- hirdetés -

Ahogy ígértük, útjára indítjuk online főzőiskolánkat. Első menüsorunkban három egyszerű, mégis különleges ételt készít nektek/veletek Mérai József.

Egy hete írtuk meg, hogy újraindítjuk egykori népszerű főzőműsorunkat, a Prézlit. A változás csupán annyi, hogy a tévé képernyőről most a monitorok kijelzőjére költözünk és amolyan online főzőiskolát indítunk, ami kéthetente jelentkezik. A heti menüket persze lehet véleményezni, kipróbálni, megosztani, de ha kérdésed van, tedd fel kommentben vagy mailben, szakácsunk, a hódmezővásárhelyi Fekete Sas Rendezvényház főszakácsa szívesen válaszol rá. De lássuk az első menüsort, átadjuk a szót Mérai József mesterszakácsnak!

A leves

A család, barátok első gratulációját már a levesnél learathatjátok, és még sok időtökbe sem kerül elkészíteni. A sárgadinnye krémleves eper fagylalttal nem nagy ördöngösség, még a gáztűzhelyt sem kell használnotok, röviden: egyáltalán nem igényel főzőtudományt.

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb sárgadinnye, 2 dl tejszín, 2dl tej, késhegynyi őrölt fahéj, ízesítés szerint cukor és frissen facsart citromlé.

Jól néz ki a sárgadinnye krémleves eper fagylalttal (klikk a képre)

A dinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, húsának a háromnegyedét leturmixoljuk, majd cukorral és a fahéjjal is átmixeljük, végül hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, elkeverjük és jól behűtve eperfagyival tálaljuk. Ennyi, ugye milyen egyszerű?

A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj. Ázsiai eredetű gyümölcs, gyógynövény. Álterméséért már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában. Tápértéke igen magas és gyógyászati hatása sem mellékes. Kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli a benne lévő nagymennyiségű C-vitamin és ásványi anyagok.

A főétel

A főételtől sem kell megijedni, a hosszú elnevezés nem arányos az elkészítésével. A bazsalikomos mozzarellával töltött vaslapon sült csirkemell almás lepcsánkával, sült zöldségekkel szerintem nagy kedvenc lesz.

Hozzávalók 4 személyre: 4×16 dkg filézett csirkemell szelet, 12 dkg mozzarella, nagy csokor bazsalikom, tengeri só.

A csirkemellet megtisztítjuk, húsklopfolóval gyengén megütögetjük, és ízlés szerint besózzuk. A mozzarellát 4 darabba vágjuk, a bazsalikomot leveleire szedjük és megmossuk. A nyitott hússzeletbe helyezzük a sajtot, a bazsalikom leveleket, félbehajtjuk és hústűvel (ha nincs hústű, jó a fogvájó is.) lezárjuk. Felhevítjük a vaslapot (egy teflonos serpenyővel is helyettesíthető), vékonyan megkenjük olívaolajjal, a húst ráhelyezzük és oldalanként 2-3 percig sütjük. Tálalásig félretesszük.

Íme az ínycsiklandozó főétel (klikkeljetek a főzős képekért) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Közben elkészítjük a köretet, az almás lepcsánkát. Szükségünk lesz 2 db tojásra, 18 dkg lisztre, 1 dl tejre, 40 dkg burgonyára, 1 db közepes méretű lehetőleg savanykás almára, ízlés szerint tengeri sóra és frissen őrölt fehér borsra, idényjellegű friss bio zöldségekre (kaliforniai paprika, cukkini, padlizsán, édes hagyma stb.) és olívaolajra a sütéshez.

A bazsalikom igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

A lepcsánkához a burgonyát és az almát megtisztítjuk, lereszeljük. A zöldségek kivételével a többi hozzávalót csomómentesre keverjük (palacsintához hasonló tésztát kell kapnunk), majd belerakjuk a reszelt almát és burgonyát is. Kevés olajban pirosra sütjük. Az elején erős, majd közepes lángon, ha kis lángon sütjük, megszívja magát zsírral.

