- hirdetés -

Reméljük az első ételsor elkészítése nem okozott gondot, és már sokan vártátok a másodikat. Ismét egyszerű és különleges ételeket készít nektek Mérai Józsi.

Mint megírtuk útjára indítottuk az egykori népszerű főzőműsorunkat, a Prézlit. A változás csupán annyi, hogy a tévé képernyőről most a monitorok kijelzőjére költözünk és amolyan online főzőiskolát indítunk, ami kéthetente jelentkezik. A heti menüket persze lehet véleményezni, kipróbálni, megosztani, de ha kérdésed van, tedd fel kommentben vagy mailben, szakácsunk, a hódmezővásárhelyi Fekete Sas Rendezvényház főszakácsa szívesen válaszol rá. Következzék a második menüsor (az elsőt itt olvashatod), innentől kezdve a terep Mérai József mesterszakácsé.

Előétel

Manapság nagyon kedveltek a saláták. Míg régen a főételek mellé tálalták, mostanában inkább előételként szervírozzák. Elkészítésük nagyon egyszerű, a legfontosabb, hogy mindig friss hozzávalókat használjatok.

Friss vegyes saláta fokhagymás, sajtos pirítóssal

Hozzávalók 4 személyre: 4 db paradicsom, 4 db színes paprika, 4 db egyforma héjas burgonya, 20 dkg ceruzabab, 20 dkg jégsaláta, 4 db főtt tojás, 2 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olíva olaj, tengeri só, 4 db egyforma pirítós, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt.

Az ecetek királynője: balzsamecet. Nem tipikus alapanyaga a magyar konyhának, néhány évtizeddel ezelőttig Olaszországon kívül nem is igen ismerték. A külföldi – és hazánkban is népszerű – főzőműsorok és szakácskönyvek nyomán kezdett bekerülni a magyar köztudatba. Mindenkinek érdemes tennie egy próbát vele, már csak azért is, mert készítői szerint az élet balzsamecet nélkül olyan, mint egy napsütés nélküli nap.

A burgonyát alaposan megmossuk, forrásban lévő vízben 20 perc alatt puhára főzzük. Lehűtjük, meghámozzuk és félretesszük. A ceruzababot megtisztítjuk és forrásban lévő vízben előpároljuk, majd jeges vízben azonnal lehűtjük, félretesszük.

Előétel friss hozzávalókból (klikk a képre)

A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A paradicsomot meghámozzuk, hasábokra vágjuk a burgonyával, a paprikát, a jégsalátát hosszúkásra daraboljuk. Külön az olívaolajat és a balzsamecetet habverővel összekeverjük. Tálaláskor a darabolt zöldségeket az öntettel összerázzuk, és azonnal a tányérra halmozzuk. Főtt tojással és friss darabolt fűszernövényekkel díszítjük, valamint fokhagymás, sajtos pirítóssal tálaljuk.

A főétel

Sajnos mi magyarok nagyon kevés halat eszünk, és azt is általában a legegyszerűbb módon készítjük el: rántva, paprikás lisztbe forgatva, ritkábban halászlének. Pedig rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, a statisztikák szerint az éves magyar halfogyasztás mintegy 35-40 százaléka a karácsonyi ünnepek idejére esik. Jó lenne, ha ez másképp lenne, és egy héten egyszer az asztalunkra kerülne egy halétel. Ehhez tálalok most nektek egy elkészítési tippet.

Roston sült halfilé savanyú káposztás túrós csuszával, paprikás mártással

Hozzávalók 4 személyre: 4×16 dkg filézett tengeri hal szelet, zsemlemorzsa vagy liszt tetszés szerint, 40 dkg házi csuszatészta, 25 dkg tehéntúró, 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg angol szalonna (bacon), 2 evőkanál disznózsír, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, piros fűszerpaprika, tengeri só, fekete bors ízlés szerint, 1 evőkanál zsíros tejföl.

A tengeri halfiléket gyengén megsózzuk, lisztbe vagy zsemlemorzsába hempergetjük és kevés zsiradékon pillanatok alatt készre sütjük. Tálalásig félre tesszük.

A visszamaradt zsiradékban üvegesre sütjük a darabolt hagymát, fokhagymát, ízesítjük ízlés szerint, megszórjuk pirospaprikával és felengedjük vízzel vagy alaplével (megmaradt halcsontból és a fel nem használt haldarabokból készül, minimális zöldség hozzáadásával, só nélkül, ezt lehet helyettesíteni bármilyen húslével vagy csontlével). Amikor a hagyma megpuhult, finom szitán átpasszírozzuk, és vékony tejfölös habarással (1 evőkanál tejfölt fél evőkanál liszttel csomómentesre keverünk, majd kevés víz hozzáadásával picit hígítjuk, és a forrásban lévő mártásalapba folyamatos keverés mellett beleöntjük) készre sűrítjük.

