- hirdetés -

A testület rendkívüli ülésen döntött arról, hogy 30 millió forintos támogatást ad a lakásszövetkezetnek, hogy hétfőn ne kapcsolják ki a gázt 1200 lakásban.

Már hetek óta beszéltek az Orosházi Lakásszövetkezet körüli anyagi gondokról, ám tegnap mindenki számára világossá vált, hogy a helyzet kritikus. Ugyanis ha a lakásszövetkezet október 10-e reggelig nem törleszti 58 millió forintos gáztatozását a GDF-SUEZ gázszolgáltató felé, akkor a társaság hétfőn reggel elkezdi 1200 lakásban a gázszolgáltatás lekapcsolását. Az önkormányzat a hétvégén értékelte a helyzetet, ami után dr. Dancsó József polgármester rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a város kész 30 millió forintos visszatérítendő támogatást nyújtani annak érdekében, hogy elkerüljék a gázszolgáltatás felfüggesztését.

Az ülést megelőzte a lakásszövetkezet küldöttgyűlése, ahol több fontos döntést is megtárgyaltak. Erről itt olvashattok beszámolót.

A testületi ülést nézhetitek az OrosCafén itt vagy az Orosházi Városi Televízióban.

A döntés után kérdeztük a polgármestert és a lakásszövetkezet elnökét.

httpv://www.youtube.com/watch?v=-xRn3zRzEJs

16:40

A vita lezárása után a polgármester összegzett: – A felelősségre vonást végre kell hajtani, hiszen ez a helyzet valakinek/valakiknek a tevékenysége miatt keletkezett. Felhívom mindenki figyelmét, hogy ha a gázszolgáltató nem fogadja el a mostani döntéseket, azt mondja, hogy neki ez nem elegendő és hétfőn elindítja a kikapcsolást, azzal nem nagyon tudunk mit kezdeni. Bízom abban, hogy a szolgáltatónak ez elég lesz.

– A lakásszövetkezet a kért kritériumokat teljesítette, a szükséges döntéseket meghozták és a dokumentumokat átadták. Elrendelték a rezsiköltségek emelését lakásonként és havonként 7000 forinttal. Ez a helyzet rendkívül összetett és nehéz. Jó döntést, ami mindenki számára megnyugtató nem lehet hozni, hiszen nem olyan a helyzet. A lakásszövetkezet tagjainak közvetett támogatásáról kell most döntést hoznunk, azokat figyelembe véve, akik többségben vannak, akik fizetik a költségeket. Katarzison kell átesnie a lakásszövetkezetnek, mert látható, hogy ilyen személyi összetétellel és rendszerben nincs tovább út. Azonban azt, hogy a lakásszövetkezetet ki vezeti a továbbiakban, nem a testület, hanem a küldöttek döntik el. Ebbe nekünk nincsen beleszólásunk és nem is lenne szerencsés, ha mi erről állásfoglalást adnánk – mondta.

Fetser János megfogalmazza két módosító indítványát miszerint az önkormányzat a 30 milliós összeget egészítse ki 5 millió forinttal, amit azoknak adhat, akik nem a lakásszövetkezeti lakásokban kerül nehéz helyzetbe. Emellett azt is megfogalmazza, hogy a város tegyen feljelentést a rendőrségen.

A testület minden jelenlévő tagja támogatta a 30 milliós segítséget (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Az első indítványt 3 MSZP-s igen, 1 Jobbik tartózkodás és 9 Fidesz nem mellett elutasították, a városvezető szerint ugyanis ez egy populista indítvány, amely mögött semmilyen számítás nem áll.

A rendőrségi feljelentés ügyében a pártok konszenzusra jutottak. Amennyiben a lakásszövetkezet elnöke október 10-én nem teszi meg a feljelentést, abban az esetben Orosháza Város Önkormányzata fordul a rendőrséghez. Ezt minden képviselő támogatta.

Németh Norbert (Jobbik) azt javasolta, hogy a lakásszövetkezetnek szabják kötelező feltételül a Városüzemeltetési Zrt-vel való tárgyalást, ha ez nem történik meg, nem kapják meg a 30 millió forintot. Ezt a Fidesz és az MSZP nem támogatta, mivel nem szeretnék kötelezni semmire a város cégét úgy, hogy nem ismerik a lakásszövetkezet pontos gazdasági helyzetét.

