- hirdetés -

Többek között a lakásszövetkezet, a fürdő és a költségvetés lesz terítéken. De a legnagyobb téma, hogy önkormányzati biztost készülnek kinevezni a kórház élére. Összefoglaltuk miről vitáznak.

Az már az előterjesztésekből látszik, hogy nem fog unalomba fulladni az ülés. Ehhez elég csak a kórház élére kinevezendő csődbiztosról szóló előterjesztésre pillantani és máris borítékolható a hatalmas politikai adok-kapok. Az előterjesztések teljes egészében ide kattintva tölthetők le.

1. Eddig kedden és pénteken nem volt ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban. Ezen változtatnak november 1-jétől. A részleteket ide kattintva olvashatod.

2. Egy lakóingatlan életveszélyessé nyilvánítása esetén bizonyos esetekben az önkormányzat támogatást nyújthat a bajba jutott családoknak. Az előterjesztés ezt a rendelet-tervezetet pontosítja, meghatározva azokat a feltételeket amelyek alapján adható a segítség.

3. Az adósságkezelési szolgáltatásról szóló rendelet-tervezetet is módosítják a képviselők. Erre azért van szükség, mert időközben több magasabb rendű jogaszbály is változott, így ehhez hozzá kell igazítani a helyi önkormányzati rendeletet.

 Az ülést október 21-én, 9 órától élőben közvetítjük írásban, de ide kattintva nézheted is, akárcsak az Orosházi Városi Televízióban.

4. A már korábban elfogadott, rendszeres szociális segélyre jogosult, egészségkárosodottnak nem minősülő személyek együttműködési kötelezettségéről szóló rendelet néhány passzusát az eddig szerzett tapasztalatok alapján módosítják ebben a pontban.

5. A helyi adókkal összefüggő érdekeltségi rendszerről szóló korábbi rendelet helyett újat alkotnak a képviselők. Az önkormányzat költségvetésének mintegy 10%-át teszik ki az adócsoport hatáskörébe tartozó adóbevételek előírásai, melyek évente meghaladják az egymilliárd forintot. Ennek hatékony beszedése az adócsoport dolgozóinak feladata. Az előterjesztésben részletesen kifejtik, hogy az ott dolgozók számára mely esetekben lehet kifizetni az előre lefektetett érdekeltségi jutalékot.

6. A Szántó Kovács János Területi Múzeum Alapító Okiratát és Szervezeti és Működési Szabályzatát a jogszabályi változások és az időközben bekövetkezett múzeumi feladatbővülés és átalakítás miatt kell módosítani.

7. A Bursa Hungarica 2012. Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz ismét csatlakozik az önkormányzat, az erről szóló döntést pénteken hozzák meg a képviselők. Az ösztöndíjpályzatot már kiírták, a részletekről már mi is írtunk, ezt ide kattintva éred el.

Haszonbérlet és ingatlanok

8. A 2011/2012 gazdasági évre vonatkozóan állapítják meg a haszonbérleti díjakat. A belterületi kert, építési telek, üdülőtelek, zártkert, belterületi szántó, legelő, kaszáló, ház, tanya és a hozzá kapcsolódó bármely művelési ág, erdő, köztes művelés tekintetében nem javasolnak emelést.
A külterületi ingatlanok és belterületi szántó esetén viszont azt javasolja az előterjesztés, hogy a 2010-re megállapított -10 %-os haszonbérleti díjmérséklést szüntessék meg, hiszen idén nem volt extrém belvíz és aszály. Emellett a felvásárlási árak 15%-al emelkedtek.

Azt is javasolják, hogy ezután a Magyar Állammal azonos módon és mértékben állapítsák meg a haszonbérleti díjakat. Ez az összeg jelenleg 1250 Ft/AK/év.

9. Gazdát cserél egy magántulajdonban lévő ház és egy önkormányzati tulajdonban lévő lakás.

10. Szintén tulajcserét javasolnak egy a vásárcsarnokban lévő önkormányzati tulajdonú üzlet és egy kft tulajdonában lévő üzlet között. A 900 ezres ingatlankülönbözetet, valamint az értékbecslés költségeit a kft fizeti.

