- hirdetés -

Szó lesz többek között a vízterhelési díjról, a városi cégek beszámolóiról, a bölcsődei díjról, de téma lesz a szociális központ, a februári hóesés, az óvodák nyári nyitva tartása és több pályázat.

A képviselő-testület március 23-én 9 órától tartja soros ülését. Röviden összefoglaltuk a napirendek lényegét, akit érdekelnek a részletek, innen tudja letölteni.

1. A város 2009. január 1-jétől 2012. december 31-ig kötött közszolgáltatási szerződést a Körös Volán Zrt-vel, hogy Orosházán közforgalmú autóbusz-közlekedési hálózatot működtessen. Ebben rengeteg tételt lefektettek és köztük volt, hogy az autóbusz-közlekedés díjait az önkormányzat állapítja meg. Azonban az új Alaptörvény 2012. április 1-jétől ezt a jogkört megvonja, így a jogszabály változások miatt át kell alakítani a szerződéseket. Ez technikai jellegű, az előterjesztés kiemeli, hogy más módon, egy mellékletben határozzák meg a viteldíjakat, melyek összege nem változik.

2. A Békés Megyei Vízművek Zrt benyújtotta a 2012. április 1-jétől alkalmazni kívánt vízterhelési díjakat. Ennek alapján a lakossági fogyasztó nettó 4,80 Ft/m3, az önkormányzati fogyasztó 4,80 Ft/m3, a hatósági díjas fogyasztó 7,20 Ft/m3 míg a szippantott szennyvíz után 10,80 Ft/m3 vízterhelési díjat kérnének. Arra kérik a képviselőket, hogy mint árhatóság, bólintsanak rá a tervezett díjakra.

3. Orosháza nyerte a 2014-es junior és ifjúsági erőemelő világbajnokság rendezését. Ebben a pontban az önkormányzat megállapodást köt a Magyar Erőemelő Szövetséggel, a Toldi SE-vel és a Táncsics tehetségközponttal, hogy közösen szervezik meg a rendezvényt, amire 600-800 résztvevőt várnak majd. A város vállalja, hogy biztosítja az Eötvös sportcsarnokot, polgármesteri fogadást ad és a záróbankettet megszervezi.

Az ülést pénteken 9 órától élőben közvetítjük az OrosCafén, és a városi tévében.

4. A város már korábban megnyerte a csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep bővítésének pályázatát. Ebben az is szerepel, hogy meg kell alkotni a fenntarthatóság lokális komplex programját, amely a természeti környezet fejlesztésével összhangban tervezi az épített környezet, infrastrukturális rendszer, energiaellátás, hulladékkezelés, agrárium jövőjének alakítását. Ezt nevezik Local Agenda 21 programnak, amit a Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft készített el.

5. A Vásárcsarnokban a Zsombor Gold Kft kérelmére a cég tulajdonában lévő üzlethelyiségeket cserélnék el önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségekre. Két csere lenne: az egyiknél ugyanakkora üzletről lévén szó sima csereügylet jönne létre, míg a másiknál a cég egy kisebb üzletét cserélné egy nagyobb városira. Ebben az esetben a cég 1,3 millió forint különbözetet fizetne az önkormányzatnak, és az összes ezzel járó, a várost érintő anyagi terhet is átvállalná.

6-7-8. Ebben a három pontban önkormányzati tulajdonú cégek, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt, a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft és az Orosházi Média Kft szakmai és pénzügyi beszámolóját vitatják meg a képviselők. Ugyanitt szavaznak a 2012-es szerződésekről is.

9. Az Egységes Szociális Központ a nyersanyag és energiaár változások miatt emelni kényszerül a térítési díjakat az Idősek Klubjában, a Vadvirág Esély Klubban, a Platán Idősek Otthonában, az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában, az Arany Évek Gondozóházban és a hajléktalan szállón.

10. A képviselők arról döntenek, hogy az adósságkezelési szolgáltatást ezentúl nem a városi szociális központ, hanem a kistérség családsegítő szolgálata végzi majd.

