- hirdetés -

A képviselő-testület 12 nyilvános és 2 zárt napirendet tárgyal október 22-én pénteken. Összefoglaltuk, mik lesznek a témák.
Elsőként a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) megalkotásán lesz a sor, melyben elég sok változás várható. Változnak például a képviselő-testületi ülésen történő felszólalásra vonatkozó időtartamok, emellett az eddigi 6 bizottság helyett 3 lesz, emiatt is átalakították az SZMSZ-t. A módosítás 24 oldal, így ezt bővebben nem taglaljuk. Ha kíváncsi vagy rá, klikkelj ide.

Bizottságok, Tanácsnokok, tiszteletdíjak

Második pontban megválasztják a bizottsági tagokat. A Pénzügyi Bizottság 9 fős lesz, a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága 7 fővel, míg az Ügyrendi és Szavazatszámláló Bizottság 3 fővel alakul meg.
Ezt követően Tanácsnokokat választanak a képviselők. Az I. Tanácsnok feladata a kapcsolattartás a kisebbségi önkormányzatokkal és a testvérvárosokkal, valamint Orosháza város külkapcsolatainak ápolása lesz. Információink szerint ezt a posztot a most leköszönő polgármester, Németh Béla tölti majd be. A II. Tanácsnok feladata lesz a kapcsolattartás Orosháza város kulturális életének szereplőivel, valamint az egyházi és a civil kapcsolatok koordinálása. Úgy tudjuk, erre Kovács Árpádot jelölik.

A testületi ülést az Oroscafé és a városi tévé élőben közvetíti péntek 9 órától. Tartsatok velünk!

A 4. pontban a képviselők tiszteletdíjáról szóló előterjesztést tárgyalják. A képviselői létszámcsökkenés miatt teljesen új szabályozást léptetnek életbe ezzel kapcsolatban. Ezek szerint egy önkormányzati képviselő havi illetménye 85.030 forint, ez az alapdíj. Ha a képviselő emellett bizottsági tag, ennek az összegnek a 45 %-al növelt értéke illeti. A bizottsági elnök és a tanácsnok az alapdíj 90 %-al növelt összegét kapja. A külsős bizottsági tagok tiszteletdíja az alapdíj 45 %-a. Ha a képviselők igazolatlanul hiányoznak az ülésekről, egy előre meghatározott rend szerint a következő fél évben csökkentik tiszteletdíjukat.

SZEFO, városüzem és GYIÖK

Ötödikként arról döntenek, hogy ki képviselje Orosházát a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Társulásban (DAREH) és az Orosháza és térsége Ivóvízminőség-javító társulásban. Egy napirenddel később a települést képviselő tagot is választanak az ivóvíz társulatba.
A hetedik pont már konkrét ügyet érint. A korábban bejelentett SZEFO Zrt telephely létesítéséhez – a volt SZTK épülete – kötnek megállapodást. Ebben az áll, hogy a város bérbe adja havi 100.000 Ft + Áfa összegért az ingatlan egy részét. Minden felújítást, állagmegóvást és a közüzemi díjakat is a SZEFO Zrt fizeti majd.
A városban a lakás-és ingatlan gazdálkodás, a csapadékvíz-hálózat üzemeltetése, a helyi közutak kezelése, a köztisztaság és településtisztaság biztosítása, a karantén kártevők és rágcsálók irtása, a parkok és egyéb zöldfelületek, erdők és tómeder fenntartása, a sportlétesítmények és sportpályák üzemeltetési feladatai eddig a Városüzemeltetési Zrt feladatai közé tartoztak, melyet magas szinten látott el. Ezek egy részét bizonyos törvényi szabályozások miatt a jelenlegi rendeletek keretei között nem végezhetik kizárólagos joggal. Ezért a testület most több rendeletmódosítást tárgyal, és bizonyos területeken kizárólagosságot szavazhatnak meg a Városüzemeltetés részére. Az előterjesztés elég bonyolult és összetett, így teljes elolvasásához klikk ide.
Kilencedik pontként dr. Dancsó József polgármester tájékoztat a Gazdasági Program és az SZMSZ felülvizsgálatáról. Erről bővebbet nem tudunk, mivel szóbeli előterjesztés lesz.
A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) jelenleg a művházban működik. Viszont a hamarosan elkészülő, megújult Diáktanya minden szempontból előnyösebb elhelyezést biztosít majd számukra. A GYIÖK tovább kívánja színesíteni eddigi tevékenységi körét, ezért pályázatot ad be erre. Ez két évre szól, és 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni rajta ifjúsági programokra.

A napirendek és előterjesztések részletesen itt olvashatók.

A 11-es pontban a jegyző által előterjesztett 2011-es belső ellenőrzési tervet tárgyalják a képviselők.
Az utolsó nyilvános napirend az orosházi csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztéséhez az önkormányzati önerő kiegészítéséről szól. A pályázathoz hiánypótlásként csatolni kell az önkormányzati saját forrás költségbecslését. Ez az összeg a 6,6 milliárd forintos teljes bekerülési költségből 939 millió 980 ezer forint, melyet a város 4 év alatt fizet majd ki banki hitelből. Emellett a csatornázással érintett lakosok közül 71-en kértek méltányosságból kedvezményes fizetési lehetőséget, így 3,6 millió forinttal kevesebb állami támogatásra lesz jogosult a Víziközmű Társulat, melynek pótlására kénytelen lesz banki hitelt felvenni. Ennek visszafizetésére vállal készfizető kezességet Orosháza.
Az ülés végén 2 zárt napirend lesz: fellebbezés szociális ügyben és bérlőkijelölés közérdekből

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.