11. Két ingatlant jelölnek ki értékesítésre, az egyiket 8 millió 300 ezerre tartják, a másikat 1 millió 500 ezerre.

12. Négy társulás tevékenységét, pénzügyi helyzetét, a célok megvalósíulását ismerteti Orosháza polgármestere. Az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás feladata a vízminőség javítása, térségünkben elsősorban a magas arzéntartalom jelent gondot. Szúnyoggyérítéssel foglalkozik a Körös-völgyi Települések Regionális Szervezete, aminek Orosháza 2003 óta tagja. A DAREH társulás Orosháza vezetésével a hulladékkezeléssel foglalkozik, jelenleg 93 önkormányzat a tagja. Több nagy hulladékkezeléssel és rekultivációval foglalkozó projektet is kezel egyszerre. A Tótkomlós és Térsége Állati Hulladék-kezelési Önkormányzati Társulás célja pedig a térség településein keletkező állati hullák gyűjtése, kezelése és ártalmatlanítása.

Lakszöv, költségvetés, fürdő

13. A polgármester beszámol a GDF-SUEZ-el folytatott tárgyalásokról, melyeket a Lakásszövetkezet gáztartozása ügyében végzett. Írásos előterjesztés a megjelenés időpontjában még nem volt. A lakásszövetkezetről szóló írások itt találhatók.

14. Az önkormányzat minden évben belső ellenőrzés keretében vizsgálja az önkormányzati cégek és intézmények működését. Ebben a pontban a 2012-es belső ellenőrzési ütemtervet vitatják meg a képviselők.

15. A város költségvetési rendeletét módosítják. Ezek szerint a költségvetés bevételét 9 milliárd 205 millió 397 ezer forintban, kiadását 10 milliárd 721 millió 131 ezer forintban, hiányát 1 milliárd 515 millió 734 ezer forintban állapítják meg. A 68 oldalas előterjesztés részletesen itt található.

16. Döntés likviditást biztosító hitelek megújításáról. (Írásbeli előterjesztés még nincs, a péntek reggeli rendkívüli pénzügyi bizottsági ülésen tárgyalják.)

17. A gyopárosi fürdőben régóta féláron vehetik igénybe a szolgáltatásokat az orosháziak, amennyiben rendelkeznek Orosháza Kártyával. Az ebből eredő bevételkiesést 2009 óta az önkormányzat finanszírozza. Ez 2010. december 1-je és 2011. november 30 között összesen 32 millió forint volt. Mivel a Fürdő Zrt beolvadt a Városüzemeltetési Zrt-be, így a megállapodást újra kell kötni. Ennek új elemeként kiterjesztenék az Orosháza Kártya jogosultságát a Kodolányi János Főiskola orosházi intézményében nappali tagozaton tanuló diákokra is.

18. A TÁMOP “Építő közösségek” című pályázat benyújtásának támogatása (Írásbeli előterjesztést nem kaptunk)

Önkormányzati biztos a kórház élére

19. Hónapok óta óriási vita folyik arról a testületben, kell-e önkormányzati biztos a kórház élére vagy sem. Most úgy tűnik, a vita okafogyott lesz, hiszen csütörtök reggel kaptunk egy újabb előterjesztést melyben az áll, hogy kineveznek egyet.

Ha a helyi önkormányzati költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy egyébként a 150 millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, önkormányzati biztost jelölnek ki – áll a jogszabályban.

Az előterjesztés kiemeli, hogy 2011. szeptember 6-án a kórház 60 napon túli tartozása meghaladta a kiadási előirányzatának 10 -%-át és tartozásállományának rendezésére jogszabály által meghatározott 60 napot. Szeptember 15-én a polgármester megkereste Dr. Sélleiné Márki Máriát, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatóját az előzetes vélemény megkérése érdekében. Ugyanaznap levélben kérte dr. Kalmár Mihályt, a kórház főigazgatóját, hogy a kórház jelen pénzügyi helyzetéről adjon tájékoztatást. A kórház aktuális, szeptember 30-i adatszolgáltatása szerint az intézmény 30 napon túli tartozásállománya meghaladja a 557 millió 476 ezer forintot melyből a 60 napon túli tartozásállomány 498 millió 045 ezer forintot (ez az eredeti kiadási előirányzatának 16,67%-a) tesz ki.

“Sajnálatos módon az egészségügyi szolgáltatók tartozásállományának növekedése és fizetési képességük csökkentése országos méretű problémává vált!” – írja október 18-i válaszlevelében az OEP vezetője amiben arra kérte a városvezetőt, hogy küldje meg részére a pontos adatokat, mert annak hiányában a mérlegelési lehetősége sem biztosított, hogy kezdeményezi vagy sem a biztos kijelölését.

Az önkormányzati biztos kijelölése érdekében pályázatot tesznek közzé a megyei és a helyi sajtóban. Részletek ide kattintva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.