A polgármester indítványát, mi szerint ha a lakásszövetkezet nem teljesíti minden hónap 25. napjáig az esedékes részletet, akkor a hátralévő adósságösszeget teljes egészében azonnal beszedik inkasszóval, minden képviselő támogatta.

Végezetül magáról a 30 milliós visszatérítendő támogatásról döntöttek, amit minden képviselő támogatott. Ezzel eldőlt, hogy amennyiben a GDF-SUEZ elfogadja a most hozott döntést, a város átutalja számára az összeget és ebben az esetben nem zárják el a gázt hétfőn reggel.

16:10

Horváth József (Fidesz) küldöttként jelen volt a mostani rendkívüli küldöttgyűlésen. Kiemeli, további gondok várhatók, szerinte akár paneltüzek is lehetnek, mert az emberek villanyrezsót fogak használni, ami könnyen tűzhöz vezet.
– Öt éve göngyöli maga előtt a szövetkezet ezt a tartozáshalmazt. Az eddig fizetett hozzájárulások nem elegendők, 2009-ben határozták meg utoljára, hogy mennyit fizessenek a lakások, azóta rengeteg minden változott, drágult. Döntöttünk, hogy jövő pénteken újabb küldöttgyűlés lesz, ahol a letisztázzuk a háttérproblémákat. Elért minket a vörösiszap, mert az, ami itt történt, vetekszik a kolontári tragédiával. A volt vezetést terheli a felelősség!

Füvesi Sándor egyetért a Fidesz frakció azon tagjaival, akik az elszámoltatást és felelősségre vonást szorgalmazzák és nem a bürokratikusság mögé bújnak, mert “ez ugyanúgy maszatolás, mint amit az ügyvéd úr mondott”.
– Devizahitel problémája nagyon sok embernek van, akik most nézik a tévét, joggal kérdezik meg tőlünk, hogy rajtuk mikor segítünk? Döbbenetes, hogy nem volt átadás-átvétel és hogy a felújítási alap is eltűnt. Kérdezem, hogy valóban nincs elfogadott 2010-es mérlege a lakásszövetkezetnek, és hogy tényleg kettős könyvelést vezettek? Mert ha igen, akkor melyik az igazi?

Németh Norbert: "Az emberek most eldönthetik, vagy esznek vagy fűtenek"

Molnár Imre a lakásszövetkezet jogásza.
– A 2010 évi mérleget a felügyelő bizottság nem fogadta el és könyvvizsgálói felülvizsgálatra került sor, ez jelenleg is folyamatban van. A könyvvizsgáló annyit közölt velünk, hogy ma este pontosabb számokat kapunk. Az elmúlt időszakban 1,5 milliót fordítottunk fizetési meghagyás és végrehajtási eljárásokra. A golyószóró elv alapján mindenki, aki ebbe a körbe bekerült, jegyzői illetve végrehajtási eljárás alá került. Arról, hogy kettős könyvelés lett volna nincs tudomásom.

Fetser János kért szót, aki szerint több probléma van, ennek egy része személyes felelősség, más része büntetőjogi kategória.
– Javaslom, hogy ezt a 30 milliót 5 millióval emeljük meg és azoknak is segítsünk, akik nem panelban laknak hanem kertesházban. Kezdeményezem, hogy Orosháza város tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen és kössük ki, hogy a lakásszövetkezet elmúlt 5 évének összes vezetője mondjon le, hiszen hiteltelenek és új emberek dolgozzanak ott.

Németh Norbert (Jobbik) egyetért Füvesivel, hogy legyenek meg a felelősök. De azt is megemlíti, hogy az általános elszámoltatás is történjen meg az országban: – Az emberek most eldönthetik, vagy esznek vagy fűtenek.

