- hirdetés -

Igencsak „zsúfolt”, ugyanakkor rendkívül gördülékeny üléssel zárta a 2023-as évet az orosházi képviselő-testület. Ingatlanértékesítésről, szociális támogatások emeléséről, egyes projektek befejezéséhez szükséges lépésekről, az önkormányzati tulajdonú szervezetek évkezdéséről és más, a város működését biztosító témákról döntöttek a városatyák. Dávid Zoltán polgármester ünnepi jókívánságokkal zárta a testület mai nyilvános munkáját.

Az ülés egyik kiemelt témája volt, hogy a Woertz Hungária Kft. kezdeményezésére az önkormányzat értékesíti a cég által bérelt Szabadság tér 1. szám alatti irodaépületét. Az ingatlanbecslő 110 millió forint plusz ÁFA összegben határozta meg a 752 négyzetméteres ingatlan forgalmi értékét. Ezt a képviselők elfogadták, és az önkormányzati szabályok alkalmazásával úgy döntöttek, hogy árverés útján értékesítik az irodaházat. Az elhangzottak szerint a bérlő számára ez a lehetőség szintén elfogadható. 

A képviselők arról is döntöttek, hogy Orosháza 2024-ben is részt vesz a járási startmunkaprogramban. A mezőgazdasági programban 5, míg az ún. szociális programban 28 főt foglalkoztat az önkormányzat jövőre. A program teljes költségvetése a bérekkel és járulékokkal, illetve a szükséges eszközökkel együtt mintegy 78 millió forint. Ebből a támogatás összege meghaladja a 70 millió forintot, ehhez az önkormányzat további 7 millió forint önerőt biztosít. 

Ismét téma volt a szociális rendelet. Miután 2023-ban a települési támogatások mértékét több ízben növelte az önkormányzat, a javaslat alapján most is az érintettek számára előnyös emelésekről döntött a grémium. Elsődlegesen a támogatásokra való jogosultságok egy főre jutó jövedelemhatárait emelték meg 10 százalékkal a képviselők, ami azt jelenti, hogy magasabb jövedelemhatár mellett részesülhetnek támogatásban az orosháziak januártól. Dávid Zoltán polgármester által kiemelt gyógyszer-kiváltás települési támogatása, ami 7 ezerről 12 ezer forintra nő. 

A szociális témakörnél maradva tájékoztatásként elhangzott, hogy az önkormányzat ajándékcsomaggal igyekezett megkönnyíteni az ünnepi készülődést az orosházi rászorulók számára. December 11-én Dávid Zoltán is személyesen közreműködött a karácsonyi csomagok kiosztásában, amelyet 268, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult család és 68 fő 60 év fölötti lakos vehetett át. A napirend tárgyalásánál továbbá szóba került, hogy befejeződött az Alvégi temető köztemetéseknek helyet adó, 31-es parcellájának rehabilitációja, amit szociális alapon, kegyeleti okokból végzett el az önkormányzat. 

A város által megvalósított projektek közül több is szerepelt ma a napirendek között. Tekintettel arra, hogy az előző uniós támogatási ciklus projektjeit idén december 31-ig teljes egészében le kell zárni és pénzügyileg is rendezni szükséges, több, még futó beruházás befejezéséhez önerő biztosítását kérték és kapták meg a projektgazdák azzal, hogy ezeket az összegeket plusz támogatásként megigénylik az iránytó hatóságtól. Az egyik ilyen projekt a város kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése, a másik pedig az Orosháza-Gyopárosfürdő városrész turisztikai célú fejlesztése. Szó volt még a Zöld infrastruktúra fejlesztése, közösségi funkciók kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdőn című projektről, aminek a teljes körű befejezése az idő rövidsége miatt nem megvalósítható. A fejlesztés keretében eddig elvégzett munkálatok folytatását a TOP-Plusz keretéből szeretné megvalósítani a városvezetés. 

A testületi ülés keretében az új gazdasági év indításával is foglalkoztak a képviselők. Döntéseikkel biztosították az önkormányzati cégek számára 2024. első két hónapjára a működéshez szükséges önkormányzati támogatásokat. Így az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt., az OrosCafe Kft., az OROS-PROJEKT Nonprofit Kft. és a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. első kéthavi finanszírozásáról döntöttek. 

A képviselők elfogadták azt a javaslatot is, hogy a sok éves hagyományt folytatva az Orosházán dolgozó mentősök, rendőrök, határvadászok és tűzoltók közül 1-1 főt 100 ezer forint pénzjutalomban részesítenek a feletteseik javaslatai alapján. Továbbá az egyenruhás szervezeteket egyenként 200 ezer forint értékű eszközzel ajándékozzák meg idén. 

Mindezek mellett még számos kérdésben hoztak döntést a képviselők ma is, elfogadva az előre benyújtott határozati javaslatokat. A napirend részleteit, a testületi előterjesztéseket itt találják. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.