- hirdetés -

Az MSZP orosházi elnöksége Darvas József 100. születésnapja kapcsán juttatott el közleményt szerkesztőségünkbe, amiben élesen bírálja a városvezetést.

Emlékeztetnek, hogy Darvas József író-politikus, 1912. február 10-én látta meg a napvilágot Orosházán, akinek élete a XX. század lenyomata: nehéz sorban nevelkedett, mégis tanítóképző főiskolát végzett, de állást nem kapott.
„Szociográfiai írásaiban, a népi írókhoz csatlakozva, a szegénységet kutatta, az okokat kívánta feltárni, míg később a politikai pályára érve a megoldásokat kereste. Tőle származik − 1937-es művének címéből önálló életre kelve − a „legnagyobb magyar falu” jelzős szerkezet Orosházára vonatkoztatva. 1973 decemberében hunyt el Budapesten. Életművét, munkásságát Orosházán állandó kiállítás mutatja be, nevét irodalmi emlékház és alapítvány őrzi” -írják Darvasról.

Majd aktuálpolitikára váltva úgy fogalmaznak, megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Orosháza Város Önkormányzata hivatalos formában nem kíván megemlékezni erről az évfordulóról.
„Dancsó József fideszes polgármester bizonyára fél attól a témától, amit városunk jelese annak idejében annyit kutatott: fél a szegénységtől, fél a szegényektől. Pedig az a politika, amit helyben és a Parlamentben gombot nyomogatva folytat, sajnos ide juttatta újra Orosházát” – írják és ide sorolják a szociálpolitikai támogatások megnyirbálását, az egykulcsos adórendszert, a devizaárfolyamot és a benzinárat.

Szerintük Orosháza Dancsó József vezetése alatt nemcsak megállt a fejlődésben, hanem vissza is fordult. Megemlítik a napokban visszaadott 650 milliós termálfűtés pályázatot és a korábban már visszamondott 750 milliós gyopárosi fedett uszoda fejlesztését. Úgy fogalmaznak, hogy a városvezető már elvette az iskolák nevét és a Kossuth szobrot is elvitette eredeti helyéről. Megfogalmazzák azon véleményüket, hogy ezzel szemben a polgármester „aktív közreműködésével és szavazatával díszpolgár lehet Orosházán „Vitéz Jákfai” Gömbös Gyula K.u.K. vezérkari tiszt, fasiszta miniszterelnök, akinek életét tekintve semmi köze sincs városunkhoz, és akinek elhunytakor Adolf Hitler gyászünnepélyt rendezett. Dancsó József szégyellje magát! Darvas József emlékét pedig megőrizzük” – zárul a közlemény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.