- hirdetés -

A költségvetés koncepcióját értékelte Jámbor Nándor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom önkormányzati képviselője szerda délután.

Bevezetésként kiemelte, hogy a 2011-es költségvetés 13 %-os, 1,1 milliárd forintos hiánnyal számol.

– Ennek több oka van, de feltétlenül meg kell említenem az állami támogatás mértékének csökkenését, mely Orosháza esetében 500 millió forint mínuszt jelent. Ez pedig a teljes hiány felét teszi ki. Tudjuk, hogy nehéz helyzetben van a kormány, és hogy a kialakult gazdasági helyzetért elsősorban nem a Fidesz kormány a felelős, ám sajnos nem látjuk sem országos, sem helyi szinten, hogy ezért a gazdasági helyzetért a felelősöket elszámoltatták volna – mondta Jámbor.

Szerinte a költségvetés minden olyan pontjában, ahol emberekről, közösségekről van szó, csökkenést lehet kiolvasni, ahol viszont infrastrukturális fejlesztés a téma, növekednek a tervezett összegek.
– Úgy tűnik, az emberek nem annyira fontosak. Nagy hibának tartom a 9/2009-es rendelet 2011. évi felfüggesztését, mely a helyi vállalkozások munkahelyteremtő támogatását segíti. Ez a terv ellentmond azzal, amit a Fideszesek – élükön Dancsó Józseffel – korábban hangoztattak. A tervezet 25. paragrafusát pedig felháborítónak tartjuk. Ezzel a képviselő-testület a társadalmi szervezetek támogatásának elosztási jogát – az alapítványok kivételével – az egyik bizottságra ruházza. Ám a bizottsági ülések zártak, így az orosházi polgárok előtt nem lesz nyilvános, milyen módon lettek elosztva a pénzek – hangoztatta a Jobbikos politikus.

Úgy látja, a költségvetés legnagyobb problémája, hogy nem szakít a korábbi hagyományokkal, semmi újdonság nincs benne, a korábban beharangozott új szemléletnek nyoma sincs.
– Szerintünk a városnak jelentősebb szerepet kellene vállalni a gazdaság élénkítésében, melyre pénzeket kellene elkülöníteni. Pár év alatt jelentős eredményeket lehetne így elérni, mely munkahelyekben és adóbevételekben is jelentkezne. Szomorúan látjuk, hogy újabb városi vagyont és földterületeket akarnak értékesíteni. Ezek egyikét sem támogatjuk, hisz az ebből származó bevételek elenyészőek, ám a város vagyona csökken – zárta tájékoztatóját Jámbor Nándor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.