Csizmadia Ibolya (Fidesz) elmondta, hogy a legnagyobb paneles körzet képviselőjeként a megoldást szorgalmazza azok védelmében, akik eddig is rendesen fizettek.
– Felhívom mindenki figyelmét, hogy a városnak még egyszer nem lesz lehetősége hasonló segítséget nyújtani.

16:03

Németh Béla (Fidesz): – Tóth úr két hete elnök és még nem történt átadás-átvétel. Most akkor rendelkezik valaki aláírási joggal? A könyvvizsgálói jelentés után sok minden kiderül, de az ilyen jelentést is szokták vitatni. Vannak, akik nem szövetkezeti tagok, hanem egyénileg birkóznak hasonló gondokkal, akkor ő előttük is kinyílik az ajtó és lesz erkölcsi alap jönni és segítséget kérni, ha most segítünk a lakásszövetkezetnek. Fel tudja ezt vállalni a város a későbbiekben? Kötve hiszem. Sokan azért nem fizetnek, mert a szomszédja sem teszi és semmi hátránya nem származik belőle. Segítenünk kell, de olyan formában, hogy a nagy tartozással rendelkezők is befizessék tartozásukat. Kérdem, van-e valamilyen technikai lehetőség arra, hogy a nagy tartozóknál egyénileg kikapcsolják a gázt?

Tóth István válaszolt: – Úgy tájékoztattak, hogy bemehetünk a lakásba és egyénileg elzárhatjuk a gázt. Már csak technikailag kell megtalálni azt a megoldást, amivel lekapcsoljuk a tartozóknál a gázt hogy biztosan ne tudja azt majd újra használni és ezt jogunk van ellenőrizni. Ez nem kerül plusz költségbe.

15:57

Zalai Mihály: A lakásszövetkezet felelős a kialakult helyzetért

Zalai Mihály (Fidesz) alpolgármester: – Amikor pénteken szembesültünk a ténnyel, és láttuk a GDF SUEZ fax üzenetét, ami ugye nem hivatalos, lépéseket tettünk, hogy a fűtési szezon kezdetén ne maradjanak a családok gáz nélkül, hiszen még vizet sem tudnak melegíteni, sem fűteni – mondta. Szerinte a lakásszövetkezet dolga az lett volna, hogy törvényesen működjön és bölcsen gazdálkodjon, a hátralékok behajtását pedig indítsa el, megelőzve az olyan helyzetek kialakulását, mint a mostani. Ehelyett felkeresték a lakosokat, hogy mégis mennyien és miből élnek, pedig ez nem az ő dolguk.
– Tisztázódott nagy nyilvánosság előtt, hogy az átadás-átvétel nem történt meg. Kérem az előző vezetést, hogy működjön közre ebben az átadás-átvételben, mert mindenkinek az az érdeke, hogy ebben a kritikus helyzetben egy biztos vezetése legyen a szövetkezetnek.

15:51

Kovács Árpád (Fidesz) szerint teljesen új alapokról kellene kezdeni a lakásszövetkezetnek, mindenkinek le kellene mondani és új vezetésre van szükség. A polgármester megjegyzi, érdekelné, hogy ezek után ki vállalná a vezetést.

Burka László (MSZP) Tóth István elnöktől kérdezi, hogy a havi 2,5 millió forint törlesztőt a lakosok hogyan tudják majd fizetni az önkormányzatnak, mikor súlyos problémákról van szó. – A havi számlák mellett akkor még ezt is fizetni kell, hogyan fog ez működni?

Tóth István elmondja, 7 ezer forinttal emelték meg a lakások havi befizetési kötelezettségét, arra nem volt lehetőség, hogy mérlegeljék a százalékos arányokat.
– Ezt majd menet közben fogjuk kiszámolni, hogy százalékos arányban mit jelent az emelés az egyes lakónak. Jelenleg úgy számolunk, hogy ha mindenki rendesen fizet, akkor pár hónap alatt le tudjuk dolgozni az adósságot. Kiemelném azonban, hogy menet közben már látjuk, mire elég a pénz és tudunk módosítani.