Az idényjellegű zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk inkább nagyobb darabokra, de mindenképpen egyformára vágjuk, majd vaslapon megsütjük, csak a végén sózzuk, fűszerezzük. Én személy szerint általában csak sót, vagy friss fűszernövényeket használok ízesítésnek, mert szeretem, ha az adott alapanyag a természetes ízét adja az elkészült ételhez.

Főzéshez olyan edényt használjunk, amelyiknek a talpa a főzőlap méretéhez illik. Ezzel energiát takarítunk meg.

A desszert

Miután ezzel megvagyunk, jöhet ételsorunk fénypontja, a desszert: töltött rétes készítünk karamellával.

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag réteslap – 6 darabos, 4 dkg őrölt mák, 12 dkg tehéntúró, 20 dkg sárgarépa reszelve, 1 tojás, 16 dkg cukor, ebből 4 dkg a tehéntúróhoz, 4 dkg az őrölt mákhoz és 8 dkg a karamell öntethez, kb. 1 csapott evőkanálnyi búzadara a túróhoz, mazsola, vaníliás cukor, őrölt fahéj, 2 dkg vagy 1 evőkanálnyi vaj, tej, 2 dl tejszín, tejföl, reszelt citromhéj.

A darált mákot kevés tejben felfőzzük, mazsolát, cukrot teszünk bele. A túrót összekeverjük a búzadarával és a tojássárgájával, majd reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral és mazsolával ízesítjük. A reszelt sárgarépát vajon megpároljuk, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük. A három tölteléket 2 cm-es hengerekbe formálva (külön-külön) réteslapba vagy palacsintába töltjük, majd a 3 hengert egymás mellé helyezzük, és egy tejföllel, tojássárgájával megkent réteslapba csomagoljuk.

Íme a desszert, a töltött rétes karamellával (klikk a képre)

Megjegyzés: a külső csomagolás 3 réteslapból áll, ezt a 3-at egymás tetejére kell tenni, először a legfelsőt megkenni, majd beletenni a töltött palacsintákat vagy réteslapokat, ezekkel együtt feltekerni, és a végén a külső réteget ismét megkenni. Amennyiben magát a tölteléket palacsintába tekerjük, akkor csupán 3 réteslap kell, amibe a végén belecsomagoljuk. Abban az esetben, ha magát a tölteléket is réteslapba tesszük, akkor összesen 6 db réteslapra van szükségünk, hiszen az egészet a végén még 3-ba csomagoljuk bele.

Kikent tepsiben, 180-200 Celsius fok között 10-15 percig sütjük, mindenképpen nagy hőmérsékleten, mert ha lassan sütöd, akkor szétnyílhat, illetve elázhat a tészta. Míg sül, serpenyőben kevés cukrot karamellizálunk, mikor szép halvány barnára olvad, felöntjük a tejszínnel és a kellő sűrűségűre beforraljuk, majd a rétes mellé és rá is önthetjük. Én azért szeretem mellé, mert akkor a sült réteslap ropogós marad, nem áztatja el. Friss gyümölcsökkel tálaljuk, és a rétest porcukorral megszórjuk.

Tipp: a túró negyed kilós csomagolásban kapható, a desszerthez viszont 12 dkg-ra van szükségünk, a maradék túróból készíthetsz körözöttes mini szendvicseket, esetleg sajtos-túrós pogácsát, túrós csuszát, vagy vaníliás-túrós tölteléket palacsintához.

Remélem, hamarosan kipróbáljátok a recepteket. A főzés nagyon jó dolog, de kedv nélkül sohase kezdj hozzá, mert akkor az ételed sem fog sikerülni, akkor pedig csalódás ér, és azt gondolod a főzést nem neked találták ki. Pedig elképesztően sok mindent lehet elkészíteni, sok mindenből úgy, hogy nem kell órákig a konyhában „robotolni”. Próbáld ki, és ha eddig nem főztél, előbb-utóbb te is ráérzel az „ízére”!

Két hét múlva ismét jelentkezem, egy újabb menüsorral, tarts velem akkor is!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.