25 g hideg vaj, 100 g rukkolalevél, 2 teáskanál apró kapribogyó, só, bors

Hozzávalók a burgonyapüréhez: 1 kg burgonya, 1,5 dl tej vagy tejszín, 50 g (1 diónyi) vaj.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Közben vágjuk fel a fokhagymát hosszú, vékony csíkokra. A leszelt és enyhén kiklopfolt húst tűzdeljük meg néhány darab fokhagyma csíkkal, majd szórjuk meg sóval és borssal.

A sült sertéskaraj tálalva (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olivaolajat, majd rakjuk bele a húst, és süssük 2-3 percig oldalanként. Ezután tegyük 10 percre a sütőbe serpenyőstül, ha az hőálló. Amennyiben nem, akkor helyezzük át egy tepsibe vagy jénai edénybe.

A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet.

Amikor kész, vegyük ki a sütőből a húst, tegyük át egy tányérra, takarjuk le alufóliával és tartsuk melegen. A serpenyőből távolítsuk el a felesleges zsiradékot, tegyük vissza a tűzre, öntsük bele az almaborecetet és a szójaszószt, majd forrósítsuk fel és helyezzük bele a vajdarabokat. Hámozzuk meg a burgonyát a püréhez.

Vágjuk apró darabokra, helyezzük egy edénybe, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, sózzuk meg és forrástól számítva 20 percig főzzük. Szűrjük le és tegyük félre hűlni, illetve száradni. Egy burgonyatörővel zúzzuk össze, majd egy habverő segítségével keverjük habosra a tejjel vagy tejszínnel és a vajjal.

Készítsünk ki négy egyforma tányért, helyezzük a burgonyapürét a tányér közepére, tegyük rá a hússzeleteket, halmozzuk rá a rukkola salátát, majd öntözzük meg bőven az egészet vajas mártással. Végezetül szórjuk meg az ételt kapribogyóval.

A kapribogyó húsételek, mártások, körözöttek, vadas ételek, hidegtálak, halételekhez, húskocsonyák ízesítésére is felhasználható.

Ennek az izgalmas, mégis egyszerű fogásnak az almaborecet és a szójaszósz a titka. Ez a két hozzávaló adja az étel különleges varázsát. A salátára locsolt mártás olyan, mintha öntetet adnánk hozzá, a hús alá tálalt burgonyapüré pedig megadja a kellő krémességet, és meglágyítja az ízeket- emelte ki Mérai Józsi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.