15:34

Molnár Imre, a lakásszövetkezet ügyvédje kapott szót.
– Pontos információink vannak a nekünk tartozók személyéről, ennek összetételéről, kialakulásának részletes okairól. Jelenleg 104 ember tartozik 58 millió forinttal, emellett még 20 milliós egyéb adósságuk is van, így több mint 500 család tartozik kisebb-nagyobb összegekkel. A lakásszövetkezet nem behajtó céget bízott meg, hanem a mi munkatársunk kereste fel a nagy tartozókat és egy kivételével szóba is álltak vele és így felmértük mindenkinek a helyzetét. Sajnos az adósok többsége akkor jelentkezik, amikor már kopogtat a végrehajtó.

dr. Molnár Imre szerint az adósságok behajtása nagyon nehézkes

Molnár emlékeztet a lakásfenntartási támogatás igényelhetőségére. – A mai küldöttgyűlésen felhívtuk a küldöttek figyelmét, hogy ha valaki valóban szociális rászoruló, akkor legalább annyi fáradságot vegyen, hogy felkeresi támogatási kérelmével az arra jogosult szervezetet és írásban kérelmezzen. Felmértük, nagyon sok ilyen szociális rászoruló van – emelte ki.
A lakások elárverezése Molnár szerint nem jelent megoldást, az ülésen elmondta 30-40 főt érint ez a lakásszövetkezetnél.
– Az adósságállományunk kétharmada olyanoknál van, akik önhibájukon kívül nem tudják és nagy valószínűséggel nem is fogják tudni rendezni az adósságot.

Molnár elmondja, az adósságbehajtásra igen sokat költött a lakásszövetkezet, a megtérülési esély pedig alacsony. Kiemeli, hogy az ombudsman állásfoglalása szerint a hátralékos lakások adatait a lépcsőházközösség tagjai megismerhetik. Ezzel szeretnék elérni, hogy a többi lakó ennek tudtában vegye rá az adósokat fizetésre. Molnár emlékeztet a tartozás olyan adat, amit az adott lakóközösség (lépcsőház) megismerhet.

Jelenleg azért nincs elszámolás, mert a könyvvizsgálat folyik a 2010. évi mérlegre, amit a felügyelő bizottság nem fogadott el. Szerinte az adósságállomány az éves elszámolás tükrében módosulhat, akár több is lehet, de kevesebb is. Előbbire nem sok esély van, de kevesebb lehet, 15 millió forintról van szó és nem mindegy, hogy ezt ki kell fizetni vagy sem.

– Korábban 13,5 millió forint azonos összeget fizettünk a gázszolgáltató felé, ezt 2010-ben módosítottuk. A lakásszövetkezet a gázszolgáltatónak 12 hónap alatt fizeti ki egyenlő részletekben a 6 havi fűtést. Tehát minden évben keletkezik tartozás, amit nyáron utolérünk. Ebben az évben ez nem sikerült.

15:31

Fetser János úgy fogalmazott, hogy egyetértenek azzal, kezelni kell a problémát. Ám kiemeli, hogy nem csak a panelházakban, hanem a családi házakban is van ilyen probléma, akkor ott is segíteni kellene. Szerinte felmerül kérdésként, pontosan mennyi a lakásszövetkezet adóssága, hiszen itt csak a gáztartozást ismerik.

Fetser János a lakásszövetkezet pontos adósságára kíváncsi

– Hallani itt arról is, hogy kettős könyvelés volt, egy könyvelő visszaadta a könyveket, mert bűncselekmény gyanús dolgok voltak benne. Szeretném ha ezt megerősítenék vagy megcáfolnák – fogalmazott Fetser, majd emlékeztetett, hogy a városvezetés a kórház esetében nem mondta meg, hogy mennyi a gáztartozás, ott is helyt kell majd valakinek állnia véleménye szerint.
– Komoly pénzügyi problémák vannak a lakásszövetkezetnél, ezért még azok se fizettek, akik megtehették volna, mert még a tavalyi évet sem zárta le a szövetkezet. Horribilis embertömegről van most szó, nem lehet felelőtlenül eljárni.

