- hirdetés -

Szombat este avatta a Jobbik Magyarországért Mozgalom Orosházi Szervezete a város határában azt a helységjelző táblát, melyen az Orosháza felirat olvasható székely-magyar rovásírással.

Jámbor Nándor országgyűlési képviselő köszöntötte azt a közel 40 embert, aki az esős, hideg időben kiment a Vásárhelyi út végére.
– Sokan kérdezik, vajon mire is jó ez a táblaavatás? Úgy gondolom, hogy a mai összezavarodott helyzetben nagyon fontos, hogy múltunkat felidézzük és abból erőt merítve találjuk meg a kiutat ebből az értékvesztett világból. Bízom abban, hogy a magyar nemzet újra visszatalál a helyes útra – mondta és hozzátette, hogy hamarosan a város összes bevezető útján elhelyezik a rovásírásos táblát.

Az avatás fő szónoka, Szegedi Csanád Európa parlamenti képviselő úgy fogalmazott, ha a rossz idő ellenére ilyen szép számban kijönnek az emberek egy táblaavatóra az azt jelenti, hogy mégis érdekli őket hagyomány és a rovásírás. Elmondta, a Jobbik eddig 250 rovásírásos táblát avatott és azt tervezik, hogy az év végéig 350 ilyen jellegű táblát állítanak fel. Hozzátette: azt szeretnék, hogy az ország összes településén legyen kiírva székely-magyar rovásírással a helységnévtábla és hogy az iskolákban oktatnák ezt az ősi írást.

Most már Orosházán is van rovásírásos helységnévtábla (Fotó: Melega Krisztián)

– Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi szükség van egy ilyen táblára ezekben a nehéz időkben? Én is azt vallom, hogy Orosházának nem az volt eddig a legnagyobb problémája, hogy nem volt ilyen táblája. Hiszen a munkanélküliség, a hitelválság, vagy hogy a magyar dolgozók tized annyit keresnek mint a nyugat-európaiak jóval nagyobb probléma és a közbiztonságról vagy a cigánybűnözésről akkor még nem is beszéltünk. Ezek a problémák fojtogatják az országot, a magyar fiatalok ezért mennek el innen tömegesen. De ezeket a válságokat megelőzte az identitásbeli válság, ezért a magyarságnak vissza kell térni a nemzeti öntudat útjára, hogy minden mást bajt kezelni tudjon – mondta a szónok.

A beszéd után a jelenlévők közösen elmondták a Magyar Hiszekegyet majd elénekelték a Székely Himnuszt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.