- hirdetés -

Gyermekeink jövője nem lehet költségvetési tényező! Ezzel a címmel küldött szerkesztőségünkbe egy közleményt Bogdánffy Csaba.

Az MSZP-s önkormányzati képviselő arról az egy hónapja bejelentett hírről fogalmazta meg álláspontját, mely szerint egyes általános iskolákat egyházi kézbe adna a városvezetés. Mint írta, a „hír következményeként jelentkező belső feszültségek kézzelfoghatóan érezhetők a gyerekek, a szülők és a pedagógusok körében, … az óvodásokat nevelő családok körében is”.

A politikus szerint mindenki várakozik, a pedagógusok pedig „sarokba vannak szorítva, mivel tudomásukra hozták: ne ugráljanak, hiszen a megélhetésüket a munkahelyüket teszik kockára”. A szülők tanácstalansága Bogdánffy vélekedése szerint abból is ered, hogy „az érdekképviseletüket ellátni hivatott szervezetek csúcsvezetése sejthető okokból ebben az ügyben nem mozdul!”A képviselő szerint ez a passzivitás az átadás ötletét felvetők malmára hajtja a vizet, mert az érintettek csendben maradását egyetértésként fogják majd fel.

Egy rákóczitelepi kezdeményezésre is felhívja a figyelmet „melyben az érdekeltek azt kívánták vizionálni, hogy az iskola bezárásra van ítélve, ettől csak az mentheti meg, ha egyházi működtetésbe kerülhet. Természetesen jól szervezett akcióként indították útjára azt a kérdőívet, melynek aláírói kinyilvánítják: egyetértenek és támogatják, hogy a helyi intézmény a református egyház kezelésébe kerüljön”.

A képviselő azt kérdezi, hogy a rákóczitelepi – oktatási telephelyként működő – iskola 100 fős diáksága és szüleik igénye megtestesítheti-e további 1500 tanuló igényét? Kifogásolja, hogy az érintetteket meg sem hallgatják, és hogy nem kommunikálnak a döntéshozók: „A város vezetése a polgármesterrel az élen mélyen hallgat, … csendben alapozza … a testületi ülés előkészítését, hiszen „ott dől el minden”” – írja.

A korábbi intézmény-összevonásra utalva Bogdánffy Csaba úgy véli, borítékolható a végső döntés, „végnapjait éli Orosházán az alapfokú állami oktatás”. Pedig minden adott a magas szintű oktatás megvalósításához és a város sem szegény, ezért nem érti, miért kellene átadni az iskolákat.

„A válasz egyértelmű és cáfolhatatlan: az elmúlt évek fideszes vezetésének szűk látóköre, ami az elhibázott gazdálkodási stratégiából ered! Erre legjobb bizonyítékául a költségvetési számok alakulása szolgál! Ez nem gazdálkodás, hanem garázdálkodás! Amit az elmúlt években az oktatási intézményekkel költségtakarékosság címen műveltek, megbocsáthatatlan bűn a felnövekvő ifjúságunkkal szemben.”

Zárásként a képviselő arra várja a választ, hogy az érintettek meddig tűrik ezt a folyamatot?

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.