Roston sült halfilé savanyú káposztás túrós csuszával, paprikás mártással (klikk a képre)

Ezután elkészítjük a köretet. A bacont kockára vágjuk és egy evőkanál zsíron kisütjük, ha szépen megpirult beletesszük az apróra darabolt savanyú káposztát és pirosra sütjük. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük és összekeverjük a káposztás szalonnával és a morzsolt túróval. Sütőben össze is süthetjük, akkor a túró is megpirul. Tálaláskor a kész csuszát a tányér közepére halmozzuk, ráhelyezzük a sült halfilét, és meglocsoljuk a kész mártással.

Díszíthetjük tejföllel, paprikaszínnel (olajat hevítünk, és a fűszerpaprikát megfuttatjuk benne, de már nincs a tűz felett és nem melegítjük tovább), esetleg konfitált koktélparadicsommal. Dél-Franciaország specialitásaként számon tartott konfitálás nem más, mint az egyik legősibb hústartósítási eljárás, alacsony hőfokon, saját zsírjában kisütött és tárolt hús, amely hűtés nélkül is eláll, akár hosszú hónapokon át. Ugyanezt az eljárást lehet alkalmazni a paradicsomnál is, de természetesen ez esetben az eltarthatóság ideje nem nő meg.

A desszert

A süteménykészítéstől sokan egy kicsit ódzkodnak. Pedig a legtöbb desszert, ha nem is pillanatok, de kevés idő alatt elkészíthető. Ilyen az angol pite is, amit hazájában sokféleképpen készítenek, van húsos, sajtos, édes változata. Mi most az utóbbival próbálkozunk meg.

Sárgabarackos angol pite

Hozzávalók 1 sütőformához (mérete 20-24 cm átmérőjű) a tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg enyhén puha vaj felkockázva, 10 dkg porcukor, csipet só, 2 tojás szobahőmérsékleten (a tészta állaga miatt jobb a szobahőmérsékletű tojás).

A töltelékhez: 6 tojássárgája, 12,5 dkg kristálycukor, 4 dkg liszt, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 8 érett sárgabarack, 8 dkg kristálycukor.

A lisztet a munkafelületre halmozzuk, közepébe mélyedést nyomunk. Beletesszük a vajat, a porcukrot és a sót, majd az ujjainkkal összekeverjük, amíg a tészta morzsalékos nem lesz. Ismét mélyedést nyomunk a közepébe, beleütjük a tojásokat és addig gyúrjuk, amíg a tészta összeáll. Folpackba csomagoljuk és 1-2 órára a hűtőben pihentetjük.

A pihentetett tésztát kicsomagoljuk, és belisztezett felületen 2-3 mm vastag körformára nyújtjuk. Kibélelünk vele egy 20 cm átmérőjű gyümölcstorta formát, és hűtőben 20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tészta alját villával megszurkáljuk és 25 perc alatt elősütjük. Ha kész, félretesszük hűlni. Közben a sütő hőmérsékletét 200 fokra állítjuk.

A mennyei desszert: sárgabarackos angol pite (klikk a képre)

Elkészítjük a cukrászkrémet. A tojássárgáját a cukor egyharmadával sűrűre keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. A tejet a maradék cukorral felforraljuk, vékony sugárban a lisztes, cukros tojásba csorgatjuk, közben folyamatosan keverjük, nehogy összekapjon. Visszahelyezzük a tűzre és közepes lángon forrásig hevítjük, közben habverővel megállás nélkül keverjük. Hagyjuk bugyogni 2 percig. Egy kanállal a cukrászkrémet a tortára simítjuk, majd a tortára halmozzuk a félbevágott, kimagozott barackokat. Sütőbe toljuk 20 percre.

Közben 80 ml vizet kis lábasba öntünk, hozzáadjuk a 8 dkg cukrot és 5 perc alatt sziruppá főzzük. Ha a torta megsült, rácsra tesszük és hagyjuk hűlni 2 percet, majd bőségesen megkenjük a cukorsziruppal.

Szerintem ez az ételsor sem fog gondot okozni nektek. Ha mégis elakadtatok, bátran kérdezzetek, szívesen válaszolok. És ha elsőre valami nem sikerül, nem kell csüggedni, senki sem született mesterszakácsnak. Higgyétek el, olykor velem is előfordul, hogy nem úgy sikerül valami, ahogy elterveztem. A főzésben az a legjobb, hogy nem kell szó szerint követni a recepteket, ha van egy kis rutinunk, bármikor variálhatunk egy-egy ételt, kedvünkre kísérletezhetünk, kreatívkodhatunk.

Próbálkozzatok ti is, a dicséret biztosan nem marad el! Két hét múlva ismét jelentkezem, egy újabb menüsorral, tarts velem akkor is!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.