- hirdetés -

A csőd szélére sodorják az állattartókat a szigorú előírásokkal és a támogatások visszatartásával Szabó Rebeka szerint. Szerdán a Lehet Más a Politika képviselője egy orosházi baromfitelepen tett látogatást.

Bodzsár András orosházi gazdálkodó baromfitelepén tett látogatást Szabó Rebeka, majd a mezőgazdasági bizottság tagjaként a sajtónak bírálta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH).

Szabó Rebeka

-Válságban van az állattartó ágazat, és ennek jeleit a baromfitartással hagyományosan foglalkozó Orosházán is tapasztaltam – mondta a képviselő. – Sorra zárnak be az állattartó telepek, súlyos gondot okoz a takarmány magas ára és az MVH hozzáállása is. A hivatal ugyanis különböző, életszerűtlen feltételeket ír elő az állattartóknak, majd pedig mondvacsinált indokkal nem fizeti ki a támogatást. Ezzel hitelfelvételre kényszeríti a gazdákat, lényegében a csőd szélére sodorja őket. Mindeközben az MVH gyakorlatilag nem hajlandó velük szóba állni – összegezte Szabó Rebeka.

A képviselő hangsúlyozta, az MVH feladata a gazdálkodók segítése lenne, illetve az uniós források felhasználásának ellenőrzése a magyar állattartás fejlődése érdekében. Csakhogy most nem ez történik, ezért a kormánynak sürgősen közbe kellene lépnie.
– Ezek a gazdaságok, mint ahogyan Bodzsárék is, munkahelyet teremtenek. Ezért is fontos lenne, hogy talpon maradjanak, de ehhez az MVH partneri hozzáállására is szükség van.

Kitért arra is, hogy a hazai gazdaság fellendüléséhez a helyi gazdaságok és piacok támogatása rendkívül fontos lenne, emellett törekedni kellene a világpiaci áringadozások kivédésére, többek közt a termény saját megtermelésével.

A kormány egyébként a törvényhozások közepette több állat-és természetvédelmet érintő törvényt is módosít, például a tojótyúkok tartási körülményeit érintően. Hazánkban mintegy 13 millió tojótyúkot tartanak, ebből körülbelül 7 milliót nagyüzemi keretek között. Az ország tojásfogyasztása éves szinten 2,7 milliárd darabra tehető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.