- hirdetés -

Beszámolnak a városi cégek arról, hogyan telt az elmúlt év és mit terveznek az ideire. A gyopárosi tórendszerre pedig pályázatot adna be a város.

Tíz nyilvános napirendi pontot tárgyal a képviselő-testület pénteken 9 órai kezdettel a polgármesteri hivatal nagytanácskozó termében. Összefoglaltuk a főbb tudnivalókat, a részletes napirendekért klikkelj ide.

1. Egy békéscsabai, egy kaszaperi és egy medgyesegyházi intézmény finanszírozási rendszerbe történő befogadáshoz kért nyilatkozatot Orosháza önkormányzatától. A változó jogszabályi háttér miatt ugyanis az új szociális intézményeket akkor finanszírozzák, ha az ellátási területéhez tartozó önkormányzat hozzájáruló nyilatkozatot ad. Orosháza esetében azonban a szociális ellátás minden területen biztosított, a kérvényezők többletszolgálatást nem nyújtanak, ezért az előterjesztés azt javasolja, hogy a testület a hozzájáruló nyilatkozatot ne adja meg.

2. pont – lekerült

3. Turisztikai attrakciók és szolgálatatások fejlesztése – ezzel a címmel nyújtana be pályázatot az önkormányzat a gyopárosi tórendszer környezetének rendezésére. Többek közt tanösvényként funkcionáló parti sétányt építenének ki. Becsült költség bruttó 500 millió.

4. 7 millió forintra pályázna a Justh városi könyvtár. A kulturális szakemberek továbbfejlesztése a szolgáltatásfejlesztés érdekében pályázat keretében nem csupán orosházi, hanem kistérségi szakmabeliek továbbképzését valósítanák meg. A program utófinanszírozású.

5. Az Orosházi Média Kft. tavalyi évi mérlegbeszámolóját, és idei évi üzleti tervét tartalmazza a napirend. Az előterjesztésből kiderül, a tavalyi terveket a cég megvalósította, az évet pozitívan zárta, saját bevételeit az előző évhez mérten növelte. A közszolgáltatási szerződés módosítása során kikerül az ülések közvetítésének kizárólagossága.

6. A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. tavalyi évi mérlegbeszámolójából kiderült, a cég veszteséggel zárta az évet a csökkenő bevételek és támogatások miatt. Noha a kft likviditása romlott, de a jelenlegi gazdasági helyzetben megfelelő.

Az ülést 9 órától élőben közvetítjük írásban, de ide kattintva nézheted is, és követheted az eseményeket a városi tévében is. 

7. A Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. 2011. évi beszámolójában kiemelte, a tavalyi év legnagyobb feladata Gyopárosfürdő beolvadása volt. Az összevont cég nyereségesen zárta 2011-et. A zrt. szerteágazó tevékenységet végez: többek közt társasházak közös képviseleti tevékenysége, hulladékkezelés, Gyopárosfürdő – ez utóbbi kettő esetében nem érte el az árbevétel a tervezettet. Az előterjesztéshez csatolták a fürdő értékesítési managere által készített akciótervet, melyben rögzítik, hogy a kiszámíthatatlan környezetben, a csökkenő látogatószám mellett meg kell találni azokat a lehetőségeket, melyek vendégeket hoznak. A fürdő vezetése széles palettában gondolkodik: gyerekbarát szolgáltatások, egészségmegőrzés, iskolákkal, cégekkel való együttműködés, illetve a Gyopárosi-tóban rejlő lehetőségek kihasználása.

8. Teljesültek a tavalyi évi prémiumfeladatok (pl. Gyopárosfürdő beolvadási folyamatában közreműködés, társaság likviditásának megőrzése), ezért az előterjesztés azt javasolja, hogy a Városüzem vezérigazgatója, Csizmadia Gergely kapja meg prémiuma fennmaradó részét. Helyettese Benkő Ferenc (volt fürdőigazgató) részére a tavalyi évre három havi díjazásnak megfelelő juttatás kifizetését javasolja az előterjesztés, továbbá meghatározzák az idei évi prémiumfeladatokat.

9. Együttműködési megállapodás a roma és német nemzetiségi önkormányzatokkal. A korábbi megállapodást azért kell felülvizsgálni, mert január 1-jén életbe lépett az új nemzetiségi törvény, ehhez kell igazítani a vonatkozó dokumentumokat.

10. A Szántó Kovács múzeum működési engedélye módosításának legfontosabb pontja, a gyűjtőterület lehatárolása, melyet a területi és a megyei múzeum közösen határozott meg. A szükséges dokumentumokat ezért módosítani kell.

11. Pályázati lehetőség van a helyi közforgalmú autóbusz-közlekedés állami támogatására. Tavaly már részesült ilyen támogatásban az önkormányzat, idén ismét beadják a pályázatot,. Ha megszavazza az előterjesztést a testület. Ehhez az önkormányzatnak nyilatkozni kell arról, hogy közszolgáltatási szerződést kötött és hogy támogatta a helyi buszközlekedést biztosító társaságot – a Körös Volán bruttó 26 millió forint önkormányzati támogatást kap erre a célra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.