- hirdetés -

Idei első tanácskozását tartja a képviselő-testület. Orosháza 2012. évi költségvetése mellett szó lesz pályázatokról (indulásról és visszalépésről egyaránt), és rendeletek sorát módosítják.

A legnagyobb volumenű témának természetesen a város idei évi költségvetése tekinthető, de összefoglaltuk a többit is. Az előterjesztéseket ide kattintva töltheted le.

1. Tavaly februárban élt az önkormányzat azzal a lehetőséggel, hogy előírja a lakókörnyezet rendben tartási kötelezettségét a bérpótló juttatás folyósításához. Azok a jogosultak kaphattak csak ilyen juttatást, akik rendben tartották az utcát, udvart, házat. Ezt az önkormányzat ellenőrizte is 776 helyszínen. A tapasztalatok szerint a rendelkezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, kevés rendezetlen helyszínt találtak és felszólításra azokat is rendezték az érintettek. Ezért azt tervezik, hogy kiszélesítik és nem csak azoknál lenne kritérium a tiszta udvar, akik foglalkoztatottságot helyettesítő támogatásban részesülnek, hanem azoknál is, akik rendszeres szociális segélyt és normatív lakásfenntartási támogatást kapnak.

2. Az első előterjesztésben megfogalmazott változások, valamint a családsegítő szolgálat gyerekjóléti központtal való összevonása és a törvényi változások következtében megszűnő helyi lakásfenntartási támogatás következtében módosítani kell a vonatkozó önkormányzati rendeletet.

A testületi ülést élőben közvetítjük pénteken 9 órától az OrosCafén és az Orosházi Városi Televízióban, amit a neten is nézhetsz, ide kattintva.

3., 4., 5. A kistérségi társulás legutóbbi ülésén alapellátási feladatként jelölte meg a családsegítő szolgálat működtetését 9 településen. Az erről szóló döntést, és a társulási megállapodás változását az előterjesztés elfogadásával veszi tudomásul a testület (3). A változás következtében módosítani kell az Egyesített Szociális Központ (ESZK) alapító okiratát (4). Szükségessé vált az elsősorban az Egyesített Szociális Központra vonatkozó szabályokat tartalmazó szociális ellátásokról szóló rendeletet módosítása.

6. Az önkormányzati óvoda és a Vörösmarty iskola is pályázni kíván a 2012-2014-es időszakra vonatkozó Comenius programra. Mindkét intézmény részt vett már korábbi Comenius programban, ennek köszönhetően bővült a pedagógiai program, új lehetőségek nyíltak meg például a nyelvtanulás terén. Mindkét program során több ország működne együtt és mindkét esetben 20 ezer euró az igényelt támogatás, amit nyertes pályázat esetén 100%-ban finanszíroz a Tempus Közalapítvány. A támogatás 20%-át azonban csak utólag, így az előterjesztés szerint az önkormányzat magára vállalná 4000 euró előfinanszírozását a költségvetés terhére az óvoda és az iskola esetében is.

7. Művészeti és sportversenyek támogatásáról szóló pályázaton venne részt a város. A kistérségi szintű verseny szervezését az ilyen téren már tapasztalatokkal rendelkező Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatra bíznák. Az igényelt támogatás 1 millió 500 ezer forint, önerő nem szükséges, csak az elektronikus pályázati rendszer használati díját (8 ezer forint) kell kifizetni.

8. Az óvodai beiratkozás várhatóan március 19-án és 20-én lesz, az iskolai pedig március 26-a és 27-e.

9. Az ESZK Bölcsődei Egységében működő érdekképviseleti fórumba a fenntartó részéről is képviselőt delegálnak. Az előterjesztés Csizmadia Ibolyát javasolja.

10. 4 millió 725 ezer forintot kapott tavaly az evangélikus egyház köztemetők fenntartására a Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződés keretében. Az összeget szóróparcella kialakítására fordították, a támogatás elszámolásáról szól az előterjesztés. Az előterjesztés további három határozati javaslatában elszámolnak a történelmi egyházak a városi támogatási forrással. A katolikus egyház többek közt a plébániát korszerűsítetta a 3 millió forintos forrásból. Az evangélikus gyülekezet a szintén 3 milliós forrásból a levéltár szigetelését valósította meg. A református gyülekezet a 3 milliós támogatásból a templom tetőszerkezetén végzett javításokat.

11. Az 1-es számú házi gyermekorvosi körzetben március 31-ével változás történik, a jelenleg praktizáló dr. Kiss Anna el kívánja adni praxisjogát dr. Dimák Andor csecsemő- és gyermekgyógyásznak. Ehhez kell a testület támogatása, valamint Dimák doktorral feladatellátási szerződést kell kötni.

