- hirdetés -

Ahány ház, annyi szokás – ez többszörösen igaz a mákos guba elkészítésére is. Mindenki esküszik a maga receptjére: az a legjobb! Lássuk, Mérai Józsi hogyan készíti?

Való igaz, egy egyszerűen elkészíthető desszertről van szó, de mint ahogy a palacsintát el lehet rontani, úgy a mákos gubát is. Eddigi főzései során Mérai Józsi bebizonyította, az ő asztalára bizony nem kerülnek egyszerű ételek, mindig találunk benne valami csavart, egyedit. Nézzük, Józsi mit talált ki a mákos gubára, milyen íz párosítással áll elő ismét.

Mákos guba vaníliával és szőlős szilvaraguval

Hozzávalók a mákos gubához: 4 db szikkadt kifli vagy 4 szelet kalács, 3 tojássárgája, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 25 dkg mák, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja.

A vaníliamártáshoz: 1/2 csomag főzés nélküli vaníliapuding, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor.

A szőlős szilvaraguhoz: kisebb fürt szőlő (fehér), 4 db keményebb kékszilva, 10 dkg kristálycukor, ízesítéshez fahéj.

Mákos guba Mérai Józsi módra (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Felkarikázzuk a szikkadt kifliket vagy kalács szeleteket, és sütőben szárazon picit megpirítjuk. Felforralunk 4 dl tejet 10 dkg cukorral, vaníliás cukorral és 5 dkg vajjal, a maradék tejjel kikeverjük a tojássárgáját és lassan, fokozatosan, állandóan kevergetve beleöntjük a felforrósított tejbe.

Tudtad? A mákszemek nagyobb mennyiségű olajat tartalmaznak. A mák magvak hideg sajtolásával 33 százalék, meleg sajtolással mintegy 50 százalék olaj nyerhető. Az olívaolajjal egyenértékű olaj.

A szikkadt kifliket beleáztatjuk a forró, ízesített tejbe, majd egy szűrő segítségével kiszedjük, kivajazott jénaiba tesszük, a mákkal és a reszelt citromhéjjal rétegezve. Előmelegített sütőben összesütjük, picit szárítjuk. A vaníliamártáshoz a hozzávalókat habverővel kikeverjük és félretesszük.

A szőlős szilvaraguhoz a kristálycukrot kevés vízben felolvasztjuk egy edényben, majd beletesszük a tisztított, magozott és negyedekbe vágott szilvát, fahéjjal ízesítjük, és kb. 1 percig pároljuk, végül hozzáadjuk a szőlőt is.

A kész mákos gubát evőkanállal, kiszúróval vagy kockára vágva a tányérra helyezzük, megöntözzük a hideg vaníliamártással, majd a szőlős szilvaragut rákanalazzuk.

A mákos guba, gubó vagy bobajka egy jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti felén és Lengyelországban is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.

Ízlés szerint a gubára sütés közben tojáshabot is tehetünk, amit rápirítunk, majd a tálalást az előbb említett módon befejezzük. A mákos guba annyira egyszerű finomság, hogy a legnagyobb kihívást az alapanyagok beszerzése jelenti.

– Gyorsan elkészíthető, különösebb szaktudást nem igényel, ugyanakkor a palacsintához hasonlóan olyan desszertről van szó, amit mindenki szeret. Aki a mákkal nincs kibékülve, nyugodtan cserélje le dióra, esetleg rétegezheti almával, körtével vagy más gyümölcsökkel is. Fogyaszthatjuk hidegen és melegen egyaránt, ha a személyes véleményemre vagytok kíváncsiak, én másnap szeretem a leginkább, amikor már jól összeérnek az ízek – összegezte a Prézli szakácsa, Mérai Józsi.

Próbáljátok ki ti is, és írjátok meg, hogy melyik táborhoz tartoztok!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.