11. Még tavaly döntött a testület arról, hogy a rendszeres szociális segélyre jogosult, egészségkárosodottnak nem minősülő személyeknek bizonyos feltételekhez kötik az összeg folyósítását. Ennek egyik eleme, hogy a segélyezett a lakókörnyezetét köteles rendben tartani. Ezen a rendelkezésen finomítanak most. Akit a jegyző felszólít, hogy nincs rendben a lakókörnyezete, attól nem vonják meg azonnal a segélyt, hanem a családsegítőn keresztül a szociális munkások segítenek az érintettnek, hogy teljesítse a jegyzői felszólításban megfogalmazottakat, és ne vegyék el tőle a segélyt, mert az sok esetben még nagyobb nehézségbe sodorja az érintettet. Emellett jogi változásokat is végrehajtanak a rendeletben szervezeti átalakulás miatt.

12. Orosházán is bevezetik a bölcsődei díjat. Az előterjesztésben megfogalmazták; arra törekedtek, hogy ne lépjék túl a szülők teherbíró képességét. A rendelettervezet értelmében április 1-jétől az alapszolgáltatásban az ellátás térítési díja napi 100 Ft, havi 2200 Ft, ami mentes az adó alól. Az étkezés térítési díja napi 287 Ft+Áfa, havi 6314 Ft+Áfa. A többlet szolgáltatásért is fizetni kell majd a tervek szerint.

13. Az Egységes Szociális Központ tavalyi évi beszámolóját tartalmazza az előterjesztés. A 174 fő dolgozóval működő központ vezetője, Vaszkán Erzsébet a beszámolóban részletezte a különböző szolgáltatások (bölcsőde, idősek otthona, idősek klubjai, hajléktalan ellátás, stb. ) tavalyi évi mutatóit, tevékenységét, a pályázatokat, és kitért a gazdasági jellemzőkre is.

14. Az Egységes Szociális Központ tavalyi évi fenntartói ellenőrzésének beszámolójából kitűnik, hogy többek között az intézménybe történő felvétel gyakorlatát egy konkrét eseten keresztül ellenőrizte a fenntartó és mindent (tájékoztatás, beköltöztetés segítése, dokumentáció, egyéni kérések lehetőség szerinti figyelembe vétele) rendben levőnek talált. A tárgyi feltételek kapcsán az épületek és épületgépészeti berendezések tekintetében az intézmény folyamatosan küzd az elhasználódással és a források szűkösségével. Az előterjesztés tartalmazza a hatóságok és szakmai szervezetek ellenőrzési tapasztalatait is, melyek összességében jók, apróbb észrevételekkel éltek (például főzőüstök újracsövezése, illetve a kliensek elégedettségének mérése), melyeket pótol(t) az intézmény.

15. Még mindig az ESZK, ezúttal az érdekképviseleti fórumok tagjainak újraválasztása a téma. A fórumokba a fenntartó is delegál képviselőt, a javaslat szerint az Aranyévek gondozóházba Tóth Zoltánné önkormányzati képviselőt, az Ezüst Fenyő otthonba Dávid Zoltán képviselőt, a Platánba pedig Rucz Józsefnét.

16. Az alapítványok tavalyi évi elszámolásáról és idei évi támogatásáról szól az előterjesztés. Mind a 29 alapítvány időben és az előírásoknak megfelelően benyújtotta szakmai és pénzügyi elszámolását. Az idei támogatásra irányuló pályázati felhívásra határidőig 25 alapítvány jelentkezett, a város költségvetésében 2,5 millió forintot irányoztak elő e célra. Az alapítványok elsősorban különböző programok támogatásában kérik a városi segítséget.

17. Az Orosháza-Gyopárosfürdőért Idegenforgalmi Egyesület 2011-ben 5,1 millió forint támogatást kapott, ezzel számol el az előterjesztésben. Az összegből működtette a Tourinform irodát, turisztikai kiállításokon, rendezvényeken képviselte a fürdőt. 774 ezer forintot nem használtak fel a támogatási keretből, ez az összeg az idei évi költségvetésben meghatározott 5 milliós támogatási összeget csökkenti.