12. Az Oktatási és Közművelődési Intézmények Gondnoksága beolvad a polgármesteri hivatalba, ez az érintett intézmények esetében az alapító okirat és a szervezeti és működési szabályzat módosítását vonja maga után.

Geotermikus – most nem

13. A Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Konzorcium tervezési alszámláján fennmaradt csaknem 202,5 millió forint. A konzorcium taggyűlésének rendelkezése alapján a települések között osztják vissza az önerő 70%-át lakosságszám arányosan (a fennmaradó 30%-ról később rendelkeznek). Orosháza esetében ez az összeg 3 millió 337 ezer forint, az előterjesztés azt javasolja, hogy a pénzt az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás számlájára kérjék.

14. Egy pályázati lehetőséggel élve geotermikus energiával fűtöttek volna több ingatlant is – ettől lépne most vissza a város. A 1,1 milliárd összköltségű projektet 60 %-ban támogatták volna, 40 % önerőt (439, 6 millió) a város biztosított volna. A gond abból adódik, hogy a projekt több olyan ingatlant érint, ami a pályázat beadásakor még önkormányzati volt, de ma már nem az. Például a tűzoltóság épülete, ami január elsejétől az államé. Érintett a katolikus egyháznak átadott Etövös iskola, a reformátusoknak átadott volt József Attila iskola is. A kórház és a Táncsics székhelyintézmény még önkormányzati, de a tervek szerint hamarosan állami kézbe kerül. A tervben szerepelő polgármesteri hivatal, Könd utcai óvoda és művelődési ház maradt önkormányzati kézben. A tervek nagymértékű változása miatt a projket átdolgozására lett volna szükség, ami 10%-kal emelte volna az önerőt. Az előterjesztés javaslata szerint a többletköltséget ne vállalja a város, mondjon le az elnyert támogatásról, lépjen vissza a pályázattól.

15. Az Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület elszámol a tavalyi évi önkormányzati támogatással. Továbbá vállalja a város belterületén a kóbor kutyák befogását, közszolgáltatási szerződés keretében erre 4 millió forint támogatást kap, amivel el kell számolnia.

16. Négy társadalmi szervezetben szűnik meg az önkormányzat tagsága. A Magyar Önkormányzatok Szövetségéből, a Kincsem Lovas Klaszterből, a Magyar Fürdővárosok Szövetségéből, valamint a Dél-alföldi Térségfejlesztési Társulások Egyesületéből kíván kilépni, ezzel több százezer forintos tagdíj kifizetése alól mentesül az önkormányzat.

Költségvetés

17. Váriné Kádár Margit, V.K.M. Könyvvizsgáló és Gazdasági Szolgáltató Kft. megbízását javasolja az előterjesztés. Az iroda és a város évek óta működik együtt, a könyvvizsgálói feladatok elvégzését továbbra is erre az irodára bíznák. Határozott idejű szerződés (2015. június 30) keretében havi nettó 200 forintért.

18/1. A 2012. évi költségvetéshez kapcsolódik az előterjesztés, amiből kiderül, a körültekintő költségcsökkentés ellenére sem kerülhető el az idei évi költségvetésben a működési hiány tervezése. Ezt a hiányt csökkenteni kell, ezért felfüggesztenék a törzsgárda jutalmakat.

18/2. A független könyvvizsgálói jelentésből kitűnik, az önkormányzatok és az irányításuk alá tartozó intézmények 2012. évi tervezett költségvetési bevétele 9 milliárd 367 millió 182 ezer forint, a kiadási összeg 9 milliárd 803 522 ezer forint. A hiány tervezett összege 436 millió 340 ezer forint, ami miatt 543 millió 202 ezer forint hitelfelvételt terveznek (a törvényi előírások szerint jövőre már nem tervezhetnek működési hiányt az önkormányzatok). A jelentés alapján a tervszámok megalapozottak, de a világ- és makrogazdasági feltételek bármikor módosulhatnak, ami kockázatot jelent, főként a helyi adóbevétel tekintetében. Ez a rendelet évközbeni módosítását vetíti előre. Az önkormányzat több, nem kötelező feladatellátás esetében rákényszerül a kiadások csökkentésére, a kötelező feladatok esetében pedig az eddigieknél is költséghatékonyabb feladatellátásra. A könyvvizsgáló szerint a tervezet rendeletalkotásra alkalmas, az előirányzatok a jelenlegi információk alapján megalapozottak.

18. Orosháza idei évi költségvetése a fenti kiadási és bevételi oldallal számol tehát, a részletes számokat tartalmazó tervezetet innen töltheted le.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.