- hirdetés -

Július elején véget ért a Parlament 2011-es tavaszi ülésszaka. Orosházáról 3 képviselő ül az Országházban, három párt színeiben. Őket kértük értékelésre. Harmadikként Jámbor Nándor (Jobbik) válaszolt kérdéseinkre, aki június elején egy jobbikos képviselő lemondása után lett országgyűlési képviselő.

Nyár elején derült égből villámcsapásként jött a hír, hogy a lemondott Samu Tamás Gergő helyére önt jelölte pártja az országgyűlésbe. Mennyire sikerült megismerkednie az ott folyó munkával pár hét alatt?

Ábrándokat nem kergettem, hiszen évek óta nyomon követem a parlamenti munkát, így volt egy képem arról, mi is zajlik ott. Azonnal fejest kellett ugranom a mélyvízbe, hiszen az első üléshéten már volt kérdésem a korkedvezményes nyugdíjasokat érintő törvény kapcsán a miniszterhez. Emellett a közmunka átalakításához kapcsolódó törvényhez is többször hozzászóltam és kifogásoltam, kritizáltam a törvénytervezetet, hogy egy kalap alá veszi azokat akik sosem dolgoztak és azokat, akik 20-30 éven keresztül benne voltak a munka világában és fizették a járulékokat. Adtunk is be erre vonatkozóan módosító indítványt, de ezt elutasították.

Jámbor Nándor a parlamenti mandátummal (Fotó: megyeháza)

A közbeszerzési törvény kapcsán azt kértük, változtassák meg úgy, hogy a nagyberuházásoknál ne a kimondottan arra alakult projektcégek nyerjenek és alvállalkozók garmadájával végeztessék el a tényleges munkát. Ezek a projektcégek ugyanis szinte semmit sem tesznek, miközben lefölözik a nagy pénzeket. De ezt a javaslatunkat nem fogadták el, ahogy az úgynevezett “hamburger törvénynél” megfogalmazott észrevételeinket sem. Ennél a témánál az alapirányokat jónak találta a Jobbik, de mint az összes eddigi törvényben, ebben is voltak alapvető hiányosságok és hibák. Ez a törvény odáig süllyedt, hogy kimondottan a sóról és a cukorról szól, kimaradt belőle az összes káros segédanyag, amiket az élelmiszerekbe kevernek. A kormány szerint az innen származó bevétel majd az egészségügyet támogatja, de ilyen garanciákat ez a törvény nem tartalmaz, félő, hogy elnyeli a nagy közös kassza. Ezért nem támogattuk.

Káros a rohamtempó

Önök is sok kritikát fogalmaztak meg a Fidesszel szemben, miszerint futószalagon szállítja a törvényeket. Ez mennyire érezhető a parlamenti munkában?

Szerintem káros az a tempó, amit a kormánypárt diktál. Ezért is próbálunk megfogalmazni logikus és ésszerű módosító indítványokat, de ezek nagy többségét elutasítják. Például a számvevőszéki törvénynél felhívtuk a figyelmet, hogy a 2011-es évről jelentést adott le az Állami Számvevőszék, noha beszámolói kötelezettsége van. Tehát javasoltunk, hogy a dokumentum címe beszámoló legyen, ne jelentés, de még egy ilyen banális módosítót sem fogadtak el! Ebből is látszik, hogy nagyon nehéz helyzetben vagyunk, de az emberek érdekében nem adjuk fel. Folyamatosan kritizáljuk a Fidesz munkáját és hozzáállását. A fideszes képviselők a folyosón sokszor osztják nézeteinket, de a frakciófegyelem miatt azt a gombot nyomják, amit elrendelnek nekik.

A Jobbikon belül mekkora a frakciófegyelem?

Nálunk nagyon sokféle ember van, nagyon sokféle gondolattal. Mindenki tudja, hogy mikor melyik gombot kell megnyomni, így nem is kell ezt külön mondani és szankcionálni.

Ön szerint mi várható ősszel, amikor újra kezdődik a parlamenti munka?

Jámbor szerint káros a törvényhozás tempója (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ősszel folytatja a parlament a sarkalatos törvények megtárgyalását, de kétlem, hogy a Fidesz figyelembe venné az észérveket. Nagyon elkeserítő az eddigi tapasztalatom, hogy a vitákban – különösen éjszaka – alig vesz részt kormánypárti képviselő. Ki merem jelenteni, hogy az éjszakai vitákban a Jobbiknak kétharmados többsége van. Az államtitkáron és egy két alvó fideszesen kívül nem ül már kormánypárti képviselő a padsorokban. Vitába is csak akkor szállnak be, ha a tévé közvetít, ami elszomorító. Azt is látom, hogy sokszor fogalmunk sincs, miért nyomják meg a gombot. Hétfő a határozat hozatali nap, ezután a fideszesek jó része hazautazik, hiszen többségük valahol polgármester is.

A Jobbikon belül kapott-e már külön feladatot?

Egyelőre még nem, azonban szinte minden törvénykezési folyamatban részt veszek kisebb-nagyobb súllyal a Jobbik frakción belül, örömmel veszik, ha a véleményemet hangoztatom. Jelenleg a külügyi bizottságban dolgozom, de ez ősszel megváltozhat.

Melyik bizottságban dolgozna szívesen?

Lényegében mindegy. Van egy kialakult világnézetem, és bármilyen témában szívesen kifejtem álláspontomat. De talán a pénzügyi, gazdasági bizottságba fogok átkerülni. A kormánypárton múlik, hogy engedélyezi-e a bizottságok összetételének változását, ez a nyáron kiderül.

Mennyit van a parlamentben és mennyit itthon?

Mivel nagyon pörgős lesz az őszi ülésszak is, így hetente 3-4 napot a fővárosban kell majd dolgoznom. A többi napon hazajövök, és a választókerületben végzem az adódó munkát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.