18. Az önkormányzati óvoda nyári működési rendjét tartalmazza az előterjesztés. A nyári hónapokban egy hónapig lenne zárva az óvoda, ez idő alatt oldanák meg az épület karbantartását, a helyiségek kifestését, a szükséges javításokat. A zárva tartást egyeztették az egyházi óvodákkal is, így a nyári időszakban is fennakadás nélkül lehet igénybe venni az óvodai ellátást. A javaslat szerint a Könd, a Bajcsy, az Ifjúság úti és a Bácska ovi június 25-től július 20-ig tartana zárva. A Móricz, az Uzsoki, a Mátyás és a Lehel ovi pedig július 23-tól augusztus 17-ig.

19. Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok – ez a címe annak a kistérségi szintű pályázatnak, aminek az előterjesztés a pályázat előkészítését tartalmazza. Az előkészítés során egyeztetnek a települések egészségügyi szakembereivel, felméréseket készítenek és erre támaszkodva egészségügyi programtervet dolgoznak ki. A pályázat keretében a rossz egészségi állapotot előidéző okok felszámolása mellett a megelőzés is célkitűzés. A program költségvetése 25-125 millió, a támogatási intenzitás 100%, önerőre tehát nincs szükség, de 25% előfinanszírozásra igen.

20. Egy újabb pályázat – az Építő közösségek pályázat keretében a Szántó Kovács János Területi Múzeum Darvas József Irodalmi Emlékház 30 millió forint támogatást kíván igényelni a fotográfia és film kreatív területhez kapcsolódó kompetenciafejlesztésre. A projekt támogatottsága 100%, de szükség lesz a kiadások részbeni (maximum 9 millió) megelőlegezésére, amit a projekt zárása után, 2014-ben utalnak vissza a fenntartónak.

21. Február elején nagy mennyiségű hó hullott, bőven akadt munkája a Városüzemeltetési Zrt.-nek. Ám a céggel a város olyan szerződést kötött, hogy az csak a belterületi, szilárd burkolatú utakon végzett hó- és síkosságmentesítést, a külterületi, földes utcákon szerződés szerint nem, csak külön megrendelésre. A munkát a város megrendelte, a Városüzem elvégezte 3 millió 353 ezer forint értékben, erre azonban a költségvetés nem tartalmaz fedezetet. Az önkormányzat vis maior pályázat keretében rendezné a számlát, a költségek 70%-ra, 2 millió 347 ezer forintra igényelhető támogatás a vis maior keretből.

22. Még tavaly határozott a testület arról, hogy játszótereket épített, négy meg is valósult. Az Avar, és a Sziget utcai játszótér mellett a Kazinczy tömbbelsőben és a László Elek lakótelepen is átadták az uniós normáknak megfelelő játszótereket, így most a városban összesen hét ilyen található. Idén tovább gyarapodhat a játszóterek száma, mégpedig Szentetornyán, ahol jelenleg nincs játszótér. A Kosztolányi Dezső utcán (a közösségi ház udvarán) alakítanák ki a teret, erre 15 millió forintot ütemeztek a költségvetésben, ehhez járul hozzá a dologi kiadásokra további 5 millió a közmunkaprogram keretében.

23. Az idei évi közbeszerzési terv és közbeszerzési szabály elfogadását tartalmazza a napirend.

24. Havi bruttó 15 ezer forint/ iroda bérleti díj ellenében biztosítja a város az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása számára a Hajnal utca 1. szám alatti ingatlant március elsejétől, ettől az időponttól kezdve ugyanis a társulás keretében (de továbbra is városi ingatlanban) végzik Orosházán a családsegítést.

25. A tavalyi évi költségvetési rendelet módosítása után a 26. pontban interpellációkra, kérdésekre lesz lehetőség, ezzel zárul a nyilvános napirendek sora.

Ezt követően zárt ülésen döntenek többek között, hogy idén ki kap városi szintű kitüntetést, elismerést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.