- hirdetés -

A hétvégén rendezi meg a művelődési ház a Vadkörte Fesztivált. Mérai Józsi e heti főzőiskolájában is egy olyan étel elkészítésével ismertet meg benneteket, ami stílusosan kapcsolódik a rendezvényhez.

Az eddigiekhez képest kicsit változtattunk a Prézli fotózásának a helyszínén. Ugyan nem mentünk messzire a Kossuth utcai Fórum étteremtől, hiszen az ételek továbbra is ott sülnek-főnek, de az előkészítést − Pusztai Lajos igazgató jóvoltából − már a művelődési központ emeleti folyosóján végeztük. Itt több a fény, és nagyobb a hely is fotózni.

Bár szakácsunk nem vadkörtéből, hanem sima, mezei körtéből készített finom levest, a végeredményen mit sem változtat. Szokatlan párosítás, egyszerű elkészítés, páratlan íz. Kezdjünk is hozzá, átadjuk a szót Mérai Józsinak.

Rozmaringos raguleves körtével és citromos túrógombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg csirkemellfilé, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 db zeller, 10 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 db nagyobb burgonya, friss rozmaring, ételízesítő, fehérbors, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, olivaolaj, 1 darab nagyobb körte (kemény).

A túrógombóchoz: 25 dkg túró, 2 evőkanál búzadara, 1 db tojás, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja.

Mérai Józsi készíti a körtés ételremeket (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Egy kevés olivaolajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, és hozzátesszük az apróra vágott rozmaring felét. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, a felkockázott csirkemellfilét és a zöldborsót.

Rozmaring: mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére használják, valamint különleges növényi ecetek készítésére. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni!

Ételízesítővel, fehérborssal és a maradék rozmaringgal ízesítjük, 1 liter alaplével vagy forró vízzel felengedjük, beletesszük a kockára vágott burgonyát, majd megfőzzük. Tejfölös-tejszínes habarással besűrítjük, jól kiforraljuk, majd a hámozott és kockára vágott körtét belerakjuk, végül újra felforraljuk. Ez a levesalap bármely húsból készült raguleves alapja lehet.

Habarás: Az egy evőkanálnyi lisztet keverjük el 2 dl tejjel vagy tejföllel, csomómentesre, így folyékony állagú, palacsintatészta sűrűségű masszát kapunk. Az ételből egy kicsit merjünk a habarásba és keverjük el, így a habarás átveszi az étel hőmérsékletét és könnyebben elkerülhetjük a csomósodást. Tipp: ha nincs kéznél habverő, az alapanyagokat tegyük befőttesüvegbe és jól rázzuk össze.

A túrógombóc alapanyagait összekeverjük, majd 15 percig hűtőben pihentetjük. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle és forró, gyöngyöző sós vízben pár perc alatt készre főzzük. A túrógombóc egészséges köret, pl. bakonyi szelethez, halpaprikáshoz, szaftos húsokhoz is kiváló.

Nem győzőm elégszer hangsúlyozni, nem elég, ha elkészítjük az ételt, kellő figyelmet fordítsunk a tálalásra is. Egy szépen megterített asztal, néhány ehető aprósággal díszített étel látványa sokkal jobban esik, mint a futtában, gyorsan befalatozott ennivaló. Ha már a főzésre fordítottunk időt, áldozzunk erre is néhány percet. Higgyétek el, megéri! – mondja szakácsunk, Mérai József.

Aki kicsit ódzkodik e különleges ételpárosítástól, elkészítése előtt szeretné megkóstolni, az megteheti hétvégén, az első Vadkörtefesztiválon. Az egyéb finom körtés ételek mellett Mérai Józsi levese is szerepel majd a Fórum étterem étlapján. A leves kapható lesz az étteremben és az Árpád-kertben felállított standnál is. Keressétek és kóstoljátok!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.