- hirdetés -

Egy júniusi testületi döntés után nem jár alanyi jogon a bérlet a sokgyerekeseknek. Ezt sérelmezi az MSZP.

Fideszes többséggel júniusban a testület módosította a gyermekek ellátásáról szóló 2009-es rendeletet – ezt kifogásolta az MSZP keddi sajtótájékoztatóján. Füvesi Sándor önkormányzati képviselő úgy véli, a módosítás megnehezíti a sokgyerekes családok iskolakezdését, hiszen mostantól nem kapnak alanyi jogon tanulói bérletet.

A 2009-es rendelet alapján az önkormányzat utólag megtérítette a havi tanuló buszbérletek árát azoknak, akik helyi közoktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak és családjukban 3 vagy több gyermek nevelkedik. A módosítás azonban a rendkívüli gyermekvédelmi támogatáshoz köti a bérlettámogatást. Ezt igényelni és indokolni kell, a jogosultság pedig az egy főre jutó jövedelemtől függ.

– Az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimumhoz van kötve, ami olyan alacsony, hogy már egy átlagos jövedelemmel is könnyen át lehet rajta bukni. Így jártak többen is, ők mostantól nem kapnak bérletet, pedig az iskolakezdés éppen eléggé megterhelő – mondta el Füvesi Sándor, aki szerint Dancsó József polgármester a nehéz sorban lévő, rászorult sok gyerekeseken spórol:
– A rendeletmódosításig éves szinten körülbelül 150-160 bérlet árát vállalta át az önkormányzat, ez nagyjából 2–2,5 millió forintot jelentett, ami nem lehet tétel Orosháza esetében – fogalmazott. – Máshol kellett volna racionalizálni, Pásztor-ügy, Alföld szálló, stb. Az elmúlt napokban egyébként többen megkerestek ezzel kapcsolatban, sőt egy közösségi portálon is a Dancsó József polgármestert is számon kérték.

A Facebook közösségi portálon találtunk rá a képviselő által említett számonkérésre, és az arra adott polgármesteri reagálásra: “Magam is sajnálom a buszközlekedési támogatás eltörlését, ám sajnos az utóbbi időben rendkívül megnőtt azon belvárosban lakók száma, akik „elfelejtették” közölni a lakcímváltozásukat és igénybe vették a támogatást, holott 300 m-re laktak az iskolától.”

Füvesi ezt az indoklást nem fogadja el, sem azt, ami a júniusi előterjesztésben szerepelt, ami szerint „a költségek racionalizálása indokolttá teszi e támogatás megszüntetését…” A testületi ülésen ezt Dancsó József azzal egészítette ki, hogy a bonyolult szociális rendszert átláthatóbbá kell tenni, a szociális segély pedig ne automatikusan járjon, hanem csak indokolt esetben. Füvesi Sándor azonban úgy véli, helyre kell hozni a hibát, ezért azt kéri a polgármestertől, hogy a pénteki ülésre hozzon be egy módosító indítványt, amivel visszaállíthatják a régi rendszert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.