Németh Norbert (Jobbik) egy ismert reklámszöveggel kezdte hozzászólását: – Apa kezdődik. Felhívtuk a figyelmet a költségvetés elfogadása kapcsán az egyre mélyülő szociális válságra és kértük a testületet, hogy hozzon létre egy nagyobb szociális alapot. Most látszik, indokolt ez az alap – mondta a képviselő, aki megkérdezte, pontosan mennyien és mekkora összeggel tartoznak.

15:26

Füvesi Sándor (MSZP) Tóth István lakásszövetkezeti elnöknek tett fel kérdéseket.
– Hogyan keletkezhetett ez a hatalmas adósság? Hogyan keveredhetett az önkormányzat ilyen lehetetlen helyzetbe, hogy most órákon belül kell döntenünk? Pontosan mennyi év alatt termelődött ki ez az adósságállomány és mennyi lakást érint? Erről ugyanis nem szól az előterjesztés. Azt is tudni kellene, hogy mennyi például a legnagyobb adós tartozása? Életszerű az is, hogy ha valaki tartozik a gázszolgáltatásért, akkor tartozhat más közüzemi díjjal is – fogalmazott.

Tóth István válaszolt a kérdésekre:

Tóth István: "Megteszem a feljelentést a rendőrségen!"

– Bármennyire is furcsán hangzik, nem tudtam arról, hogy ilyen helyzetben van a lakásszövetkezet, amikor két héttel ezelőtt átvettem a vezetését – kezdte a válaszadását Tóth István. – A könyvelésben akkora káosz van, hogy nem tudunk adatokat kinyerni belőle. Ma délután kapom meg a független könyvvizsgálói jelentést, amelyben pontos számokat láthatunk. Az előző években a szövetkezet eddigi elnöke kevesebb összeget határozott meg közös költségnek, mint amennyire szükség lett volna. Véleményem szerint ebből adódott, hogy felhalmozódott az adósság és úgy vélem, ezért használta fel adósságcsökkentésre a felújítási alapot is az előző vezetés. A könyvvizsgálói jelentéssel már többet fogunk tudni. A független könyvvizsgálói jelentés után megteszem a feljelentést. A lakásszövetkezet előző elnöke mellett a főkönyvelő felelőssége is felvethető, de ezt majd a vizsgálat kideríti.

15:19

A polgármester ismerteti az eddigi fejleményeket. Elmondja, hogy 2011. október 7-én kapott faxon értesítést a GDF-SUEZ vezetőitől, hogy az Orosházi Lakásszövetkezet tartozása 58 millió forint, ezért kikapcsolják a gázt október 10-én. Összegzi mindazokat, amit a sajtótájékoztatón elmondott szombat délután. (Ez ide kattintva olvasható és nézhető.)

Hozzátette, hogy október 15-től kikapcsolási moratórium van, ezért szeretné a szolgáltató ezen idő előtt megtenni a lépéseket. Elmondta, hogy furcsa jogi helyzet állt elő a lakásszövetkezet élén, aminek 2 hete új elnöke van, akinek az eddigi évek problémái szakadtak a nyakába.

A polgármester ismerteti a kialakult helyzetet

– Ha ma döntünk a 30 millió forintos segítségről, a döntést már ma elküldjük a gázszolgáltató felé. Tesszük mindezt azért, hogy azokat, akik évek óta tisztességgel fizették a költségeket megvédjük.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az eredeti javaslathoz még hozzátesznek egy inkasszó jogot, azért, hogy amennyiben nem kapják vissza 1 éven belül ezt a pénzt, a város mégis hozzájusson az összeghez.
– A lakásszövetkezet új vezetésének sok mindenen el kell gondolkodni, súlyos döntéseket kell hozniuk és a személyes felelősségre vonást sem kerülhetik meg. Illetve a szándékos tartozók elleni intézkedéseket is foganatosítani kell.

15:09

Pár perc csúszással elkezdték. Hiányzik Bogdánffy Csaba (MSZP) Dávid Zoltán (Fidesz)

Dr. Dancsó József polgármester kiemelte, hogy az SZMSZ szerint 4 képviselő kezdeményezheti a rendkívüli ülést. A napirendeket egyhangúan elfogadták.

15:00

A képviselők gyülekeznek a teremben, hamarosan kezdődik a rendkívüli ülés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.